در این مطلب به بررسی حضور کم تعداد مربیان ایرانی در خارج از فوتبال ایران خواهیم پرداخت.حضوری که البته هیچ وقت به اندازه موفقیت و عملکرد بازیکنان ایرانی در خارج از کشور چشمگیر نبوده، اما بررسی آن خالی از لطف نیست. در فوتبال ایران، بیشتر مفهموم لژیونر با بازیکنان شناخته میشود و کمتر ذهن به سمت نیمکت مربیان معطوف میشود؛ زیرا تاکنون مربی ایرانی شاخصی در خـارج از کشــور نتوانسته موفقیت خاصی به دست بیاورد، حتی میتوان ادعا کرد مربیان داخلی پیشنهادات خارجی خوب و قابل توجهی ندارند و همان تعداد محدود را نیز مربیان دورگه یا ساکن در خارج از کشور تشکیل میدهند.
الکساندر نوری
نوری البته هیچگاه تجربه حضور در تیمهای ایرانی را نداشته، اما سرمربی سابق وردربرمن در بوندس لیگای آلمان از پدری ایرانی متولد شده و شاید حضور او در فوتبال ایران بتواند مانند قطبی با سرمربیگری همراه شده و به فوتبال ایران کمکی کرده باشد. برای حضور نوری در فوتبال ایران چندین بار گمانهزنیهای مختلفی انجام شده است و حتی شایعاتی از مذاکره وی با تیم تراکتور و حتی استقلال به گوش رسید. اما این مسئله همچون سالهای گذشته به واقعیت تبدیل نشد. نوری سابقه مربیگری در وردبرمن و هرتابرلین را دارد او اکنون به عنوان دستیار در تیم ملی آمریکا فعالیت میکند.
افشین قطبی
افشین قطبی را میتوان نامدارترین فرد حاضر در این لیست دانست. سرمربی سابق تیم ملی ایران با تجربه حضور در کادر فنی گاس هیدینگ به ایران آمد و البته بعد از آن نیز سابقه سرمربیگری در لیگ مطرح ژاپن؛ یعنی جی لیگ و لیگ تایلند را در کارنامه خود دارد. قطبی نیز سابقه سرمربیگری تیم پرسپولیس و فولاد را دارد. او تا چند ماه پیش سرمربی تیم کانگجو مایتی لانز بود ولی بخاطر نتایج ضعیف برکنار شد.
امید نمازی
سرمربی سابق تیم های لیگ MLS آمریکا برای حضور در استیل آذین به ایران برگشت و البته توانست دستیاری کیروش در تیم ملی را نیز تجربه کند و در لیگ هجدهم سرمربی ذوب آهن شد ولی بخاطر نتایج ضعیف برکنار شد. او مدتی هم به عنوان دستیار در تیم ملی امید بود. سرمربی سابق فیلادلفیا، سن دیگو اسپیریت، کلیولند فورس در تیم ملی بانوان آمریکا و در تیم ملی زیر ۱۸ ساله های این کشور هم به عنوان دستیار فعالیت کرده است.
حشمت مهاجرانی
سرمربی سابق تیم ملی ایران که اولین حضور در جام جهانی در دوران سرمربیگری او رخ داد، در کشورهای حوزه خلیج فارس یکی از نام های بزرگ به شمار میرود. مهاجرانی سرمربیگری تیم ملی عمان و امارات و البته فعالیت طولانی در لیگ امارات را در کارنامه خود دارد.
ابوذر نوغانی
ابوذر نوغانی البته هنوز در ابتدای راه قرار داد، اما این انزلیچی که در تیم های پایه کاردیف سیتی انگلستان فعالیت کرده است، از چهرههای مطرح این لیست است. نوغانی در کارنامه خود یک دوره حضور در کلاس های مورینیو را ثبت کرده است و اکنون هم بیشتر در کلاس های مربیگری شرکت میکند. برای این مربی آینده خوبی میتوان متصور شد.
ناصر حجازی
حضور در محمدان بنگلادش و پیروزی برابر پرسپولیس ایران برای یک تیم بنگلادشی، شاید بزرگ ترین افتخار فوتبال این کشور کوچک باشد که بعد از حضور اسطوره دروازهبانی ایران متحول شد. حضور حجازی در این کشور باعث شد تا تیم ملی بنگلادش که یکی از تیمهای ضعیف بود به تیمی بهتر نزدیک شود، تا جایی که این تیم توانست یقه تیم ملی ایران را بگیرد.
عباس رضوی
عباس رضوی در سال های اوایل دهه ۶۰ تجربه حضور در لیگ سوئد و مجارستان را در کارنامه خود دارد و در مقطعی نیز در لیگ ایران، هدایت تیم راه آهن را برعهده داشت، اما سبک مربیگری وی مورد پسند ایرانیها قرار نگرفت و پس از آن دیگر از سوی تیمهای لیگی پیشنهادی به رضوی ارائه نشد تا به جمع بازنشسته ها بپیوندد.
لیگ امارات مقصد همیشگی مربیان قدیمی
اصغر شرفی، منصور پورحیدری، همایون شاهرخی، جلال طالبی، حسن حبیبی، ابراهیم قاسمپور و حسن روشن از جمله مربیان ایرانی بودند که تجربه حضور در لیگ های حاشیه خلیج فارس و کشورهای عربی به ویژه امارات را در کارنامه خود دارند که این حضورها در سالیان گذشته با وجود موفقیت های متعدد به درازا نیانجامید.
و دیگران
اردشیر پورنعمت که از مدرسان کنفدراسیون فوتبال آسیا به شمار می رود در کشورهای جنوب شرق آسیا فعالیت طولانی داشت و اکنون نیز یکی از مدرسان مطرح فوتبال است. داریوش یزدانی از سرمربیان جوانی است که در لس آنجلس بلوز فعالیت می کرد و اکنون در تیم های پایه ایالات متحده فعالیت می کند و همین طور فریدون زندی هم در یکی از تیم های آلمانی که به عنوان دستیار فعالیت میکند تا کسب تجربه کند.
البته مربیانی بودند که در سالیان گذشته ادعای حضور در تیم های غیر ایرانی را مطرح کردند که امیر قلعه نویی و پیشنهاد پاختاکور، مجید جلالی و علیرضا منصوریان و پیشنهاد برایتون از جمله این پیشنهادات بودند.