کشور کانادا به عنوان یکی از برترین مقاصد مهاجرت تحصیلی دانشجویان بینالمللی، دورههای آموزشی و مهارتی متعددی را در هر یک از مقاطع مختلف، به آنها ارائه میکند. تحصیل در کانادا مزایای بیشماری از جمله استفاده از انواع امکانات آموزشی، مشارکت علمی با دیگر محصلان مستعد این کشور و دیگر مناطق جهان، فرصت همکاری با محققان و کارفرمایان متخصص و مواردی از این قبیل، برای دانشجویان به همراه خواهد داشت.
شایان ذکر است که اخذ ویزای دانش آموزی کانادا و تأییدیۀ پذیرش از مؤسسات آموزشی مورد تأیید این کشور، فرآیندی پیچیده بوده و زمان و انرژی زیادی از متقاضیان خواهد برد. همچنین مسائلی از جمله عدم صراحت در انگیزهنامه، ارائۀ مدارک نامعتبر یا ناقص و... نیز در اغلب موارد، به رد صلاحیت پروندۀ دانشجویان در این زمینه، منجر شده است؛ از این رو اهمیت زیادی دارد که داوطلبان با اخذ مشاورۀ حرفهای از یک مؤسسۀ مهاجرتی معتبر، تمامی معیارها و الزامات این مسیر را به درستی رعایت کنند.
آشنایی با سیستم آموزشی پیشرفته کانادا
کشور کانادا از یک سیستم دولتی آموزش عمومی برخوردار است که توسط دولتهای فدرال، استانی و محلی آن اداره شده و تحت نظارت قرار میگیرد. از این رو، تغییراتی جزئی در سیستمهای آموزشی هر استان قابل مشاهده است. به طور کلی، سیستم آموزشی کانادا به ۴ مقطع اصلی تقسیم میشود:
- مهد کودک یا پیشدبستانی؛
- آموزش ابتدایی؛
- متوسطه؛
- پس از متوسطه (کالجها و دانشگاهها).
تحصیل در تمامی استانهای کانادا، تا ۱۶ سالگی برای دانشآموزان اجباری است (البته سن اجباری تحصیل در استانهای انتاریو و نیوبرانزویک، ۱۸ سال است). دانشآموزان این کشور به طور کلی از شروع ماه سپتامبر، به مدت ۱۹۰ روز به تحصیل میپردازند.
تحصیل در کانادا و شرایط پیش رو
اخذ پذیرش از یک مؤسسۀ آموزشی کانادایی، مستلزم درک شرایط مختلف هر یک از مدارس/دانشگاهها و دورههایی است که آنها به دانشجویان خود ارائه میکنند. متقاضیان همچنین باید از قوانین و مقررات مربوط به فرآیند ارسال درخواست مجوز تحصیلی این کشور نیز آگاه بوده و شرایط خود را با آن تطبیق دهند.
در حالت ایدئال بهتر است که متقاضیان دست کم یک سال قبل از اقدام جهت اخذ ویزای تحصیلی کانادا، برنامهریزی خود را شروع کرده و الزامات رایج در اغلب مؤسسات آموزشی این کشور را ارزیابی کنند. همچنین برخورداری از سرمایۀ کافی برای پرداخت هزینههای تحصیل و زندگی نیز از مهمترین شرایط تحصیل در کانادا محسوب میشود.
شایان ذکر است که الزامات تعیینشده، بر اساس ضوابط و مقررات هر استان متفاوت خواهد بود؛ به همین دلیل اهمیت زیادی دارد که دانشجویان با اخذ مشاورۀ حرفهای از یک وکیل مهاجرتی مجرب، این فرآیند را با دقت طی کرده و استراتژی مناسبی جهت موفقیت در این مسیر تدوین کنند. برخی مؤسسات آموزشی کانادایی، از اجازۀ پذیرش دانشجویان بینالمللی دیگر کشورهای جهان برخوردارند؛ داوطلبان جهت مهاجرت تحصیلی به این کشور، تنها میتوانند نسبت به اخذ تأییدیۀ پذیرش در یکی از این مؤسسات که تحت عنوان DLIها شناخته میشوند، اقدام کنند.
همچنین اگرچه ساختار سیستم آموزشی کانادا نسبت به تغییر رشتۀ تحصیلی انعطافپذیر است، اما بهتر است تا متقاضیان پیش اخذ ویزای تحصیلی، گزینههای ارائهشده را ارزیابی و رشتۀ مورد علاقۀ خود را انتخاب کنند. از دیگر الزامات مهم مهاجرت به کانادا از طریق دریافت ویزای تحصیلی، اثبات مهارت و دانش زبانی در یکی از زبانهای رسمی این کشور (انگلیسی و فرانسوی) است که از طریق کسب نمرات قابل قبول هر یک از دانشگاهها و مدارس در آزمونهای معتبر، انجام میشود.
متقاضیان جهت دریافت پذیرش از مؤسسۀ آموزشی انتخابی خود، ملزم به تکمیل فرم درخواست و ارائۀ مدارک مورد نیاز این فرآیند خواهند بود (از آنجا که این مدارک با توجه به پروندۀ شخصی افراد و الزامات مؤسسات مختلف، متغیر است، توصیه میشود که این مرحله نیز تحت نظر وکلای مهاجرتی و کارشناسان این حوزه صورت بگیرد).
پس از اخذ تأییدیۀ پذیرش، دانشجویان باید نسبت به دریافت ویزای تحصیلی کانادا اقدام کنند. فرم درخواست باید به همراه مدارکی از جمله نامۀ پذیرش مؤسسه، گذرنامۀ معتبر و مدارک اثبات تمکن مالی جهت پرداخت هزینههای تحصیل در این کشور، ارسال شود. ناگفته نماند که چنانچه دانشگاه یا مدرسۀ انتخابی در استان کبک واقع شده باشد، متقاضیان علاوه بر سایر مدارک، ملزم به ارائۀ گواهی پذیرش کبک (CAQ) نیز خواهند بود.
شرایط تحصیل در مدارس کانادا
به طور کلی، تحصیل در مدارس کانادا در ۲ مقطع ابتدایی و متوسطه انجام میشود. مدارس ابتدایی این کشور، دورههای آموزشی اولیه و مهارتهایی از جمله خواندن، نوشتن، محاسبات سادۀ ریاضی، موسیقی، علوم، ورزش و… را به دانشآموزان خود ارائه میکنند. همچنین برنامههای تحصیلی و عملی پیشرفتهتر نیز توسط دبیرستانها و کالجهای کانادا در اختیار متقاضیان قرار داده میشوند.
دانشآموزان بینالمللی جهت تحصیل در مدارس ابتدایی یا دبیرستانهای این کشور، ملزم به ارائۀ مدارک زبان انگلیسی یا فرانسوی نخواهند بود. اگرچه علاوه بر الزام برخورداری از نمرات و معدل خوب در مقاطع تحصیلی گذشته، برخی از مدارس برای سنجش سطح متقاضیان، آزمونهای ورودی نیز ترتیب دادهاند. از دیگر شرایط تحصیل متقاضیان زیر سن قانونی در مدارس کانادا، تعیین وضعیت اقامت آنها در این کشور و همراهی یک سرپرست قانونی است.
شرایط تحصیل در دانشگاههای کانادا
دانشگاههای کانادا همواره در لیست برترین مؤسسات آموزش عالی جهان، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دادهاند. تعداد، نوع و طول دورههای تحصیلی ارائهشده، در هریک از دانشگاههای این کشور متفاوت بوده و الزامات اخذ پذیرش آنها نیز با یکدیگر فرق میکند.
متقاضیان جهت تحصیل در دانشگاههای کانادا، ملزم به ارائۀ رزومه و سوابق آکادمیک مناسب، گواهی اثبات تمکن مالی، انگیزهنامۀ استاندارد و همچنین مدارک اثبات مهارتهای زبانی خود خواهند بود. به علاوه، مواردی همچون توصیهنامۀ استادان، مقالات تألیفشده و دستاوردهای علمی برجسته نیز میتوانند شانس اخذ پذیرش از این مؤسسات را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
شرایط دریافت کمک هزینه تحصیلی
انواع بورسیههای تحصیلی و کمکهزینههای مالی کانادا برای دانشجویان، با هدف افزایش فرصتهای آموزشی و استقبال از متقاضیان بینالمللی، به آنها ارائه میشوند. مدارس و دانشگاههای کشور، طیف وسیعی از این کمکهزینههای تحصیلی را با توجه به نیاز و شایستگی علمی دانشجویان ارائه داده و نقش مهمی در تسهیل شرایط آنها ایفا میکنند.
در اغلب موارد، متقاضیان بینالمللی جهت اخذ این مبالغ، ملزم به ارائۀ مدارکی از جمله انگیزهنامۀ استاندارد، گذرنامۀ معتبر و همچنین اخذ نمرات قابل قبول در آزمونهای تعیینشده خواهند بود. از آنجا که الزامات دریافت کمکهزینههای تحصیلی کشور کانادا با توجه به اهداف دانشجویان و شرایط آنها متفاوت است، توصیه میشود که متقاضیان برای کسب اطلاعاتی دربارۀ جزئیات بیشتر این زمینه، با کارشناسان و متخصصان این حوزه مشورت کنند.
تحصیل در کانادا و مزایای بیشمار آن
از مهمترین مزایای تحصیل در کانادا برای دانشجویان بینالمللی، باید به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم آموزشی پیشرفته و استانداردهای آکادمیک بالا؛
- برنامههای تحقیقاتی و آموزش دانشجومحور؛
- هزینۀ مقرون به صرفۀ تحصیل در کشور کانادا نسبت به سایر مناطق جهان؛
- اعتبار بینالمللی مدارک اخذشده؛
- امکان اقامت در خوابگاههای دانشجویی و بهرهگیری از امکانات بینظیر آنها؛
- برخورداری از موقعیتهای شغلی مناسب پس از فارغالتحصیلی و امکان همکاری با کارفرمایان حرفهای حوزههای تخصصی؛
- ارائۀ طیف گستردهای از بورسیههای تحصیلی و کمکهزینههای دانشجویی توسط دولتهای استانی، فدرال و هر دانشگاه؛
- کیفیت زندگی و امکانات رفاهی؛
- امکان اخذ اقامت دائم کانادا پس از فارغالتحصیلی و دریافت ویزای کار این کشور.