ارومیه، به عنوان مرکز استان آذربایجان غربی، در گذشته با نام "رضائیه" شناخته میشد. این شهر دارای تعدادی القاب معروف است، که میتوان به آنها اشاره کرد: "پاریس ایران"، "شهر آب"، "دارالنشاط" و "شهر ادیان، مذاهب و اقوام". در صورت سفر به ارومیه در تابستان، شاهد درختان میوهی پربار این شهر خواهید بود که بسیار خوشمزه، طبیعی و بدون استفاده از کودهای شیمیایی هستند. همچنین، مردمان گرم و مهماننواز ارومیه با تجربه سفری فراموشنشدنی در شما به یادگار خواهند ماند. در این مقاله از سفروهتل بهترین جاهای دیدنی ارومیه را معرفی می کنیم.
1- دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران قرار دارد و در گذشته به عنوان بزرگترین دریاچهی آبشور جهان و دومین دریاچه بعد از "دریای مرده" در خاورمیانه شناخته میشد. این دریاچه به ابعاد ۱۴۰ کیلومتر در جهت شمال تا جنوب و ۸۵ کیلومتر در جهت شرق تا غرب، با مساحتی بیش از ۵۲۰۰ کیلومتر مربع، در بر میگیرد. قبلاً، قایقرانی دریاچه ارومیه، یکی از فعالیتهای اصلی و پرطرفدار مردم آذربایجان بود و همچنان نشانهای از آن در صفوف طولانی انتظار سوار شدن بر قایقها را در روزهای جمعه میتوان دید.
متأسفانه، در سالهای اخیر این دریاچه دچار خشکی شده و حجم و جلال سابق را از دست داده است. اصلیترین عامل خشک شدن دریاچه ارومیه، تغییر و انحراف مسیر رودخانههایی است که به آن میریزند. علل دیگری همچون کاهش بارش باران، افزایش دما و استفاده از منابع آب زیرزمینی در سایر مناطق، باعث کمبود آب در این دریاچه شدهاند.
2- دریاچه مارمیشو
دریاچه مارمیشو در فاصله ۴۵ کیلومتری شمال غرب ارومیه قرار دارد و در مسیر آبی مرزی بین ایران و ترکیه واقع شده است. شکلگیری این دریاچه به علت زلزله و ایجاد سد در مسیر آبهای مرزی بین این دو کشور رخ داده است. دریاچه مارمیشو به عنوان محلی مناسب برای ماهیگیری شناخته شده است و انواع آبزیان از جمله قزلآلا در آن پرورش مییابند. این دریاچه دارای مساحتی حدود ۵ هکتار است.
متأسفانه، در سالهای اخیر، به دلیل وقوع سیلاب و رسوب شن و ماسه دریاچه، مساحت و عمق آن کاهش یافته است. نام دریاچه مارمیشو از نام رهبر مسیحیان آشوری، مارشیمون بنیامین، گرفته شده است.
3- ساختمان شهرداری
ساختمان شهرداری ارومیه در خیابان امام، شرق میدان قدیمی ایالت قرار دارد و قدمت آن به دوران پهلوی اول بازمیگردد. در سال ۱۳۱۰ شمسی، ملا اوستا که یکی از معماران برجسته آن زمان بود، این ساختمان را ساخت. ساختمان شهرداری با طرح کلی شبیه به ساختمان شهرداری تبریز به شکل یک عقاب طراحی شده است که بالهای باز خود را نشان میدهد.
ساختمان شهرداری در دو طبقه ساخته شده است و در طراحی آن اصل تقارن بهطور کامل رعایت شده است. در تاریخ ۳۰ شهریور سال ۱۳۲۰ شمسی، در حمله مشترک نیروهای روسیه و بریتانیا به ایران، ساختمان پادگان تحت تأثیر قرار گرفت و قسمتی از نمای جنوبی آن تخریب شد؛ سپس توسط دو نفر به نامهای اوستا مهبور و یک استادکار ارمنی بازسازی شد.
4- کلیسای ننه مریم
کلیسای ننه مریم، یکی از قدیمیترین کلیساهای ایران و جهان است. این کلیسا در سال ۳۲ میلادی ساخته شده و طبق برخی روایات، دومین کلیسای بزرگ جهان پس از کلیسای بیت لحم فلسطین است. در گذشته، این کلیسا به عنوان محل دفن اموات شناخته میشد. قبل از تبدیل به کلیسا، این ساختمان بودن آتشکده و معبدی مشهور برای زرتشتیان بود. هنگام تولد حضرت مسیح، موبدان زرتشتی که در این معبد ساکن بودند، یک ستاره درخشان در حرکت به سوی شرق دیدند و آن را نشانهای از تولد منجی در نظر گرفتند. آنها به سمت اورشلیم حرکت کردند و پس از بازگشت به ارومیه، آتشکده را به کلیسا تبدیل کرده و آیین مسیح را در اینجا ترویج کردند. نمای فعلی این کلیسا به دوره ساسانی بازمیگردد.
5- بازار قدیمی ارومیه
بازار قدیمی ارومیه در جنوب شرقی شهر واقع شده است و در دوره حکومت صفویان ساخته شده است. این بازار همچنان فعالیتهای تجاری خود را ادامه میدهد و با معماری ساده، طاقها، چشمهها و گنبدهای مختلفی تزئین شده است. در بازار قدیمی ارومیه تیمچهها، حمامها، سراها و مساجد زیادی وجود دارد که در دوره زندیان و قاجار ساخته شدهاند. علاوه بر این، یک کنیسه نیز برای یهودیان این منطقه در این بازار وجود دارد. بازار قدیمی ارومیه در سال ۱۳۶۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
6- بازار دوشابچی خانا
بازار دوشابچی خانا یا بازار شیرهفروشان ارومیه در میدان ولایت واقع شده است. این بازار که به دوره صفویه برمیگردد، حدود ۷۰ مغازه در دو طرف دارد. نام "دوشابچی خانا" از گذشته برای این منطقه استفاده میشده است زیرا این منطقه محل تولید و فروش شیره انگور بوده است. بازار دوشابچی خانا با شماره ۳۱۳۶۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
7- مدرسه هدایت
مدرسه هدایت، یکی از مدارس باستانی در ارومیه واقع شده است. این مدرسه در دوره قاجار ساخته شده و در خیابان امام، کوچه امیرنظمی ارومیه قرار دارد. ابتدا این ساختمان به عنوان خانهی یکی از بزرگان ایل قاجار شناخته میشد، اما در سال ۱۳۴۷ شمسی، تغییر کاربری کرده است و به مدرسه تبدیل شده است. زمان ساخت و نام معمار این مدرسه به دلیل وجود کتیبههای تخریب شده، قابل تعیین دقیق نیست.
صحن جنوبی این مدرسه، بخشی مهم و باارزش است. حیاطهای مدرسه چهارچوبی چهارگوش دارند و دیوارهای آن از آجر و پایههای سنگی و آجری ساخته شدهاند. طاقنماهای ساختمان با آجر لعابدار فیروزهای زینتبخشیده شدهاند. در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۷۵، مدرسه هدایت با شماره ۱۸۳۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
8- مدرسه ۲۲ بهمن
مدرسه ۲۲ بهمن در ارومیه نیز یکی از مدارس تاریخی است که در تقاطع خیابان امام و خیام شمالی قرار دارد. این مدرسه در دوره پهلوی احداث شده و بیش از ۵۱۰۰ مترمربع مساحت دارد. در تاریخ هفتم اسفند ۱۳۸۵، این مدرسه با شماره ۱۷۷۲۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.
9- قلعه هولاکوخان
قلعه هولاکوخان نیز یکی از قلعههای تاریخی منطقه آذربایجان است. این قلعه در جزیره اسلامی، در شرق دریاچه ارومیه و در بلندیهای روستای آق گنبد واقع شده است. در مسیر قلعه، آبانبارهای زیادی وجود دارد که به شکل عجیبی در دل کوه ساخته شدهاند. جویهای آبی نیز در کنار این آبانبارها قرار دارند و در فصل باران همچنان به آبانبارها آب تأمین میکنند. دیوارههای قلعه هولاکوخان به طور کلی از سنگ ساخته شده و از نظر استحکامات و موقعیت شبیه به قلعههای بابک، قهقهه و جوشون است.
10- قلعه بردوک
قلعه بردوک نیز در ۶ کیلومتری روستای بردوک واقع شده است. دروازه ورودی این قلعه دارای کتیبهای روی دو سنگ مرمر است که تاریخ ساخت قلعه را در سال ۱۰۷۸ هجری قمری ذکر میکند. این بنا شامل سه بخش قلعه، مسجد و مقبره است. قلعه بزرگ در ارتفاعات میانه کوهستان ساخته شده و دسترسی به آن نیز تنها با عبور از یک شیب تند امکانپذیر است. همچنین، در بخش مرکزی قلعه بناهایی با سنگهای چهارگوش و ملات شن و آهک وجود دارد و تنها یکی از آنها به عنوان آبانبار سالم مانده است.