سلام و درود
نقش رجیستا و دابل پیوت:
نقش رجیستا چیست؟
در زبان ایتالیایی رجیستا به معنی مدیر است. کسی که مدیریت یه بخشی رو برعهده می گیره بهش میگن رجیستا. رجیستا انقلاب خیلی عظیمی رو توی فوتبال شروع کرد. که هنوزم ادامه داره و بسیاری از مربی ها هم همین خط فکری رو دارند. آیا این روش انقدر موثره که اکثر مربی ها از آن استفاده می کنند؟
نکته ای که باید بهش توجه کنید این است که قبل از رجیستا اصطلاحی هست که میگه نقش ها تاکتیک ها رو نمی سازند. اما دقیقا این حرف منظورش چیه؟ اگر شما بازیکنی داری که فالس ناین هست، ولی کل محوریتت رو توی بخش دفاعی و حمله متعلق به اون فالس ناین نمی دونی، در واقع یه ترکیب خاصی است که داره توش فالس ناین هم پیاده میشه، یعنی ترکیب رو جوری میچینی که بشه توش فالس ناین بازی کرد.
اما تفاوت رجیستا با فالس ناین چیست؟ رجیستا دقیقا میادیه خط جلوتر از دفاع قرار میگیره جلوی دفاع بازی می کنه، ولی یه فرقی با هافبک دفاعی (میلدفیلدر) داره. این فرد وظیفه پاس رو به جلو با طول زیاد و به شدت ریسکی رو داره و از طرفی هم قرار تغییر آهنگ بده. توی هافبک ها هیچ وقت همچین حالتی صورت نمیگیره، یه هافبک دفاعی هیچ وقت تغییر آهنگی یا پاس بلند نمیده.
تغییر آهنگ چیه؟
فرض کن یه تیمی داره حمله میکنه و مربی برای خسته کردن تیم حریف، یهو تصمیم میگیره که الان بهترین موقعیت برای دفاع کردنه، اون کاغذی که برای تغییر تاکتیک به بازیکنان میدن، مستقیما به شخص رجیستا داده میشه و وی تغییر آهنگ میده و بازی رو عوض می کنه. برای مثال اگه بازی داره کند انجام میشه، سریع میکنه یا بالعکس. و این تکنیک در بازی ها خیلی موثر واقع میشه. بهترین نمونه در هافبک ها رو می توان به ژابی آلونسو اشاره کرد. این فرد بهترین پاس های بلند، عوض کردن جریان بازی، کمک در وظایف دفاعی را به خوبی اجرا می کرد. در واقع وظایف بیشتری از رجیستا را دنبال می کنه.
دابل پیوت چیه؟
دابل پیوت بیشتر بر روی ترکیب های 2-4-4 و یا 1-3-2-4 پیاده میشه. با یه مثال ساده این نقش رو توضیح میدم که بهتر درکش کنید. زمانی که ژابی آلونسو در ترکیب رئال مادرید بود، داشتن با تاکتیکی بازی می کردند که توش رجیستا داشتن و خیلی هم خوب بازی می کرند. اما بعد از اینکه ژابی آلونسو رفت، زمان آنجلوتی، کروس و مودریچ رو در کنار هم قرار دادند. حالا دابل پیوت در این شرایط چجوری هست؟ یک رجیستا در کنار یک محافظ قرار میگیره، ابتدا رجیستا کارشو انجام میده و هافبک از عملکرد بالای اون محافظت میکنه و جریان بازی رو برای رجیستا حفظ می کنه، یا فاز دفاعیش بیشتره.
مودریچ بیشتر بر روی خطوط دفاعی تمرکز میکرد و تلاشش برای قطع توپ و کمک در فاز دفاعی تیم بود و در کنار آن کروس داشت به صورت رجیستا عمل می کرد. در نتیجه ترکیبی که هم رجیستا داره و یک هافبک دفاعی که علاوه بر وظایف خود به رجیستا کمک میکنه، دابل پیوت رو تشکیل میدن که باعث تغییر در روند بازی میشه.
فک کن بازیکنی داری که توپ رو تحویل میگیره و پاس میده به بازیکنی که قراره بازی رو تغییر یا بچرخونه، خب این تغییرات باعث میشه که اولا تیم حریف گنگ بشه و دوما راه مقابل با آن سخت میشه. چون وقتی قراره حمله کنید، خطوط جلو درگیریشون با دفاع خیلی بیشتره، ولی وقتی یه بازیکنی داری که داره توی خط عقب برات بازی سازی می کنه و داره برات پاس های بلند میفرسته و یا به عنوان مدافع عمل می کنه، پرس روی اون خیلی سخت تره، چون تیم باید بیاد جلو که اصطلاحا باید های پرس بشه، که در واقع این دردسر بر روی ترکیب 1-3-2-4 برای همه مربی ها وجود داره.
در حال حاضر هافبک ها خیلی کامل تر شدن، و یک نقدی که به تیم کلوپ می گرفتن این بود این هافبک بازی ساز و اون شماره 10 که همه انتظارشو دارند، نداره. شاید رجیستا و دابل پیوت اینجا خیلی خودشون نشون بدن؛ که فابیانو در کنار هندرسون یک زوجی رو تشکیل میدن که وظایفشون شبه رجیستا و دابل پیوت است. ولی بحث اینکه که هافبک های امروزی باهوش تر و کامل تر شدن، برای مثال رودری یک سطح بالاتر از هافبک های الان است. شاید الان بازیش به دل نشینه و خوب بازی نکنه، ولی توی تاکتیک های آینده رودری خیلی به درد میخوره.
ضد تاکتیک به رجیستا:
برای ضد تاکتیک زدن بهتره از کونته الهام بگیریم. یعنی باید رجیستر رو از کار بندازیم! اما چجوری؟ باید به حدی خط هافبک رو شلوغ کنی تا بتونی رجیستر رو از کار بندازی، چون تیم حریفت قراره روی خط هافبک کار کنه، همزمان که این خط رو تخریب می کنی و خط هافبکت درگیر خراب کردن بازی حریف هستند، دو تا گوشه داری که اصطلاحا ما بهش میگیم وین بک، اینا توپ ها رو برات درمیارن و میفرستن برای مهاجمین و بازی رو میبری. اجرای این حرکات خیلی سخته؛ ولی مطلبی که همیشه بین تیم های تخصصی پیشنهاد میشه، ترکیب سه دفاع هست؛ اما بعدش به عهده مربی هست که می خواد سه تا مهاجم یا سه تا دفاع داشته باشه.
نتیجه گیری:
در طی ده سال اخر چمپیونز لیگ مشاهده می کنید که اکثر تیم هایی که به موفقیت رسیدن و حتی تا فینال اومدن و یا قهرمان شدن، به احتمال 100 درصد رجیستا داشتن یا اکثرشون دابل پیوت بازی می کردند. برای مثال اون سه سالی که رئال مادرید قهرمان شد، بایرن مونیخ و اینتر نیز از دابل پیوت استفاده می کردند. ترکیب رجیستا یکم فعال تر و متنوع تره به طوریکه ترکیب های مختلفی رو میتونیم انتخاب کنیم که توش رجیستا رو اجرا کنیم، ولی دابل پیوت چون دوتا بازیکن داره، یکم محدود تره میشه. برای مثال استاد لیپی، پیرلو رو یه خط عقب تر بازی می داد که عقب تیم رو جمع کنه و تیم رو از عقب بیاره جلو. پیرلو یک نمونه کاملی از رجیستا هست.
منبع:سه سوت اسپورت(با اندکی تغییر)