داور پیشکسوت فوتبال ایران گفت: یکی از ارکان مهم فدراسیون فوتبال کمیته داوران است که به حمایت های این کمیته نیاز دارد.
به گزارش طرفداری، محسن ترکی، داور پیشکسوت کشورمان در گفتوگو با برنامه داورانه رادیو ورزش درباره سرگذشت داوری خود اظهار داشت:
قضاوت من به شکلی بود که همیشه برایم سخت بود. حتی اگر در بازی نوجوانان هم قرار میگرفتم، آن روز برای من سخت بود. مسابقات زیادی را قضاوت کردم. نزدیک به 130 مسابقه بینالمللی که هیچ خاطره بدی از این مسابقات ندارم. چهار دوره مقدماتی جام جهانی و المپیک، نزدیک به 8 سال لیگ قهرمانان آسیا، فینال جوانان آسیا و... از مسابقات متعددی است که قضاوت آنها را به عهده داشتم. در کشور هم به لحاظ فنی مسابقات و حواشی زیاد، جو ورزشگاهها به شکلی است که کار را برای تیمهای داوری سخت میکند.
وی ادامه داد:
یکی از روزهای سخت داوری من بازی استقلال و تراکتورسازی تبریز بود. یک اشتباه داشتم و روز جالبی برای من نبود. در ورزشگاه تماشاگران شرایط را برای من و سایر همکارانم سخت کردند. در اولین قضاوتم در دربی به دلیل حساسیت بالای بازی و نرفتن مسئولان به سمت داوران خارجی، شب قبل از مسابقه 2 الی 3 ساعت بیشتر نخوابیدم. بازیهای بسیار زیادی را در شهر تبریز قضاوت کردم و همیشه درجه یک و عالی بودند. داوران آسیایی همیشه از تعبیر جهنم آزادی برای ورزشگاه آزادی استفاده میکردند و میگفتند اصلاً قابل قیاس با جهنم تبریز نیست.
داور پیشکسوت فوتبال کشورمان از نحوه رفتار متفاوت خود در زمین بازی گفت:
همیشه بزرگان داوری هم این موضوع را به من گفتند. همیشه سعی کردم همان شخصیت خود را در زمین داشته باشم، اما این اجازه را به کسی ندادم که پای خود را فراتر بگذارد. روحیه من در جایگاههای مدیریتی هم به همین شکل است. در همین دو دهه داوری شاید تندترین مصاحبهها را علیه مسئولان فدراسیون و کمیته داوری انجام دادم. اگر کسی مسیر را اشتباه رفته و از چارچوب قوانین خارج میشد، سعی میکردیم جلوی او بایستیم، چرا که احترام به داور در حقیقت احترام به قانون است.
ترکی افزود:
حدود 2 سال است که تماشاگر نداشته، اما باز هم مشکلاتی را در زمین بازی داریم. 7 الی 8 نفر از مسئولان رسمی هر دو تیم را نمیتوانند، کنترل کنند. از زمانی هم که اجازه دادند کارتهای زرد و قرمز را به مقامات رسمی هم نشان بدهیم، این قانون دست داور را باز کرد. مربیان متأسفانه یاد گرفتند که ابتدا یک نفر و سپس نفر دیگری را برای اعتراض فرستاده تا از روی نیمکت اخراج نشوند. در طول بازی این فشار را روی تیم داوری وارد میکنند. با این قوانین جدیدی که فیفا گذاشته، دست داوران جوان بازتر است.
داور پیشکسوت فوتبال با اشاره به عوامل بیرونی و کمک کننده داوران تصریح کرد:
مهمترین مسئله، سازمانی است مخصوصاً کمیته انضباطی که از داوران حمایت میکند. داوران حتی پس از سوت پایان مورد هتک حرمت قرار گرفته و برخوردها با مربیان و داوران خیلی مناسب نیست. از زمان حضور آقای کامرانیفر این تصمیمات شدیدتر شده است. زمانی که کارتها بیشتر میشود حمایتها کمتر میشود. چه کمیته داوران و چه کمیته انضباطی و در رأس آن فدراسیون فوتبال باید این حمایتها را داشته باشند.
ترکی درباره حضور کامرانیفر در فدراسیون فوتبال گفت:
قطعاً به عنوان دبیرکل فدراسیون فوتبال انتظارات زیادی از او میرود. نزدیک به 8 ماه است که از تصدی فدراسیون جدید میگذرد، اما هنوز در بخش داوری رئیس کمیته داوران، اعضای این کمیته، رئیس دپارتمان و نایب رئیس نداریم. 3 هفته از لیگ ما میگذرد و هنوز رئیس کمیته ما به صورت سرپرست است. حدود 3 ماه لیگ ما تعطیل بود و فرصت بسیار خوبی بود تا کارهای آموزشی برای داوران انجام شود.
«انتظار داشتیم در یکی دو هفته اول بعد از نشستن رئیس فدراسیون این اتفاقات رخ دهد.» وی با بیان این جمله خاطرنشان کرد:
در حال حاضر تمام دغدغه فدراسیون، تیم ملی است. این موضوع بدی نیست، اما اینکه فقط به تیم ملی چسبیده و بقیه بخشها را در نظر نگیریم، اصلا خوب نیست. یکی از ارکان مهم فدراسیون فوتبال کمیته داوران است. از همین هفته آینده فشارها روی تیم داوری شروع خواهد شد. ببینید چه کاری برای داوران انجام دادیم. از همین الان میتوانم بگویم که حق الزحمه داوران اضافه نخواهد شد. فقط شعاری کار میکنیم. جامعه داوری به خاطر پول قضاوت نمیکنند. خیلی اوقات این داوران را با اعداد و ارقام نسبت به سایر بازیکنان میسنجند.
او در پاسخ به این سؤال جدا شدن داوران از فوتبال کشور به شایستگی انجام میشود، گفت:
داوران با این همه زحماتی که میکشند، قطعاً روز خداحافظی خوبی را باید برایشان رقم بزنیم. آقای کامرانیفر برنامههای خوبی را در این خصوص برگزار کرد. خیلی از داوران ما به شکل بدی کنار گذاشته شدند. وحید صالحی و صحبتهای اخیر او اصلاً مناسب نیست. ببینید به چه شکل با او برخورد میشود که حرفهای چندین سال را اینگونه بازگو میکند.
ترکی در مقایسه سطح داوری با سطح فوتبال اظهار داشت:
همه جوانب به هم میآید. در چند سال اخیر با قرار گرفتن مربیان جوان در رأس تیمها، نوع فوتبال ما تغییر و پویاتر شده است. زمان مفیدی که در فوتبال بوده به 60 دقیقه رسیده، سرعت بازیها بالا رفته و تماشاگر پسند شده است. ما ثابت کردیم که اگر سطح داوری ما از فوتبال بالاتر نباشد، کمتر هم نیست. روی داوران جدید باید بیشتر کار شده و هم تراز با فوتبال پیش روند.
داور پیشکسوت فوتبال کشورمان با اشاره به حمایت از داوران جوان تأکید کرد:
همیشه سعی کردیم کمک کنیم. در همین شهر خودمان به بازیها رفته و اشکالات را میگویم، اما زمانی این تجربیات در اختیار آنان قرار میگیرد که از ما بخواهند. خیلی دوست داریم که بتوانیم در سطح وسیعتری این کار را برای داوران فوتبال کشور انجام دهیم. من یک روزی که داوری را کنار گذاشتم اصلاً دوست نداشتم در هیچ حوزهای از فوتبال فعالیت کنم. مسئولان AFC با من تماس گرفتند و از من خواستند که مجدد فعالیت کنم. ما برای جامعه داوری دل سوزانده و حدود یک ماه گذشته 10 نفر از بزرگان داوری کشور دور هم جمع شده و از رئیس فدراسیون خواستیم که شکل و شمایل داوری را تغییر دهد. نامهای را ارسال کردیم که حتی پاسخ نامه را هم ندادند.