ایران و لهستان با وجود فاصله نسبتا زیاد و قرار گرفتن در دو قاره متفاوت دارای پیوندهای زیادی با هم هستند.
جدا از پیوندهای ژنتیکی حاصل از مهاجرت هندواروپایی ها( آریایی ها) و ریشه مشترک زبانی (زبان لهستانی از شاخه اسلاوی غربی و با زبان های ایرانی دارای ریشه مشترک از خانواده زبانی هندواروپایی هست) این دو کشور روابط اجتماعی و سیاسی زیادی با هم داشتند.
در اوایل دهه 1500، بازرگانان و کاروانهای بازرگانی ایرانی وارد اروپا شدند ، با بازرگانان لهستانی ارتباط برقرار کردند و کالاهای خود را مبادله کردند. فرشهای اصفهانی که از ایران به کشور مشترک المنافع لهستان و لیتوانی وارد شده بود ، در اروپای غربی به اشتباه به عنوان فرش لهستانی (به فرانسوی: Polonaise ) شناخته میشد.
مشترکالمنافع لهستان–لیتوانی 1569–1795
...................................................................
اولین سفر مستند یک فرستاده لهستان به ایران در سال 1602 انجام شد و سفارت ایران بین سالهای 1609-1615 به کراکوف لهستان رسید. پیروزی لهستان بر عثمانی در نبرد وین در سال 1683 در ایران صفوی جشن گرفته شد.
.......................................................................
در قرن 16-17 میلادی جنبش سرمتی گرایی یا Sarmatism در این کشور اوج گرفت و تأثیرات فراوانی بر فرهنگ، شیوهٔ زندگی و ایدئولوژی نخبگان لهستان و ادبیات قرن هفدهم لهستانی گذاشته است
این نظریه هستهٔ اصلی مردم لهستان–لیتوانی ایرانیتبار و از قوم سرمتی بودند.
سرمتی ها گروهی از سکاهای ایرانی تبار ساکن مناطق غرب و شمال غربی دریای کاسپین بودند که نام آنها برگرفته از سلم (یکی از سه فرزند فریدون پیشدادی) است.
مردی با عقاید سرمتی گرایانه
سرمتیگرایان به آدابی چون استوار نگاه داشتن بستگیهای خانوادگی و مهماننوازی اهمیت میدادند و از تیپ شرقی مانند گذاشتن سبیل، پوشیدن ژوپان ، کنتوش و دلیا بهره میبردند.
آنها به اسلاوها به چشم تحقیر مینگریستند با پاناسلاویسم روسی در ضدیت درآمدند.
...................................................................
پس از تجزیه لهستان در سال 1795 بسیاری از پناهندگان لهستانی به ایران گریختند. از جمله لهستانیهای مشهوری که در ایران قرن نوزدهم زندگی میکردند، شاعر و نویسنده معروف، الکساندر چودکو بود که اوستای زرتشتی را به لهستانی ترجمه کرد
در سال 1918، پس از پایان جنگ جهانی اول ، لهستان دوباره استقلال خود را به دست آورد. در سال 1919، ایران استقلال لهستان را به رسمیت شناخت و هر دو کشور روابط دیپلماتیک برقرار کردند. در سال 1927، هر دو کشور پیمان دوستی امضا کردند.
یادبود پناهندگان لهستانی در تهران
در سپتامبر 1939، لهستان توسط آلمان و اتحاد جماهیر شوروی مورد تهاجم قرار گرفت که جرقه آغاز جنگ جهانی دوم شد . در سال 1942 حدود 120000 پناهنده لهستانی وارد ایران شدند.
عموم این افراد در تهران و شمال ایران ساکن شدند و پس از جنگ، عده ای حتی تصمیم گرفتند برای همیشه در ایران بمانند و با همسران ایرانی ازدواج کنند و تشکیل خانواده بدهند.
پیر کارلو اولین دروازه بان تیم استقلال نیز از لهستانی های پناهنده به ایران بود
وُیتک (به لهستانی: Wojtek) یک خرس قهوهای ایرانی بود که در ارتش لهستان به خدمت مشغول گردید و یکی از نماد های مقاومت لهستان بود . وی در سال ۱۹۴۲ میلادی در نزدیکی همدان در حالی که در اختیار یک کودک ایرانی بود به سربازان لهستانی که در اطراف شهر مستقر شده بودند فروخته شد.
................................................................
پس از زلزله 2003 بم ، امدادگران و پزشکان لهستانی در عملیات امدادرسانی شرکت کردند و کمک های بشردوستانه از لهستان به ایران ارسال شد.