برگی از تاریخ جام جهانی، عنوان مطالب دنباله دار اختصاصی طرفداری است که کتاب تاریخ جام جهانی را ورق زده و مهم ترین اطلاعات و وقایع آن را مرور میکند و تا روزهای منتهی به جام جهانی 2022، در کنار شما خواهد بود.
اختصاصی طرفداری| جام سیزدهم طی 31 می تا 20 ژوئن در مکزیک برگزار شد. دور نهایی مسابقات با شرکت 24 تیم که در آغاز مرحله مقدماتی 121 کشور بودند، کلید خورد و مکزیک به طور اتوماتیک جواز حضور در مسابقات را دریافت کرد.
پیش زمینه جام جهانی 1986
قرار بود جام جهانی 86 در کلمبیا برگزار شود، ولی این کشور که درگیر بحران اقتصادی بود تصمیم گرفت از سازماندهی و انجام چنین تورنمنت بزرگی کنار بکشد. آمریکا و کانادا هم میخواستند به طور مشترک میزبانی را به عهده بگیرند، ولی در نهایت این مکزیک بود که انتخاب شد. این تصمیم با توجه به اینکه مکزیک یک بار و فقط 16 سال قبل از آن میزبان بوده، به شدت بحث برانگیز تلقی میشد؛ شنیدهها حاکی از آن بود که پول نقش بزرگی در این اهدای میزبانی ایفا کرده است. برگزاری جام در مکزیک با توجه به وقوع زلزله شدید در 8 ماه مانده به جام جهانی در این کشور و کشته شده هزاران نفر، به خطر افتاد، ولی آنها توانستند طبق برنامه از پیش تعیین شده به کار آمادهسازی ادامه دهند.
انتظار میرفت در این دوره مسابقات شاهد درخشش نامهایی چون انزو فرانچسکولی، میشل پلاتینی، کارل هاینتس رومنیگه، گری لینکر، هوگو سانچز، میشل لادروپ و دیگو مارادونا باشیم. در نهایت، مکزیک 86 تبدیل به جام دیگو مارادونا شد و پسر موفرفری چغر آرژانتینی چنان نمایشی از خود بروز داد که قبلا از هیچ بازیکنی مشاهده نشده بود.
فرمت مسابقات جام جهانی 1986
مکزیک 1986 شامل 6 گروه چهار تیمی بود که 2 تیم از هر گروه صعود میکرد و 4 تیم برتر رده سومی هم در دور حذفی به آنها میپیوستند. برگزاری دور حذفی بعد از مرحله گروهی به معنای بازگشت به فرمت 1970 و چندین تورنمنت قبل از آن بود.
شهرها و ورزشگاههای جام جهانی 1986
یازده شهر و 12 ورزشگاه میزبان جام جهانی 1986 مکزیک بودند. بزرگترین ورزشگاه آزتکا بود که گنجایشی به میزان 114 هزار و 600 نفر داشت و تبدیل به تنها ورزشگاهی شد که 2 فینال جام جهانی در آن برگزار شده است.
اتفاقات جام جهانی 1986
با تغییر فرمت بازیها و صعود تیمهای رده سومی، کشورهایی چون بلغارستان و اروگوئه بدون برد در مرحله گروهی و کسب یک باخت، توانستند راهی مرحله یک هشتم نهایی شوند. شاید تعجب کنید، ولی درخشش بزرگ مرحله گروهی مربوط به آرژانتین نبود و از دانمارک ثبت شد. آنها در اولین جام جهانی تاریخشان، هر 3 بازی مرحله گروهی را پیروز شدند. دینامیتها با تکیه بر قدرت گلزنی میشل لادروپ و پربن الکیائر، اسکاتلند، اروگوئه و آلمان غربی را شکست دادند، ولی در مرحله بعدی، با حساب یک به 5 مقابل اسپانیا شکست خورده و از دور مسابقات کنار رفتند.
در جام جهانی 1986 مکزیک، طرفداران فوتبال این کشور، نوعی تشویق را جهانی کردند که پیش تر فقط در مسابقات داخلی آمریکای شمالی و در دانشگاه ها دیده می شد. تشویق خاصی که نفرات یک جایگاه، به صورت گروه گروه از جاشون بلند می شدند و می نشستند تا شکلی به حالت موج به خودشون بگیرند. امروزه، این تشویق در دنیا به عنوان موج مکزیکی شناخته می شود. یکی از جالب ترین رکوردهای ثبت شده، در جام جهانی 1986 بدست آمد. اروگوئه تقریبا یک بازی کامل در برابر اسکاتلند را با ده نفر بازیکن بازی کرد چرا که در این بازی که در نهایت با نتیجه بدون گل تمام شد، در فاصله کمتر از یک دقیقه از شروع بازی، خوزه باتیستا، ستاره اروگوئه در مرحله مقدماتی که گل مهمی را در راه صعود این تیم به آن جام در برابر شیلی زده بود، تکلی خشن روی گوردون استراکان زد و سریعا از بازی اخراج شد. این اخراج، هنوز هم سریع ترین اخراج تاریخ جام جهانی است و احتمالا همین طور هم خواهد ماند.
تیم میزبان به رهبری مهاجم وقت رئال مادرید، هوگو سانچز، و حمایت بیدریغ آزتکهای حاضر در ورزشگاهها، با صدرنشینی در دور گروهی به مرحله یک هشتم رفت و بلغارستان را حذف کرد، ولی در مرحله بعدی در ضربات پنالتی به آلمان غربی باخت تا با سری افراشته جام جهانی را ترک کند.
وقتی از دیگو مارادونا پرسیدن آیا بهترین بازیکن تاریخه یا نه، پاسخی شنیده شد که گویی فوتبال یک زندگی است. پاسخ مارادونا یک جمله ساده بود: «مادرم می گوید دیگو تو بهترینی». دیگو مارادونا با یک گل و 4 پاس گل پای به یک چهارم نهایی مسابقات مقابل انگلیس گذاشت و فقط 4 دقیقه بعد از اینکه گل اول را با موذی گری خاص خودش با دست وارد دروازه پیتر شیلتون کرد، با 11 تماس با توپ در 11 ثانیه، نسخه سه شیرها را پیچید. او توپ را در زمین خودی می گیرد و حرکت را همانند یک گردباد آغاز می کند، هیچ کدام از مدافعان انگلیسی نمی توانند به گرد پایش برسند، 6 نفر را دریبل می کند و بعد از طی 68 متر زمین، دروازه انگلیس را یک بار دیگر در صحنه ای که به گل قرن مشهور شده، فرو می ریزد. برای همین هم هست که بعدها وقتی در یک برنامه تلویزیونی، از جیووانی تراپاتونی در مورد جام جهانی 1986 مکزیک، پرسیده شد، جواب داد: "اوه، جام دیگو آرماندو مارادونا."
از جمله بازیهای برجسته مسابقات میتوان به دیدار برزیل و فرانسه در مرحله یک چهارم نهایی اشاره کرد که فرانسویها بالاخره توانستند در ضربات پنالتی مقابل یک رقیب در جام جهانی پیروز شوند، ولی در دیدار مرحله بعد متوجه شدند این آلمانها هستند که در این زمینه از هر تیمی بهترند! در فینال آلمان غربی به رهبری کارل هاینتس رومنیگه تیم کمشانستر بود و مارادونا به جامی که خیلی برای رسیدن به آن بیتابی میکرد، دست پیدا کرد.
آمار جام جهانی 1986
جام جهانی 1986، 52 مسابقه به خود دید که در آنها 132 گل (میانگین 2.54 گل برای هر بازی)، در آن ثبت شد. هشت کارت قرمز و 135 کارت زرد هم از جیب داوران در آن دوره مسابقات خارج شد.
نتایج جام جهانی 1986
آرژانتین، ایتالیا، بلغارستان، مکزیک، پاراگوئه، بلژیک، اتحاد جماهیر شوروی، فرانسه، برزیل، اسپانیا، دانمارک، آلمان غربی، مراکش، انگلستان و لهستان تیمهای حاضر در مرحله یک هشتم نهایی بودند. آرژانتین، آلمان غربی، فرانسه، انگلیس، مکزیک، بلژیک، برزیل و اسپانیا در دیدارهای مرحله یک هشتم نهایی پیروز شدند. آرژانتین، آلمان غربی، فرانسه و اسپانیا برندگان مرحله یک چهارم نهایی بودند.
آرژانتین و آلمان غربی در نیمهنهایی برنده شدند و به فینال رسیدند. فرانسه در بازی ردهبندی بلژیک را شکست داده و به مدال برنز رسید. آرژانتین هم با شکست 3 به 2 آلمان غربی در فینال، برای دومین و آخرین بار تا کنون، بر سکوی قهرمانی جهان ایستاد. نتایج مرحله یک هشتم تا فینال جام جهانی 1986 را در تصویر زیر مشاهده میکنید.