این یادداشت که بیست و هشتمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی کامرون به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| کامرون یکی از تیمهای شناخته شدۀ قارۀ آفریقا در مسابقات جام جهانی و تورنمنتهای زیر نظر فیفا بوده و از آنها به عنوان یک تیم مطرح و قابل احترام در دنیای فوتبال یاد میشود. کامرون پنج بار به عنوان قهرمانی جام ملتهای آفریقا رسیده و سه بار نیز سابقۀ حضور در جام کنفدراسیونها را داشته است. شیرهای رام نشدنی آفریقا به جز جام جهانی 1990 که توانستند تا مرحلۀ یک چهارم پایانی صعود کنند در بقیۀ ادواری که در این مسابقات شرکت داشتهاند، نتوانستند نتایج خوب و شایستۀ نامشان را در این جام رقم بزنند. حال باید دید که چه سرنوشتی در انتظار مردان ریگوبرت سانگ در جام جهانی قطر 2022 خواهد بود؟
تاریخ سیاسی کامرون
کامرون کشوری در غرب آفریقای مرکزی است که از شمال غربی با نیجریه از سمت شمال شرقی با چاد و با جمهوری آفریقای مرکزی از شرق همسایه است. این کشور همچنین از جنوب با مناطقی نظیر گینه استوایی، گابن و جمهوری کنگو همسایه می باشد. کشور کامرون به علت موقعیت جغرافیایی و استراتژیک خود از اهمیت بسیاری در قارۀ سیاه برخوردار است. موقعیت خاص جغرافیایی کامرون باعث شده تا این سرزمین از نظر قومی و تنوع زبانی یکی از کشورهای جالب توجه در دنیا به شمار آید. همین امر باعث شده تا مردمان سرزمین کامرون به 250 زبان و گویش مختلف صحبت کنند. جمعیت کشور کامرون بر اساس سرشماری که در سال 2020 صورت گرفته، بالغ بر 26.5 میلیون نفر بوده و پایتخت این کشور هم شهر یائونده است. یائونده شهری با یک میلیون و هشتصد هزار نفر جمعیت است و زبان اصلی پایتخت نشینان انگلیسی و فرانسوی است. مساحت کشور کامرون 475,442 کیلومتر مربع است و البته که به طور کلی آب و هوای این کشور استوایی بوده و ساحل داغ و بارانی دارد.
قدمت تاریخی کامرون از روزهایی آغاز میشود که ساکنان اولیه این ناحیه که شامل افراد با تمدن سائو و شکارچیان باکا بودند آن را به عنوان روخانه میگو میشناختند. همزمان با کشف روخانه میگو (کامرون کنونی) توسط کاوشگران پرتغالی در قرن پانزدهم آنها این سرزمین را به نام Rio dos Camarões یا رودخانه میگو میشناختند که بعدها به نام به کامرون تغییر یافت. در پی جنگهای داخلی و خارجی که در سال 1884 صورت پذیرفت، کامرون مستعمرۀ آلمان شد. پس از جنگ جهانی اول، این سرزمین بین فرانسه و انگلستان تقسیم شد و به همین دلیل است که زبانهای اصلی مردمان کامرون همانگونه که پیشتر گفته شد انگلیسی و فرانسوی است. کامرون به دلیل تنوع زمین شناسی، زبانی و فرهنگی به عنوان "مینیاتور آفریقا" در جهان شهرت یافته است. جمعیت مذهبی مردم کامرون را عمدتاً مسیحیان تشکیل میدهند اما در میان مردم این کشور میتوان اقلیتهایی مانند مذهب اسلام را نیز یافت. همچنین برخی از مردم جمهوری کامرون پیرو آیینهای سنتی خود هستند.
کامرون در مقایسه با دیگر کشورهای آفریقایی از ثبات اقتصادی و اجتماعی نسبی برخوردار است. این امر باعث شده تا کشاورزی، راهسازی، راهآهن و صنایع بزرگ نفت و چوب پیشرفت داشته باشد. با این وجود بخش بزرگی از شهروندان این کشور همچنان در فقر بهسر میبرند. قدرت در این کشور از سال 1982 در دست "پل بیا"، رئیسجمهوری تمامیتخواه این کشور است که با حزب جنبش دموکراتیک خلق خود حکومت میکند. تولید ناخالص ملی این کشور بر اساس برآوردی که در سال 2019 صورت گرفت 38.62 میلیارد دلار بوده و حدود یک سوم از جمعیت این کشور هم زیر خط فقر زندگی میکنند. کامرون دائما از مشکلات تروریست و اسلامگرایان افراطی در رنج بوده است. افراد و گروههای مسلح پیوسته از مرزهای آفریقای مرکزی به مناطق شرقی کامرون نفوذ میکنند و در خاک این کشور مرتکب حملات مسلحانه خونین، دزدی و غارت و آدمربایی میشوند. گروه تروریستی اسلامگرای "بوکوحرام" نیز در بخشهایی از این کشور قتل و غارت انجام داده است. منطقه شمالی کامرون که هممرز با نیجریه است شاهد حملات مکرر بوکوحرام بوده و نزدیک به 200 هزار تن از شهروندان کامرونی به خاطر ترس از این ناآرامیها از این ناحیه فرار کردهاند.
کوههای کشور کامرون یکی از جذابترین دیدنیهای این کشور محسوب میشوند. این کوهها در نزدیکی مرز گینه نو قرار دارند و دارای آتشفشانهای فعال هستند، این کوهها در یک منطقه بلند واقع شدهاند و هر سال تورهای گردشگری زیادی به این منطقه میروند. از جمله مناطق توریستی در کامرون میتوان به پارک ملی بوبا جیدا، پارک ملی وازا و منطقه حفاظت شده دجا فونال اشاره کرد که در لیست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.
رکوردداران بازی و گل ملی کامرون
لیست برترینهای آماری تاریخ کامرون از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
ریگوبرت سانگ که هم اکنون سرمربی کشورش در جام جهانی قطر است با 137 بازی که در طی سالهای 1993 تا 2010 برای کامرون انجام داده است، رکورددار حضور با پیراهن تیم کامرون در میادین ملی است. ساموئل اتوئویِ سرشناس که به نوعی مشهورترین چهرۀ فوتبالی کامرون در دنیای فوتبال است به همراه جرمی انجیتاپ با 118 بازی، مشترکا در جایگاه دوم ایستادهاند. امانوئل کونده هم با 102 بازی در ردۀ چهارم برترین بازیکنان کامرون از حیث تعداد بازی ملی قرار گرفته است. گفتنی است در میان 10 بازیکن برتر کامرون از نظر بازی ملی، تنها نام دو بازیکن به چشم میخورد که هنوز با پیراهن کشورشان مشغول به بازی هستند.
ساموئل اتوئو با زدن 56 گل در طول 17 سال بازیاش برای شیرهای رام نشدنی آفریقا در صدر گلزنان ملی فوتبال کامرون قرار دارد. پس از او روژه میلایِ مشهور قرار دارد که با 43 گل در جایگاه دوم قرار ایستاده است. پاتریک امبوبا و وینسنت ابوبکر هم با 33 گل، مشترکا در جایگاه سوم برترین گلزنان کامرون جای دارند. گفتنی است که در بین 10 بازیکن برتر کامرون از نظر گل ملی، نام دو بازیکن به چشم میخورد که هنوز با پیراهن کشورشان میتوانند در میادین فوتبال حاضر شوند.
عملکرد کامرون در جام جهانی
کامرون یکی از تیمهای شناخته شدۀ قارۀ آفریقا در مسابقات جام جهانی و تورنمنتهای زیر نظر فیفا بوده و از آنها به عنوان یک تیم مطرح و قابل احترام در دنیای فوتبال یاد میشود. کامرون پنج بار به عنوان قهرمانی جام ملتهای آفریقا رسیده و سه بار نیز سابقۀ حضور در جام کنفدراسیونها را داشته است. بهترین مقام این کشور در جام کنفدراسیونها در سال 2003 رقم خورده که شیرهای رام نشدنی توانستند به مقام نایب قهرمانی برسند. این تیم مطرح آفریقایی با احتساب جام جهانی 2022 قطر، سابقۀ 8 بار حضور در مسابقات جام جهانی را داشته است.
بهترین عنوان کامرونیها در این تورنمنت مهم در جام جهانی 1990 ایتالیا رقم خورد که این تیم آفریقایی موفق به صعود به مرحلۀ یک چهارم پایانی آن مسابقات شد. کامرون در آن جام و در گروهی که شامل تیمهایی چون رومانی، آرژانتین و شوروی میشد توانست به عنوان تیم اول به مرحلۀ حذفی صعود نماید. از نتایج جالب توجه این تیم آفریقایی در دور گروهی، پیروزی 1-0 آنها مقابل آرژانتین بود که دیگو مارادونا را در ترکیب خود میدید و به عنوان مدعی عنوان قهرمانی پا به این مسابقات گذاشته بود. شیرهای رام نشدنی آفریقا در دور یک هشتم نهایی مقابل کلمبیا قرار گرفتند و با حساب 2-1 این تیم را شکست دادند تا در مرحلۀ یک چهارم به مصاف تیم قدرتمند انگلستان بروند. کامرونیها در برابر سه شیرها در یک تقابل دیدنی و نزدیک با نتیجۀ 3-2 نتیجه را به حریف اروپاییشان واگذار کردند و فرصت حضور در دیدار نیمه نهایی آن تورنمنت را از دست دادند. اولین حضور کامرون در رقابتهای جام جهانی نیز به سال 1982 برمیگردد که اسپانیا میزبانی آن مسابقات را برعهده داشت. کامرون در همان مرحلۀ گروهی وداع زودهنگامی با این رقابتها داشت. آنها در گروهی که با حضور تیمهای ایتالیا، پرو و لهستان شرکت داشتند، در جایگاه سوم قرار گرفتند و بدینترتیب نتوانستند به دور حذفی این تورنمنت راه یابند. کامرون به جز جام جهانی 1990 که توانست بهترین عملکردش را در این مسابقات بدست آورد، در تمامی ادواری که در جام جهانی حاضر بوده، موفق به صعود از مرحلۀ گروهی این رقابتها نشده است.
آمار و ارقام کامرون در جام جهانی
کامرون در مجموع 7 دوره حضورش در جام جهانی، 23 مسابقه انجام داده که حاصل آنها 4 برد، 7 تساوی و 12 شکست بوده است. آنها 18 گل زده و 43 گل دریافت کردهاند و با مجموع 19 امتیاز، در رده سی و سوم جدول امتیازی تمام ادوار جام جهانی قرار گرفتهاند.
فرانسوا اومام بییک با 11 بازی در 3 دوره، رکورددار بازی در جام جهانی برای فوتبال کامرون است و پس از این بازیکن، روژه میلا با 10 و ریگوبرت سانگ با 9 بازی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین روژه میلا با 5 گل زده رکورددار گلزنی برای کامرون در این رقابتهای مهم به شمار میآید. این مهاجم گلزن این پنج گل را در دو جام جهانی 1990 و 1994 به ثمر رسانده است. پس از این گلزن مشهور آفریقایی، ساموئل اتوئو با 3 گل که در دو جام جهانی 2002 و 2010 به ثمر رساند، در ردۀ بعدی قرار گرفته است.
پیراهن و اسپانسر کامرون در جام جهانی قطر
کامرون در جام جهانی 2022 قطر با پیراهن همیشگی خود که به رنگ سبز است پا به میدان خواهد گذاشت. پیراهن دوم هم به رنگ سفید همراه با نوارهای سبز تیره و نوار لبه آستین مشابه لباس اول ارائه شده است. لباس سوم این تیم نیز به رنگ قرمز خواهد بود. اسپانسر پیراهن کامرونیها در جام جهانی قطر برعهده کمپانی one All Sports خواهد بود.
کامرون در جام جهانی 2022
تیم ملی فوتبال کامرون در مرحۀ مقدماتی جام جهانی 2022 قطر در قارۀ آفریقا در گروه چهارم این رقابتها قرار داشت و با انجام 6 بازی و کسب 15 امتیاز به طور مستقیم و بالاتر از ساحل عاج 13 امتیازی به جام جهانی صعود کرد. مردان فوتبال کامرون با کسب پنج برد و یک شکست گام به مسابقات 2022 قطر گذاشتهاند. روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر مشاهده کنید.
کامرون در رقابتهای جام جهانی 2022 در گروه هفتم این مسابقات قرار گرفته است. گروهی که شامل تیمهای برزیل، صربستان و سوئیس میشود و با توجه به تیمهای حاضر در این گروه و بضاعتی که فوتبال کامرون دارد، شیرهای رام نشدنی آفریقا باید بخت خود را برای صعود به دور یک هشتم پایانی به عنوان تیم دوم محک بزنند. تیم ملی کامرون در مسابقات جام جهانی 2022 "ریگوبرت سانگ" را بر روی نیمکت خود میبیند که این سرمربی 46 ساله از سال 2022 سکان هدایت این تیم را در دست داشته است. ریگوبرت سانگ در زمان بازیگریاش از بازیکنان مشهور کامرونی در دنیای فوتبال به حساب میآمد و به مدت 17 سال پیراهن کشورش را در میادین مختلف بر تن داشته است. سانگ امیدوار است تا طلسم ناکامی کشورش برای صعود از مرحلۀ گروهی رقابتهای جام جهانی را شکسته تا بتواند پس از سال 1990 بار دیگر کامرون را در مرحلۀ حذفی این مسابقات ببیند. امری که البته با حضور برزیل مشهور و پرستاره و تیمهای خوبی چون سوئیس و صربستان به این آسانیها نخواهد بود.