سال 1401 با وجود حاشیههای بسیار، سالی نسبتا موفق برای کشتی ایران در هر دو رشته آزاد و فرنگی بود.
به گزارش طرفداری، سال 1401 برای کشتی ایران با مسابقات قهرمانی آسیا در اولان باتور مغلولستان استارت خورد. آزادکاران ایران با کسب ۶ طلا توسط رحمان عموزاد خلیلی در وزن ۶۵ کیلوگرم، یونس امامی در ۷۴، علی سوادکوهی در ۷۹، امیرحسین فیروزپور در ۹۲، محمدحسین محمدیان در ۹۷ و یدالله محبی در وزن ۱۲۵ کیلوگرم، یک نقره داریوش حضرتقلیزاده در ۶۱ و یک برنز محسن مصطفوی در وزن ۸۶ کیلوگرم با مجموع ۲۰۱ امتیاز به عنوان قهرمانی آسیا رسیدند.
فرنگیکاران هم با ۴ مدال طلای محمدرضا مختاری در وزن ۷۲ کیلوگرم، رسول گرمسیری در وزن ۸۲ کیلوگرم، ناصر علیزاده در وزن ۸۷ کیلوگرم و مهدی بالی در وزن ۹۷ کیلوگرم، یک مدال نقره مهدی محسننژاد در وزن ۶۰ کیلوگرم، ۲ مدال برنز ایمان محمدی در وزن ۶۳ کیلوگرم و عارف حبیب اللهی در وزن ۷۷ کیلوگرم و با ۱۵۱ امتیاز جایگاه دوم را به دست آوردند و نایبقهرمان شدند.
تلخ و شیرین بلگراد
شهریورماه سال 1401 مهمترین تورنمنت سال کشتی برگزار و کاروان ایران برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان راهی صربستان شد. این رقابتها برای فرنگیکاران به شکلی کابوسوار پیش رفت؛ حتی محمدرضا گرایی قهرمان جهان و المپیک در وزن 67 کیلوگرم به شکلی ناباورانه در فینال شکست خورد و نقره گرفت. ناکامی در دشت حتی یک مدال طلا سبب شد محمد بنا سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی و مربی قرن ورزش ایران از سمت خود کنار برود.
در این رقابتها رحمان عموزاد با تنها 20 سال سن قهرمان وزن 65 کیلوگرم شد و عنوان ستاره کشتی جهان در سال 2022 را هم کسب کرد. حسن یزدانی هرچند شکست دیگری را مقابل دیوید تیلور آمریکایی متحمل شد اما با کسب هشتمین مدال جهانی و المپیک، پرافتخارترین کشتیگیر تاریخ ایران لقب گرفت و بالاتر از غلامرضا تختی و حمید سوریان هفت مداله ایستاد. البته از لحاظ کیفیت مدال، همچنان سوریان وضعیت بهتری دارد.
معمای 97
کامران قاسمپور نیز با پیروزی مقابل جیدن کاکس آمریکایی از عنوان قهرمانی خود در وزن 92 کیلوگرم دفاع کرد اما او در ادامه روزهای سختی را پشت سر گذاشت. قاسمپور برای حضور در المپیک 2024 پاریس باید یک وزن پایینتر یا بالاتر برود چرا که وزن 92 کیلوگرم جزو اوزان المپیکی نیست.
حضور حسن یزدانی در 86 کیلوگرم و شکستهای گذشته قاسمپور مقابل او تقریبا حضور در این وزن را غیرممکن میکند. کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد تصمیم گرفت در جام جهانی آمریکا به تست قاسمپور در وزن 97 کیلوگرم بپردازد که البته با شکست سنگین پنج بر صفر او همراه بود.
کامران قاسمپور هرچند سعی کرده محتاطانه در این خصوص اظهار نظر کند اما خودش هم میداند هیچ راهی جز افزایش وزن پیش روی او نیست. البته کسب مدال المپیک با توجه به حضور غولهای آمریکایی و روسی به نامهای کایل اسنایدر و عبدالرشید سعداله اف قهرمان جهان و المپیک، بسیار دور از دسترس به نظر میرسد.
بنا رفت، رنگرز آمد
علیرضا دبیر تاکید داشت بر ادامه فعالیت بنا اصرار دارد اما در نهایت حسن رنگرز را به عنوان جانشین او انتخاب کرد. رنگرز عملکرد بسیار خوبی در تیم ملی کشتی فرنگی داشت و توانست در دو تورنمنت امیدهای قهرمانی جهان، جام جهانی باکو و تورنمنت رنکینگدار مصر سکوی نخست را تصاحب کند.
رقابتهای کشتی فرنگی زیر 23 سال قهرمانی جهان روزهای 25 تا 27 مهر 1401 هم در شهر پونت ودرا اسپانیا برگزار شد و در پایان تیم فرنگی ایران با کسب 3 مدال طلا و 3 مدال برنز به عنوان قهرمانی دست یافت. پویا دادمرز در وزن 55 کیلوگرم، ایمان محمدی در وزن 63 کیلوگرم و دانیال سهرابی در وزن 67 کیلوگرم به مدال طلا، امیر عبدی در وزن 72 کیلوگرم، علی عابدی درزی در وزن 97 کیلوگرم و علی اکبر یوسفی در وزن 130 کیلوگرم به مدال برنز دست یافتند. در ردهبندی تیمی، ایران با 138 امتیاز به عنوان قهرمانی رسید و تیمهای گرجستان و ترکیه به ترتیب با 101 و 93 امتیاز دوم و سوم شدند.
تیم آزاد ایران هم با کسب ۴ نشان طلای محمد صادق فیروز پور در وزن ۷۴ کیلوگرم، امیرحسین فیروز پور در ۹۲، امیرعلی آذرپیرا در ۹۷ و امیررضا معصومی در وزن ۱۲۵ کیلوگرم و نشان نقره امیر محمد یزدانی در وزن ۷۰ کیلوگرم به کار خود در مسابقات کشتی آزاد قهرمانی زیر ۲۳ سال جهان پایان داد. گرجستان با ۱۴۱ امتیاز بر سکوی نخست ایستاد، ایران با ۱۳۴ امتیاز نایب قهرمان شد و آمریکا با ۱۱۲ امتیاز در جایگاه سوم ایستاد.
در این مسابقات آذرپیرا و معصومی خوش درخشیدند و نوید ظهور ستارههایی در کشتی ایران را دادند. البته در این رقابتها سجاد غلامی به دلیل تخلف پزشکی دیسکالیفه شد و به نوعی قهرمانی را از دست ایران بیرون کشید؛ اتفاقی که خشم علیرضا دبیر را در پی داشت و در نهایت او به مدت یک سال محروم شد.
ایران در رده سنی جوانان نیز در هر دو رشته آزاد و فرنگی به مقام قهرمانی جهان رسید تا کفه ترازو به نفع موفقیتها سنگینتر شود.
چهره خوب و بد رییس
علیرضا دبیر نیز در چندین مرحله خبرساز شد. علاوه بر طعنههای گاه و بیگاه به رسول خادم، منع کردن کشتیگیران از اظهار نظرهای سیاسی با دستور او جزو اتفاقات جنجالی سال بود. البته علی اعظم یزدانی پدر حسن یزدانی هم بعد از شکست پسرش در فینال مسابقات قهرمانی جهان، دبیر را مقصر شکست او دانست. رییس فدراسیون کشتی ترجیح داد وارد مجادله مستقیم نشود اما وقتی نام حسن یزدانی در جمع هشت کشتیگیر برتر سال قرار نگرفت، بسیاری این اقدام را تلافی دبیر در سکوت تلقی کردند.
همچنین دبیر چندین بار با سید محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان بر سر نحوه تخصیص بودجه درگیری پیدا کرد؛ اختلافی که در مجمع فدراسیون کشتی به شکل برجستهای نمود پیدا کرد.
ملیپوشان در تورنمنتهای رنکینگدار کرواسی و مصر نیز خوش درخشیدند. آزادکاران در زاگرب نایبقهرمان و فرنگیکاران قهرمان شدند. نکته مهم عملکرد مقتدرانه حسن یزدانی در کرواسی و نمایش ناامیدکننده گرایی در مصر بود.
در مجموع کشتی سال خوبی را پشت سر گذاشت و با توجه به برگزاری منظم مسابقات قهرمانی کشور، لیگ برتر و توجه به ردههای پایه به نظر میرسد این روند در سال 1402 نیز ادامهدار باشد.