این یادداشت که پنجمین قسمت از سری یادداشتهای معرفی تیمهای حاضر در جام جهانی است، مروری بر تاریخ سیاسی، عملکرد گذشته و تیم اعزامی انگلیس به جام جهانی 2022 قطر خواهد داشت.
اختصاصی طرفداری| انگلیسیها که همواره ادعا میکنند مبدع و صاحب فوتبال هستند، همیشه با تیمهایی پرستاره راهی جام جهانی شدهاند و به غیر از قهرمانی بحث برانگیز خانگی در 1966، نتوانستهاند توفیقی در رسیدن به جام و حتی فینال بازیها کسب کنند. با این حال، طی سالهای گذشته، سهشیرها روند نتیجهگیری بهتری در مقایسه با دهههای گذشته داشته و امیدوارند بتوانند در قطر به مقامی بهتر از چهارمی روسیه 2018 برسند.
تاریخ سیاسی انگلیس
سرزمینی که چارلز داروین، اسحاق نیوتن، ویلیام شکسپیر، چارلی چاپلین، چارلز دیکنز، جرج اورول، آلفرد هیچکاک، مستر بین، التون جان، استیون هاکینگ و دیوید بکام را به دنیا معرفی کرده، بیش از 3 هزار سال تمدن دارد. آنها در سال 43 میلادی از طرف امپراتوری روم مورد حمله قرار گرفتند و بعد از دههها جنگ از طرف رومیها اشغال شدند. رومیها معماران خوبی بودند و همانها بودند که شهر لندن را بنا کردند. بعد از سقوط امپراتوری روم، آنها سرزمینی که 4 قرن بود، اشغال کرده بودند را ترک کردند تا سروکله دو قبیله آلمانی اَنگل و ساکسون پیدا شود و کشور بیدفاع را بگیرند.
همین انگلزها بودن که اسم انگلیس را برای این کشور انتخاب کردند. در نهایت در 927 میلادی بود که انگلیس اعلام استقلال کرد، ولی در ادامه جنگهای متعدد دیگری هم به خودش دید و از طرف دانمارکیها، فرانسویها، نروژیها، اسپانیاییها و سایرین مورد حمله واقع شد و با وجود جنگهای صدساله برای گرفتن فرانسه، سر پاماند و از عصر جرجها (1714-1830) بود که به عنوان یکی از ابرقدرتهای دنیا شناخته شد. انقلاب صنعتی اروپا از این کشور شروع شد. آنها از اواخر قرن 17 بود که با فناوریهای پیشرو مثل تلگراف، ماشین بخار و لوکومتیو، دنیای مدرن را به جهانیان عرضه کردند و با صادرات تکنولوژیهای جدید به کشورهای دیگر، دنیا را تغییر دادند. قرن 19 دوران سلطنت طولانی مدت ملکه ویکتوریا بود که در طول آن، انگلیسیها مجبور به مواجهه با چالشهای بزرگ صعنتیسازی بودند و لندن به بزرگترین شهر دنیا بدل شد.
در ادامه، جنگ جهانی اول و رکود بزرگ و بعد جنگ جهانی دوم از سر انگلیس گذشت و آنها که با کنترل اسپانیا، ناپلئون، روسها، نگذاشته بودند هیچ کشوری بیش از حد قدرتمند شود، حالا باید هیتلر را سر جایش مینشاند و با خدعههای چرچیل، این کار را هم کردند! طی این مدت، تقریبا همه مستعمرات انگلیس اعلام استقلال کردند و به عضویت کشورهای مشترک المنافع درآمدند و در ادامه این آمریکا بود که به عنوان یکی از مستعمرات سابق بریتانیا، تبدیل به تنها ابرقدرت دنیا شد. با این حال، همچنان انگلیس با چهرههای تاریخی تاثیرگذاری مثل وینستون چرچیل، مارگارت تاچر و تونی بلر به عنوان یکی از قدرتمندترین کشورها در عرصه سیاسی و تصمیمات کلان دنیا شمرده میشود و با ثروت هنگفتی که طی سالیان سال استعمار جمع کرده، زندگی مرفهی برای ساکنینش فراهم میکند.
رکورددارن بازی و گل ملی انگلیس
لیست برترینهای آماری تاریخ انگلیس از حیث بازی ملی و گل را که به طور اختصاصی از سوی حسین خسروی برای طرفداری تهیه شده را مشاهده میکنید. توضیح اینکه ردیفهای کمرنگ مربوط به بازیکنان بازنشسته این تیم و ردیفهای پررنگ مربوط به بازیکنان فعال است.
پیتر شیلتون که بین سالهای 1970 تا 1990، بیست سال ملیپوش بوده، با انجام 125 بازی، رکورددار حضور در تیم ملی انگلیس است. وین رونی طی 15 سال بازی برای سهشیرها، 120 بازی انجام داده تا رده دوم را به خود اختصاص دهد. دیوید بکام و استیون جرارد با 115 و 114 بازی ملی، در ردههای سوم و چهارم هستند و بابی مور که همراه با انگلیس قهرمان جام جهانی 1966 شده، در جایگاه پنجم قرار دارد. تمامی 10 بازیکن برتر انگلیس از حیث بازی ملی، بازنشسته شدهاند.
وین رونی توانسته طی 120 بازی خود برای سهشیرها، 53 گل بزند و بهترین گلزن تاریخ کشورش تلقی میشود، ولی احتمالا طی جام جهانی پیش رو در قطر، جای خود را به هری کین 51 گله خواهد داد. بابی چارلتون و گری لینکر دیگر ردههای برتر را با 49 و 48 گل به خود اختصاص دادهاند.
عملکرد انگلیس در جام جهانی
انگلیسیها تا 1950، فیفا و جام جهانی را به رسمیت نمیشناختند و در نتیجه اقدامی هم برای شرکت در مسابقات مقدماتی نمیکردند. آنها با این ادعا که مخترع فوتبال هستند و از قرن نوزدهم مسابقات فوتبال برگزار میکنند، تن به خواستههای مسئولان وقت فیفا از جمله ژول ریمه نداده و به عضویت فیفا درنیامده بودند. در ادامه و از 1950 برزیل بود که انگلیس به تاثیرگذاری جام جهانی و فیفا در دنیای فوتبال پی برده و حاضر شد در جام جهانی بازی کند.
از 1950 به بعد، انگلیسیها در 15 دوره جام جهانی شرکت کردهاند و تنها در 1974، 1978 و 1994 بود که در این مسابقات غایب بودهاند و تنها در 1950، 1958 و 2014 بوده که نتوانستند از گروه خود صعود کنند. انگلیس همواره تیمهایی پرستاره راهی جام جهانی کرده، ولی در نتیجه گیری چندان موفق نبوده است. آنها تنها در 1966 در شرایطی که در خانه میزبان بازیها بودند، توانستهاند یک بار قهرمانی جام جهانی را تجربه کنند و غیر این، دو مقام چهارمی در 1990 و 2018 هم در کارنامه دارند. انگلیس که شانزدهمین حضور خود در جام جهانی را در قطر 2022 تجربه میکنند، سابقه 9 حضور در یک چهارم نهایی را هم دارد.
آمار و ارقام انگلیس در جام جهانی
انگلیس 69 بازی طی 15 دوره حضور خود در جام جهانی انجام داده که 29 برد، 21 تساوی و 19 باخت برایش ثبت شده است. آنها طی این تعداد مسابقه، 91 گل زده و 64 گل دریافت کردهاند و در جدول امتیازی تمام ادوار جام جهانی، با 108 امتیاز، در رده ششم قرار دارند.
انگلیس بیش از همه با آرژانتین و آلمان در جام جهانی مصاف داده است. آنها در مصاف با آلبی سلسته، یک برد، 3 باخت و یک تساوی به دست آوردهاند. دیدار مرحله یک چهارم نهایی 1986 و دو گل به یادماندنی مارادونا، مسابقه یک هشتم نهایی 1998 و گل دیدنی اوون و اخراج بکام و مصاف سال 2002 و برد تک گله انگلیس با پنالتی بکام هر 3 از به یادماندنیترین دیدارهای دو تیم بوده است. انگلیس در مصاف با آلمان یک برد (فینال 66)، دو تساوی و 2 باخت ثبت کرده است. آنها در 4 مصافشان با برزیل 3 باخت و یک تساوی کسب کردهاند.
پیتر شیلتون با 17 بازی طی 3 دوره جام جهانی، رکورددار بازی برای انگلیس است، ولی این بابی چارلتون است که با حضور در 4 دوره شامل 58، 62، 66 و 70، از این حیث رکورددار است. گری لینکر با 10 گل، بیشترین تعداد گلها را برای سهشیرها زده و هری کین با 6 و جف هرست با 5 گل در ردههای بعدی قرار دارند. انگلیس یک بار در 1966، توپ طلای جام جهانی توسط بابی چارلتون را به دست آورده و گری لینکر و هری کین در 1986 و 2018، کفش طلای جام جهانی را برای انگلیس کسب کردهاند. مایکل اوون در 1998 به عنوان بهترین بازیکن جوان جام جهانی برگزیده شده است.
انگلیس رکورددار تعداد باخت در ضربات پنالتی در جام جهانی است. آنها 3 بار در ضربات پنالتی شکست خورده بودند تا اینکه در آخرین دوره مقابل کلمبیا بالاخره توانستند در پنالتی از سد یک رقیب جام جهانی بگذرند. جفت هرست از انگلیس 66 تنها بازیکن تاریخ است که در فینال جام جهانی هت تریک کرده است. پیتر شیلتون با 10 کلین شیت در کنار فابین بارتز از فرانسه، رکورددار بسته نگه داشتن دروازه در تاریخ جام جهانی است. شیلتون همچنین با 40 سال و 292 روز در مصاف با ایتالیا در ردهبندی 1990، رکورددار مسنترین کاپیتان در جام جهانی است.
پیراهن و اسپانسر انگلیس در جام جهانی قطر
انگلیس در جام جهانی قطر با پیراهن سفید همیشگی خود به میدان خواهند رفت و و رنگ قرمز را به عنوان پیراهن دوم انتخاب کرده است. آنها برای اسپانسری پیراهنهای خود سراغ نایکی رفتهاند و یکی از 13 کشور مسابقات هستند که با این برند در جام جهانی بازی خواهند کرد. نایکی بیشترین تیم را در جام جهانی قطر، اسپانسری میکند.
انگلیس در جام جهانی 2022
سهشیرها بعد از نمایش درخشانی که یورو 2020 و قبل از آن در روسیه 2018 بروز دادند، به عنوان یکی از مدعیان اصلی قهرمانی در قطر به شمار میروند و با تیمی که نسبت به دوره قبل قابل اتکاتر شده، امید فراوانی به کسب نتیجه دارند.
انگلیس برای صعود به جام جهانی، با لهستان، آلبانی، مجارستان، آندورا و سن مارینو همگروه شده بود که در نهایت با کسب 8 برد، 2 تساوی و بدون باخت، با اقتدار راهی جام جهانی شدند. هری کین، ستاره شماره یک و آقای گل جام جهانی 2018، با 12 گل، برترین گلزن بازیهای مقدماتی برای گرت ساوتگیت بود. میتوانید روند نتیجهگیری و صعود این تیم در جریان بازیهای مقدماتی جام جهانی قطر را به تفصیل در تصویر مشاهده کنید.
گرت ساوتگیت تیم جوان 4 سال پیش را به پختگی قابل تحسینی رسانده که آماده کسب افتخارات بیشتر است. با این حال، 4 بازی لیگ ملتها بدون برد طی ماه ژوئن، زنگهای خطر را برای انگلیسیها به صدا درآورده است. آنها طی 2 مصاف با مجارستان، هیچ گلی در جریان بازی به ثمر نرساندند و با شکست صفر به 4 در بازی برگشت، بدترین شکست خانگی تاریخ خود را تجربه کردند. منتقدان اعتقاد دارند احتیاط بیش از اندازه ساوتگیت، مانع به نتیجه رسیدن یکی از مستعدترین نسلهای تاریخ انگلیس شده است.
ساوتگیت معمولا تیمش را با ترکیب 3-4-3 به میدان میفرستد، ولی بعد از 2 عملکرد ضعیف مقابل مجارستان در لیگ ملتها، در مصاف با آلمان، به سیستم 1-3-2-4 روی آورد و توانست مانشافت را یک یک متوقف کند. آنها در ماه سپتامبر و در مصاف دوباره با ایتالیا و آلمان باید نتایج مناسبی میگرفتند تا ساوتگیت بتواند دوباره اعتماد طرفداران و منتقدان فوتبال انگلیس را به دست آورد که البته اینطور نشد و مقابل یک ایتالیای نصفه نیمه، باختند و در بازی خانگی مقابل آلمان در شرایطی که صفر به 2 عقب افتادند، در نهایت 3 به 3 مساوی شدند.
هری کین امید اول گلزنی سهشیرها در جام جهانی است و ستارههای قابل اتکای دیگری همچون بلینگام، استرلینگ و مانت هم به دنبال رساندن کشورشان به افتخار در خاورمیانه هستند. انگلیس در گروه دوم جام جهانی در کنار آمریکا، ولز و ایران قرار گرفته و اولین بازی خود را مقابل تیم ملی ایران انجام خواهد داد.