وزارت دادگستری ایالات متحده 20 ژانویه (30 دی) رسما از شکایت علیه پروفسور «چِن گانگ» یکی از اساتید چینیِ تبار «موسسه فناوری ماساچوست» (دانشگاه ام آی تی) صرفنظر کرد. خبرگزاری رویترز در این باره نوشت: این جدیدترین عقبنشینیِ از به اصطلاح «برنامه اقدام چینِ» آمریکاست.
چن گانگ دانشمند ارشد حوزه انتقال گرما و اولین رئیس چینی تبار بخش مهندسی مکانیک «موسسه فناوری ماساچوست» است.
مقامات آمریکایی ژانویه 2021 پروفسور چِن گانگ را به عدم افشاری ارتباطش با یک دانشگاه چینی در حین درخواست کمکهای دولت فدرال متهم و بازداشت کردند. رئیس دانشگاه ام آی تی علنا اعلام کرد که همکاری و تبادلات مالی بین این دانشگاه و دانشگاههای همکارِ چین جزو منش شخصیِ چِن گانگ نیست اما دانشگاه این ارتباطات را دارد. صدها تن از کادر دانشگاه ام آی تی نیز نامهای سرگشاده امضا کرده و همبستگی خود را با پروفسور چِن ابراز داشتند. به محض افشا شدن این رویداد، «برنامه اقدام چین» ادعاییِ ایالات متحده به شدت مورد انتقاد قرار گرفت.
علاوه بر تلاشهای آمریکا برای مهار و سرکوب فراگیر چین، ایالات متحده در سالهای اخیر از ارتباط عادی مردم با مردم و تبادلات علمی و فناوری دوجانبه نیز جلوگیری کرده است.
ایالات متحده برای جلوگیری از این تعاملات در سال 2018 «برنامه اقدام چین» را راهاندازی کرد تا به بهانه جلوگیری از «سرقت نتایج تحقیقات علمی» و «جاسوسی اقتصادی»، دستگاههای قضایی در 94 منطقه در سراسر آمریکا را ملزم کرد هر سال تا دستکم یک یا دو پرونده علیه چین مطرح کنند.
آنچه اهمیت دارد این است که دستکاری سیاسی نمیتواند حقیقت را پنهان کند. بر اساس گزارشها، علاوه بر پرونده چِن گانگ، هشت پرونده مرتبط با برنامه به اصطلاح اقدام چین نیز مختومه اعلام شده است. این چیزی نیست جز یک خودزنی واضح از سوی ایالات متحده آن هم با سوءاستفاده از رویههای قضایی و متوسل شدن به ارعاب سیاسی که به شکل واضحی اثبات میکند طرح ادعاییِ اقدام چین فقط یک ابزار ضعیف در دست نیروهای ضدچینی آمریکا به منظور مهارت و سرکوب چین بوده است.