سال 1401 برای دو و میدانی ایران سرشار از ناامیدی پیش رفت و فدراسیون خوششانس بود ضعفها زیر سایه قهرمانی «دختر باد» مخفی ماند.
به گزارش طرفداری، سال 1401 برای دو و میدانی و مادهها و رشتههای متعدد زیرمجموعهاش، سال خوبی محسوب نمیشود. فاجعه جایی نمود پیدا کرد که رکوردگیری از دو و میدانیکاران لغو شد. رقابتهای دو و میدانی داخل سالن قهرمانی آسیا ۲۱ تا ۲۳ بهمن 1401 به میزبانی نورسطان قزاقستان برگزار شد و تیم ملی ایران نیز در این رقابتها حضور داشت.
فدراسیون دو و میدانی حد نصابهایی برای شرکت در این مسابقات اعلام کرد ولی تنها سه ورزشکار در مسابقات قهرمانی باشگاههای کشور موفق به کسب سهمیه شدند! فرزانه فصیحی و حمیده اسماعیل نژاد در دو ۶۰ متر و حمیدرضا کیا در پرش سه گام مجوز اعزام گرفتند. قرار بود بعد از مسابقات قهرمانی باشگاههای کشور، رکوردگیری دیگری برگزار شود تا ورزشکارانی که نزدیک به رکورد ورودی هستند، شانس خود را امتحان کنند اما این مسابقه لغو شد!
مربی دو و میدانی رده پایه زنان از جمله صاحبنظرانی بود که از رکوردها در مسابقات انتخابی اظهار نارضایتی کرد. لیلا ابراهیمی معتقد بود رکوردهای در نظر گرفته شده معقولانه بوده و دختران باید تلاش بیشتری انجام دهند. او تاکید کرد:
دختران زیادی رکورد نیاوردند و تنها فرزانه فصیحی رکورد ورودی داخل سالن آسیا قراقستان را به دست آورد. خوشبختانه او بدن فوقالعاده آمادهای دارد.
نظر کاملا درستی که به قهرمانی «دختر باد» در مسابقات دو و میدانی داخل سالن قهرمانی آسیا ختم شد. در نخستین روز این رقابتها، فینال دو 60 متر زنان با حضور فرزانه فصیحی و حمیده اسماعیل نژاد از ایران و دوندگانی از قزاقستان، اندونزی، ژاپن، هند، کویت و ترکمنستان برگزار شد. در پایان، فصیحی با زمان 7.28 ثانیه زودتر به خط پایان رسید و صاحب مدال طلا شد. در این رقابت اسماعیل نژاد با زمان 7.48 ثانیه در رده هفتم ایستاد. سایر ورزشکاران ایران در این مسابقات ناکام مطلق بودند و تعدادی از آنها حتی به فینال نرسیدند.
این عملکرد بدترین نتیجه تاریخ دو و میدانی ایران در آسیا بود. سال ۲۰۱۸ تیم ملی دو و میدانی کشورمان در مسابقات داخل سالن قهرمانی آسیا توانست با ۵ مدال طلا، ۹ نقره و ۱۰ برنز عنوان نایب قهرمانی این رقابتها را به دست آورد اما سال 1401 با یک طلا به کار خود پایان داد که دومین نتیجه ضعیف کاروان ایران در این مسابقات به شمار میرود. تنها یک دوره در مسابقات داخل سالن نتیجهای ضعیفتر از سال 1402 ثبت شد که به سال ۲۰۰۸ و کسب تنها ۲ مدال نقره برمیگردد. مسابقات دو و میدانی قهرمانی داخل سالن آسیا از پایینترین سطح در قاره کهن برخوردار است و برخی از قهرمانان و ورزشکاران شاخص که جایگاه خوبی در رنکینگ آسیایی و جهانی دارند در این رقابتها حضور پیدا نمیکنند.
دور از ایران به دنبال طلای هانگژو
حسن تفتیان رکورددار دو سرعت ایران ۱۹ آذر 1401 به جامائیکا رفت تا در این کشور اردوی تمرینی برگزار کند. تفتیان در المپیک 2020 حضور داشت ولی از صعود به مرحله نیمههایی دو 100 متر بازماند. او سال 1400 هم برای پیگیری تمرینات به فرانسه رفت و سال 1401 در جامائیکا زیر نظر مربی خود برای بازیهای آسیایی هانگژو به تمرین مشغول شد. نکته جالب اینجاست که هاشم صیامی رییس فدراسیون دو و میدانی در واکنش به غیبت تفتیان در نورسلطان، اظهار نظر عجیبی داشت:
حسن تفتیان گفت اگر دستور بدهید در این مسابقات شرکت میکنم ولی ما اصرار نکردیم!
تفتیان با نظر مربی خود به قزاقستان سفر نکرد تا برنامه آمادهسازیاش را تکمیل کند. هدف او کسب مدال در بازیهای آسیایی هانگژو است و از آنجایی که این رقابتها برای فدراسیون نیز اهمیت زیادی دارد، تفتیان در آفریقا ماند تا به تمرینات خود ادامه دهد. بنا بر گفته رییس فدراسیون، تفتیان با هزینه و اسپانسر شخصی، اردوی خارجی برگزار کرده است. او شخصا خواست در قهرمانی داخل سالن آسیا شرکت نکند تا تمرکز خود را روی کسب سمیه المپیک 2024 پاریس و بازیهای آسیایی بگذارد. در واقع فدراسیون ضمن موافقت با درخواست تفتیان، یک مدال تقریبا قطعی را در مسابقات داخل سالن قهرمانی آسیا از دست داد.
پرتابگر همیشه ناراضی
یکی از مهمترین حاشیهها پیرامون دو و میدانی ایران در سال 1401 مصاحبههای آتشین و انتقادهای بیپایان احسان حدادی بود. احسان حدادی نایبقهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن در رشته پرتاب دیسک، برای تمرینات پیش از حضور در بازیهای آسیایی هانگژو به اردویی در مشهد رفت. پرتابگر 38 ساله ملیپوش در توکیو ۲۰۲۰، چهارمین تجربه المپیکی خود را پشت سر گذاشت و با ارائه نمایشی بسیار ضعیف بین ۳۲ پرتابگر بیستوششم شد. حدادی همان زمان در اظهار نظری عجیب ادعا کرد صرفا برای احترام به المپیک، به توکیو رفته و هدف او کسب آمادگی برای بازیهای آسیایی است!
بازیهای آسیایی هانگژو به دلیل شیوع کرونا در چین به تعویق افتاد و حدادی که فرصت بیشتری برای آمادهسازی داشت، سال 1401 مقصران ناکامی احتمالیاش را معرفی کرد؛ پرتابگری که در مسابقات جهانی شرکت نکرد و در بازیهای کشورهای اسلامی هم چهارم شد:
برنامهام برای پنجمین مدال طلای بازیهای آسیایی در هانگژو بود اما اگر نگیرم، مسئولان مقصر هستند؛ دوستانی که تنها به فکر مدال هستند، بدون اینکه امکانات را فراهم کنند.
اتفاق خوب، آینده مبهم
البته باید به برگزاری مسابقات بینالمللی دو و میدانی جام امام رضا در ایران نیز اشاره کرد. دومین دوره این رقابتها، بزرگداشت استاد علی باغبانباشی در مشهد به مدت دو روز برگزار شد و در نهایت تیم سیتلکام از ایران توانست قهرمان این دوره لقب بگیرد.
عراق با ۶ طلا، ۲ نقره و سه برنز نایبقهرمان شد و پاکستان با کسب ۲ مدال طلا، ۲ نقره و یک برنز در رتبه سوم قرار گرفت. این مسابقات روزهای هشتم و نهم خرداد 1401 برگزار شد و بیش از ۲۰۰ ورزشکار در قالب هشت تیم خارجی و هفت تیم داخلی در ورزشگاه امام رضا به رقابت پرداختند.
به زعم رییس فدراسیون، اگر شرایط به همین منوال پیش برود، اتفاق مثبتی رقم نخواهد خورد و حتی مدالی هم در کار نیست. هاشم صیامی چشماتنظار کمک کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان است تا سال بهتری پیش روی دو و میدانی ایران باشد. البته به زعم او در زمان ریاست علی کفاشیان بر فدراسیون، ۱۲ مربی خارجی در ایران بودند و ورزشکارانی چون احسان حدادی، هادی سپهرزاد و محمد ارزنده کنار مربیان خارجی، راهی اردوهای اروپایی میشدند؛ نکتهای که هادی سپهرزاد رکورددار رشتههای دهگانه و هفتگانه داخل سالن هم به آن اشاره و تاکید کرده افزایش قیمت دلار به رشته دو و میدانی آسیب زده، چرا که بودجه فدراسیون متناسب با تورم بیشتر نشده است. زمانی یک مربی خارجی وقتی 2 هزار دلار میگرفت، 2 میلیون تومان میشد اما حالا با قیمت دلار 90 میلیون تومان میشود، یعنی 45 برابر، در حالی که بودجه ورزش تنها چهار، پنج برابر افزایش پیدا کرده است.