برگی از تاریخ جام جهانی، عنوان مطالب دنباله دار اختصاصی طرفداری است که کتاب تاریخ جام جهانی را ورق زده و مهم ترین اطلاعات و وقایع آن را مرور میکند و تا روزهای منتهی به جام جهانی 2022، در کنار شما خواهد بود.
اختصاصی طرفداری | شانزدهمین دوره جام جهانی از 10 ژوئن تا 12 جولای در فرانسه برگزار شد. در این جام برای اولین بار در طول تاریخ، تعداد تیم های جام جهانی به 32 تیم رسید و طی 24 سال بعد نیز همین تعداد تیم در جام شرکت کردند. جام جهانی پس از 60 سال دوباره در فرانسه برگزار شد، کشوری که عملا در آن به دنیا آمده بود. اروپایی ها برای نهمین بار میزبانی را کسب کردند و مراکش باز هم در رقابت میزبانی شکست خورد. در این جام، برای اولین بار از تابلو های الکترونیکی استفاده شد تا وقت اضافه در پایان 90 دقیقه، نمایش داده شود. همچنین اولین بار در این تورنمنت بود که قانون گل طلایی وارد مسابقات جام جهانی شد. آفریقای جنوبی که مدت ها به دلیل آپارتاید در لیست سیاه فیفا بود، برای اولین بار در جام جهانی حاضر شد. یوگسلاوی پس از از دست دادن چند تورنمنت به دلیل جنگ بالکان، دوباره در جام جهانی حضور یافت و کرواسی نیز پس از استقلال، اولین جام جهانی اش را تجربه کرد. این جام همچنین اولین جام جهانی جامائیکا هم بود.
جام جهانی 1998 یکی از پرستاره ترین جام جهانی های تاریخ فوتبال بود. فرانسه میزبان با حضور بازیکنانی همچون زیدان، آنری جوان، لیلیان تورام، پاتریک ویرا، لوران بلان و دیدیه دشان از رقبایش میزبانی کرد. برزیل به عنوان مدافع عنوان قهرمانی با رونالدو نازاریو، برنده توپ طلا، کافو، روبرتو کارلوس و ریوالدو وارد فرانسه شد؛ بوفون و دل پیرو اولین جام جهانی خودشان را تجربه کردند؛ آلمان به امید گلزنی های بیرهوف و کلینزمان پا به عرصه رقابت گذاشت. نسل جذاب آرژانتینی ها نیز با کاپیتانی سیمئونه و ستاره ای مثل گابریل باتیستوتا به فرانسه سفر کرد تا خاطرات خوب 12 سال قبل مکزیک را تکرار کند.
پوستر رسمی، لوگوی مسابقات و توپ مسابقات جام جهانی 1998
تیمهای شرکت کننده در جام جهانی 1998
- فرانسه (میزبان)
- اتریش
- بلژیک
- بلغارستان
- کرواسی
- دانمارک
- انگلیس
- آلمان
- ایتالیا
- هلند
- نروژ
- رومانی
- اسکاتلند
- فرانسه
- یوگسلاوی
- جامائیکا
- مکزیک
- آمریکا
- آرژانتین
- برزیل
- شیلی
- کلمبیا
- پاراگوئه
- ایران
- ژاپن
- عربستان
- کره جنوبی
- کامرون
- مراکش
- نیجریه
- آفریقای جنوبی
- تونس
مقام اول، دوم، سوم و چهارم در جام جهانی 1998
- فرانسه
- برزیل
- کرواسی
- هلند
گلزنان برتر جام جهانی 1998
- داوور شوکر (6 گل)
- گابریل باتیستوتا (5 گل)
- کریستین ویری (5 گل)
شهرها و ورزشگاههای جام جهانی 1998
- استادو فرانس (پاریس)
- ولودروم (مارسی)
- پارک دو پرنس (پاریس)
- ژرلان (لیون)
- بولارت دللیس (لانس)
- لا بوژوار (نانت)
- تولوز (تولوز)
- جافری گیشار (سن اتین)
- پارک لکور (بوردو)
- لا موسون (مون پلیه)
میانگین تماشاگر در هر بازی: 43517 نفر
قالب برگزاری مسابقات جام جهانی 1998
8 گروه متشکل از 4 تیم، تیم های اول و دوم هر گروه به مرحله حذفی رسیدند و به صورت ضربدری با تیم های اول و دوم گروه قبلی (یا بعدی) رقابت های مرحله یک هشتم نهایی را برگزار کردند. مسابقات به صورت تک حذفی و تا مشخص شدن قهرمان ادامه پیدا کرد. ضمن این که بازی رده بندی هم برگزار شد.
اتفاقات جام جهانی 1998
صدرنشینی برزیل در گروه A پس از دور دوم گروهی مسجل شد، شکست مقابل نروژ در دور سوم تاثیری روی سلسائو نداشت و این دو کشور همراه با هم صعود کردند؛ اولین و آخرین صعود نروژ تا لحظه نگارش این مطلب به دور حذفی. اسکاتلند که با برزیل افتتاحیه را برگزار کرده بود، همراه با مراکش حذف شد. در گروه B، ایتالیا صدرنشین شد و شیلی بدون برد در رده دوم ایستاد و صعود کرد.
فرانسه، میزبان و قهرمان این جام به راحتی همه حریفانش در مرحله گروهی را شکست داد و همراه با دانمارک راهی مرحله یک هشتم نهایی شد. یکی از سورپرایز های این جام در گروه D رقم خورد، جایی که نیجریه و پاراگوئه صعود کردند و اسپانیای سید یکی همراه با بلغارستان، شگفتی ساز دوره قبل از رقابت ها کنار رفت.
هلند به لطف تفاضل گل بهتر از مکزیک به عنوان صدرنشین گروهی که بلژیک و کره جنوبی در آن حذف را تجربه کردند، راهی مرحله بعد شد. در گروه F که یکی از سیاسی ترین گروه های تاریخ جام جهانی بود، آلمان صدرنشین شد و یوگسلاوی هم به عنوان تیم دوم پا به مرحله حذفی گذاشت. عکس مشترک بازیکنان ایران و آمریکا پیش از شروع بازی از به یادماندنی ترین عکس های تاریخ جام جهانی است.
کلمبیا باز هم به مانند جام 1994 در مرحله گروهی حذف شد تا رومانی صدرنشین شود و همراه با انگلیس رده دومی، به مرحله یک هشتم نهایی برسد. در گروه H هم آرژانتین همه رقیبانش را قلع و قمع کرد و همراه با کرواسی 6 امتیازی، به مرحله حذفی راه پیدا کرد. در این گروه همه (ژاپن، کرواسی و جامائیکا) به غیر از آلبی سلسته، اولین حضورشان در جام جهانی را تجربه می کردند.
در مرحله یک هشتم نهایی، کریستین ویری گل پیروزی بخش ایتالیا را وارد دروازه نروژ کرد. برزیل بدون دردسر شیلی را در هم کوبید، لوران بلان اولین گل طلایی تاریخ جام های جهانی را وارد دروازه پاراگوئه کرد تا میزبان به جمع هشت تیم برسد. نیجریه هیچ حرفی مقابل دانمارک لادروپ نداشت و مقهور هنرنمایی وایکینگ ها شد. آلمان که به عنوان قهرمان یورو 96 وارد این جام شده بود، به سختی و با گل بیرهوف از سد مکزیک عبور کرد. هلند به لطف گل لحظه پایانی ادگار داویدز یوگسلاوی را حذف کرد. آرژانتین و انگلیس احتمالا جنجالی ترین و زیباترین بازی جام را برگزار کردند؛ انگلیسی ها ابتدا از باتیستوتا پنالتی خوردند اما آلن شیرر کار را به تساوی کشاند و مایکل اوون 18 ساله احتمالا بهترین گل جام را وارد دروازه آلبی سلسته کرد، همه چیز به کام سه شیرها پیش می رفت تا این که دیوید بکام با حرکت بچه گانه اش و لگد زدن به سیمئونه، از زمین اخراج شد. زانتی کار را به تساوی کشاند و کابوس ضربات پنالتی باز هم برای انگلیس تکرار شد تا آرژانتین به جمع هشت تیم برود.
جدال ایتالیا و فرانسه در مرحله یک چهارم نهایی به ضربات پنالتی کشیده شد، جایی که فرانسوی ها از سد آتزوری عبور کردند و وارد نیمه نهایی شدند. دانمارک شایسته برزیل را تا دم حذف پیش برد اما درخشش ریوالدو، ورق را برگرداند و برزیل 3-2 وایکینگ ها را شکست داد. بازی آرژانتین و هلند هم قرار بود به وقت های اضافه برود اما دنیس برکمپ ایده دیگری در سر داشت، کنترل و ضربه استادانه برکمپ در آخرین دقایق بازی، لاله های نارنجی را به مرحله نیمه نهایی رساند. آلمانی ها که چندان آماده نشان نداده بودند، مقابل کرواسی هیچ حرفی برای گفتن نداشتند و 3-0 شکست خوردند تا شگفتی سازی کروات ها ادامه یابد.
نیمه نهایی اول میان هلند و برزیل برگزار شد. برزیلی ها در ابتدای نیمه دوم توسط رونالدو نازاریو از حریف جلو افتادند اما هلند باز هم گل لحظه آخری به ثمر رساند، این بار توسط کلایورت. بازی به ضربات پنالتی کشیده شد، جایی که طلایی پوشان همه پنالتی هایشان را گل کردند و زمینه حذف لاله های نارنجی را فراهم ساختند. نیمه نهایی دوم بهترین بازی عمر لیلیان تورام بود. این مدافع که رکورددار بازی ملی برای فرانسه به حساب می آید، در طول زندگی اش دو گل ملی زد که هر دو در همین بازی بودند! بریس دور از انتظار تورام، به شگفتی سازی کرواسی شوکر پایان داد و میزبان را به فینال رساند. کرواسی در رده بندی از سد هلند عبور کرد و شروعی به یادماندنی در جام جهانی تجربه کرد.
فینال در روز 21 تیر سال 1377 میان فرانسه میزبان و برزیل، مدافع عنوان قهرمانی برگزار شد. رونالدو نازاریو، ستاره برزیلی ها پیش از این بازی شرایط بدی را تجربه کرد و به دلیل تشنج کردن پیش از بازی، حتی قرار نبود در لیست برزیل قرار بگیرند. رونالدو به بازی رسید و بازی کرد اما این فینال به زین الدین زیدان تعلق داشت. ستاره خط هافبک فرانسوی ها ابتدا کرنر امانوئل پتی را با ضربه سر وارد دروازه تافارل کرد، لحظاتی قبل از پایان نیمه اول همین کار را با کرنر ژورکائف تکرار کرد تا تیمش با خیال راحت به رختکن برود. حملات برزیل در نیمه دوم راه به جایی نبرد و گل امانوئل پتی، به گیلاس روی کیک قهرمانی فرانسوی ها تبدیل شد.
فرانسه برای اولین بار قهرمانی در جهان را تجربه کرد، کفش طلا به داوور شوکر رسید، رونالدو نازاریو به عنوان بهترین بازیکن جام انتخاب شد، مایکل اوون جایزه بهترین بازیکن جوان را به خودش اختصاص داد و جایزه بهترین دروازه بان هم به فابین بارتز اهدا شد.
ترکیب تیمهای فینالیست در جام جهانی 1998