به نام زمان :/
مجله تاریخ نگار فوتبال
قسمت پنجم
برچسب تاریخ نگار فوتبالی رو دنبال کنین
این قسمت:سلام قطر
Here We go
خوش اومدین به قسمت پنجم مجله تاریخ نگار فوتبالی توی این قسمت سعی کردم به عنوان ی هوادار عادی فوتبال مسیری رو که تیم ملی فوتبال کشورمون طی کرد تا بتونه توی قطر حضور داشته باشه رو از دید خودم بررسی کنم.
با من همراه باشین
پرده اول:حضور درخشان در جام جهانی روسیه 2018
تابستان 97 ، اوج تب هیجانی فوتبال با آغاز جام جهانی 2018.جام جهانی که برگزاریش در پهناورترین کشور دنیا به جذابیتش اضافه میکرد.جام جهانی پر از حوادث عجیب و غریب،تلخ و شیرین حذف مدافع عنوان قهرمانی با شکست ناباورانه در برابر کره شگفتی سازی سامورایی ها و رسیدن به یک قدمی هشت تای برتر دنیا عملکرد درخشان تیم دالیچ و صعود به فینال رقابت ها،قهرمانی فرانسه(طبق شوخی های رسانه های فرانسوی اونزمان،نماینده آخر قاره آفریقا)و... . اما اونچیزی که این جام رو برای ما ایرانی ها متمایز میکرد،عملکرد نسبتا درخشان تیم ملی ما و کسب بیشترین امتیاز ادوار جام جهانی ایران بود. تیم ملی ما،تحت هدایت کارلوس کی روش با عملکردی فوق العاده در کار های دفاعی و ضد حمله های زهردار اگرچه که از صعود به مرحله بعد بازموند،اما تونست همه دنیای فوتبال رو وادار به احترام کنه.ما یقه غول های فوتبال دنیا رو گرفتیم و باج ندادیم.شاید اگه گل به خودی رامین رضاییان جلوی اسپانیا نبود یا حتی طارمی توپ دقیقه آخری جلوی پرتغال رو گل میکرد،تاریخ جور دیگه ای رقم میخورد.اما اون جام نوید ی حضور مقتدرانه در امارات رو میداد.همه ایران روی تیم ملی به عنوان قهرمان این دوره رقابت های جام ملتهای آسیا نگاه میکرد.
خوشحالی ملی پوشان ایران بعد از گل برتری مقابل مراکش
مهار پنالتی رونالدو توسط علیرضا بیرانوند هفته پایانی دور گروهی
موقعیت باد آورده که طارمی نتوسنت توپ رو وارد دروازه پرتغال کنه
پرده دوم:وقتی دستمان از جام ملتهای آسیا دور ماند...
جام ملتهای آسیا با فرمت جدید 24 تیمه برای اولین بار در امارات برگزار شد.بر طبق پیش بینی ها تیم های مدعی قهرمانی در دور گروهی کار سختی رو نداشتن.ایران هم با در هم کوبیدن یمن پیروزی ارزشمند در برابر ویتنام و تساوی سرنوشت ساز در برابر عراق،به دور حذفی صعود کرد.حریف اول ایران عمان بود.پنالتی زودهنگام برابر عمان و سیو عالی علی بیرانوند،پیروزی دو بر صفر برابر عمان رو برای همه ما خاطره انگیز کرد.البته اهمیت اصلی این پیروزی به این دلیل بود بعد از 15 سال اولین پیروزی تاریخ ما در دور حذفی آسیا رقم میخورد.آخرین برد ایران به جام ملتهای 2004 چین و پیروزی تیم تحت هدایت برانکو مقابل بحرین در رده بندی رقابتها بود.پیروزی آسون در جلوی ژاپن،بعد از 15 سال مارو به جمع 4 تیم برتر آسیا برد.همه مهیای حضور ایران در فینال آسیا می شدن که یک حذف عجیب و غریب مقابل ژاپن.به رویای بزرگ ایرانی ها پایان داد.شب تلخ هزاع این زاید دریافت گل های عجیب و غریب و در نهایت صحنه های درگیری بازیکنان ایرانی با ژاپنی ها خاطره بد توام با شرمساری برای ایران باقی گذاشت.قطر شگفتی ساز،تحت هدایت فلیکس سانچز و با نیرویی که آکادمی آسپایر فراهم کرده بود،موفق به شکست ژاپن و قهرمانی در این دوره رقابتها شد.
این شکست تلخ،پایان مسیر مشترک کارلوس کی روش و ایران بود.پیرمرد پرتغالی نهال ظریفی رو که هشت سال پیش از این در ایران کاشته بود رو به درختی نوجوان تبدیل کرده بود که از هر نظر پیشرفت کرده بود.دفاع تیمی بی نظیر،جنگندگی فوق العاده و حضور لژیونر های پرتعداد در فوتبال آسیا و اروپا ثمرات درخت کارلوس کی روش بودند.کارلوس هر چه در توان داشت به ما داد و باعث پیشرفت فوتبال ما شد.اما لازم بود که مربی بزرگتری سکاندار هدایت ما بشه.کارلوس کی روش با خاطرات خوب و بد هر چی ک بود،در نهایت به کلمبیا رفت تا چالش جدیدی رو دنبال کنه........
جام ملتهای 2019 امارات،پایان مسیر مشترک ایران و کارلوس کی روش بود
پرده سوم:تلاش ها برای انتخاب جایگزین کی روش:
از بهمن ماه 97،تلاش ها برای انتخاب جایگزین کی روش در ایران آغاز شد.اسم های مختلفی که می آمدند و می رفتند.اما خب هر گزینه ای شایستگی جضور روی نیمکت ایران رو نداشت. به طور کلی چند چالش پیش روی فدراسیون فوتبال و مدیر وقت آن،مهدی تاج بود:
1-به دلیل کاریزما و شخصیت قوی و مقتدر کی روش باید از سرمبی با سطح بالاتر در کاریزما و دانش فنی توافق میشد
2-بزرگان رختکن تیم ملی از انتخاب جدید راضی باشند.
3- به دلیل مسائل تحریم های بانکی و.... باید سرمربی جدید مشکلات در پرداخت هارو می پذیرفت
با توجه به تمام این موارد،مهدی تاج و تیمش تلاش هارو برای پیدا کردن سرمربی جدید آغاز کردند.اسم های مختلف در اطراف نیمکت تیم ملی در گردش بودند،از برت فان مارویک هلندی تا هروه رنار فرانسوی رقیب دیروز و گزینه امروز و برانکو سرمربی موفق پرسپولیس و ... .در گمانه زنی های اولیه شانس هروه رنار و برانکو از بقیه گزینه ها بیشتر بود . هروه رنار بدلیل عملکرد درخشان با تیم ملی مراکش در جام جهانی و قاره آفریقا و برانکو ب دلیل درخشش خیره کننده با پرسپولیس.البته اتفاقی عجیب در بازی ایران ژاپن در نیمه نهایی جام ملتهای امارات هروه رنار رو ب عنوان بخت اول حضور روی نیمکت ایران نشان می داد.
حضور هروه رنار در ورزشگاه محل برگزاری بازی در کنار دبیرکل وقت فدراسیون ابراهیم شکوری که تقریبا رنار رو گزینه اول فدراسیون معرفی می کرد.
هروه رنار در کنار ابراهیم شکوری دبیرکل وقت فدراسیون ورزشگاه هزاع بن زاید
پرده چهارم-شاهکار فدراسیون-توافق با مارک ویلموتس بلژیکی:
خرداد ماه 98 بود.بعد از ماه ها کش و قوس برای انتخاب سرمربی جدید،فدراسیون وقت در یک چرخش عجیب و حرکت جالب،با مارک ویلموتس بلژیکی به توافق رسید.این در حالی بود که مارک ویلموتس به جز عملکرد خوب در جام جهانی 2014 با تیم پرستاره بلژیک ،رزومه چندان موفقی نداشت.
انتخابی عجیب که با توجه به گزینه های مطرح شده قبلی واقعا در نوع خودش جالب بود.در حالی که حتی علی دایی نزدیک ترین شخص به نیمکت تیم ملی بود،مذاکرات ترابیان با هروه رنار در سنگال به حایهای خوبی رسیده بود و سخن از حضور سرمربی اسپانیایی خولین لوپتگی بود ناگهان قرعه به نام ویلموتس افتاد.آخرین تجربه ویلموتس مربوط به اخراج او از تیم ملی ساحل عاج بود.
مذاکرات تاج با لوپتگی،سفارت ایران در اسپانیا
عباس ترابیان می گوید:
مذاکرات ما با هروه رنار در سنگال خیلی خوب پیش رفت. او علاقه مند به حضور در ایران بود و درباره ایران مطالعه کرده بود حتی خانوم رنار برای فرزندانش در ایران مدرسه فرانسوی پیدا کرده بود! هروه رنار گفت تا پایان جام ملتهای آفریقا مهلت بدهید به محض پایان تورنومنت به ایران می آیم. این موضوع را به تاج اطلاع دادیم. اما او گفت که دیگر نمی شود فرصت را از دست و ما تا الان چند فیفا دی رو هم از دست دادیم و......
مارک ویلموتس با وعده فوتبال هجومی به ایران اومد. وعده ای که با توجه به فوتبال تدافعی کی روش برای فوتبالدوستان ایرانی جذاب به نظر می رسید.
مارک ویلموتس با قرار داد سه ساله به ارزش 8 میلیون یورو سرمربی ایران شد !
پرده پنجم-دوره ویلموتس در ایران:
مراحل مقدماتی انتخابی جام جهانی در آسیا شروع شد.ایران با هدایت ویلموتس در دیدار های ابتدایی موفق به شکست هنگ کنگ شد. پیروزی 13 گله برابر کامبوج،این خوش بینی رو ایجاد کرد که تیم ملی راحت به جام جهانی قطر هم می رسه اما دو شکست پیاپی برابر بحرین و عراق کار رو برای صعود ما بشدت سخت کرد.تیم در لبه پرتگاه حذف از جام جهانی بود 4 بازی باقی مونده باید با پیروزی طی میشد و گرنه با توجه به اختلاف امتیازی صعود سخت یا شاید ناممکن میشد. این شرایط جدول،با همراهی حواشی که ویلموتس برای تیم ایجاد کرد،فدراسیون رو مجاب کرد تا با ویلموتس به پایان کارش در ایران برسه. از جمله حضور لحظه آخری اردوی تیم ملی پیش از بازی با عراق بعنوان سرنوشت ساز ترین بازی تیم.
تک گل احمد نورالهی برای فرار از شکست مقابل عراقی کافی نبود
از جمله دلایل عدم موفقیت مارک ویلموتس در ایران می توان به اعتماد بنفس کاذب و بیش از حد بعد از برد 13 گله مقابل کامبوج،نداشتن تاکتیک های موثر تیمی برای هدایت جریان بازی مالکیت توپ زیاد اما بی فایده و به قولی داستان سرایی در فوتبال و در نهایت مانور دادن بیش از حد روی لفظ "فوتبال تهاجمی"برای پاسخ به منتقدان در همه حال و همه شرایط بود.تیم ویلموتس،تیمی پر مهره اما بدون روحیه جنگندگی بود که توانایی های خودش رو در بازی ها نتونست نشون بده.
با برکناری ویلموتس از هدایت تیم ملی،باز هم گزینه ها از خارجی و داخلی ردیف شدند و اسامی اطراف تیم ملی فوتبال در گردش بودند از برانکو ایوانکویچ تا امیر قلعه نویی.سرمربی سپاهان نزدیک ترین گزینه به نیمکت تیم ملی بود که با مخالفت مدیریت مجموعه فولاد مبارکه سپاهان به نیمکت تیم ملی نرسید.
در نهایت طی اتفاقی عجیب و ناگهانی.......
پرده ششم-دراگان اسکوچیچ کروات سرمربی تیم ملی می شود:
فدراسیون وقت که با سرپرستی حیدر بهاروند چندین چالش جدی از جمله سلب میزبانی از نمایندگان ایرانی و انتخاب سرمربی رو به رو بود،در نهایت با سرمربی نفت آبادان به توافق رسید.دراگان اسکوچیچ که چندین سال سابقه کار در ایران رو داشت و به گفته خودش،ارزوی سرمربی گری تیم ملی ایران رو داشت،در نهایت به ارزوی خودش رسید و سکاندار هدایت تیم ملی ایران شد.این انتخاب با واکنش های مختلفی رو به رو شد که غالبا بد بینانه و منفی بودند.اما با توجه به زمان بهترین انتخاب ممکن صورت گرفت.اسکو سرمربی ایران شد و قرار شد در چهار بازی آینده انتخابی هدایت ایران رو عهده دار باشد.با شروع پاندمی کرونا بهترین فرصت برای دراگان و تیم مربیگریش به وجود آمد تا بتونن هرچه بیشتر روی برنامه های خود در تیم ملی کار کنند تاخیر یکسال و اندی در برنامه بازیها به بهانه کرونا ناجی فوتبال ایران شد......
درگان اسکوچیچ در قامت سرمربی ایران منامه بحرین
پرده هفتم: شروع رسمی کار اسکوچیچ در ایران:
پاییز 99،تیم ملی ایران برای اولین بار تحت هدایت دراگان اسکوچیچ در دو مسابقه تدارکاتی به مصاف ازبکستان و بوسنی هرزگوین رفت که با دو پیروزی پیاپی برای ایران همراه بود.این دو پیروزی،علیرغم تمام حواشی باعث امیدواری فوتبالدوستان ایرانی به تیم اسکوچیچ برای شرکت در مسابقات انتخابی شد.
بهار 1400،تیم ایران در ورزشگاه آزادی با نتیجه 5-0 سوریه رو در هم کوبید و برای رقبا خط و نشان جدی کشید.
خرداد ماه 1400 فرا رسید،4 بازی در مدت دوازده روز سرنوشت ایران رو در ادامه مسیر تعیین میکرد.پیروزی های راحت برابر هنگ کنگ و کامبوج مارو به اولین حرف چغر این رقابتها رسوند.بحرین!تیمی که خاطره خوشی از تقابل های قبلی توی خاک خودش باهاشون نداشتیم.از رقص 2002 با پرچم عربستان بعد از شکست ما تا طلسم همیشگی عدم برد اما تیم اسکوچیچ با سه گل میزبان رو شکست داد تا بیشتر از همیشه به خروج از این پرتگاه امیدوار باشیم.25 خرداد 1400 نقطه عطف کار اسکوچیچ در تیم ملی ایران بود.تیم به مصاف جدی ترین رقیب صعود یعنی عراق رفت. نیازی به نگرانی نبود تیم ایران با درخشش سردار آزمون موفق به برتری مقابل عراق شد با نتیحه فوق العاده 12 امتیاز از چهار بازی به عنوان سرگروه به مرحله بعد رفت تا فاجعه دوره ویلموتس توسط درگان اسکوچیچ جبران بشه.
تک گل سردار ایرانی برای امصای حکم صعود ما کافی بود
درخشش یوز های ایرانی در منامه سلام به قطر از بحرین
پرده هشتم:صعود مقتدرانه و شیرین به جام جهانی جز اولین تیم های دنیا
با قرعه کشی دوره نهایی رقابت های انتخابی جام جهانی منطقه آسیا،تیم ایران با تیم های لبنان،کره جنوبی،عراق،امارات و سوریه همگروه شد.
این مسابقات از هر نظر هم برای اسکوچیچ هم برای تیم ملی ایران اهمیت داشت.در صورت موفقیت اسکوچیچ در مسابقات نهایی صعود تیم به جام جهانی قرار داد به صورت خودکار تا پایان جام ملتهای آسیا تمدید میشد و اسکو میتونست تاریخ سازی خودش بعنوان سرمربی نا شناخته رو در ایران به بلند پروازی به سمت بی نهایت ها هدایت کنه.
تیم اسکوچیچ با ارائه نمایش های نسبتا پایدار و چشم نواز،گرفتن حداکثر امتیاز ممکن (به جز تساوی خانگی برابر کره جنوبی علیرغم سر بودن در نیمه دوم مسابقه) خودش رو به قاطع ترین صعود تاریخ تیم ملی و زود هنگام ترینش نزدیک کرد.فاصله امتیاز عالی با تیم سوم جدول(امارات)ایران رو هرچه بیشتر به صعود نزدیک میکرد.تا در نهایت با پیروزی 1-0 امشب مقابل عراق در ورزشگاه،حتی با وجود کرونایی شدن بازیکنان شاخص تیم ملی تیم ملی ایران زودهنکام ترین صعود تاریخش به جام جهانی رو تجربه کرد و جز اولین تیم هایی شد که بلیط قطر 2022 رو رزرو کردند.
ماموریت کامل شد صعود به جام جهانی با تک گل طارمی
حالا چند بازی آخر مرحله گروهی برای تیم ملی ایران صرفا جنبه تشریفاتی دارند و تیم ما بلیط حضور در قطر رو توی جیبش داره و الان البته هدف مهم تری داریم:
حضور ما در سید 3 رقابت ها تقریبا قطعی شده و ما باید با پیروزی در مسابقات آتی،به حضور در سید 2 رقابتها فکر کنیم
جشن صعود ایران به جام جهانی قطر هفت بهمن 1400 ورزشگاه آزادی
از الان باید به فکر آماده سازی باشیم. ما یکی از بهترین نسل های تاریخ ایران در فوتبال به قطر میبریم.نسلی که میتونه رویای دیرینه مارو که صعود به دور حذفی جهانه رو به واقعیت تبدیل کنه.
به امید درخشش هرچه بیشتر تیم ملی فوتبال ما در عرصه بین المللی
ممنون از وقتی ک گذاشتین و مطالعه کردین
خوشحال میشم نظراتتون رو با من در میون بذارین
#تاریخ نگار فوتبال