انتخاب سرمربی خارجی برای تیم بسکتبال زنان یک اتفاق مثبت در این رشته محسوب می شود.
به گزارش طرفداری، سرانجام پس از کش و قوس های فراوان سرمربی تیم ملی بسکتبال زنان انتخاب شد تا این تیم دوران تازه ای را آغاز کند. از مدت ها پیش زمزمه های جذب یک مربی خارجی برای تیم بسکتبال زنان مطرح بود و در نهایت فدراسیون بسکتبال پس از مطالعه و بررسی فراوان النی کاپوجیانی را به عنوان سرمربی جدید تیم ملی بسکتبال زنان انتخاب کرد تا عصر جدیدی در بسکتبال زنان آغاز شود.
در تمام سال های طولانی گذشته و در چهار دهه اخیر بسکتبال زنان هیچ گاه برای فدراسیون از اهمیتی برخوردار نبوده و بیشتر به عنوان یک تیم دوم و در سایه به آن نگریسته شده؛ تمرکز و توجه تمامی فدراسیون های بسکتبال در 40 سال گذشته روی تیم مردان متمرکز بوده و همین نگاه گلخانه ای و بسته سبب رشد و جهش بسکتبال مردان شده اما در بخش زنان هیچ اتفاق خاصی رخ نداده است. نتیجه این نگاه نامهربانانه وضعیت نه چندان مطلوب بسکتبال زنان در چند دهه اخیر بوده؛ تیمی که فقط بوده تا باشد و تقویم را پر کند و به عنوان ویترین از آن استفاده شود. بسکتبال زنان هرگز همپای بسکتبال مردان در هیچ مولفه ای از تیم ملی گرفته تا تیم های پایه و حتی لیگ پیشرفت نکرده و از حضور در سطح اول قاره آسیا بازمانده است.
فدراسیون بسکتبال در دوره جدید خود تصمیم گرفته تیم زنان از این شرایط خارج شده و رو به جلو حرکت کند. با این نگاه در درجه نخست جذب یک مربی خارجی باکیفیت در دستور کار قرار گرفت و در نهایت النی کاپوجیانی به عنوان سرمربی جدید این تیم انتخاب شد.
پس از انتخاب کاپوجیانی به عنوان سرمربی جدید تیم ملی بسکتبال زنان، اعضای کادر فنی تیم ملی بسکتبال زنان نیز انتخاب شدند که تمامی آنها از چهره های مطرح و مورد قبول جامعه بسکتبال زنان هستند. فریده هادوی مدیر تیم های ملی، فریناز طائرپور سرپرست، شایسته متشرعی مربی و نیکا بیکلیکلی کمک مربی حاضر در ترکیب جدید کادر فنی هستند. کادر سرپرستی و کمک های مربی خارجی از جمله چهره های سرشناس و کارنامه دار در لیگ برتر بسکتبال زنان محسوب می شوند. قرار گرفتن یک سرمربی یونانی در راس کادر فنی، حضور یک مربی باتجربه به عنوان سرپرست و همچنین حضور سرمربی سابق در قالب یکی از اعضای کادر فنی به همراه مربی جوانی که اتفاقا در لیگ برتر موفق بوده، اقدامی مثبت و هدفمند در فدراسیون بسکتبال محسوب می شود، به ویژه آنکه یک چهره بسکتبالی و دانشگاهی هم مدیریت فنی را عهده دار است.
همچنین در نخستین گام کادر فنی جدید تیم ملی، 15 بازیکن را به اردوی تیم ملی دعوت کرد؛ ادنا عیسائیان، معصومه اسماعیل زاده، گلشید امیدیان، دلارام وکیلی، فائزه شهریاری، ناهیده اسدی، کیمیا یزدیان، آیدا گلمحمدی، نگین رسولی پور، پریسا کرمی، نسرین فلاح، شیدا شجاعی، آناهیس خداوردیان، سمیه ثابت زاده و مهلا عابدی نفرات دعوت شده به اردوی تیم ملی هستند که باید ساعت ۲۰ روز بیستم اردیبهشت در سالن بسکتبال آزادی، خود را به سرپرست تیم ملی زنان معرفی کنند. تمرینات نیز روز پنج شنبه (۲۱ اردیبهشت) از ساعت ۱۰ صبح آغاز خواهد شد.
یکی از تصمیمات جالب و کلیدی در برنامه استخدام مربی خارجی تیم ملی بسکتبال زنان، تشکیل یک تیم جوان و دوم کنار تیم ملی اصلی است؛ برنامه ای که سال ها در تیم ملی مردان انجام شده و به بروز و ظهور ستاره های جدید کمک می کند. طبق برنامه ریزی فدراسیون بسکتبال تیم دوم یا همان تیم ب بسکتبال زنان با نام بسکتبال نوین زنان از بازیکنان جوان زیر نظر النی کاپوجیانی تشکیل خواهد شد تا پشتوانه ای برای تیم اصلی باشد. در همین راستا و در نخستین گام 20 بازیکن برای حضور در تیم بسکتبال نوین زنان دعوت شدند؛ ایلناز مظهری، هانیه یاری، حدیثه قسمتی، شمیم نوری، فرناز خدامرادی، زینب غفاری، کیمیا ذره، کمند درستاران، زهرا حاج هاشمی، آیدا ترابی، سوگند احمدی و آتنا جعفرزاده.
جذب یک مربی خارجی که برای نخستین بار در بسکتبال زنان اتقاق می افتد و تشکیل تیم ب برای پشتوانه سازی نشان می دهد فدراسیون بسکتبال برای بسکتبال زنان برنامه ریزی مدونی داشته و یک کادر فنی منسجم و همچنین ایجاد بستر مناسب برای تیم دوم، می تواند نوید بخش آینده ای بهتر برای بسکتبال زنان باشد. اگرچه دیکته نانوشته غلط ندارد و باید منتظر حضور این سرمربی خارجی و عملکرد او در تیم ملی بسکتبال زنان بود اما فدراسیون گام نخست خود را در این زمینه به خوبی برداشته و مهمترین نکته، آغاز یک حرکت هدفمند در بسکتبال زنان ایران است.
بدون شک هدف فدراسیون، اعتلای بسکتبال زنان است و در راستای تحقق آن معرفی کادر خوب و همچنین تیم نوین صورت گرفته که بهتر از نداشتن برنامه و حرکت باری به هر جهت به سیاق سابق و تشکیل تیم برای پر کردن تقویم و ویترین است. با این وجود به سیاق همیشه و پس از تصمیم فدراسیون، در حالی که هنوز کار سرمربی خارجی آغاز نشده، برخی به انتقاد از این سرمربی و انتخاب فدراسیون پرداخته اند، اما هنوز اتفاقی رخ نداده که بتوان آن را نقد کرد. اکثر قریب به اتفاق جامعه بسکتبال از تصمیم فدراسیون حمایت کرده و از آن رضایت دارند اما برخی جریانات منتسب به یک مربی خاص با توجیه عدم حضور گزینه خود در مجموعه کادر فنی از تصمیم فدراسیون انتقاد کرده و تخریب را آغاز کرده اند.
وجود اختلاف سلیقه و اختلاف نظر در هر مجموعه ای بدیهی و طبیعی است اما اینکه به واسطه همین اختلاف و عدم انتخاب گزینه خودی، انتقاد و تخریب کنیم، نشان از سهم خواهی دارد و ثابت می کند برای منتقدان اساسا بسکتبال زنان و پیشرفت و اعتلای آنها دغدغه نیست بلکه بیشتر به منافع شخصی می اندیشند. در برهه کنونی دامن زدن به این موارد که در قالب سلیقه یک فدراسیون قابل توجیه است، نکوهیده است و هواداری از یک مربی خاص و اصرار بر نام آن پافشاری بیهوده بوده و نشان از سهم خواهی دارد که به طور حتم به سود بسکتبال زنان نخواهد بود.
صد البته نقد به هر مجموعه و انتخابی وارد است اما اینکه پیش از بارش برف پارو برداشت و با نگاه بدبینانه هر انتخابی را تحلیل کرد، تصمیمی غیرمنصفانه است؛ چه آنکه نقد باید ناظر به عملکرد باشد نه عوامل بیرونی. جامعه بسکتبال زنان در حال حاضر نیاز به همدلی نیاز دارد تا این رشته از رخوت و رکود سال های اخیر خارج شده و مسیر پیشرفت و ترقی را طی کند.