فلسفه خصوصی سازی از ابتدا این بود که فوتبال ایران دست از جیب دولت بردارد و زیر چتر بخش خصوصی برود تا مدیریت درآمد جانشین مدیریت هزینه بشود و بخش خصوصی روی هزینه ها و ریخت و پاش های فوتبال کنترل داشته باشد و مانع این ریخت و پاش ها بشود اما روش غلطی که سازمان خصوصی سازی برای خصوصی کردن استقلال و پرسپولیس در پیش گرفت، باعث شد در ظاهر دست سرخابی ها از جیب دولت دربیاد اما در عوض به جیب مردم برود و هزینه ها در این دو باشگاه چند برابر بشود.
به گزارش طرفداری، هوادارانی که به حساب دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در فرابورس پول ریختند، امیدوار بودند شرایط در این دو باشگاه بهتر شود اما وضعیت اقتصادی دو تیم و بدهی ها و بحران های مالی دو باشگاه نشان می دهد شرایط در هر دو تیم بدتر شده و ادامه این روند می تواند حیات استقلال و پرسپولیس را به خطر بیندازد. هزینه ها در این دو باشگاه چنان بالا رفته که پرداختش واقعا از عهده مولتی میلیاردها هم خارج است.
فقط کافی است به تعداد قراردادهایی که در باشگاه استقلال بسته شده نگاه کنید. این باشگاه در ابتدای فصل جاری خریدهای بی رویه ای در بازار نقل و انتقالات داشت؛ بیش از نیاز خودش در خط حمله بازیکن خرید و به بازیکن های خودش پول های سرسام آوری داد و امروز با بحران ترافیک در خط حمله و همچنین بحران پرداخت مواجه است. اوضاع در این باشگاه به حدی اسفناک است که این تیم حتی نمی تواند بازیکنان مازاد خودش را کنار بگذارد چرا که این بازیکنان قراردادهای چند ده میلیاردی بستند و پرداخت پولشان برای استقلال در شرایط فعلی اصلا ممکن نیست.
شرایط در پرسپولیس از این هم بدتر است. اگر چه پرسپولیس خرید اضافی نداشته و فنی تر از استقلال خرید کرده و تا اینجای فصل مطابق نیازهایش یار گرفته اما در این باشگاه هم دستمزدها به شکل سرسام آوری بالا رفته و هزینه ها چند برابر شده و در کمال تعجب مدیریت باشگاه هیچگونه مقاومتی برای جلوگیری از این افزایش بی رویه دستمزدها نداشته است.
اگر باشگاه استقلال پولش را با خرید بی رویه بازیکن دور ریخته، پرسپولیس هم با بالا بردن هزینه ها به صندوق مالی خودش آسیب زده است. در این باشگاه دستمزدها چند برابر شده و هزینه ها به حدی بالا رفته که افزایش مجددش در فصل آینده می تواند یک بحران مالی شدید برای این باشگاه به وجود بیاورد. باشگاهی که طی دو فصل گذشته هزینه های خودش را به خصوص در بخش پرداخت دستمزد به بازیکنان، به شکل خوبی کنترل کرده بود، حالا به شکل یک فنر جهش داشته و هزینه هاش به شکل سرسام آوری افزایش پیدا کرده و چند برابر شده است.
به اسنادی که از باشگاه پرسپولیس به دست مان رسیده توجه کنید. باشگاه پرسپولیس در لیگ بیستم حدود 120 میلیارد تومان بابت دستمزد بازیکنان و کادرفنی خودش هزینه کرده است. در لیگ بیست و یکم این هزینه ها به حدود 160 میلیارد تومان می رسد که با توجه به تورم، افزایش معقولی داشته است ولی امسال به شکل ناگهانی دستمزد بازیکنان و کادرفنی پرسپولیس به بیش از 280 میلیارد تومان می رسد که این مبلغ با آپشن های سهل الوصولی که باشگاه پرسپولیس در قراردادها گذاشته و رقم آپشن ها روی هم بیش از 105 میلیارد تومان است، در مجموع به 386 میلیارد تومان می رسد. بله 386 میلیارد تومان فقط دستمزد بازیکنان و کادرفنی پرسپولیس برای یک فصل است.
جالب اینجاست مدیرعامل باشگاه پرسپولیس کسی که متهم ردیف اول این افزایش بی رویه دستمزدهاست، وقتی در برنامه فوتبال برتر حاضر می شود، با لحن تمسخرآمیزی ادعا می کند دست ایجنت ها را در پرسپولیس کوتاه کرده و دلال ها دیگر در نقل و انتقالات پرسپولیس نقشی ندارند. اگر این ادعا درست باشد، باید دست ایجنت ها را بوسید که وقتی در پرسپولیس نقش داشتند، دستمزدها از 120 میلیارد تومان در سال به 160 میلیارد تومان در سال رسید اما در سالی که دست شان قطع شده، مدیریت پرسپولیس 160 میلیارد را تبدیل به 386 میلیارد تومان کرده تا ایجنت ها رو سفید بشوند.
استقلال هم از مدیریت خودش آسیب شدیدی دیده است. تفاوت در باشگاه استقلال و پرسپولیس فقط این است که مدیریت در استقلال تغییر کرده و بعد از رفتن مصطفی آجورلو، علی فتح الله زاده بخشی از حیف و میل شدن ها و ریخت و پاش ها را به رسانه ها کشانده اما در پرسپولیس هنوز مدیریت تغییر نکرده و درست به همین دلیل مدیریت فعلی می تواند ژست پیروزمندانه بگیرد و در حالی که اعداد و ارقام از افزایش بی رویه هزینه ها خبر می دهد، ادعا کند دست ایجنت ها را قطع کرده. معلوم نیست به جای دست های قطع شده ایجنت ها، چه دست هایی سبز شده که هزینه ها در پرسپولیس نزدیک به سه برابر افزایش داشته است.
رسانه طرفداری طی روزهای آینده اسناد به دست آمده از هر دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را منتشر می کند تا حقایق پشت پرده این خصوصی سازی غلط که باعث آسیب بیشتر به دو باشگاه سرخابی شده برای هواداران هر دو باشگاه روشن بشود. اما آیا قرار است این مسیر غلط خصوصی سازی همچنان ادامه پیدا کند؟ آیا قرار از روز اول این بوده که دست استقلال و پرسپولیس از جیب دولت دربیاید و به جیب مردم برود تا ریخت و پاش ها و هزینه ها بیشتر شود؟ یک نفر باید به این سوال ها پاسخ بدهد و یک راهکار تازه برای برون رفت دو باشگاه از بحران های اقتصادی بیشتر داشته باشد. آیا کسی هست؟