طرفداری | قضاوت بارسلونا در فصل 23-2022 به قدمت فوتبال دیدن شما بستگی دارد. اگر از ابتدای دهه 2000 بارسا را دنبال می کنید احتمالا می دانید که قهرمانی لالیگا چه قدر برای این تیم با ارزش است. با این حال اگر اولین خاطراتتان از بارسلونا طی سال های گواردیولا رقم خورده اند، احتمالا تنها پس از گذشت چند ماه از فصل 23-2022 روی بارسای فصل دوم ژاوی مهر «مردود» زده اید. بارسا نسبت به خودش در دو فصل گذشته به مراتب بهتر بود اما هنوز تا رسیدن به قله ای که هواداران در ذهنشان ترسیم کرده اند، فاصله دارد.
حواشی پیرامون بارسلونا از قبل شروع فصل آغاز شدند و انتظاری به غیر از این نمی رفت. در زمانی که همه اروپا از بارسلونا یک باشگاه ورشکسته در ذهن خودشان ترسیم کرده بودند، خوان لاپورتا واژه اهرم را وارد لغت نامه فوتبال کرد و بهای آن قمار روی آینده باشگاه بود؛ قماری که هنوز برای قضاوت در مورد نتیجه آن زود است. لاپورتا اهرم هایی را فعال کرد که به واسطه آنها ژاوی توانست فصل دوم خودش روی نیمکت بارسا را با خریدهای دلخواهش شروع کند. بلوگرانا درصدی از حق پخش تلویزیونی اش برای 25 سال آینده را همراه با استودیوهایش به فروش رساند تا به نوعی قانون فیرپلی مالی لالیگا را دور بزند. تراز مالی باشگاه مثبت شد و نتیجه آن ورود بارسا به رقابت بر سر جذب بازیکنان باکیفیت بازار بود. بازیکنانی مانند ژول کونده، فرانک کسیه، رافینیا و آندریاس کریستنسن به بارسا پیوستند اما نقل و انتقالات تابستان 2022 بارسا در تاریخ با روبرت لواندوفسکی در یادها می ماند.
بارسلونا با هر مشکلی که بود قرارداد این بازیکنان را حتی پس از گذشت چند هفته از شروع لالیگا به ثبت رساند و فصل را با هزار امید و آرزو شروع کرد. تا قبل از شروع جام جهانی بارسا برای صدرنشینی رقابت سختی با رئال مادرید داشت اما در حقیقت اولین مشکل فصل بارسلونا در لالیگا نبود؛ همه چیز به لیگ قهرمانان مربوط می شود!
بارسا در لیگ قهرمانان گروه مرگ را به چشم خودش دید؛ بایرن مونیخ که تاریک ترین کابوس های بارسا طی سال های اخیر را رقم زده همراه با اینتر مرموز اینزاگی و تیم فلک زده ویکتوریا پلژن در گروه بارسلونا حضور داشتند. رویارویی لواندوفسکی با تیم سابقش یکی از جذابیت های پس از قرعه کشی بود اما اکثر هواداران انتظار نداشتند تیم ژاوی مقابل بایرن مونیخ عملکرد خوبی داشته باشد؛ با این حال همه هواداران شانس تیمشان را از اینتر برای صعود به مرحله حذفی بیشتر می دیدند؛ چرا که نه؟ بارسا طی سال های اخیر مشکلی در بازی های مرحله گروهی مقابل اینتر نداشت. در هر صورت مصدومیت مدافعان اصلی، کم تجربگی بخش مهمی از ترکیب و اتفاقات دیگر باعث شد که بارسا در پیروزی مقابل نراتزوری در دو دیدار رفت و برگشت ناکام بماند تا دوباره کابوس لیگ اروپا ببیند. اینتر به جای بارسا به عنوان تیم دوم راهی مرحله حذفی شد و ثابت کرد از چیزی که در ابتدای فصل انتظار می رفت بسیار سرسخت تر است؛ تیم اینزاگی به قول گواردیولا در حقیقت تنها یک ضربه سر از فاصله سه یاردی تا قهرمانی اروپا کم آورد.
در هر صورت نه این حذف، نه خداحافظی پیکه و نه وقفه جام جهانی هیچ کدام به روند عالی بارسا در لالیگا لطمه ای وارد نکردند؛ مخصوصا با تشکیل یکی از قوی ترین خطوط دفاعی تاریخ باشگاه به نام B.A.C.K (بالده، آرائوخو، کریستنسن و کونده) و عملکردی خیره کننده از مارک آندره تراشتگن که دوباره یاد و خاطره فصول تیم مسی + تراشتگن و 9 تکه چوب را زنده کرد و ضمن این که آرائوخو نشان داد تا چه اندازه شایسته کاپیتانی بارسلونا را دارد. روبرت لواندوفسکی از همان ابتدا در کورس آقای گلی لالیگا قرار گرفت و پیشتاز شد، پیشتازی که آن را هرگز از دست نداد؛ حتی با وجود افتی که نسبت به ورژن قبل از جام جهانی خودش تجربه کرد.
پس از جام جهانی بارسلونا وارد رقابت مستقیم با رئال مادرید در سه جام مختلف شد. سوپرکاپ اسپانیا اولین جایی بود که نشانه های رشد ژاوی در تمام زمینه ها دیده شد؛ بلوگرانا با ارائه یکی از بهترین عملکردهای سالیان اخیر خودش در ال کلاسیکوها مقابل مادریدی ها جام عربستان را بالای سر برد دیداری که نشان داد ستارگان جوانی مانند پدری و گاوی در حال پخته شدن هستند و همین حالا هم تجربه خوبی دارند؛ مخصوصا پس از حضور در اولین جام جهانی زندگی خودشان. به مرور فاصله بارسا با رئال مادرید بیشتر شد تا دوباره نوبت به لیگ اروپا رسید. بارسلونا مانند دو فصل قبل ثابت کرد که هیچ انگیزه خاصی برای رقابت در لیگ اروپا ندارد. در حقیقت آنها در همان دور پلی آف به یکی از سخت ترین قرعه های ممکن یعنی منچستریونایتد برخورد کردند و با نتیجه ای نزدیک در مجموع دو دیدار رفت و برگشت شکست خوردند تا حذف زودهنگامی را تجربه کنند.
زیباترین مقطع فصل در رقابت های داخلی برای بارسا رقم خورد. بردهای متوالی این تیم با امتیاز از دست دادن های رئال مادرید همراه شد و ال کلاسیکوهای سریالی شروع شدند. راند اول در نیمه نهایی کوپا دل ری به سود بارسا تمام شد. راند دوم در نیوکمپ تقریبا حکم قهرمانی لالیگا را امضا کرد تا نوبت به بازی های ملی ماه مارس رسید. سندرم افت پس از بازی های ماه مارس در بارسا دوباره دیده شد. در حالی که تیم ژاوی سرمست سه پیروزی متوالی در ال کلاسیکوها بود، رئال مادرید در نیوکمپ به رهبری کریم بنزما سنگین ترین شکست سالیان اخیر بارسا در ال کلاسیکوها را به بارسا تحمیل کرد تا رویای سه گانه داخلی پرپر شود. به هر حال اختلاف امتیاز ایجاد شده در لالیگا آن قدر زیاد بود که افت روحیه حاصل از این شکست هم خللی در روند بارسا ایجاد نکند.
بارسلونا مقطع پایانی فصل را به شکل قدرتمندانه و با قطعی کردن زودهنگام قهرمانی اش در لالیگا به پایان رساند؛ البته اگر توصیه ژاوی را گوش کنید و شکست در بازی های پس از قطعی کردن قهرمانی مقابل اسپانیول را به حساب نیاورید! پایان فصل همراه شد با خداحافظی دو اسطوره دیگر باشگاه. سرخیو بوسکتس اعلام کرد که قراردادش را تمدید نمی کند و جوردی آلبا هم با توافقی دوطرفه قراردادش را فسخ کرد. فصل 23-2022 در نهایت با بازگشت صدای رژه قهرمانی لالیگا پس از 4 سال به خیابان های بارسلونا تمام شد. در فصلی که گذشت بارسا برای اولین بار با ژاوی طعم جام بردن را تجربه کرد، در رقابت های اروپایی عملکرد ضعیفی داشت و در نهایت برای بیست و هفتمین بار قهرمان لالیگا شد.
ناموفق خواندن فصلی که تیم ژاوی گذراند بی انصافی است چون این تیم دو جام برد و چهره جدیدی پس از سال های کابوس وار اخیر از خودش نشان داد، مخصوصا با ایجاد یک ساختار دفاعی جدید. با این حال ژاوی خودش خوب می داند که تکرار نتایج ضعیف اروپایی این بار دیگر قابل چشم پوشی نخواهد بود و برای فصل آینده باید به دنبال اهداف بزرگتری برود و همچنان موفقیت های فصل 23-2022 را هم تکرار کند.
- قسمتهای پیشین تحلیل فصل:
- منچسترسیتی در فصل 23-2022؛ تحقق رویای شیرین جاودانگی
- بایرن مونیخ در فصل 23-2022؛ به هالیوودیترین شکل ممکن
لحظه زیبای فصل
بارسلونا در فصلی که گذشت سه مرتبه رئال مادرید را در سه جام شکست داد، یک پیروزی با شکست در بازی برگشت بی ثمر شد (نیمه نهایی کوپا دل ری)، یک پیروزی اولین جامِ بارسای ژاوی را قطعی کرد اما جام مهم تر لالیگا بود که با پیروزی خانگی و دراماتیک در نیوکمپ و بازی برگشت لالیگا حاصل شد. بارسا در این بازی ابتدا از رئال مادرید عقب افتاد اما در نهایت با گل دقایق پایانی فرانک کسیه یک پیروزی بسیار مهم و شیرین کسب کرد و سرود قهرمانی را چند ماه پیش از پایان فصل سر داد.
لحظه ناامیدکننده فصل
بدبین ترین هواداران بارسلونا هم فکر نمی کردند که مانند فصل 22-2021 دوباره گذرشان به لیگ اروپا بیفتد. بارسا برای صعود به مرحله حذفی لیگ قهرمانان اروپا مجبور بود اینتر را در بازی رو در رو شکست دهد اما نه در میلانو موفق به انجام این کار شد و نه مقابل چشمان تماشاگران خودش. بارسلونا در دیداری که محکوم به پیروزی بود در نهایت به تساوی 3-3 رضایت داد و عملا همه چیز از دست رفت؛ بلوگرانا با این شکست روی کاغذ حذف نشد اما پس از تحقیر دوباره مقابل بایرن مونیخ در این استادیوم، عملا همه چیز را از دست داد.
حواشی و جنجال های فصل
خوان لاپورتا از قبل برای درگیری با خاویر تباس و همکارانش در یوفا دلایل کافی داشت اما در این فصل اتفاقی رخ داد که رابطه او و معتبرترین دوستش در دنیای فوتبال یعنی فلورنتینو پرز هم تیره و تار شد: پرونده نگریرا.
ماجرا زمانی شروع شد که دادستانی ایالتی تصمیم گرفت باشگاه بارسلونا، بارتومئو و نگریرا، داور سابق و نایب رئیس سابق کمیته فنی داوران را به اتهام فساد محکوم کند؛ فسادی که اصطلاح دقیق برای آن «فساد ورزشی» عنوان شده است. بارتومئو علاوه بر اتهامی که از آن یاد شد، توسط دادستان به جرم مدیریت ناعادلانه هم متهم است. دادستانی ایالتی اسپانیا ممکن است از بارسلونا به دلیل اعمال این باشگاه در پرونده نگریرا شکایت کند اما اصل ماجرا دقیقا چیست؟
بنا به مدارکی که به تازگی منتشر شده اند، بارسلونا بین سال های 2001 تا 2018 مبلغ 7 میلیون یورو به حساب شرکتی به نام DASNIL واریز کرده است. این شرکت به انریکه نگریرا تعلق دارد و تحت عنوان مشاوره فنی مبلغ یاد شده را دریافت کرده است. زمانی که از نگریرا در مورد این پرونده بازجویی شد، او چنین حرف هایی را به زبان آورد.
بارسلونا این پول را پرداخت کرد تا اطمینان حاصل کند تصمیمات داوری علیه آنها نخواهند بود و در یک محیط رقابتی بی طرف رقابت کند.
لالیگا با توجه به قوانین خودش نمی تواند بارسلونا را برای جرمی که در گذشته دور رخ داده مجازات کند اما یوفا گرفتار چنین قانونی نیست. مهم ترین نهاد فوتبالی قاره اروپا می تواند در صورت تشخیص خودش و به صلاحدید خودش بارسا را به دلیل بدنام کردن رقابت های اروپایی از حضور در لیگ قهرمانان فصل آینده محروم کند.
بهترین بازیکن فصل
اختلاف عقیده در این زمینه زیاد است؛ شما می توانید رونالد آرائوخو، فرنکی دی یونگ، روبرت لواندوفسکی و یا هر بازیکن دیگری را بهترین بازیکن فصل بارسا بنامید اما قطعا همه باید تراشتگن را به خاطر عملکرد خوبش در فصل 23-2022 تحسین کنید. مارک آندره تراشتگن پس از گذراندن چند فصل ناامید کننده که البته مصدومیت کهنه اش هم در آنها بی تاثیر نبود، این فصل دوباره به مسی درون دروازه، دیوار برلین و هر لقب خوب دیگری که او را با آن می شناسید تبدیل شد. او نه مانند آرائوخو در حساس ترین لحظات فصل مصدوم بود و نه مانند لواندوفسکی پس از جام جهانی دچار افت شد. متس در فصلی که گذشت رکورددار بیشترین کلین شیت در تاریخ 5 لیگ معتبر اروپایی شد (26 کلین شیت)، برای اولین بار جایزه زامورا برد (بهترین دروازه بان فصل لالیگا) و به عنوان بهترین بازیکن فصل لالیگا هم انتخاب شد. یک فصل فراموش نشدنی برای سنگربان آلمانی بارسلونا.
پدیده فصل
تاریخ بارسلونا به گونه ای است که نمی توان به سادگی وارد تیم منتخب تاریخ آن شد اما در سمت چپ خط دفاعی این تیم پدیده ای رو شد که می تواند روزی به بهترین فولبک چپ تاریخ باشگاه تبدیل شود. آلخاندرو بالده در سن 19 سالگی جوردی آلبای باتجربه را نیمکت نشین کرد، به تیم ملی اسپانیا دعوت شد، بازی در جام جهانی را تجربه کرد و در نهایت فصل را با آمار 1 گل و 7 پاس گل در 44 بازی به پایان رساند. در آخرین هفته های لالیگا مصدومیت نگران کننده ای برای بالده پیش آمد اما او مشکلی برای اردوی پیش فصل بلوگرانا نخواهد داشت.
ناامیدکننده ترین بازیکن فصل
لیونل مسی رکورددار گلزنی برای یک باشگاه در تاریخ فوتبال است و اکثر این گلها را هم با شماره 10 وارد دروازه حریفان کرد. شماره 10 بارسلونا دقیقا به خاطر حضور او به یکی از سنگین ترین پیراهن موجود در دنیای فوتبال تبدیل شده و تا لحظه نگارش این مطلب، جانشین مسی در حد انتظارات عمل نکرده. مقایسه آنسو فاتی با لیونل مسی اصلا مطرح نیست و کسی هم از او انتظار مسی شدن ندارد اما فاتی حتی نسبت به خودش در اوایل ورودش به تیم اصلی بلوگرانا هم افت کرده است. مهاجم جوانی که هنوز راه زیادی در پیش دارد زمانی به خاطر تصمیمات فوق العاده اش در موقعیت های تعیین کننده شناخته می شد اما حالا در همان تصمیم گیری ها نیز افت کرده است؛ مصدومیت شاید روی سرعت و تکنیک او اثر بگذارد اما نباید تا این حد سبب افت تصمیم گیری های یک بازیکن شود. پدر فاتی نشان داده که دست کمی از پدر نیمار در حاشیه ساختن برای پسرش ندارد و نام آنسوی 20 ساله همین حالا در میان گزینه های احتمالی فروش بارسا مطرح شده است. شما می توانید از فران تورس هم به عنوان ناامیدکننده ترین بازیکن فصل بارسا یاد کنید و کاملا هم حق خواهید داشت!
عملکرد خریدهای فصل
- روبرت لواندوفسکی: پس از تاریخ سازی در بایرن مونیخ و رسیدن به همه افتخارات ممکن، لوا تصمیم گرفت چالش جدیدی را در لالیگا و بارسلونا امتحان کند. قاتل لهستانی طی انتقالی که مبلغ ثابت آن 45 میلیون یورو بود وارد بارسا شد و خیلی زود خودش را ثابت کرد. لواندوفسکی به راحتی آقای گل لالیگا شد و نشان داد به بردن این عنوان عادت دارد. این بازیکن در لیگ قهرمانان هم 5 گل برای بارسا به ثمر رساند و در نهایت فصل را با آمار 33 گل و 8 پاس گل و به عنوان بهترین گلزن و موثرترین بازیکن بارسا در فاز هجومی به پایان رساند؛ یک خرید کاملا موفق که بدون گل های حساس او بعید بود لالیگای بیست و هفتم به بارسا برسد.
- رافینیا: به دیدگاه خودتان بستگی دارد، اگر از او انتظار نیمار داشتید قطعا از عملکرش ناامید شده اید اما اگر به چشم یک وینگر تازه مطرح شده از کشور اسطوره پرور برزیل او را می دیدید، می توانید عملکرد او را کاملا قابل قبول بدانید. تنها لواندوفسکی بیشتر از او روی گل های بارسا تاثیر مستقیم گذاشت و برخلاف هم پستش عثمان دمبله، او هیچ وقت دست ژاوی را در پوست گردو قرار نداد. رافینیا در 52 بازی که بخش زیادی از آنها را به عنوان بازیکن تعویضی شروع کرد، آمار 10 گل و 12 گل را از خودش به جا گذاشت.
- ژول کونده: بارسلونا برای جذب این مدافع فرانسوی مجبور شد چلسی را در کورس رقابت شکست دهد و همین باعث شد انتظارات از کونده بالا برود. کونده احتمالا بهترین مدافع فصل بارسلونا نبود اما این بیشتر به عملکرد خیره کننده دیگر همکاران او (آرائوخو و کریستنسن) برمی گردد تا عملکرد او. کونده بارها مجبور شد به دلیل نبود مدافع راست، در پست غیرتخصصی اش برای تیم ژاوی بازی کند اما در نهایت تعداد بازی های ضعیف او به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد.
- آندریاس کریستنسن: اگر کریستنسن چند سال دیگر در بارسا سطح خوبی از خودش نشان دهد، در آینده ای نه چندان دور نام خودش را به عنوان یکی از به صرفه ترین بازیکنانی که بارسا با آنها قرارداد امضا کرده مطرح می کند. این مدافع دانمارکی به صورت آزاد از چلسی به بارسا منتقل شد و از زمانی که اعتماد ژاوی را به دست آورد، هر بار در دسترس بود در ترکیب اصلی بلوگرانا قرار گرفت. نبود کریستنسن در بازی هایی که به دلیل مصدومیت در آنها غایب بود کاملا احساس شد (بازی برگشت مقابل اینتر و برگشت کوپا دل ری مقابل رئال مادرید). بدون شک این بازیکن یک از دلایل تبدیل شدن بارسلونا به دارنده بهترین خط دفاع لالیگا بود.
- فرانک کسیه: سبک بازی فرانک کسیه هیچ شباهتی به هافبک های محبوب ژاوی (دی یونگ، پدری، زوبیمندی و گاوی) ندارد و به همین دلیل در بازی های زیادی شاهد حضور این هافبک ساحل عاجی در ترکیب اصلی نبودیم. با این حال این بازیکن در همان فرصت های کمی که به دست آورد هم جای خودش در قلب هواداران بارسلونا را به دست آورد؛ او در دو ال کلاسیکو مقابل رئال مادرید به شدت تاثیرگذار کار کرد و می تواند ادعا کند که گل قهرمانی بارسا در لالیگا را زده است. ژاوی از همکاری با کسیه استقبال می کند اما مشتریان او در سراسر اروپا کم تعداد نیستند!
- مارکوس آلونسو: در میان بازیکنانی که یاد کردیم، آلونسو کمتر از همه فشار را احساس کرد. در حقیقت هیچ کس از این بازیکن انتظار درخشش خیره کننده ای نداشت. آلونسو پس از رسیدن به افتخارات فراوان در چلسی به عنوان بازیکن بدون قرارداد راهی بارسا شد و قرار شد به عنوان بازیکن دو پسته در دفاع وسط و چپ ایفای نقش کند. آلونسو برای تیم ژاوی نقش یک بازیکن معمولا نیمکت نشین و بی حاشیه را ایفا کرد و البته مشخصا اعتماد او را به دست آورد چون در اواسط فصل قراردادش هم تمدید شد.
تغییرات و نیازهای نقل و انتقالات تابستانی
دروازه و خط دفاع: تراشتگن قطعا دروازه بان اصلی بارسلونا در فصل آینده خواهد بود و پنیا هم شبیه به دروازه بان های دوم حاشیه ساز به نظر نمی رسد. در این تیم همچنان نبود یک فولبک راست تخصص به چشم می خورد و در همین راستا ژائو کانسلو گاه و بیگاه به بارسا لینک می شود. در قلب خط دفاعی با حضور آرائوخو، کونده، کریستنسن، گارسیا و ورود اینیگو مارتینز مشکلی به چشم نمی خورد.
خط هافبک: بارسلونا با توجه به حرف های ژاوی دو هافبک جدید می خواهد؛ اولین خرید جدید در این پست قرار است ایلکای گوندوعان باشد تا همان کاری را انجام دهد که ژاوی از هافبک هایش در فاز تهاجمی و کنترل بازی می خواهد. با این حال هنوز مسئله جانشینی سرخیو بوسکتس هم مطرح است. شاید فرنکی دی یونگ توانایی بازی در آن پست را داشته باشد اما قطعا ژاوی هنوز در سودای زوبیمندی به سر می برد. پدری و گاوی جایگاه خوبی که دارند را حفظ خواهند کرد و سرمربی بارسا می تواند روی حضور کاپیتان سرجی روبرتو هم حساب کند!
خط حمله: روبرت لواندوفسکی پس از رد پیشنهادات عربستانی ها قرار است فصل آینده هم مهاجم اول بارسلونا باشد اما در بقیه پست های خط حمله تقریبا تکلیف هیچ کس مشخص نیست. احتمال فروش فران تورس، آنسو فاتی و رافینیا وجود دارد و هر آن ممکن است بند فسخ عثمان دمبله هم فعال شود. ویتور روکه، مهاجم 18 ساله اتلتیکو پارانائنزه برزیل جدی ترین گزینه بارسا برای تقویت خط حمله به حساب می آید و احتمالا تا آخرین روز نقل و انتقالات باید شایعاتی مبنی بر بازگشت اوبامیانگ به بارسا را هم بشنویم.