طرفداری | کدام تیم قهرمان جام ملت های آسیا خواهد شد؟ ابررایانه اپتا در مورد تورنمنتی که قطر میزبان آن خواهد بود، یک پیش بینی انجام داده است. میزبان به عنوان مدافع عنوان قهرمانی پا به این رقابت ها خواهد گذاشت و برای بالای سر بردن دوباره جام باید از سد چند تیم مطرح عبور کند، از ژاپن و کره جنوبی تا ایران، عربستان سعودی و استرالیا.
تقویم سال 2024، پر است از رویداد های ملی جذاب. یکی از مهم ترین رقابت هایی که قرار است در اوایل این سال برگزار شود، جام ملت های آسیا 2023 است، جام ملت های آفریقا همزمان با این تورنمنت برگزار می شود و پس از آن هم شاهد برگزاری یورو 2024 و کوپا آمریکا در تابستان خواهیم بود. جام ملت های آسیا که ابتدا قرار بود سال 2023 برگزار شود از تاریخ 10 ژانویه شروع می شود و 12 فوریه هم به پایان می رسد. قطر و لبنان بازی افتتاحیه را انجام خواهند داد و در نهایت پس از برگزاری 51 بازی، تکلیف تیم قهرمان مشخص می شود.
قطر در سال 2019 برای اولین بار قهرمانی آسیا را تجربه کرد، عنوانی که آن را با شکست پرافتخارترین تیم رقابت ها (ژاپن) به دست آورد. قطری ها برای موفقیت باید فشار موجود را کنترل کنند تا در خاک خودشان عملکرد خوبی داشته باشند. ژاپن دوباره در جمع مدعیان اصلی قرار دارد، آنها در لیست مدعیانی هستند که استرالیا، ایران و عربستان سعودی هم در آن حضور دارند. کره جنوبی را فراموش نکنید، تیمی که می خواهد پس از 64 سال طلسم قهرمانی را بشکند.
کدام تیم ها قرار است تا مراحل پایانی در جام حضور داشته باشند؟ کدام تیم شانس شگفتی سازی دارد؟ ابررایانه اپتا با پیش بینی های مختص به خودش، به سراغ این جام رفته است.
پیش بینی جام ملت های آسیا
اگر قهرمانی می خواهید، باید از سد ژاپن عبور کنید. ابررایانه به این تیم 24.6% شانس قهرمانی داده است. آنها در بیشتر از نصف 10 هزار پیش بینی ابررایانه، حداقل تا نیمه نهایی پیشروی خواهند داشت. کره جنوبی نزدیک ترین رقیب ژاپن خواهد بود، آنها 14.3% شانس قهرمانی دارند.
از ایران و استرالیا هم نمی توانید به سادگی عبور کنید. ایران با 11.2% کمی از استرالیا (10.7%) شانس بیشتری دارد و عربستان هم با 10.6% درست پشت سر این دو تیم قرار دارد. قطر 9.8% شانس تکرار قهرمانی دارد و انتظار می رود که آنها را حداقل تا یک چهارم نهایی در جام ببینیم.
مدعیان قهرمانی
ژاپن: بر اساس مدل شبیه سازی شده، ژاپن شانس اول قهرمانی است. سامورایی های آبی که هافبک محبوب یورگن کلوپ در لیورپول یعنی واتارو اندو را در ترکیب دارند، با پشتوانه عملکرد عالی خودشان در جام جهانی 2022 پا به این جام می گذارند، جامی که در آن به عنوان صدرنشین از گروه آلمان و اسپانیا صعود کردند.
ژاپن طی دهه های اخیر عملکرد خیره کننده ای در جام ملت های آسیا داشته است. آنها از 9 دوره حضور خودشان در این تورنمنت، 5 بار به فینال رسیده اند و با چهار عنوان قهرمانی رکورددار محسوب می شوند؛ قهرمانی های ژاپن همگی به دوره معاصر مربوط می شود و روند جام بردن آنها تنها از سال 1992 شروع شده است. این تیم همچنین در رنکینگ فیفا تیم هفدهم است که از همه کشورهای آسیایی بالاتر است.
ژاپن هیچ نگرانی بابت صعود از گروهش و رسیدن به جمع شانزده تیم پایانی ندارد، آنها به احتمال 72.9% صدرنشین گروه خودشان خواهند شد و تنها تیمی که شاید بتواند در مرحله گروهی آنها را به چالش بکشد، عراق است که خودش 15.9% شانس صدرنشینی دارد.
اندو به امید کسب جام از آنفیلد به قطر می آید و همراه با تیمش، به احتمال 52.8% به نیمه نهایی هم خواهد رسید. این عدد بسیار بزرگ است چون دومین تیمی که بیشترین شانس حضور در نیمه نهایی را دارد، کره جنوبی با 39.9% است! ژاپن بر اساس پیش بینی های انجام شده، 24.6% شانس قهرمانی دارد و مشخصا هر تیمی که می خواهد قهرمان شود، باید ابتدا از سد آنها عبور کند.
واتارو اندو تنها یکی هافبک های خط میانی قدرتمند ژاپن محسوب می شود. هاجیمه موریاسو (سرمربی) همچنین می تواند روی تاکه هیرو تومیاسو، ستاره خط دفاع آرسنال هم برای ارائه یک عملکرد خوب حساب کند.
شاید تنها نگرانی ژاپن در این جام، چارچوب دروازه باشد. آنها سه دروازه بان برای حضور در این جام معرفی کرده اند که هیچ کدام از آنها تجربه بین المللی زیادی ندارد، در حقیقت تعداد بازی ملی هیچ کدام از دروازه بان های ژاپن بیشتر از 4 نیست! علاوه بر این کمبود تجربه در بقیه خطوط ژاپن هم به چشم می خورد. به غیر از هافبک سابق لیورپول (تاکومی مینامینو - 18 گل) و هافبک رنس (جونیا ایتو - 13 گل) تعداد گل ملی هیچ بازیکنی در ترکیب ژاپن دو رقمی نیست.
به هر حال تیمی که ژاپنی ها به این تورنمنت می فرستند، بسیار باکیفیت است. از تاکه فوسا کوبو و ریتسو دوان تا کائورو میتومایی که به دلیل مصدومیت کار سختی برای رسیدن به این جام دارد.
کره جنوبی: کره جنوبی در دو دوره ابتدایی جام ملت های آسیا در سال های 1956 و 1960 قهرمان شد اما حالا که آنها برای پانزدهمین بار در جام ملت های آسیا حاضر می شوند، هنوز تعداد قهرمانی هایشان عدد دو را نشان می دهد. آنها پس از آخرین قهرمانی خودشان، 4 بار دیگر به فینال رسیدند و در همه این مسابقات حساس شکست خوردند؛ آخرین مورد هم به سال 2015 و شکست مقابل استرالیا مربوط می شود.
مانند ژاپن، آنها هم در جام جهانی 2022 از گروه خودشان بالا رفتن؛ آن هم با حضور مدافع بایرن مونیخ کیم مین جائه و ستاره پاری سن ژرمن کانگ این لی. کره ای ها از حضور دو مهاجم لیگ برتری هم در ترکیب خودشان بهره می برند: سون هیونگ مین از تاتنهام و هوانگ هی چان از وولورهمپتون؛ ستارگانی که روی هم این فصل 22 گل در بالاترین سطح فوتبال انگلیس به ثمر رسانده اند و باشگاه هایشان به شدت جای خالی آنها را حس خواهند کرد. با توجه به ترکیب باکیفیت کره جنوبی، شاید زمان قهرمانی آنها فرا رسیده باشد.
سون هیونگ مین کاپیتان تیمی خواهد بود که دومین شانس بالا را برای قهرمانی در این رقابت ها دارد (14.3%). این تیم به احتمال 67.3% از گروهش به عنوان صدرنشین صعود می کند و در بدترین حالت، 62.3% شانس کلی صعود از گروه دارد. کره جنوبی 24.9% شانس این را دارد که به فینال جام ملت های آسیا برسد، فینالی که می تواند هفتمین فینال آنها باشد (رکورددار قاره آسیا). می توانید از تیم یورگن کلینزمن انتظارات زیادی داشته باشید.
ایران: تیمی که باید حواستان به آنها باشد. در تاریخ جام ملت های آسیا، هیچ تیمی اندازه ایران طعم پیروزی در بازی ها (41 برد) را نچشیده و هیچ تیمی هم اندازه آنها گل نزده است (131 گل). ایرانی ها در حال حاضر رکورددار بیشترین حضور متوالی در جام ملت های آسیا هستند و این پانزدهمین دوره متوالی است که آنها را در مهم ترین جام قاره آسیا می بینیم. (شروع از سال 1968).
پس از باخت به عراق در مرحله گروهی جام 1996، ایران هیچ شکستی در بازی های مرحله گروهی تجربه نکرده است (15 برد و 5 تساوی) و به همین دلیل بعید است این تیم مشکلی برای رسیدن به مرحله حذفی داشته باشد. پس از ژاپن، ایران بهترین رنکینگ فیفا را میان تیم های آسیایی دارد (21) و از دید ابررایانه اپتا، سومین شانس قهرمانی جام ملت های آسیا 2023 هم همین تیم است؛ اتفاقی که احتمال رخ دادن آن 11.2% است.
ایران سه بار در این تورنمنت قهرمان شده و هر سه باری که در فینال حاضر شده، قهرمان شده است. البته آخرین فینال و آخرین قهرمانی ایران به سال 1976 مربوط می شود. امیر قلعه نویی از زمان جانشینی کی روش عملکرد تحسین برانگیزی داشته و در گروه C هم شاید تنها امارات متحده عربی بتواند برای تیم قلعه نویی دردسر درست کند. ایران 58.4% شانس صدرنشینی در گروه دارد. «تیم ملی» به احتمال 34.9% به نیمه نهایی خواهند رسید و در این مسیر می توانند روی درخشش مهاجم های پورتو و رم یعنی مهدی طارمی و سردار آزمون حساب کنند.
استرالیا: این پنجمین حضور استرالیا در جام ملت های آسیا است. آنها در سال 2011 نایب قهرمان شدند و در سال 2015 به جامی که آرزویش را داشتند، دست یافتند؛ همه این اتفاقات قبل از حذف شوکه کننده این تیم توسط امارات در جام ملت های 2019 رخ داده است.
ساکروس با ترکیبی شامل بازیکنان جوان و باتجربه وارد این جام می شوند و هیچ ستاره شناخته شده ای هم در سطح جهانی ندارند. آنها در جام جهانی 2022 عملکرد تاثیرگذاری داشتند و از گروه فرانسه به عنوان تیم دوم صعود کردند، صعودی که در نهایت به حذف توسط آرژانتین قهرمان منتهی شد. بعید است که نتایج این گروه به گونه ای رقم بخورد که در نهایت شاهد صدرنشینی استرالیایی ها نباشیم. استرالیا و ازبکستان در این گروه برای صدرنشینی مباریه خواهند کرد و سوریه و هند هم کار خیلی سختی برای گرفتن دو جایگاه اول از این دو تیم دارند.
تیم گراهام آرنولد 60.2% شانس دارد که به جمع هشت تیم برتر برسد و علاوه بر این، 20.4% شانس حضور در فینال دارد. استرالیا بر اساس پیش بینی ابررایانه اپتا، پشت سر ایران چهارمین شانس اصلی قهرمانی است. آنهایکی از چهار تیم جام هستند که در 25 رنک بالایی فیفا قرار دارند ( همراه با ژاپن، کره جنوبی و ایران). میان این چهار تیم و دیگر تیم ها در رنکینگ فیفا تفاوت چشمگیری وجود دارد چون هیچ تیم آسیایی دیگری در میان 50 تیم برتر نیست.
عربستان سعودی: با سابقه شش حضور در فینال و سه قهرمانی، عربستان یکی از تیم های جذاب این جام خواهد بود. آنها قرار است برای اولین قهرمانی خودشان از سال 1996 و اولین فینال خودشان از سال 2007 رقابت کنند. هجوم ستارگان اروپایی به لیگ حرفه ای عربستان طی یک سال اخیر، احتمالا باعث پیشرفت بازیکنان عربستانی شده است، همان بازیکنانی که در جام جهانی 2022، آرژانتین را شکست دادند.
سالم الدوساری، ستاره الهلال یکی از بهترین بازیکنان این فصل لیگ حرفه ای بوده است و فیراس البریکان هم به عنوان یکی از بهترین گلزنان لیگ داخلی، به جام ملت ها می آید. عربستان به دنبال تکرار موفقیت خودش در خاک قطر در سال 1988 خواهد بود. آنها برای صدرنشینی باید با عمان رقابت کنند و بعید است تیم های قرقیزستان و تایلند بتوانند در این میان اخلالی ایجاد کنند.
اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، عربستان را در جمع هشت تیم برتر خواهیم دید (60.1%). این تیم 35.1% هم شانس حضور در نیمه نهایی دارد. عربستان با 10.6% پنجمین شانس قهرمانی این تورنمنت خواهد بود.
قطر: تکرار قهرمانی سال 2019 برای میزبان بیار دشوار خواهد بود، با این حال با شانس 9.8% قهرمانی، نمی توانیم قطر را به سادگی از قلم بیندازیم. قطر به احتمال 50.1% به عنوان صدرنشین از گروه A صعود خواهد کرد. چین تنها تیم این گروه است که شاید بتواند برای قطر مشکل ایجاد کند. صعود به مرحله یک هشتم نهایی هم در کل مشکلی برای عنابی پوشان نخواهد بود. قطر به اولین کشور تاریخ تبدیل شد که سه بار میزبان این رقابت ها می شود.
در هر صورت آمار و ارقام زیاد به سود قطری ها نیستند. از میان 7 میزبان آخر جام ملت های آسیا، تنها استرالیا در سال 2015 توانسته قهرمانی را به خودش اختصاص دهد و 20 سال هم از آخرین باری که یک تیم از قهرمانی اش دفاع کرده، می گذرد. معز علی و اکرم عفیف هر دو در آستانه رسیدن به 100 بازی ملی قرار دارند و قطر برای موفقیت، به درخشش این دو بازیکن نیاز دارد. علی در تورنمنت سال 2019 موفق شد 9 گل به ثمر برساند که رکورد تاریخ این رقابت ها محسوب می شود؛ او در نهایت بهترین بازیکن جام شد و اکرم عفیف هم 10 پاس گل در آن تورنمنت داد.
سایر تیم های مدعی
به غیر از این شش تیم، تنها چهار تیم دیگر هستند که بیش از 2 درصد شانس قهرمانی دارند: امارات متحده عربی، ازبکستان، عراق و چین.
عراق به عنوان قهرمان جام 2007 تنها تیمی است که شاید بتواند ژاپن را در گروه D به چالش بکشد. عراق مشکل خاصی برای رسیدن به دور حذفی نخواهد داشت و یکی از تیم هایی خواهد بود که خیلی از تیم های مدعی دوست ندارند مقابل آن در مرحله حذفی یک هشتم نهایی قرار بگیرند. فراموش نکنید که عراق در سال 2015 هم حضور در نیمه نهایی را تجربه کرد. امارات در سال 1996 به فینال رسید و انتظار داریم همراه با ایران از گروه C صعود کنند. چین را دو بار در فینال دیده ایم که آخرین مورد آن به سال 2004 برمی گردد. ازبکستان در سال 2011 که همین قطر میزبان بود، در نیمه نهایی هم حضور داشت و این بار هم 18.7% شانس دارد به جمع چهار تیم برتر برسد.
نکات آماری
- 20 تیم از 24 تیم حاضر در این رقابت ها، در سال 2019 هم در این تورنمنت شرکت کرده بودند و به همین دلیل تفاوت خاصی میان ساختار این جام و جام قبلی وجود ندارد. از میان چهار تیمی که در جام 2019 حضور نداشتند، تاجیکستان تنها تیمی است که اولین دوره حضورش را تجربه می کند. هنگ کنگ هم برای اولین از سال 1968 در این تورنمنت حاضر خواهند شد.
- مالزی و اندونزی دیگر دو تیمی هستند که در سال 2019 نبودند و امسال حاضر هستند. این دو کشور در سال 2007 میزبان جام ملت های آسیا بودند و آخرین حضورشان در تورنمنت هم همان زمان بود. آنها هیچ وقت نتوانسته اند از گروه خودشان صعود کنند.
- در تاریخ این رقابت ها، پنج تیم موفق شده اند که از عنوان قهرمانی خودشان دفاع کنند. آخرین تیمی که چنین کاری انجام داد، ژاپن سال 2004 بود.
- هیچ تیمی بیشتر از کره جنوبی در فینال شکست نخورده است (4 بار). آنها پس از ایران (5 بار)، رکورددار عنوان سومی این رقابت ها هستند.
- ایران با 68 بازی در تاریخ این تورنمنت، رکورددار است و کره جنوبی هم با 67 بازی در رده دوم است.
- علی دایی با 14 گل، آقای گل تاریخ این رقابت ها است و از دومین گلزن برتر این رقابت ها یعنی لی دونگ گوگ، چهار گل بیشتر زده است.
- تاجیکستان سی و ششمین کشوری است که فرصت بازی در جام ملت های آسیا را تجربه می کند. تنها سه کشور کره جنوبی، ایران و عربستان موفق شده اند در اولین حضورشان قهرمان شوند.
- تایلند با 18 بازی، رکورددار بیشترین بازی بدون برد متوالی در این تورنمنت است (بین سال های 1972 تا 2007). آنها از 24 بازی خودشان در این تورنمنت، تنها 2 برد کسب کرده اند.
به قلم کریس مایسن از وب سایت theanalyst