مطلبی برای دانشآموزان جهت آمادگی برای کنکور از سالهای قبل از سال دوازدهم
تب و تاب دانشآموزان برای خرید کتاب کمک درسی و کتاب تست و تبلیغات گسترده جهت شرکت دانشآموزان در آزمونهای آزمایشی برای آشنایی با راهکارهای حل تست، حکایت از آن دارد که فرآیند آماده شدن دانشآموزان برای شرکت در کنکور سراسری، مقولهای زمانبر است. به طور معمول، دانشآموزانی که به طور جدی قصد دارند نتیجه درخشانی در کنکور سراسری کسب کنند، باید از همان بدو ورود به پایه دهم، مطالعهی مستمر و مداومی داشته باشند و با همراهی یک مشاور کاربلد و آگاه و یک برنامهی مطالعاتی شخصیسازیشده، پیش بروند و این فرآیند را تا پایان سال دوازدهم ادامه دهند تا بتوانند بهترین نتیجه را کسب کنند. با توجه به مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سال 1402، دفترچه عمومی از کنکور سراسری حذف میشود و سوالات آزمون فقط محدود به دروس اختصاصی هر رشته خواهد بود. همچنین تعداد دفعات برگزاری آزمون اختصاصی به 2 بار در سال افزایش خواهد یافت و زیرگروهها نیز حذف خواهند شد. با توجه به حذف دروس عمومی از دفترچه کنکور سراسری، تاثیر سوابق تحصیلی به طور قطعی از پایه دوازدهم خواهد بود و 60 درصد از نتیجه نهایی به نتیجه آزمون اختصاصی، اختصاص خواهد یافت. همچنین لازم است که دانشآموزان به این نکته نیز توجه داشته باشند که موفقیت در کنکور، فقط به خواندن کتابهای کمک درسی محدود نمیشود و نیاز است که دانشآموزان مهارتهای دیگری را نیز بیاموزند و به کار بگیرند. در این یادداشت قصد داریم به طور مختصر اما کامل، به ذکر نکاتی بپردازیم که به کارگیری آنها میتواند مسیر موفقیتآمیزتری را برای شما داوطلبان کنکوری رقم بزند و شما را از پیچ و خم این مسیر آگاه سازد.
هدف خود را مشخص کنید
ممکن است شما از همان دوران کودکی، عاشق رشتهی پزشکی باشید، در حال که دوستتان دیوانهوار به رشتهی خلبانی علاقمند است. علایق داوطلبان ممکن است تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر داشته باشد، اما چیزی که از اهمیت بالایی برخوردار است، این است که شما به چه رشتهای علاقمندید؟ دانشآموزان برای ثبت نام در پایه دهم، میبایست در یکی از 5 گروه «علوم تجربی»، «علوم ریاضی»، «علوم انسانی»، «فنی و حرفهای» و «کاردانش» انتخاب رشته کنند و با توجه به آزمونهای استعدادسنجی که برگزار میشوند، اکثر داوطلبان از استعدادها و علایق خود آگاهی پیدا خواهند کرد. کافی است با رجوع به درون خود، مشورت با اولیا و افراد باتجربه و راهنمایی گرفتن از یک مشاور جهت بررسی علاقمندیها و استعدادهایتان، هدف اصلی و رشتهی مورد علاقه خود را بیابید. داوطلبی که بداند چه هدفی دارد، نسبت به کسی که سردرگم است و هیچ هدفی ندارد، بسیار منسجمتر، آگاهانهتر و متمرکزتر پیش میرود و نتیجهی مطلوبتری میگیرد.
با یک برنامهی مطالعاتی اصولی پیش بروید
با توجه به این که از سال 1402، فقط دروس تخصصی در کنکور سراسری مورد پرسش قرار خواهند گرفت و سوالات مفهومیتر خواهند شد و متعاقباً مدت زمان بیشتری نیز به دانشآموزان برای حل سوالات در جلسهی آزمون داده خواهد شد، نیاز است که دانشآموزان به طور عمقی به یادگیری دروس تخصصی رشتهی خود بپردازند و تسلط کاملی بر مباحث داشته باشند. همچنین سنجش دروس عمومی نیز، در امتحانات نهایی انجام خواهد شد و دانشآموزان میبایست برای دوران امتحانات، به طور جدی به مطالعه بپردازند و با حل سوالات امتحانات نهایی سالهای گذشته در مدت زمان ذکر شده در برگه آزمون و تحلیل پاسخهای خود با استفاده از پاسخنامهی تشریحی، خود را برای امتحانات آماده کنند تا بتوانند 40 درصد از نمرهی کل کنکور را، که مربوط به سوابق تحصیلی است، به دست بیاورند. از اهمیت منابع کمک درسی نیز نباید غافل نشوید و نیاز است که با تهیهی بهترین منابع کمک آموزشی، خود را مجهز کنید. به طور مثال برای درس شیمی، کتاب شیمی یازدهم خیلی سبز از جمله بهترین منابع کمک آموزشی است که دانشآموزان میتوانند برای یادگیری و حل تست به آن مراجعه کنند. در درس فیزیک نیز، که جزو دروس تخصصی رشتههای علوم تجربی و علوم ریاضی است، کتاب فیزیک یازدهم خیلی سبز، انتخاب هوشمندانهای است.
در آزمونهای آزمایشی شرکت کنید
همان طور که در ابتدای یادداشت اشاره کردیم، موفقیت در کنکور صرفا به خواندن دروس محدود نمیشود و دانشآموزان باید مهارتهای لازم برای آزمون دادن را بیاموزند و در آزمونهای آزمایشی آنها را به کار بگیرند تا بتوانند با تمرین و تکرار، بهترین عملکرد را در جلسهی کنکور سراسری داشته باشند. آزمونهای آزمایشی مختلفی در سطح کشور برگزار میشود و دانشآموزان با قرار گرفتن در مسیر این آزمونهای دورهای، علاوه بر پیشروی مباحث و مطالعهی دروس بر اساس برنامه راهبردی آزمون، میتوانند وضعیت تحصیلی خود را نسبت به سایر رقبایشان بسنجند و با تحلیل پاسخهای خود با استفاده از کارنامههای ارائه شده، از نقاط ضعف و قوت خود آگاه شوند. در مرحله بعدی نیاز است که نقاط ضعف، مورد بررسی قرار گرفته و رفع شود. نقاط قوت نیز باید با مطالعهی مستمر، به همان قوت خود باقی بماند و اگر امکان پیشرفت وجود داشته باشد، با اتخاذ تدابیری، تقویت شود. کنترل استرس در جلسهی آزمون، مدیریت زمان آزمون، استفاده از تکنیک ضربدر و منها، پاسخ دادن یا پاسخ ندادن به سوالات شکدار، جلوگیری از خطاهای محاسباتی و ...، از جمله مهمترین مهارتهایی هستند که نیاز است دانشآموزان آنها را به کار بگیرند تا بتوانند بهترین نتیجه را کسب کنند.
رقابت کنید و از معجزهی اثر مرکب غافل نشوید
مطمئناً در اطراف شما، دانشآموزانی هستند که وضعیت درسیشان از شما بهتر است و در آزمونهای مدرسه و یا آزمونهای آزمایشی، رتبه و تراز بهتری نسبت به شما کسب میکنند. رقابت کردن خوب است، اما اگر از حالت سالم خود خارج شود و شما را وادار به تقلب کردن کند و باعث شود تا به هر قیمتی، بخواهید از رقبای خود جلو بزنید، شما را از مسیر اصلیتان دور خواهد کرد. لذا بهترین رقیبی که میتوانید برای خود بتراشید، خودتان هستید. پس به رقابت با خود بپردازید و سعی کنید هر روز نسبت به روز قبل، یک پله بالاتر باشید. بد نیست دربارهی اثر مرکب و اهمیت آن نیز صحبت کنیم، چرا که عمل کردن به آن، میتواند مسیر موفقیت را آسانتر کند. اگر بخواهیم اثر مرکب را به زبانی ساده بیان کنیم، باید بگوییم که بر اساس این قانون، موفقیتهای خیلی بزرگ، نتیجه انباشته شدن موفقیتهای بسیار کوچک است. شما برای موفق شدن در کنکور سراسری، نیاز دارید که انتخابهای کوچک و هوشمندانهای داشته باشید و با پایداری و ثبات قدم ادامه دهید و به خود زمان دهید تا نتایج درخشانی ایجاد شود. به طور مثال اگر مدت زمانی کوتاهی تا آزمونتان باقی مانده و شما هیچ مبحثی را مطالعه نکرده اید، پشت گوش انداختن و مطالعه نکردن، نمیتواند چارهساز باشد. نیاز است که مباحث را به بخشهای کوچکی تقسیم کنید و به مطالعه بپردازید. به احتمال زیاد، نمیتوانید با چند روز درس خواندن، درصد کامل را در آن آزمون کسب کنید، اما اگر همین باکسهای مطالعاتی را به طور مستمر در طی چندین ماه حفظ کنید و ثبات قدم داشته باشید، این قدمهای کوچک، به موفقیت بزرگی منجر میشود و میتوانید درصدهای خیلی خوبی را در آزمونهای آتی کسب کنید. پس به یاد داشته باشید که نیاز است که پایداری خود را در این مسیر حفظ کنید و هر روز، نسبت به روز قبل، پیشرفت داشته باشید. به عنوان جمعبندی مبحث اثر مرکب، اگر مبحث توان در درس ریاضی را بلد باشید، به خوبی مفهوم اثر مرکب را متوجه خواهید شد. بر اساس این قانون، اگر شما بتوانید هر روز، فقط یک درصد بهتر از دیروز عمل کنید، در پایان یک سال، نتیجهای فوقالعاده دریافت خواهید کرد.