سرمربی سابق تیم ملی تکواندو اعتقاد دارد در برکناری کادر فنی تیمهای ملی تکواندو تصمیمات فردی و شخصی بر تفکرات جمعی و فنی غالب بود.
به گزارش طرفداری، با تغییر و تحولات فدراسیون تکواندو در اسفند سال 1400 و بعد از تورنمنتهای جام فجر و جام ریاست فدراسیون جهانی در تهران، پرونده دومین مقطع همکاری فریبرز عسگری نیز با تیم ملی تکواندو بسته و بیژن مقانلو جانشین او شد.
عسگری 13 اسفند سال 96 و پس از پایان مسابقات جهانی 2017 کره جنوبی جایگزین مهدی بیباک شد تا شرایط تکواندو ایران که همچنان در شوک المپیک 2016 ریو قرار داشت، تغییر کند. او طی این چهار سال در دو دوره مسابقات قهرمانی آسیا، یک دوره بازیهای آسیایی، یک دوره مسابقات جهانی، هشت مرحله مسابقات گرندپری و المپیک 2022 توکیو بهعنوان سرمربی حضور داشت.
حاصل همکاری تیم ملی با عسگری در دو دوره قهرمانی آسیا، یک عنوان نایب قهرمانی با کسب یک مدال طلا، یک نقره و سه برنز و یک عنوان سومی با کسب یک مدال طلا، دو نقره و یک برنز بود. در بازیهای آسیایی 2018 اندونزی نیز ایران با دو مدال طلا، یک نقره و یک برنز بهعنوان قهرمانی رسید اما در مسابقات جهانی 2019 منچستر انگلیس نیز تیم 6 نفره کشورمان با کسب یک مدال نقره و یک مدال برنز برای اولین بار طی 20 سال گذشته از سکوی تیمی پایین آمد.
در مجموع هشت مرحله مسابقات گرندپری نیز ملیپوشان کشورمان با کسب سه مدال طلا، پنج نقره و هفت برنز در نهایت دو سهمیه المپیک کسب کردند، اما این بار نیز تیم کشورمان برای دومین دوره متوالی در بخش مردان دست خالی مسابقات المپیک را ترک کرد.
با انتخاب هادی ساعی بهعنوان رییس فدراسیون تکواندو در مجمع انتخاباتی این فدراسیون، سرانجام فریبرز عسگری پس از پایان مدت قراردادش در اسفند ماه سال گذشته برای دومین بار از تیم ملی جدا شد.
عسگری که پس از پایان همکاری با تیم ملی ترجیح داد سکوت رسانهای داشته باشد، سرانجام پس از حدود یک سال درباره جداییاش از تیم ملی و مسائل مربوط به تکواندوی کشورمان صحبت کرد.
فریبرز عسگری در خصوص اینکه چه اتفاقی باعث شد بعد از مدتها راضی به مصاحبه شود، اظهار داشت:
متاسفانه آنقدر سکوت کردم که دوستان دچار سوءتفاهم شدند که هر چه میگویند درست است. این بود که تصمیم گرفتم توضیحات مختصری را خدمت خانواده تکواندو عرض کنم.
وی درباره اینکه در حال حاضر و بعد از گذشت یک سال از جدایی از تیم ملی تکواندو مشغول چه کاری است، تصریح کرد:
در حال حاضر بهعنوان مدرس کیوروگی در دورههای مربیگری با فدراسیون همکاری دارم. همچنین در کنار باشگاه پرافتخار لوازم خانگی کن مشغول تجهیز و راهاندازی بزرگترین کمپ تمرینی این باشگاه هستیم تا بتوانیم در محیطی بسیار زیبا و حرفهای به همراه دیگر همکاران عزیزم تجربیات خود را در اختیار آیندهسازان تکواندو قرار دهیم.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو درباره سکوت بعد از جدایی گفت:
این سوال خیلی از من پرسیده میشود. واقعیت این است که در طول سالها فعالیت چه بهعنوان ورزشکار و چه بهعنوان معلم و مربی همیشه سعی کردم ضمن پایبندی به اصول اخلاقی، با جار و جنجال، جوسازی و رفتار غیرحرفهای فضا را برای رقبای ورزشی و همکاران و جانشینانم در بخش فنی ملتهب نکنم. هر چند برخی مواقع از مشاهده برخی مصاحبهها و رفتارهای غیرحرفهای اذیت شدم، اما تلاشم بر این است که با رفتارهای مشابه به تکواندو کشور آسیبی وارد نکنم و آرامش ذهنی دوستان را برهم نزنم.
عسگری درباره اینکه به عنوان یک کارشناس عملکرد تیم ملی تکواندو در دو رویداد قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان را چه طور دیده، تاکید کرد:
قطعا هر کادر فنی برای پیاده کردن تفکرات خود نیاز به زمان دارد و طبیعتاً کادر فنی جدید نیز از این قاعده مستثنی نیست. باید توجه داشت اضافه شدن تعدادی از بازیکنان تیم نوجوانان که در مسابقات قهرمانی آسیا و جوانان موفق بودند و البته با شکست تمام مدعیان در انتخابی به عضویت تیم ملی در آمدند، در سالهای آتی به کادر فنی و تیم ملی کمک خواهد کرد. به نظرم این جوانان از حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا و جهان بیشترین بهره را بردند و حالا کادر فنی باید به شدت مراقب این نسل آیندهدار باشد.
وی در خصوص اینکه طی این مدت بارها عنوان شده فدراسیون و کادر فنی جدید در شرایطی تیم ملی را تحویل گرفتند که از لحاظ نیروی انسانی تیم ملی از شرایط خوبی برخوردار نبوده، گفت:
اینکه واقعا کملطفی است. در مارس 2018 تیم را در میانه راه تحویل گرفتم، تیمی که در شوک المپیک 2016 ریو بود و دو سال بود مدال طلای گرندپری نداشت. بیست ماه بعد یعنی نوامبر 2019 موفق به کسب دو سهمیه توسط نفرات جدید که رنکینگ المپیکی نداشتند، شدیم. در همین میانه راه هم دو چشمانداز تعریف شد، یکی کسب سهمیه و مسیر گرندپری و دیگری بحث جوانگرایی و پشتوانهسازی. علیرغم نظر دوستان در همین مدت به پشتوانهسازی توجه شد و نفراتی مثل امیرمحمدبخشی با 18 سال سن و نفرات دیگری مثل محمدحسن پلنگافکن، مهران برخورداری و حتی سعید رجبی جایگزین نفرات رنکینگدار شدند. متأسفانه چندین و چند بار مصاحبههای مختلفی از سوی کادر فنی تیم ملی تکواندو دیدیم که واقعاً جای تعجب داشت. در ادامه تنها به چند نمونه اشاره میکنم که امیدوارم مورد توجه دوستان قرار بگیرد.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو با اشاره به اینکه تیم ملی را با شرایط خوبی تحویل کادر فنی جدید داده، تصریح کرد:
بعد از رقابتهای المپیک توکیو استارت تغییرات گسترده برای المپیک پاریس زده شد و نفراتی مثل مهدی حاج موسایی، حسین لطفی، امیرعباس رهنما، عرفان و دانیال بزرگی، طوفان ابراهیمی، ابوالفضل عباسی، علیرضا نادعلیان، علی نجفی، متین رضایی، امیرسینا بختیاری، صادق دهقانی، محمدمهدی عمادی، محمدحسن زاهدی، محمدحسن یزدانی، علی احمدی، آرین سلیمی، امیرحسین محمدخانلو و سیاوش بیات تنها نمونهای از دهها بازیکن جوان و آیندهداری هستند که توسط بنده به تیم ملی دعوت شدند. جالب اینکه در مقطعی که عباسی 16 ساله و بااستعداد به تیم ملی دعوت شد، یکی از همکاران در فدراسیون فعلی در کانال تخصصی و شخصی خود به شدت این آیندهنگری را مورد نقد و حمله قرار دارد.
وی افزود:
در ضمن اگر نتایج جام ریاست فدراسیون جهانی در تهران را بررسی کنید با همین جوانان در حضور تیمهای ازبکستان، ترکیه، آذربایجان، و اردن که از قهرمانان جهان و المپیک خود بهره میبردند، قهرمان شدیم. این یعنی کادر فنی جدید در بهترین زمان و با نفرات آیندهدار تیم ملی را تحویل گرفت که نوش جانشان باشد و امیدوارم افتخارآفرین باشند. در نهایت اعتقاد دارم مانور بیش از حد روی ریسک حضور نوجوانان نوعی فرافکنی است، چرا که این جوانان با لیاقت و شایستگی بر رقبا پیروز و انتخاب شدند.
عسگری درباره اینکه ایران در دو دوره اخیر مسابقات المپیک همواره با این چالش روبهرو بوه که دنبال کسب چهار سهمیه از طریق مسابقات گرندپری باشد یا با توجه به شرایط اقتصادی کشور و وضعیت تکواندو ایران در دنیا به دنبال دو سهمیه قارهای؛ به تسنیم گفت:
اعتقاد دارم از لحاظ پتانسیل و سرمایه انسانی در شرایط خوبی هستیم، اما برای موفقیت فقط داشتن سرمایه انسانی به تنهایی کافی نیست. باید براساس امکانات و شرایط حاکم بر کشور و محدودیتهای موجود برنامهریزی کنیم. اعتقاد دارم کمتر کشور صاحبنامی در تکواندو دنیا به لحاظ سرمایه انسانی قابلیت رقابت با ما را دارد، اما به لحاظ امکانات مالی از بسیاری از کشورهای دنیا عقبتر هستیم و امکان حضور مرتب در رویدادهای معتبر جهانی و قارهای را نداریم. هر چند کسب سهمیه از طریق مسابقات گرندپری نه تنها لذتبخش است، بلکه بازیکنان را آبدیده میکند، اما با جمیع صحبتهایی که داشتم به نظر میرسد این دوره مجبور باشیم تمرکز خود را معطوف به کسب دو سهمیه قارهای کنیم.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو در خصوص اینکه دلیل قطع همکاری فدراسیون با او و مهرو کمرانی به اتفاقات مجمع انتخاباتی و رای به سید محمد پولادگر ارتباط دارد یا با توجه به نتایج تیم ملی در المپیک، فنی کنار گذاشته شده، خاطرنشان کرد:
ضمن احترام به تصمیمات فدراسیون در حوزههای مختلف، به نظرم در برکناری کادر فنی پسران و دختران و به خصوص پاراتکواندو تصمیمات فردی و شخصی بر تفکرات جمعی و فنی غالب بود. شواهد و قرائن گویای این مطلب بود که کادر فنی تیمهای ملی را قبل از انتخابات مشخص کرده بودند و دریافت برنامه از گزینههای سرمربیگری هم به نوعی نمایشی و فرمالیته بود. اجازه بدهید بیش از این موضوع را باز نکنم.
وی درباره اینکه در یک سال گذشته برخی از بازیکنان از جمله امیرمحمد بخشی اتهاماتی به نحوه انتخاب بازیکنان در زمان او داشتند، گفت:
همه دوستان و کارشناسان اذعان دارند که در دوره مسئولیت بنده هیچ بازیکنی بدون انجام انتخابی به اردوی تیم ملی دعوت نشده است. اگر هر بازیکنی مدعی است با مسابقه انتخابی و شکست حریفان در ترکیب قرار نگرفته است، اعلام کند تا مورد قضاوت همگان قرار بگیرد. در مورد اتهامات امیرمحمد بخشی باید توضیحاتی بدهم. در بدو ورود به تیم ملی، رنکینگ امیرمحمد بخشی 89 بود که با پیروزی مقابل ابوالفضل یعقوبی با رنکینگ پنج به مسابقات قهرمانی آسیا اعزام شد. پس عملاً استارت موفقیت این قهرمان توسط من زده شد. در نوامبر سال 2018 و در زمان فینال گرندپری امارات، رنکینگ ابوالفضل یعقوبی 15 و امیرمحمد بخشی 45 بود. اطلاع دارید که در فینال مسابقات گرندپری فقط 16 رنکینگ شانس حضور در مسابقات را دارند و به همین دلیل یعقوبی اعزام شد.
عسگری تاکید کرد:
در سال 2019 نیز دیگر ابوالفضل یعقوبی در اردوهای تیم ملی شرکت نکرد و ایران را ترک کرد. خودتان قضاوت کنید با این شرایط چگونه شانس اعزام او را گرفتم و به یعقوبی دادم؟ از آن بدتر اینکه از زمانی که بخشی به جمع 32 نفر رنکینگ برتر راه پیدا کرد، هر زمانی که در رقابتهای گرندپری ثبتنام شد به بهانه اینکه قادر به کاهش وزن نیست از حضور در این رویداد سرباز زد که البته مستندات این موارد در سازمان تیمهای ملی موجود است. اینکه بخشی از چه کسی برای بیان این مطالب خلاف واقع مشاوره گرفته و هدفش از بیان این صحبتها چه بوده است را نمیدانم.
وی درباره وضعیت نامشخص میرهاشم حسینی و آرمین هادیپور با توجه به اتفاقات اخیر گفت:
میرهاشم حسینی همچنان یکی از بهترین و فنیترین تکواندوکاران دنیاست که در صورت ایجاد شرایط ذهنی مناسب در وزن جدید نیز قادر خواهد بود سالها برای کشور عزیزمان افتخارآفرین باشد. متأسفانه تعویق المپیک توکیو و محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا بیشترین لطمه را به حسینی و هادیپور زد. افزایش وزن میرهاشم و نبود شرایط تمرینی او را از کسب مدال خوشرنگ المپیک محروم کرد. ای کاش شرایط جسمی و روحی آرمین را پس از انجام دو عمل جراحی زانو در نظر میگرفتیم و حتی در صورتی که او را از شرایط فنی مطلوب دور میدیدیم؛ شأن و جایگاه این بازیکن ارزنده را به پاس سالها افتخارآفرینی لحاظ میکردیم.
سرمربی سابق تیم ملی تکواندو در پایان تصریح کرد:
بعد از مسابقات تکواندو قهرمانی جهان در مکزیک اعلام کردند که این دوره عملکرد تیم ملی بهتر از دوره قبل بوده است که ای کاش حداقل شرایط انصاف را رعایت میکردند. در مسابقات جهانی منچستر ویزای دو بازیکن ما اصلاً صادر نشد و دو بازیکن نیز روز قبل از بازی به محل مسابقات رسیدند و حتی آرمین هادیپور صبح روز مسابقه موفق به وزنکشی شد. این در حالی است که شرایط اعزام تیم منچستر با مکزیک اصلاً قابل قیاس نیست، اما یادآوری میکنم که با این شرایط هم ما در منچستر با کسب یک مدال نقره و یک مدال برنز، 100 امتیاز به دست آوردیم، اما در مکزیک با سه مدال برنز 90 امتیاز گرفتیم. در پایان باید از پولادگر به دلیل اعتماد و سپردن مسئولیت سنگین سرمربیگری تیم ملی و همچنین آرش فرهادیان تشکر کنم. علاوه بر این از اساتید و همکارانم علی محمد بسحاق، وحید عبدالهی، محمد باقری معتمد، مهرداد یوسفی، علیرضا کشمیری، دکتر رهبری و دکتر حاکمی در مدت حضور در تیم ملی کمال تشکر و قدردانی را دارم.