در روزهایی که انگلیس، ولز و آمریکا متزلزل کار کردهاند و در قامت تیمهایی ترسناک ظاهر نشدهاند، تیم ملی ایران فرصتهایی طلایی جهت آمادهسازی برای حضور در جام جهانی را به راحتی به باد داد.
طرفداری | در ماههایی که تیمهای آسیایی بهترین آمادهسازی را در مسیر جام جهانی 2022 داشتند و دیدارهای سطح بالا با بزرگترین تیمهای دنیا انجام دادند، تیم ملی ایران بدترین آمادهسازی ممکن را میان تیمهای حاضر در جام جهانی 2022 داشت. رویارویی با تیم دوم الجزایر آنهم در گرمای سوزان دوحه قطر، تنها دستاورد ایران از فرصت طلایی بازیهای ملی ماه ژوئن بود. در همین بازی نیز تیم ملی ایران با نمایشی نهچندان جالب مغلوب الجزایر شد. باخت به الجزایر، انتقادات از دراگان اسکوچیچ را به بیشترین حد ممکن رسانده است. دراگان اسکوچیچ تاکنون 18 بار روی نیمکت تیم ملی ایران نشسته است؛ او در 15 رویارویی با تیمهایی که ردهشان در رنکینگ فیفا بالاتر از 50 بوده، توانسته 15 پیروزی کسب کند. حاصل کار اسکوچیچ در سه رویارویی با تیمهایی که ردهشان پایینتر از 50 بوده، فقط یک تساوی 1-1 مقابل کره جنوبی بوده است. تیم اسکوچیچ در مصاف کره جنوبی و الجزایر به ترتیب 2-0 و 2-1 شکست خورده است و این یعنی مقابل تیمهای منسجم و بزرگ، نتایج خوبی نگرفتهایم.
الان 32 تیم حاضر در جام جهانی مشخص شدهاند و بین تیمهای آسیایی، میتوان گفت تیم ملی ایران بهترین قرعه ممکن را دارد. اگر تیم ملی ایران یک شرایط عادی و نه ایده آل داشت، میتوانست برای یک مبارزه جانانه در گروه متعادل انگلیس، آمریکا و ولز آماده شود اما شرایط تیم ملی، عادی هم نیست چه برسد به ایدهآل. سرپرست فدراسیون فوتبال میگوید به عملکرد فدراسیون نمره 15 میدهد، اما نمره 15 برای فدراسیون سردرگمی که تیم ملیاش از هیچ بازی و اردویی استفاده نکرده است؟ وقت تیم ملی هفتهها برای بازی با کانادا تلف شد و در نهایت دراگان اسکوچیچ تصمیم گرفت با اروگوئه، یکی از بهترین تیمهای دنیا بازی نکند و با قراردادی گرانقیمت به مصاف تیم دو الجزایر برویم. اهمالکاریهای فدراسیون فوتبال در حالی است که خود دراگان اسکوچیچ نیز طی این مدت اعتراض و صحبتی نداشته و حرکت شوآفگونه چسباندن روزنامه سان در دفتر کارش، نهایت واکنش او در مسیر جام جهانی بوده است.
عملکرد فنی تیم دراگان اسکوچیچ در بازیهای اخیر، چندان چنگی به دل نمیزند. دفاع تیم ملی که زمانی نقطه قوت تیم بود، الان به نقطه ضعف تیم تبدیل شده و خیلی راحت گل میخوریم. بیسلیقگی اسکوچیچ در انتخاب و چینش نفرات به خصوص در پست مدافع راست نیز از دیگر نکات مورد انتقاد است. اسکوچیچ عملکرد خوب دانیال اسماعیلی فر و صالح حردانی در فصل گذشته را همچنان نادیده میگیرد و به صادق محرمی که در دینامو زاگرب نیمکتنشین است و عملکرد متوسطی داشته، میدان میدهد. انفعال تیم ملی ایران در فاصله کمتر از شش ماه مانده به جام جهانی 2022 در حالی است که رقبای ایران در گروه بی نیز این روزها حال و روز خوشی ندارند.
در لیگ ملتهای اروپا، تیم ملی مجارستان توانست انگلیس را در خانهاش 4-0 مغلوب کند. باخت خانگی وحشتناک مقابل مجارستان، سنگینترین شکست خانگی تاریخ سهشیرها بوده است. کار به اینجا ختم نمیشود. انگلیس در چهار بازیاش در لیگ ملتهای اروپا، فقط دو امتیاز گرفته و خطر سقوط به لیگ بی و همدسته شدن با تیمهایی چون آلبانی و اسلوونی را حس میکند؛ آنهم در حالی که گرت ساوتگیت از خیل عظیم استعدادها و بازیکنان اصلیاش در این بازیها بهره برده است.
از سوی دیگر، آمریکا هم اوضاع بهتری ندارد. شب گذشته آمریکا در چارچوب لیگ ملتهای کونکاکاف با وجود استفاده از ستارگانی چون کریستین پولیشیچ و وستون مک کنی، نتوانست از پس السالوادور، تیم رده 74 فیفا بربیاید و 1-1 متوقف شد. آنها هفته گذشته نیز در یک بازی دوستانه مقابل اروگوئه به تساوی بدون گل تن دادند. در مسابقات مقدماتی جام جهانی نیز آنها با لغزشهای زیادی روبهرو شدند و باخت به کانادا و کاستاریکا نشان میدهد آنها یگانه قدرت قاره آمریکای شمالی نیستند.
از مجارستان گفتیم؛ پیروزی 4-0 مقابل انگلیس، ابدا اتفاقی نیست. مجارستان سالهاست که با مارکو روسی، سرمربی ایتالیاییاش کار میکند. درست است که مجارستان به جام جهانی نرسید اما آنها با صدرنشینی در گروه مرگ لیگ ملتهای اروپا، ثابت کردهاند که چه تیم منسجمی هستند، به خصوص این که غیر از دومینیک سوبوسلای، بازیکنانی در کلاس جهانی ندارند. این اولین باری نیست که مجارستان در گروه مرگ قرار میگیرد. در یورو 2020 نیز مجارستان با تیمهای آلمان، فرانسه و پرتغال همگروه بود. همه فکر میکردند مجارستان با صفر امتیاز حذف میشود اما آنها با ارائه نمایشهایی تحسینبرانگیز توانستند فرانسه و آلمان را متوقف کنند. در گروهی که صدرنشینش فقط پنج امتیاز گرفت، مجارستان با دو امتیاز حذفی آبرومندانه را تجربه کرد.
صعود از گروه جام جهانی، یک اتفاق رویایی است اما شرایط کنونی، طوری نیست که بتوانیم این رویای دیرینه را محقق کنیم. صعود از گروه جام جهانی، شرایطی چون شبیهسازی درست حریفان در بازی دوستانه، آمادهسازیهای اصولی و از همه مهمتر یک سرمربی کاربلد را میطلبد. مارکو روسی، سرمربی مجارستان سالهاست که با فدراسیون فوتبال این کشور همکاری میکند و مشابه کارلوس کی روش با تکیه به اصول فوتبال دفاعی، سعی دارد در مصاف بزرگان از نهایت پتانسیل تیمش بهره ببرد و از اندک موقعیتها برای ضربه زدن به حریف بزرگ، استفاده کند. انسجامی مشابه به تیم کی روش در جام جهانی 2018 میتوانست کلید موفقیت تیم ملی در جام جهانی 2022 باشد؛ انسجامی که الان نظیرش را در تیم ملی نمیبینیم چرا که حالا رسانههای پرتغالی خبر دادهاند مهدی طارمی و چند ملی پوش دیگر قصد دارند علیه دراگان اسکوچیچ، کودتا کنند!