در فوتبال قانونی است که می گویند: برترین مربیان آنهایی بودهاند که با افتادگی روی آن نیمکت نشستهاند. تاریخسازان ترین مربیان در تاریخ کسانی بودهاند که در برابر حریفان قدشان را علم نکرده اند. |
یکی از این مربیان برتر چه در دوره جدید فوتبال و چه در دوران قدیم آن آقای کارلو آنچلوتی است.
مربی با آرامشی بسیار نادر و کمیاب آن هم در یکی از پراسترسترین شغلهای دنیا، یعنی سرمربیگری فوتبال. یک عده او را جزء مربیان برتر تاریخ فوتبال قبول دارند و یک عده ای نه. اما اگر به کارنامه و عملکرد تیمش هایش رجوع کنیم، میتوانیم ببینیم کارلو آنچلوتی واقعا حق تحسین را دارد. در این مطلب ما قصد داریم به چند تا از تیم هایی که دون کارلو مربیگری کرده است و چه سیستم و سبکی داشته است بپردازیم پس با ما همراه باشد!
_________________________________________________________
در همان نکته اول باید گفته شود که آنچلوتی زیاد به سبک خاصی علاقه ندارد. شاید یک سری ویژگی های مشترکی در تیم هایش وجود داشته باشد، اما در مجموع آنچلوتی مربی است که نسبت به داشته هایش ترکیب تیم را می چیند. آنچلوتی سرمربی بسیار منعطفی است و سعی می کند بهترین بازی ها را از ستاره هایش بگیرد. که این کار هم باعث پیشرفت خود بازیکن شده و هم می تواند از پیشرفت عملکرد بازیکنان برای تیم هایش نتیجه های خوبی بگیرد. او مربی است که با بازیکنان بسیار خوب ارتباط می گیرد و با دادن اعتماد به نفس به بازیکنانش باعث ارتقا عملکرد آنها می شود. گویا آنچلوتی بیشتر مانندی پدربزرگی است که با نوههایش به خوبی ارتباط می گیرد.
آنچلوتی متولد سال ۱۹۵۹ است و ۶۴ سال سن دارد. او در ایتالیا متولد شده است و زمانی که بازیکن بوده است در پست هافبک بازی می کرد. سه فصل در پارما بود، سپس به رم رفت و با نامدار کردن نامش در دنیا توانست با گلادیاتور ها یک عنوان قهرمانی در سری آ و چهار عنوان قهرمانی در جام حذفی کسب کند.
بعد از رم به تیم آث میلان نقل مکان کرد. او در تیم رویایی میلان آریگو ساکی بود و در پنج فصل حضور در آنجا توانست دو لیگ قهرمانان ( در قدیم جام یوفا ) و دو سری آ کسب کند.
آنچلوتی در سن ۳۳ سالگی در سال ۱۹۹۲ از فوتبال خداحافظی کرد و بازنشسته شد. سپس بعد از خداحافظی رفت به سوی مربیگری در فوتبال. بعد از کسب مدارک مربیگری به عنوان دستیار آریگو ساکی در تیم ملی ایتالیا بود.
از همان زمان بازیگری آنچلوتی شیفته سبک و سیستم های آریگو ساکی بود. او معتقد است که آریگو ساکی الهام دهنده او در مربیگری بوده است.
آنچلوتی در سال ۱۹۹۹ به عنوان سرمربی تیم یوونتوس انتخاب شد. او همراه با یووه توانست یک UFFA Intertoto Cup بگیرد و با یک امتیاز کمتر نسبت به لاتزیو دوم شدند.
از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ مربی تیم آث میلان شد. او همانند بازیگری خود در تیم آث میلان توانست اینبار به عنوان مربی غوغایی در تیم به پا کند. همانند استادش ( آریگو ساکی ) توانست کلکسیونی از قهرمانی ها با میلان بدست آورد. از دو قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، یک سری آ، یک جام حذفی تا دو قهرمانی درسوپرکاپ اروپا و یک قهرمانی در سوپرکاپ ایتایا و..... بدست آورد.
در سال ۲۰۰۹ تصمیم گرفت خارج ایتالیا مربیگری کند تا نشان دهد فقط مربی تیم های ایتالیایی نیست. به انگلیس رفت و سرمربی تیم آبی های لندنی یعنی چلسی شد. در آنجا بازهم توانست یک عنوان قهرمانی در لیگ برتر انگلیس و یک سوپرکاپ انگلیس را بدست آورد.
بعد از تیم چلسی به تیم پاری سن ژرمن رفت و مربی آن تیم شد و با یک قهرمانی در لیگ ۱ فرانسه و رفتن تا مرحله یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا نتیجه حضور او در تیم بود.
در تابستان سال ۲۰۱۳ با درخواست خودش از تیم پی اس جی کنار رفت و مربی تیم رئال مادرید شد و توانست با لوس بلانکوسی ها یک جام حذفی، یک لیگ قهرمانان اروپا، یک سوپرکاپ اروپا، و جام باشگاه های جهان را بدست آورد. بعد از دوسال مربیگری در تیم رئال از سمت تیم برکنار شد.
در تابستان سال ۲۰۱۶ به عنوان مربی تیم بایرن مونیخ انتصاب شد. در بایرن یک عنوان قهرمانی در بوندسلیگا و دو سوپرکاپ آلمان را توانست بدست آورد.
سپس در سال ۲۰۱۸ با حاشیههای فراوان از بایرن شد.
بعد از مدتی استراحت دوباره به میادین فوتبال برگشت و در کشور خودش هدایت تیم ناپولی را برعهده گرفت. آنچلوتی نتوانست هیچ عنوانی در تیم ناپولی کسب کند و سال بعد از تیم ناپولی کنار رفت و به عنوان مربی تیم اورتون انتخاب شد.
در تیم اورتون کم کم داشت نتیجه می گرفت اما در تابستان سال ۲۰۲۱ با پیشنهاد مربیگری در تیم رئال مادرید وسوسه شد. او دوباره هدایت باشگاه را برعهده گرفت و توانست اینبار با قهرمانی در لالیگا، سوپرکاپ اسپانیا، لیگ قهرمانان اروپا، سوپرکاپ اروپا و جام حذفی، جام باشگاه های جهان نشان دهد هنوز مربی توانایی است.
_________________________________________________________
تاکتیک ها و سیستم های دون کارلو |
آث میلان:
زمانی که توانست سکان هدایت تیم میلان را برعهده بگیرد، در اوایل از سیستم ۴.۴.۲ استفاده میکرد. از آندره آ پیرلو به عنوان یک رجیستا استفاد بهره می برد. خط هافکبش متشکل شده از سیدورف، گتوزو و پیرلو بود. دروازهبان تیم دیدا بود. مالدینی و نستا، کافو، کاستاکوریک مدافعین تیم بودند. در خط حمله از اینزاگی و شوچنکو استفاده می کرد و هافبک تهاجمی تیمش روی کاستا بود که نقش بازیساز تهاجمی تیم را داشت.
بعد ها کارلو از سیستم معروف " درخت کریسمس "( سیستم ۴.۳.۲.۱ ) استفاده کرد و در مواقع دفاع به حالت ۴.۴.۲ یا ۴.۴.۱.۱ در می آمدند.
سیستم معروف درخت کریسمس آث میلان
|
در مجموع آنچلوتی علاقه خاصی به سیستم ۴.۴.۲ دارد، که از آریگو ساکی الهام گرفته است. حتی زمانی که در اولین دوره مربی تیم رئال بود، با اینکه در هنگام حمله از سیستم ۴.۳.۳ استفاده می کرد اما در مواقع دفاع بازهم سیستم اتخاذ شده ۴.۴.۲ بود. با رفتن شوچنکو از تیم میلان، سیستم آنچلوتی از ۴.۴.۲ به ۴.۳.۲.۱ تغییر داد و با این سیستم هم توانست نتایج خارق العادهای بگیرد. این نشان دهنده ی آن است که انچلوتی نسبت به داشته هایش ترکیب و سیستم تیم را اتخاذ می کند. یکی از کار های ماندگار آنچلوتی در میلان این بود که از پیرلو به عنوان رجیستا استفاده میکرد. پیرلو نیازمند به هافبک کمک کننده بود و آنچلوتی برای رفع این مشکل گتوزو و آمبروزینی را کنار پیرلو آورد تا به او در مواقع دفاع کمک کنند.
در جلوی این سه هافبک کاکا و سیدورف بودند. کاکا نقش یک کمک کننده در فاز تهاجمی تیم را داشت، که با نفوذ کردن به محوطه جریمه حریف و حتی در خلق موقیت و دادن پاس های کلیدی نقش موثری داشت. سیدورف نسبت به کاکا در بخش حمله کمتر کمک می کرد، اما در فاز دفاع بسیار موثر و فعال بود. به این صورت که سیستم تیم در حالت دفاع به شکل ۴.۴.۱.۱ در می آمد. سیدورف به سه هافبک های تیم اضافه می شد و با آن سه نفر یک مربع کامل را تشکیل می دادند. که جلوتر از این چهار نفر کاکا قرار داشت و در راس خط حمله اینزاگی یا جیلاردینو بودند و واقعا یک تیم یک دست و شکست ناپذیری محسوب می شدند. میلان سعی میکرد پرس و کانتر را انجان دهد، همانطوری که میلان آریگو ساکی اینکار را انجام می داد. هنگامی که نمیتوانستند این عمل را انجام دهند به عقب می آمدند و روش Mid Block ( تاکتیک های دفاعی که پرس را از نیمه خودی آغاز کرده و تلاش کرده تا پیش از رسیدن تیم به محوطه جریمه برتری عددی را تصاحب کنند. ) و بعد روش Low Block ( یک استراتژی زمانی است که مالکیت توپ را در اختیار ندارید و به این شکل از یک سوم انتهایی زمین خودی دفاع می کنید. ) اجرا می کردند.
نکته: یک چیزی که تیم های انچلوتی تقریبا به اشتراک دارند، استفاده از سرعت است. یعنی انتقال سریع تو تا سعی کنند به سریع ترین حالت ممکن به دروازه تیم حریف برسند.
نکته۲: تیم های آنچلوتی بازیسازی را از عقب زمین آغاز می کنند. بازی مالکانه دارند البته به بستگی به تیم حریف دارد. یعنی اگر تیمی قدر بود و بازی مالکانه انجام می داد، تیم های او بیشتر سعی می کنند از روش ضد حمله استفاده کنند.
_________________________________________________________
چلسی:
بعد از تیم میلان، آنچلوتی به چلسی رفت. او بازهم از سیستم ۴.۴.۲ استفاده کرد. مایکل اسین هافبک دفاعی تیم بوده و بالاک، لمپارد هافبک های کناری تیم بودند. لمپارد نسبت به اسین و بالاک بسیار در محوطه جریمه حریف بود و در فاز حمله به دروگبا و آنلکا کمک شایانی می کرد.
سیستم چلسی در فصل ۲۰۰۹-۱۰
|
نکته: در مجموع تیم های آنچلوتی به نظم دفاعی بسیار اعتقاد دارند و تیم های او در فاز دفاعی عملکرد بسیار خوبی دارند.
_________________________________________________________
پاری سن ژرمن:
هنگامی که هدایت تیم پاری سن ژرمن را بر عهده گرفت، او در ابتدا از سیستم های ۴.۴.۲ یا ۴.۳.۳ استفاده می کرد اما در نهایت به سیستم ۴.۲.۲.۲ رسید.
سیستم پاری سن ژرمن در دوران آنچلوتی
|
در پاری سن ژرمن ماتویدی و وراتی هافبک های تیمش بودند. در خط حمله زلاتان ابراهیموویچ و لاوزی بودند که زلاتان مهاجم هدف و لاوزب بیشتر به کنار می آمد و کمک می کرد. دو مهاجم این تیم ( زلاتان و لاوزی ) در فاز دفاعی کمتر شرکت کرده و کمک می کردند و بیشتر بار دفاع کردن بر روی دوش بقیه بازیکنان تیم بود. در پی اس جی اساس طرح حمله کردن تیم او استفاده از کناره بود.
اگر تا به الان به تیم های نام برده، نگاه کنید متوجه می شوید که آنچلوتی در هر سه تا تیم از سه چیدمان و سیستم های متفاوت استفاده کرده است.
_________________________________________________________
رئال مادرید:
انچلوتی در دوره مربی تیم رئال شده است.
دوره اول:
در دوره رئال مادرید دو سیستم را اجرا می کرد. اولی ۴.۳.۳ و دومی ۴.۱.۴.۱ بود. سبک اول: در این سبک اولویت تیم ۴.۳.۳ بود.
وقتی تیم رئال مادرید مقابل حریف متوسط و ضعیفی قرار می گرفت سبک بازی این تیم سرعتی و مالکانه بود. به این صورت که خط دفاعی تیم بسیار بالا آمده و پنج بازیکن از جلو پرس می کنند. این پنج نفر: بنزما، بیل، رونالدو، دیماریا و مودریچ بودند. پنج نفر دیگر هم در عقب بودند تا از ضد حملات حریف آسیب نبینند. این پنج نفر: ژابی آلونسو، کارواخال، مارسلو یا فابیو کوئنترائو، پپه یا واران و راموس بودند. در این سبک از بازی با تعداد بالا حمله می کردند و زیاد به داخل میزدند اما ممکن بود زیاد در این مدل از بازی گل هم زیاد بخورند.
سبک دوم: سبک دیگر تیم محتاطانه تر بود و از سیستم ۴.۱.۴.۱ یا ۴.۴.۲ Flat استفاده می کردند.
در این نوع چیدمان رونالدو در کنار بنزما می آمد و سپس دیماریا وینگر راست و بیل وینگر چپ یا به طور بالعکس می شدند که در روش Mid Block یا Low Block به کار گرفته می شد.
البته در یک بازی ممکن بود سیستم تیم ۴.۳.۳ باشد اما در هنگام عمل پرس به ۴.۴.۲ در می آمد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که چیدمان و مدل بازی تیم رئال براساس سبک بازی تیم حریف در نظر گرفته می شد. در این سبک از بازی گل خوردن تیم بسیار کمتر بود اما احتمال گل زدن تیم بسیار کم می شد.
در دوره اول رئال مادرید آنچلوتی چند ویژگی خارق العاده داشت: |
۱. ضد حمله های سرعتی:
آنچلوتی و تیم هایش به انتقال های سریع خیلی اعتقاد دارند. تیم های او دوست دارند در سریع ترین زمان ممکن به دورازه تیم حریف برسند. این نوع تاکتیک در رئال مادرید زیاد کار آمد بود. با داشتن وینگر های چون رونالدو، بیلو دیماریا و فولبک هایی چون کارواخال و مارسلو شرایط را برای ایجاد این نوع حملات واقعا تهسیل می کرد.
۲. ارسال از کناره های:
این ورژن رئال مادرید در ارسال از کنار ها واقعا خطرناک بود. با داشتن فولبک های ارسال زنی چون مارسلو و کارواخال و سر زن هایی چون بیل، رونالدو، بنزما در خط حمله کار را برای هر مدافعی واقعا سخت می کرد. نوع دیگری از حملات تیم با ارسال از کناره ها این گونه بود که رونالدو در کنار بنزما درون محوطه جریمه قرار می گرفتند و فولبک های تیم برای ایجاد سانتر های مختلف اضافه می شدند. البته هنگامی که تیم در مقابل حریف قدری قرار می گرفت فقط یک فولبک برای سانتر کردن نفوذ می کرد. در بازی های محتاطانه تر آنچلوتی تصمیم می گرفت تا فابیو کوئنترائو به جای مارسلو بیاید تا حالت تیم در مواقع تدافعی مطمئن و غیر قابل نفود تیم حریف باشد. در این شرایط فقط فولبک راست تیم ( یعنی کارواخال ) بیشتر برای سانتر کردن نفود می کرد.
۳. ضربات آزاد و کرنر:
همانگونه که در مورد قبل گفته شده بود رئال مادرید جزء خطرناک ترین تیم ها در بحث گل زنی از طریق ضربات سر بود. بازیکن هایی چون راموس، پپه یا واران، رونالدو، بنزما و... کار را برای هر تیمی سخت می کرد.
دوره دوم:
وقتی در تابستان سال ۲۰۲۱ دوباره به مادرید برگشت و سرمربی تیم رئال شد، دوباره از سیستم ۴.۳.۳ استفاده کرد.
البته طبیعی بود به سیستم تیم دست نزند زیرا پایه و اساس تیم رئال از سه هافبک متشکل شده از کروس، مودریچ و کاسمیرو بود. این سه هافبک جز هماهنگ ترین بازیکنان رئال مادرید بودند و نقطه قوت تیم محسوب می شدند.
زمانی که تیم حریف اشتباه یا بازیکن حریف لمس توپ بدی دارد و یا حتی توپ را به کناره ها می برند در این هنگام رئال مادرید به طور ناگهانی عمل پرس را آغاز می کنند. همانوطور که تا به الان مشهود بوده است آچلوتی دوست دارد از کناره ها بسیار زیاد استفاده کند و از وینگر های تیم خود در ناحیه نهایت بهره را می برد. نمونه بارز آن می توان به پیشرفت خارقالعاده وینیسیسو جونیور زیر نظر آنچلوتی را اشاره کرد.
وینیسیوس زیر نظر انچلوتی آزادی عمل بیشتر دارد و میتواند زیاد به داخل محوطه نفوذ کند. آنچلوتی از این سبک از بازی زیاد استفاده می کند. هنگامی که وینگری به داخل می زند در این هنگام وینگر سمت مقابل به تو می زند و سپس یکی از فوبلک ها ( بیشتر کارواخال ) برای نفوذ به فضای خالی برای سانتر یا کات بک و یا حتی درگیر کردن یک بازیکن برای ایجاد شدن فضای خالی برای هافبک های تیم ایجاد می کردند. حمله از کناره ها کلید اصلی آنچلوتی در دوره دوم تیم رئال است. اگر به گل دوم تیم رئال مادرید در نیمه نهایی سوپرکاپ اسپانیا فصل ۲۰۲۱-۲۲ دقت کنید این موضوع را بیشتر درک می کنید.
تونی کروس در این صحنه به فرلاند مندی پاس می دهد
|
سپس فرلاند مندی از مدافع تیم بارسا عبور کرده.
|
و با دادن یک پاس کات بک به بنزما او را در موقعیت شوت زنی قرار می دهد.
|
سپس بنزما شوت را زده و به تیر دروازه برخورد می کند. اما این پایان ماجرا نیست!
|
کارواخال در سمت راست در فضای خالی بوده است و بعد از شوت بنزما توپ را در عرض گرفته و با پاسی در درون محوطه
|
به راحتی هر چه تمام تر بنزما توپ را وارد دروازه تیم بارسا می کند.
|
ویژگی های دوره دوم رئال مادرید آنچلوتی: |
۱. داشتن لمس توپ های زیاد در محوطه جریمه حریف
۲. حضور تعداد زیاد بازیکنان در محوطه جریمه حریف
۳. ضد حمله های سریع
۴. پاس های سریع و کوتاه
_________________________________________________________
ویژگی ها و خصوصیات آنچلوتی |
آنچلوتی مربی است که چه از لحاظ تاکتیکی و چه از لحاظ روحی و روانی باعث پیشرفت فوق العاده بازیکنانش می شود. نمونه بارز آن می توان به علمکرد وینیسیسوس جونیور و رودریگو زیر نظر آنچلوتی دقت کرد.
رودریگو در این فصل ۲۷ تاثیرگذاری مستقیم روی گل داشته است.
وینیسیسوس در این فصل ۴۶ تاثیرگذاری مستقیم روی گل داشته است.
همانطور که گفته شده بود، آنچلوتی با بازیکنانش بسیار خوب ارتباط برقرار می کند و این یک نکته کلیدی برای هر مربی است. آنچلوتی مربی است که در تیم های مختلف تاکتیک و سیستم های متفاوتی اتخاذ می کند. به نظرم سبک نداشتن بهترین روش واسه نتیجه گرفتن است. برای همین است که کارلتو بیش از دو دهه دارد مربیگری می کند و هنوز که هنوزه دارد برای تیم هایش نتیجه می گیرد. خیلی ها بودند که دارای صاحب سبک بودند و تا ده یا دوازه سال موفق بودند اما در یک جایی دیگر سبک آنها جواب نمی داد یا حتی بعضی ها بعد از سه یا چهار سال دچار مشکل می شدند اما آنچلوتی این گونه نبود. کارلتو هیچ پافشاری برای خرید بازیکنان ندارد، او هرچه در چنته داشته باشد رو می کند.
_________________________________________________________
کلام آخر
او همچنان کهنه سربازی از دیار شمال ایتالیا است. دون کارلو هنوز که هنوزه در دوران مدرن فوتبال همانند سال های اول مربیگری خود درخشان است. بله او آنچلوتی است کهنه سربازی از شمال ایتالیا.....