سال 1401 برای بوکس با شوکهای عظیمی همراه بود.
به گزارش طرفداری، شاید به جرات بتوان گفت شوکه کنندهترین اتفاقات میان 54 فدراسیون ورزشی را فدراسیون بوکس از سر گذراند. بدون تردید بزرگترین شوک را هم رییس وقت فدراسیون به این رشته رزمی وارد کرد. یکی از نکات قابل توجه در مسابقات بوکس قهرمانی آسیا، غیبت رییس فدراسیون بوکس در محل برگزاری مسابقات بود. حسین ثوری همراه با ملیپوشان به اردن نرفت و در تهران ماند؛ اتفاقی که با واکنش ملیپوش وزن 75 کیلوگرم کشورمان هم مواجه شد.
شاهین موسوی اعتقاد داشت رییس فدراسیون به فکر سفر به اسپانیا با بوکسورهای جوان برای حضور در مسابقات جوانان قهرمانی جهان بوده و به همین دلیل ملیپوشان در اردن اسیر ناداوری شدهاند. تنها چند روز بعد از گلایههای بوکسور ملیپوش، مصاحبهای غیر قابل پیشبینی از ثوری منتشر شد. او در حالی که هنوز ریاست فدراسیون بوکس را بر عهده داشت اعلام کرد دیگر به ایران نمیآید و هر کسی که میخواهد هم میتواند به تهران بازنگردد!
۲۸ آبان ۱۴۰۱ حسین ثوری رییس فدراسیون بوکس ایران اعلام پناهندگی کرد و در ادامه دو بوکسور تیم جوانان ایران نیز با ترک اردوی تیم ملی به او پیوستند. مرتضی ریگی خواهرزاده ثوری و آرین ساعدپناه دو ملیپوش تیم جوانان ایران بودند که اردوی تیم در اسپانیا را بدون اطلاع قبلی ترک کرده و در شهر آلیکانته ناپدید شدند.
۱۸ دی ۱۴۰۰ مجمع انتخاباتی ریاست فدراسیون بوکس برگزار و ثوری با کسب ۲۶ رای از ۴۲ رای در سمت خود ابقا شده بود. جالب اینجاست که شهریور سل 1398 حسین ثوری به دلیل پناهنده شدن مبین کهرازه، بوکسور ملیپوش در جریان حضور در تورنمنت مجارستان، مدتی را در بازداشت به سر برد.
جای خالی زنان
بوکس در ایران جزو رشتههایی است که وزارت ورزش و جوانان، هنوز فعالیت زنان را در آن به رسمیت نمیشناسد. آبان سال 1401 مریم کاظمی پور معاون توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان اعلام کرد برای فعالیت بوکس زنان برنامه دارند اما تاکید داشت هیچ قولی نمیدهد و کارگروه تخصصی باید درباره کلیه جوانب در این رشته که ممکن است مطرح شود به نتیجه و جمعبندی برسد.
مهین فرهادی زاد نایب رییس کمیته ملی المپیک هم اسفند 1401 عنوان کرد متوجه شده تعداد زنان متقاضی بوکس زیاد است و در زیرزمینهایی فعالیت میکنند که قانونمند نیست. او مدعی شد موضوع را در وزارت ورزش مطرح کرده اما مسعود سلطانی فر وزیر وقت ورزش و جوانان مخالف بوده و با تغییر دولت نیز بررسیها متوقف شده است.
در سایت رسمی فدراسیون بوکس نیز تنها اخبار مرتبط با زنان در سال 1401 به دو خبر عضویت مسئول روابط بینالملل فدراسیون در کمیسیون بانوان کنفدراسیون بوکس آسیا و برگزاری دورههای آموزشی تکنسین کات و مسئول فنی مسابقات در حاشیه رقابتهای قهرمانی جهان زنان خلاصه میشود.
انقلاب در تیم ملی
وقتی ثوری پناهنده شد، وزارت ورزش و جوانان دستور به برگزاری مجمع فوقالعاده داد تا تکلیف رییس جدید این فدراسیون مشخص شود. ابتدا مجمع فوقالعاده فدراسیون بوکس روز سهشنبه اول آذر 1401 در کمیته ملی المپیک برگزار شد و سیامک صالحی نایب رییس فدراسیون طبق اساسنامه فدراسیونهای ورزشی اداره فدراسیون را برعهده گرفت. یک هفته بعد روح الله حسینی که پیشتر در دو مجمع انتخاباتی سالهای 1396 و 1400 به ثوری باخته بود، با حکم سید حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان به سمت سرپرست جدید فدراسیون بوکس انتخاب شد.
حسینی بعد از انتصاب، تصمیم به تشکیل شورای فنی بوکس گرفت. او قهرمانان این رشته را دور هم جمع کرد و ریاست شورای فنی را نیز به حسینقلی نهرودی سرمربی اسبق تیم ملی سپرد. در نخستین جلسه شورا، علیرضا استکی سرمربی وقت تیم ملی و از حامیان ثوری در انتخابات، غایب بود؛ غیبتی که باعث شد اعضای شورا متفق القول رای به برکناری او داده و نهرودی را در هشتمین دهه زندگی به سمت سرمربی جدید تیم ملی انتخاب کنند.
البته هم نهرودی و هم مسئولان فدراسیون تاکید کردهاند او گزینه موقت بوده و قرار است مربی خارجی به زودی روی نیمکت تیم ملی بنشیند اما با توجه به افزایش نرخ ارز بعید به نظر میرسد فردی از کوبا مهد بوکس جهان کنار رینگ رویت شود!
عملکرد ضعیف در آسیا و حقوق ناچیز ملیپوشان
البته تیم ملی تحت هدایت استکی در مسابقات قهرمانی آسیا عملکرد خوبی نداشت. رقابتهای قهرمانی بوکس آسیا با حضور 320 بوکسور از روز 10 آبان 1401 در امان اردن آغاز شد و روز 21 آبان به پایان رسید. در انتها فقط شاهین موسوی در وزن 75 کیلوگرم و طوفان شریفی در وزن 92 کیلوگرم موفق به کسب مدال برنز شدند و پرونده مسابقات برای ایران با 12 ملی پوش در این رقابتها با دشت فقط دو مدال بسته شد.
نکته مهم غیبت دانیال شه بخش در این مسابقات بود. شه بخش در حال حاضر مشهورترین چهره بوکس ایران محسوب میشود این بوکسور 23 ساله سال 2021 هم به مقام نایب قهرمانی آسیا رسید و هم مدال برنز قهرمانی جهان را کسب کرد. برنز او اولین مدال جهانی تاریخ بوکس ایران به شمار میرود.
این بوکسور ملیپوش تصمیم گرفت برای کسب درآمد بیشتر در مسابقات بوکس حرفهای شرکت کند. باید توجه داشت که اشکان رضایی ملیپوش مشغول به کار کنار تمرین برای امرار معاش است، طوفان شریفی تاکید کرده که میداند خبری از حقوق درست و حسابی نیست و شاهین موسوی در اظهار نظری قابل تامل گفته طی 6 ماه نخست سال فقط سه میلیون تومان دریافت کرده است!
حضور شه بخش در مسابقات بوکس حرفهای سبب شد شایعاتی مبنی بر خداحافظی اجباری او از تیم ملی مطرح شود اما سرمربی وقت تیم ملی و رییس وقت فدراسیون، این موضوع را تکذیب کرده و اعلام کردند درهای تیم ملی به روی او باز است. البته علیرضا استکی تاکید کرد شه بخش برای حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا باید در مسابقات انتخابی حضور پیدا کند. این اتفاق رخ داد؛ دانیال شه بخش در انتخابی حاضر شد و توانست حریف خود را نیز شکست دهد ولی باز هم جایی در فهرست اعزامی به اردن نداشت.
استکی اعلام کرد در گفتوگو با شه بخش به این نتیجه رسیدهاند این بوکسور جوان به قهرمانی آسیا اعزام نشود و انرژی خود را برای مسابقات جهانی و المپیک نگه دارد؛ تصمیمی که در اولین گام شانس کسب یک مدال آسیایی را از بین برد.
البته باید به برگزاری جشنواره خردسالان بوکس با هدف استعدادیابی، شناسایی و تشویق و حمایت از آیندهسازان این رشته، از روز 20 بهمن 1401 به میزبانی هیات بوکس استان قم اشاره کرد که دو روز به طول انجامید و قدم مثبتی برای پشتوانهسازی در این رشته محبوب و پرطرفدار بود.
حالا ملیپوشان زیر نظر نهرودی و دستیاران او تمرین میکنند تا برای مسابقات قهرمانی جهان آماده شوند؛ رقابتهایی که به زعم سرمربی تیم ملی اگر بوکسورها در آن شرکت نکنند هم اتفاقی نمیافتد!