تورنمنتی که با یک نام جعلی در بصره عراق در حال برگزاری است، بیست و پنجمین جام هشت جانبه ای محسوب می شود که از سال 1970 در حاشیه خلیج همیشه فارس راه اندازی شد.
به گزارش طرفداری، در جریان المپیک 1968 چند کشور عربی منطقه خلیج همیشه فارس تصمیم گرفتند برای خودشان یک تورنمنت داشته باشند؛ تورنمنتی که در ابتدا نامش را تورنمنت جام ملت های عرب حوزه خلیج فارس گذاشته بودند اما به مرور کشورهای عربی پا را از حد فراتر گذاشتند و نام این تورنمنت را تغییر دادند.
اولین دوره رقابت های جام ملتهای خلیج زیر نظر فدراسیون فوتبال کشورهای عربی حوزه خلیج همیشه فارس در سال 1970 به میزبانی بحرین برگزار شد که تیم ملی کویت در آن به مقام قهرمانی رسید. چهار کشور بحرین، کویت، عربستان سعودی و قطر پایه گذار این تورنمنت بودند و بعد از آن تلاش کردند هر دو سال یک بار این تورنمنت را در کشورهای مختلف منطقه خلیج همیشه فارس برگزار کنند.
در تمام این سال ها فقط یک بار در سال 2000 این رقابت ها لغو شد و یک بار هم در سال 2021 به دلیل شیوع کرونا کشورهای عربی حاشیه خلیج همیشه فارس از برگزاری این رقابت ها منصرف شدند. دوره قبلی این بازی ها هم در سال 2019 در قطر برگزار شده بود که با مقام قهرمانی بحرین به پایان رسید و حالا در دوره بیست و پنجم عراق میزبان است و هشت کشور عربی در بصره در حال رقابت با هم هستند.
این رقابت های هشت جانبه اصلا برای ما تازگی ندارد اما آن چیزی که تازگی دارد، وقاحت کشورهای عربی منطقه است که ابتدا نام این تورنمنت را تورنمنت کشورهای عربی خلیج همیشه فارس یا همان جام ملتهای عرب حوزه خلیج فارس گذاشته بودند اما کم کم نامش را به خلیجی تغییر دادند و حالا جام ملت های خلیج را با کمال وقاحت جام ملتهای خلیج عربی می نامند و سعی دارند این نام جعلی را با صرف کردن هزینه های گزاف در منطقه و در دنیا جا بیندازند.
این بار اینفانتینو، رییس فیفا هم به منطقه آمده و در افتتاحیه این مسابقات در بصره شرکت کرده است. البته در دوره های قبلی هم بعضا مقامات عالی رتبه فیفا به این مسابقات دعوت می شدند یا حداقل مقامات ای اف اسی در آن شرکت می کردند اما کمتر پیش آمده بود به خودشان اجازه بدهند و نام جعلی روی خلیج همیشه فارس بگذارند. این تورنمنت می تواند جام ملتهای عرب حاشیه خلیج همیشه فارس باشد نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر اما متاسفانه در روزهایی که فوتبال ایران دیگر هیچ قدرتی در آسیا ندارد، کشورهای عربی منطقه با هزینه های گزاف در حال جعل کردن تاریخ هستند.
کشورهای عربی منطقه خلیج همیشگی فارس در سال 1970 برای برگزاری اولین دوره تورنمنت شان از ایران اجازه خواستند. آن ها از فدراسیون فوتبال ایران اجازه گرفتند مسابقات را در بحرین برگزار کنند اما حالا فدراسیون فوتبال جام خلیج همیشه فارس به خودش اجازه می دهد نام خلیج را هم جعل کند، خلیجی که تا ابد به نام همیشگی فارس مزین هست و مطمئن باشید این ترفندها هم نمی تواند این نام تاریخی را تغییر بدهد.
اما ما در قبال این کار وقیحانه کشورهای عربی منطقه چه کردیم؟ آیا همینکه یک نامه اعتراضی به فیفا بنویسیم یا مرحله یک شانزدهم نهایی جام حذفی را با نام خلیج همیشه فارس برگزار کنیم کفایت می کند؟ آیا تا به حال این مانورها سودی برای فوتبال ایران داشته که همچنان دلخوش به مانور هستیم؟ آیا وقت آن نرسیده که ما هم به فکر برگزاری یک تورنمنت باشکوه به نام خلیج همیشه فارس باشیم و فیفا رو مجاب کنیم نام جعلی را از روی جام ملت های عرب کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس بردارد و آن مسابقات مثل سابق به نام الخلیجی یا همان جام ملت های خلیج برگزار بشود؟
خنده دار اینجاست کشورهای عربی منطقه در سال های ابتدایی و حتی تا سال های اولیه هزاره سوم این مسابقات را تحت عنوان خلیج فارس برگزار می کردند و برای اینکه ناچار نباشند خلیج فارس را پشت هم تکرار کنند به این مسابقات خلیجی می گفتند. بعد به مرور نامش را به جام ملتهای خلیج تغییر دادند و همان زمان هم البته ایران اعتراض کرد چرا نام فارس از کنار خلیج برداشته شده اما کم کم آن ها به خودشان جرات دادند و حالا یک واژه جعلی ساختند و می خواهند با این واژه جعلی در تقویم فیفا باشند. پول های عربی که نمونه اش را در جام جهانی قطر دیدیم انگار فیفا را چنان سرمست کرده که آن ها هم فعلا مشکلی با این جعل تاریخی ندارند اما اینجاست که ورزش ایران و فوتبال ما نباید جلوی این حرکت وقیحانه کوتاه بیاد و سکوت اختیار کند.
صد البته برگزاری تورنمنت کشورهای عربی در بصره بی حاشیه هم نبوده است. همان شب اول مسابقات در وی آی پی یک درگیری بسیار شدید به وجود آمد که بازتاب زیادی هم در جامعه جهانی داشت و آبروی میزبان مسابقات را برد. همچنین گفته می شود در اولین یا دومین شب برگزاری این رقابت ها یک ایرانی با بنر "خلیج همیشه فارس، خار چشم شماست" که به زبان های عربی و انگلیسی نوشته شده بود به ورزشگاه بصره رفته که گفته می شود ماموران ورزشگاه با این شخص برخورد کردند و حتی تصاویری که از این بنر گرفته شده بود را از دوربین ها پاک کردند اما باز هم این حاشیه پیش چشم میهمان های ویژه اتفاق افتاده و نشان می دهد کشورهای عربی برای جاانداختن این واژه جعلی کار بسیار سختی دارند.
اگر شما مقابل آفتاب چشم های خودتان را ببندید، آفتاب وسط روز غروب نمی کند و فقط این شما هستید که خودتان را از تماشای آفتاب و نورش محروم کردید. کاری که کشورهای عربی دارن با خلیج همیشه فارس می کنند، همین است. با اسم جعلی آن ها نام پرشین گولف یا همان خلیج همیشگی فارس هیچوقت تغییر نمی کند اما آیندگان قطعا از ما به خصوص سران فعلی فدراسیون فوتبال خواهند پرسید شما آن زمان در قبال این حرکت وقیحانه چه کردید؟
منتظر برخوردهای کاملا جدی تر از یک نامه به فیفا و ای اف اسی، یک دستور از وزارت ورزش و یک نامگذاری مرحله یک شانزدهم نهایی جام حذفی هستیم. منتظریم برخوردهای جدی تری از سوی مسئولان فدراسیون فوتبال ببینیم تا کشورهای عربی حوزه خلیج همیشه فارس به خودشان جرات تکرار این وقاحت را ندهند.