کلوپ ایران
نخستین تیم فوتبال ایران کلوپ ایران بود که اگر الان حضور داشت قدمتش به ۱۰۲ سال می رسید .
کلوپ ایران زمینه ساز تاسیس باشگاه کلوپ تهران شد که حدودا از دهه ۱۳۰۰ تا ۱۳۲۰ از برترین تیم های ایران بود .
کلوپ تهران
کلوپ تهران یک باشگاه فوتبال در تهران، ایران بود. این باشگاه، بر اساس باشگاه کلوپ ایران تاسیس شده است. همهٔ بازیکنان کلوپ ایران در سال ۱۹۲۳ به این باشگاه تازه تأسیس کلوپ تهران منتقل شدند. این تیم دو بار قهرمان جام باشگاههای تهران شد.
این تیم ۴ بار قهرمان جام سالانه تهران شده اما منابع رسمی این قهرمانی ها را به دو قهرمانی کاهش دادند .
باشگاه کلوپ تهران
دارایی نخستین تیم پرهوادار آسیا
باشگاه فوتبال دارایی یک باشگاه فوتبال ایرانی در شهر تهران میباشد. این باشگاه در سال ۱۳۱۵ با نام اولیه خورشید، تأسیس شدهاست. این تیم از قدیمیترین تیمهای فوتبال ایران است. دارایی از نخستین تیمهای تهران بود که طرفدار خودش را داشت و دیدار توفان و دارایی در سال ۱۳۲۴ اولین مسابقه مهم و تاریخ ساز باشگاهی در ایران بود که ۱۵ هزار تماشاگر داشت.
این دربی تا سال ۱۳۴۰ پرهوادار ترین بازی اسیا بود .
دارایی بارها در طی تاریخ منحل شده و پرقدرت به فوتبال ایران که پیش از انقلاب حرفه ای تر بود برگشته و شیفتگان فوتبال را انگشت به دهان گذاشته .
پیدایش و سالهای نخست
سیدمحمد تدین که از شخصیتهای برجسته علمی و سیاسی دوران قاجار و پهلوی بود و سوابق زیاد همچون ریاست مجلس شورای ملی، ریاست دانشگاه تهران و وزارت در کابینههای مختلف دوران رضا شاه را داشت پایهگذار تیم دارایی بود. تدین که به ورزش و فوتبال علاقهمند بود نخست تیمی با نام تدین پایهگذاری کرده بود که چندین مرتبه نیز قهرمان مسابقات فوتبال تهران شده بود. تدین در سال ۱۳۱۵ تیم فوتبال خورشید را به عنوان تیم دوم تدین پایهگذاری کرد. خورشید بعدها به دارایی تغییر نام داد و حتی با وجود انحلال تیم اصلی تدین به کار خود ادامه داد. دارایی در دهههای ۱۳۱۰ و ۱۳۲۰ از تیمهای قدرتمند و پرطرفدار فوتبال تهران بود و در دهه ۱۳۲۰ در فصلهای ۲۱–۱۳۲۰ و ۱۳۲۶ موفق به کسب عنوان قهرمانی مسابقات باشگاههای تهران شد.
دارایی با ۲۳ برد متوالی در سال ۱۳۱۹ تا ۱۳۲۱ و بدون باخت رکوردی افسانه ای در اختیار دارد .
افول و انحلال
کمکم از میانههای دهه ۱۳۲۰ با شکل گرفتن رقیبانی همچون شاهین و تاج از قدرت دارایی کاسته شد. در دهه ۱۳۳۰ دست تیم دارایی از قهرمانی در مسابقات باشگاهی و حذفی تهران کوتاه ماند. با آغاز دهه ۱۳۴۰ دارایی بازگشت قدرتمندی به فوتبال تهران داشت و توانست دو مرتبه دیگر قهرمان تهران شود. دارایی یک بار نیز در ۱۳۴۱ به عنوان نماینده تهران در مسابقات قهرمانی کشور حاضر شد و توانست با پیروزی بر تیم تبریز قهرمان ایران نیز بشود. تیم دارایی در بهار ۱۳۴۷ توسط علیاکبر محب مدیرعاملش منحل شد اما از ابتدای دهه ۱۳۵۰ به فوتبال ایران برگشت و توانست با قهرمانی در مسابقات باشگاههای تهران در ۱۳۵۳ جواز حضور در جام تخت جمشید را کسب کند. دارایی در جام تخت جمشید حضور موفقیتآمیزی نداشت و نتواست عنوانهای قهرمانی دهههای پیشین را تکرار کند.
دهه ۱۳۶۰
در پی انقلاب ۱۳۵۷ ایران مسابقات سراسری فوتبال برگزار نشدند. دارایی نیز دوباره به مسابقات باشگاههای تهران بازگشت و در فصل ۱۳۶۰ در دسته دوم این مسابقات قهرمان شد و در فصل ۱۳۶۱ در دسته اول این مسابقات حاضر شد. دارایی دو بار در فصلهای ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷ توانست به عنوان دومی این بازیها نیز برسد. دارایی در نخستین دوره مسابقات باشگاهی سراسری بعد از انقلاب که با نام جام قدس برگزار شد نیز حاضر بود و توانست از گروهش صعود کند اما در نیمهنهایی شکست خورد و از صعود به فینال بازماند و تنها عنوان چهارمی را به دست آورد. در سالهای بعد تیم دارایی افول کرد. از ۱۳۷۰ لیگ نوین فوتبال ایران این بار با نام جام آزادگان شروع به کار کرد اما دارایی در این لیگ حاضر نبود و کمکم نیز از سطح نخست فوتبال ایران و حتی تهران خارج شد.
باشگاه توفان اف سی
توفان یا طوفان یک باشگاه فوتبال در تهران، ایران بود. اولین تیمی که صاحب تماشاگر اختصاصی بود تیم کلوپ تهران بود که بعدها به توفان تغییر نام داد. توفان تا ۱۵ سال یکهتاز قدرت و محبوبیت بود اما وقتی در سال ۱۳۲۱ تیم دارایی تأسیس شد، تعدادی از تماشاگران خود را با این تیم تقسیم کرد
این تیم از نخستین تیم هایی بود که کانون هواداری داشت .
توفان در اوایل دهه ۱۳۲۰ تیم بزرگی بود و در آن سالها رقابت جدی برای قهرمانی جام باشگاههای تهران بین توفان و دارایی وجود داشت.
دیدار توفان و دارایی در سال ۱۳۲۴، اولین مسابقه مهم و تاریخ ساز باشگاهی در ایران بود که ۱۵ هزار تماشاگر داشت. مصطفی مکری و حسین مبشر، دو رئیس فدراسیون بعدی فوتبال ایران در این دو تیم بازی میکردند.
در اوایل دهه ۱۳۲۰، بازیکنان بزرگی در این تیم بازی میکردند، مانند مصطفی مکری، مصطفی بهارمست (پدر اسفندیار بهارمست)، قاسم سلیمی، هدایت کلانتر، مصطفی سلیمی، هدایت گیلانشاه، برادران فرزانگان، اکبر حیدری (معروف به توفان)، حسام محسنی، عباس قریب و حسین صدقیانی و حسین خان سردار هم مسوولیت سرپرستی این تیم را بر عهده داشت.
کلوپ توفان در سال ۱۳۰۲ در نخستین مسابقات رسمی جام باشگاههای تهران به همراه کلوپ ایران و اسپرت ارامنه حضور داشت که در این مسابقات کلوپ ایران قهرمان شد. در سال بعد نیز دو تیم اجتماعیون و شعاع به مسابقات اضافه شدند اما دوباره تیم کلوپ ایران قهرمان مسابقات شد.
توفان از باشگاه های لژیونر ساز کشور بود .
این مطلب تقدیم به دکتر دادگان