کاروان پرتعداد ایران در مسابقات کاراته ردههای سنی جهان، عملکرد بسیار ضعیفی به نمایش گذاشت.
به گزارش طرفداری، دوازدهمین دوره مسابقات کاراته قهرمانی جهان در ردههای سنی نوجوانان، جوانان و زیر 21 سال دختران و پسران با حضور بیش از هزار و 800 ورزشکار از 104 کشور جهان در ترکیه برگزار شد. کاروان ایران نیز با نزدیک به 60 ورزشکار، مربی و داور و با نام «عزت، اتحاد، افتخار» راهی ترکیه شد، اما این جمع پرشمار با کسب تنها یک مدال به تهران بازگشت.
این مسابقات به دلیل شیوع ویروس کرونا در دنیا با دو سال وقفه روبرو شد. آخرین دوره مسابقات جهانی ردههای سنی کاراته به سال 2019 و میزبانی شیلی برمیگشت، به همین دلیل فدراسیون جهانی کاراته تصمیم گرفت رقابتهای سال 2022 را تجمیع کرده و مسابقات هر سه رده سنی را در قالب یک تورنمنت برگزار کند. در حقیقت ایران در سه رده سنی و دو بخش دختران و پسران به قونیه رفت و دشت فقط یک مدال توسط 6 تیم اعزامی، ناکامی کاراته را بیش از پیش به تصویر میکشد.
ایران در بخش بزرگسالان نمایش بسیار خوبی در سالهای اخیر داشته و با درخشش ستارههایی چون ذبیحالله پورشیب، سجاد گنجزاده، امیر مهدیزاده، بهمن عسگری و حمیده عباسعلی، مدالهای رنگارنگ انفرادی و تیمی را کسب کرده است.
ایران سال گذشته در مسابقات جهانی غیبت داشت، اما در سه دوره قبلی قهرمان بلامنازع دنیا بود. کاروان اعزامی ایران به «لینز» اتریش در سال 2016 موفق شد ژاپن، مهد و خاستگاه کاراته را در فینال شکست دهد و به مقام قهرمانی دست پیدا کند، اما با توجه به نتایج ناامیدکننده قونیه به نظر میرسد فدراسیون تحت هدایت سید حسن طباطبایی علیرغم عملکرد موفق در رده بزرگسالان، در بخش پایه برنامهریزی مناسبی نداشته است.
علیرضا حیدری در وزن 75- کیلوگرم رده سنی زیر 21 سال تنها مدالآور کاروان ایران بود که توانست به طلا دست پیدا کند، اما خوشرنگترین مدال او نیز نباید سبب شود ناکامی کاراته در قونیه از دید فدراسیون پنهان بماند.
نکته قابل تأمل دیگر حذف دختر کاراتهکار ایران از مسابقات به دلیل غیرفنی بود. تجهیزات کافی و استاندارد باعث شد زهرا رضازاده کیکن شده و پیش از شروع مسابقه، بازنده شود؛ اتفاقی که پیشتر برای فاطمه صادقی رخ داد. او در دیدار نخست به دلیل رعایت نکردن رنگ لباس (آکا و آئو) و حاضر نشدن در تایم اعلامی (یک دقیقه) روی تاتامی به سادگی هرچه تمامتر از مسابقات کاراته وان باکو کنار رفت.
به نظر میرسد فدراسیون کاراته هم داخل و هم بیرون از تاتامی باید برنامهریزی مدونی برای پیشرفت و تربیت نسلهای آینده کاراته و همچنین بهروزرسانی فنی و حرفهای تدارک ببیند؛ چنانکه محسن آشوری سرپرست دبیری فدراسیون کاراته بعد از حذف ناباورانه صادقی اعلام کرد از قوانین جدید بیاطلاع بوده است.
موضوع نگرانکننده دیگر به جانشینان ستارههای فعلی کاراته برمیگردد. ذبیحالله پورشیب کاپیتان تیم ملی در حال حاضر 34 ساله و امیر مهدیزاده 33 ساله است. بهمن عسگری و سجاد گنجزاده نیز به ترتیب تا یک و دو ماه دیگر از 30 سالگی عبور میکنند. حمیده عباسعلی اولین بانوی مدالآور تاریخ کاراته ایران هم اسفندماه، 33 سالگی خود را جشن میگیرد. پنج ستاره کنونی کاراته ایران سالهای پایانی دوران حرفهای خود را پشت سر میگذارند و به همین دلیل نتایج ضعیف ردههای سنی، زنگ خطری جدی برای آینده کاراته محسوب میشود، چرا که حداقل در قونیه بهجز حیدری، نشانی از ستاره و پدیده جدیدی نبود.