سال 1401 برای وزنه برداری، همراه با تغییر در کادر فنی تیم ملی و انتخاب رییس فدراسیون بود.
به گزارش طرفداری، وزنه برداری دیگر در ایران محدود به مردان نیست و زنان نیز میتوانند به جنگ پولاد سرد رفته و در میادین بین المللی زیر پرچم ایران رقابت کنند. دو رویداد قهرمانی آسیا و جهان در سال 1401 پیش روی وزنهبرداران ملی پوش بود. مهرماه سال ۱۴۰۱ مسابقات وزنه برداری قهرمانی آسیا در بحرین برگزار شد و ملی پوشان مرد و زن ایران به مصاف حریفان رفتند.
رسول معتمدی در حال حاضر مهمترین و برجسته ترین وزنه بردار ایران محسوب میشود که در سالهای اخیر توانسته از هر رقابتی با مدال طلا به ایران بازگردد. معتمدی بعد از کسب مدال برنز در مسابقات قهرمانی جوانان جهان ۲۰۱۸؛ به مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۰، قهرمانی جهان ۲۰۲۱، بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی ۲۰۲۲ و قهرمانی آسیا ۲۰۲۲ رفت و از تمامی این آوردگاهها با مدال طلا بازگشت.
در مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۲ به میزبانی بحرین هم رسول معتمدی با وجود تغییر وزن، مدال طلا را بر گردن آویخت. پیش از حضور رسول معتمدی روی تخته مسابقات بحرین، تیم ملی مردان ایران هنوز موفق به دشت مدال طلا نشده بود. او با تشخیص کادر فنی از دسته ۱۰۲ کیلوگرم به ۱۰۹ کیلو گرم رفت و سه مدال طلا دشت کرد.
از تاریخسازی تا سفر بیبازگشت
دیگر ستاره وزنه برداری ایران در سال ۱۴۰۱ الهام حسینی بود که در مسابقات قهرمانی آسیا خوش درخشید. او در دسته ۸۱ کیلوگرم موفق به کسب سه مدال طلا شد و نام خود را در تاریخ ورزش ایران ثبت کرد. این در حالی است که وزنه برداری زنان در ایران، عمر زیادی ندارد و البته موانع و مخالفت های بسیاری را تجربه کرده؛ چنانکه حتی بازیگر مشهوری مانند داریوش ارجمند نیز به این موضوع پرداخته و وزنه برداری را برای زنان مضر میدانست!
البته وزنه برداری ایران در سال ۱۴۰۱ شوک هایی را هم تجربه کرد. یکتا جمالی و پریسا جهانفکریان، وزنه بردارانی بودند که در بهار سال ۱۴۰۱ تصمیم به پناهندگی گرفتند. یکتا جمالی در حالی که همراه با کاروان ملی پوشان برای حضور در رقابت های وزنه برداری جوانان جهان به یونان سفر کرد، به شکلی مخفیانه از هتل خارج شده و به آلمان پناهنده شد. جهانفکریان هم چندی بعد در اینستاگرام خود خبر از مهاجرت داد.
علیرضا یوسفی هم چهره درخشان وزنه برداری ایران در سال 1401 بود. او در مسابقات جوانان قهرمانی جهان برای مهار وزنه ۲۳۹ کیلوگرمی در حرکت سوم تلاش کرد و ضمن کسب سه مدال طلا، رکورد دنیا که در اختیار خودش بود را جابهجا کرد. یوسفی در مسابقات بزرگسالان قهرمانی جهان هم وزنه ۲۴۵ کیلوگرمی را مهار کرد اما این وزنه در بررسی هیات ژوری خطا تشخیص داده شد. این وزنه بردار 19 ساله ملقب به «هرکول ایرانی» در لیگ برتر هم وزنه 241 کیلوگرمی را برای تیم ذوبآهن بالای سر برد.
مسابقات قهرمانی جهان نیز در کلمبیا برگزار شد. رسول معتمدی امید اول کسب مدال برای ایران به شمار میرفت اما او مصدومیت شدیدی را در هفته اول مسابقات لیگ برتر وزنهبرداری تجربه کرد و رقابت ها را از دست داد. در ادامه ملیپوشان ایران با یک مدال طلا و سه نقره، جایگاهی بهتر از هفتم کسب نکردند. رضا دهدار تنها طلایی ایران در این مسابقات بود که مدال طلای یک ضرب دسته ۱۰۲ کیلوگرم را به همراه یک نقره کسب کرد. مهدی کرمی و کیانوش رستمی نیز دیگر نقرهای های کاروان ایران بودند.
علی حسینی رفت، نصیرشلال آمد
پس از بازگشت از مسابقات سعید علی حسینی سرمربی تیم ملی مصاحبه های طوفانی علیه سجاد انوشیروانی سرپرست فدراسیون انجام داد و از سمت خود کناره گیری کرد. انوشیروانی نیز ترجیح داد انتخاب سرمربی را به بعد از انتخابات فدراسیون موکول کند. قرار بود ایوب بهتاج که علی حسینی نیز از او حمایت می کرد رقیب انوشیروانی باشد اما این کاندیدا انصراف داد و سجاد انوشیروانی با کسب اکثریت آرا رییس شد.
انوشیروانی پس از انتخاب، نواب نصیرشلال قهرمان ۳۳ ساله المپیک ۲۰۱۲ لندن را به عنوان سرمربی جدید تیم ملی انتخاب کرد. البته جوانی او انتقادهایی را به دنبال داشت اما رییس فدراسیون و همچنین کوروش باقری مدیر تیمهای ملی از این انتخاب حمایت کردند.
همچنین سال ۱۴۰۱ انتخابات کنفدراسیون وزنه برداری آسیا برگزار شد و چهار کرسی این کنفدراسیون به ایران رسید. سجاد انوشیروانی به عضویت هیات اجرایی درآمد، بهداد سلیمی قهرمان المپیک لندن عضو کمیته فنی شد، کوروش باقری قهرمان سابق جهان به کمیته تحقیقات و مربیان رفت و دکتر امین نوروزی هم یکی از اعضای کمیته پزشکی لقب گرفت. البته این انتخابات نیز بیحاشیه نبود چرا که پیشتر گفته شد حسین رضازاده قهرمان سابق المپیک و جهان و عضو کمیته فنی فدراسیون نیز قرار است یکی از نامزدهای ایرانی انتخابات باشد اما نام او در فهرست نهایی قرار نگرفت. این اتفاق دلخوری رضازاده را به همراه داشت اما حسین مقامی سرپرست دبیری فدراسیون وزنه برداری اعلام کرد عمدی در کار نبوده و اشتباهی رخ داده است.
وزنه برداری ایران همچنین شاهد برگزاری مسابقات لیگ برتر بود و در پایان ذوب آهن به عنوان قهرمانی مسابقات دست یافت. البته وزنهبرداران این تیم پیش از فینال دست به اعتصاب زدند و حتی تهدید به امتناع از حضور در مسابقه نهایی کردند ولی در نهایت روی تخته رفته و عنوان قهرمانی را به خود اختصاص دادند. در مجموع وزنه برداری سال شلوغی را پشت سر گذاشت. با وجود کسب نتایج چندان خوب در قهرمانی جهان، نشانه های امید و پیشرفت دیده می شود چرا که به زعم انوشیروانی و سلیمی، ویرانه ای از دوران ریاست علی مرادی بر جای مانده و به زمان و تلاش مضاعف برای پرورش نسلی تازه و قدرت نمایی دوباره در جهان نیاز است.