معاونت فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان به ثبت آیین پهلوانی و زورخانهای در یونسکو از سوی جمهوری آذربایجان واکنش نشان داد.
به گزارش طرفداری، ثبت آیین پهلوانی و زورخانهای در یونسکو توسط جمهوری آذربایجان به صدر اخبار ورزشی و فرهنگی ایران راه یافته است.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) روز پنجشنبه از ثبت «فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای» به نام جمهوری آذربایجان در فهرست میراث ناملموس بشری خبر داد.
این در حالی است که طبق گقته مديركل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی؛ ايران، آیین پهلوانی و زورخانهای را به طور رسمی در سال ۸۹ (سال ٢٠١٠ ) در فهرست ميراث فرهنگى ناملموس جهانى يونسكو ثبت کرده است.
از سوی دیگر فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی در بیانیهای ادعای آذربایجان را نادرست خواند و نوشت: «بهتر بود «فرهنگ ورزش زورخانه ای و کشتی پهلوانی» را یک میراث مشترک بین ایران و آذربایجان مطرح می کردند و نه ادعای انحصاری آن به کشور آذربایجان، لذا این امر غیرقابل قبول بوده و این فدراسیون برخود تکلیف فرض می داند همه تلاش خود را به کار گرفته تا با پیگیری از وزارت خانهها و نهادهای مربوطه جلوی این مصوبه، قبل از ابلاغ و صدور سند رسمی از سوی یونسکو گرفته شود».
حالا معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان نیز به این اتفاق واکنش نشان داده است.
سینا کلهر در واکنش به ثبت فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای به نام آذربایجان اظهار داشت:
سال ۲۰۱۰ ورزش زورخانهای به نام ایران، با اسم آیین ورزش پهلوانی و زورخانهای در یونسکو ثبت شد، بنابراین کاری که باید از طرف ما انجام میشده صورت گرفته و این طور نبوده که هیچ اتفاقی نیفتاده باشد. در مرحله اخیری که آذربایجان تقاضا کرده فدراسیون ورزش پهلوانی تقریبا دو ماه پیش به صورت مکرر این موضوع را به دو بخش مدیرکل ثبت آثار ملی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و همانطور به نمایندگان ایران در یونسکو اطلاع داده شده است.
معاونت فرهنگی و توسعه ورزش همگانی تأکید کرد:
ضمن اینکه مسئول اصلی ثبت آثار ملی برعهده اداره کل ثبت آثار ملی وزارت خانه میراث فرهنگی و گردشگری است. فدراسیون پهلوانی و ورزش زورخانهای هم به دوستان اطلاع دادند که این ورزش قبلا به نام ایران ثبت شده و باید از این اتفاق جلوگیری شود. چند بار هم با مدیرکل ثبت آثار ملی که اتفاقا در اجلاس مراکش هم حضور داشته صحبت کردند و تقاضا دادند این موضوع را پیگیری کنند. الان کاری که دوستان رسانهای باید انجام دهند این است که از مسئولان میراث فرهنگی سوال بپرسند. علیرغم رایزنیهایی که صورت گرفته استدالال یونسکو برای ثبت این ورزش به نام آذربایجان چه بوده است؛ چرا که قبلا این به نام ایران ثبت شده است.
وی ادامه داد:
موضوعی که در مرحله اول به ما اطلاع دادند، این است که امکان ثبت یک رویداد به نام چند کشور وجود دارد و گویا در مورد نوروز و چوگان هم این اتفاق رخ داده و برای چند کشور ثبت میشود و مشکلی ایجاد نمیکند، البته ما همین موضوع را در حال پیگیری هستیم که آیا فقط در مورد میراث فرهنگی ماست که امکان ثبت آن برای چند کشور اتفاق میافتد یا کشورهای دیگر هم چنین شرایطی دارند و نمونههایی هم موجود است. این بحث در حال پیگیری است.
کلهر در واکنش به اینکه پیشنهاد آذربایجان در جلسه یونسکو مطرح و تصویب شده، ولی هنوز ابلاغ نشده است، به آنا گفت:
وقتی یونسکو در صفحهاش تبریک میگوید یعنی مصوبهاش به تصویب رسیده است. فدراسیون ورزش زورخانهای ما در جریان این موضوع بود و مکررا و مفصل آن را پیگیری میکرد بخشی که مربوط به کار ماست، همین بود که ایجاد حساسیت کنیم و یادآوری و پیگیری کنیم. الان اتفاقات افتاده و به نظرم دوستانی که در اداره کل ثبت آثار ملی هستند بهتر میتوانند در مورد این اتفاق پاسخگو باشند، آنها در اجلاس مراکش حضور داشتند و در جریان امور هستند و خیلی راحت میتوانند پاسخ بدهند؛ ما هنوز موفق نشدیم با آنها مذاکره کنیم.
نکته قابل تأمل، مقاومت تمام نهادهای متولی ورزشی و فرهنگی در پذیرش تقصیر و در بهترین حالت قصور است. از فدراسیون و وزارتخانه تا وزارت میراث فرهنگی، غفلت را نمیپذیرند و زیر بار تعلل و انفعال نمیروند