یکی از مهم ترین بخش های رزومه، بخش سوابق کاری است؛ چرا که از طریق این قسمت میتوانید به مدیران منابع انسانی و کارفرمایان اثبات کنید قابلیتها و تجربههای کاری شما برای موقعیت شغلی موردنظر، کافی و مناسب است. اما بسیاری از کارجویان با وجود داشتن سوابق کاری و تجربههای مناسب، نمیتوانند این اطلاعات را بهدرستی در رزومه کاری وارد کنند.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم درباره نحوه نوشتن سوابق شغلی در رزومه صحبت کنیم. اگر شما هم تمایل دارید با 8 نکته اساسی که باید هنگام نوشتن سوابق کاری در رزومه رعایت کرد آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را از دست ندهید.
نکات اساسی نوشتن سوابق کاری در رزومه
در این قسمت، 8 نکته اساسی که باید هنگام نوشتن سوابق شغلی در رزومه رعایت کرد را بیان کرده و درباره هر یک از آنها توضیح خواهیم داد.
استفاده از بولت و توضیح سوابق شغلی بهصورت تیتروار
کارفرمایان و استخدامکنندگان معمولا به دلیل کمبود وقت و تعداد زیاد درخواستهای شغلی، رزومهها را بهسرعت اسکن کرده و تنها نگاهی اجمالی به آنها میاندازند. در نتیجه پیشنهاد میکنیم با رعایت نکاتی که در این مقاله آورده شده، رزومه خواناتر و استاندارد تری برای کارفرمایان ارسال کرده و کار بررسی رزومه را برای آن ها سادهتر کنید.
برای نوشتن شرح شغل هر یک از موقعیتهای شغلی گذشته، 3 یا 4 بولت خلاصه در نظر بگیرید. تا حدامکان کنار هر بولت، جمله کوتاهی در حد یک خط بنویسید تا اطلاعات مهم در یک نگاه، قابل تشخیص باشند.
علاوه بر این، بهتر است جمله هر بولت را با کلمات کلیدی مرتبط به آن آغاز کنید. همچنین سعی کنید واژهها و عبارات غیرضروری را حذف کرده و منظور خود را در قالب عبارتی کوتاه، مختصر و مفید، بیان کنید.
تمرکز روی دستاوردها بهجای مسئولیتها
معمولا کارفرمایان با خواندن عنوان شغلی شما میتوانند مسئولیتها و وظایفتان را نیز حدس بزنند. بهعنوانمثال، وظایف احتمالی یک صندوقدار یا مسئول پذیرش، قابل تشخیص است. در نتیجه نیازی به توضیح و لیست کردن مسئولیتهای مختلفتان در هر موقعیت شغلی نیست و این کار ارزش ویژهای به رزومه شما اضافه نخواهد کرد. برعکس امکان دارد کارفرما از خواندن رزومهتان منصرف شود.
در مقابل، اگر بهجای مسئولیتها بر روی دستاوردهایتان تاکید کنید، بهخوبی میتوانید توجه استخدامکنندگان را به مهارت های فردی و تجربه کاری خود جلب نمایید. پس سعی کنید دستاوردهایی که در موقعیتهای شغلی قبلی داشتهاید، در این قسمت بنویسید.
به عنوان مثال بهجای این که در توضیح موقعیت شغلی خود از عبارت منفعلانه «پاسخگویی به سوالات و تماسهای مشتریان» استفاده کنید؛ میتوانید عبارت «ارائه خدمات کامل به بیش از 100 مشتری و تماسگیرنده در طول هفته» را به کار ببرید که علاوه بر شرح شغل، به دستاورد شما نیز اشاره میکند.
تطبیق دادن توضیحات سوابق شغلی با شغل موردنظر
معمولا همه تجربیات و مسئولیتهای گذشته شما با شغلی که قرار است برای آن رزومه ارسال کنید، مطابقت ندارد. در این صورت، لیست کردن مسئولیتهای متعدد این موقعیتهای شغلی به جذب و استخدام شما کمک چندانی نخواهد کرد.
بنابراین، بهتر است 3 یا 4 شغل مرتبط با موقعیت شغلی موردنظر را انتخاب کرده و اطلاعات آنها را در قسمت سوابق کاری وارد کنید. این کار به شما کمک میکند که فضای بیشتری برای نوشتن سوابق مرتبط و اطلاعات مفیدتر داشته باشید.
اگر مطمئن نیستید که کدام یک از تجربیات قبلیتان با شغل موردنظر مطابقت دارد، پیش از نوشتن رزومه کاری، حتما شرح شغل نوشته شده در آگهی استخدام را بررسی نمایید. ببینید خواستهها و نیازهای سازمان موردنظر برای این موقعیت شغلی چیست و سپس این قسمت را بر اساس خواستههای کارفرما پر کنید.
اولویتبندی اطلاعات ارائه شده
همانطور که پیشتر گفته شد، کارفرمایان به دلیل کمبود وقت، رزومههای ارسالی را با سرعت اسکن میکنند و تنها نگاهی به آنها میاندازند. به همین دلیل باید سعی کنید امکان مشاهده سریع اطلاعات مهم را برای آنها فراهم نمایید.
برای این کار در هنگام نوشتن سوابق شغلی، اطلاعات و دستاوردهای هر شغل را به ترتیب اولویت و اهمیت قرار دهید. در نتیجه، کارفرمایان در نگاه اول بزرگترین و مرتبطترین دستاوردهای شغلی شما را خواهند دید و متوجه قابلیتها و مهارت های نرم و سخت شما خواهند شد.
استفاده از آمار و ارقام در بخشهای مختلف رزومه
معمولا کارفرمایان علاقه دارند در یک رزومه کاری، اعداد و ارقامی را ببینند. چون علاوه بر این که اعداد و ارقام، به آسانتر خوانده شدن رزومه کمک میکنند، تجربهها و دستاوردهای کارجو را هم ملموستر و شفافتر ارائه مینمایند. بنابراین سعی کنید تا حدامکان دستاوردها و تجربههای کاری خود را بهصورت کمی بیان کنید تا کارفرمایان دید بهتر و واضحتری نسبت به توانایی و عملکرد شما پیدا کنند.
استفاده از عبارات و افعال عملی و فعال
عبارات و افعال ضعیفی مانند «کمککردن» و «کارکردن»، عبارات مناسبی برای نوشتن سوابق کاری در رزومه نیستند و بهتر است جایگزین بهتری برای آنها پیدا کنید. در مقابل، نحوه نوشتن درست سوابق کاری، استفاده از ادبیات فعال است تا بتوانید از این طریق خود را فردی پویا نشان دهید.
پس بهتر است تا حدامکان واژهها و عباراتی که بیانکننده فعالیت و عمل هستند، به کار ببرید. سعی کنید این افعال و عبارات فعال و مترادفهای آنها را خوب بشناسید و از واژههای تکراری در این قسمت استفاده نکنید. از جمله این افعال مناسب میتوان به «طراحی کردن»، «ایجاد کردن»، «رهبری کردن»، «رهبری و هدایت کردن» و «نظارت کردن» اشاره کرد.
بهعنوانمثال بهجای نوشتن «کمککردن به اجرای یک برنامه آموزشی جدید برای کارکنان» در قسمت شرح شغل قبلی، میتوانید از عبارت «طراحی و اجرای برنامه جدیدی برای بهبود آموزش کارکنان» استفاده کنید.
بهکاربردن کلمات کلیدی صنعت یا تخصص خود
هر صنعت و تخصصی دارای کلمات کلیدی مختص به خود است که استخدامکنندگان در هنگام بررسی رزومههای ارسالی به دنبال آنها میگردند. به همین دلیل در هنگام نگارش سوابق شغلی، باید کلیدواژههای تخصصی حوزه کاری خود را به کار ببرید.
علاوه بر این، برای تطبیق دادن رزومه خود با شغلی که قرار است برای آن رزومه ارسال کنید، باید از کلمات و عبارات تخصصی مرتبط و متناسب با آن استفاده نمایید. بهترین و مطمئنترین راهکار برای دستیابی به این کلمات، بررسی شرح شغل موردنظر در آگهی استخدام است.
به طور مثال اگر قصد دارید برای یک موقعیت شغلی در حوزه برنامهنویسی رزومه ارسال کنید، بهتر است بهصورت ویژه درباره مهارت های کامپیوتری خود از جمله آشنایی با زبانهایی همچون جاوا، HTML و جاوا اسکریپت توضیح دهید. در این صورت کارفرما با یک نگاه سریع میتواند از تجربههای قبلی و مهارتهای شما آگاه شود.
بسیاری از سازمانها، از نرمافزارهای خاصی برای فیلترکردن رزومهها بر مبنای عبارات کلیدی موردنظر خود استفاده میکنند. در نتیجه، اگر این کلمات را در قسمت سوابق شغلی خود به کار نبرید، این امکان وجود دارد که رزومه شما پیش از بررسی، از لیست افراد واجد شرایط کنار گذاشته شود.
خوانده شدن رزومه توسط فردی به جز نگارنده
همانطور که پیشتر گفته شد، کارفرمایان برای خواندن رزومه تنها چند ثانیه وقت میگذارند؛ بنابراین نیاز است که فایل را پیش از ارسال، برای این اسکن سریع، بهینه نمایید. برای این کار از یک فرد دیگر مانند دوست یا عضو خانواده خود بخواهید که رزومه شما را سریع اسکن کرده و بخواند.
درصورتیکه این فرد با خواندن سریع متوجه توضیحات نوشته شده نشد، نیاز است تغییراتی در رزومه برای خوانا شدن ایجاد کنید. علاوه بر این، برای خوانایی و اسکن سریع رزومه میتوانید از روشهای دیگری همچون بهینهکردن صفحهبندی رزومه، استفاده از تیترهای واضح برای بخشهای مختلف و ایجاد فاصله مناسب بین خطوط برای تقسیمبندی در داخل بخش های رزومه استفاده کنید.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مقاله به نحوه نوشتن رزومه و به طور ویژه بخش سوابق شغلی پرداختیم و 8 نکته اساسی که هنگام نوشتن سوابق کاری در رزومه باید رعایت کرد را بیان نمودیم.
این 8 نکته مهم شامل استفاده از بولت و توضیح سوابق شغلی بهصورت تیتروار، تمرکز روی دستاوردها بهجای مسئولیتها، تطبیق دادن توضیحات سوابق شغلی با شغل موردنظر، اولویتبندی اطلاعات ارائه شده، استفاده از آمار و ارقام در بخشهای مختلف رزومه، استفاده از عبارات و افعال عملی و فعال، بهکاربردن کلمات کلیدی صنعت یا تخصص خود و خوانده شدن رزومه توسط فردی به جز نگارنده هستند.
در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که در صورت نداشتن تجربه کافی در زمینه نوشتن رزومه، میتوانید از قسمت رزومه ساز سایتهای کاریابی مطرح استفاده کنید. امیدواریم با ارسال رزومههای استاندارد برای کارفرمایان، بهزودی در موقعیت شغلی دلخواه خود استخدام شوید.