طرفداری / به نقل از دویچه وله، در ماه مه کنگره فیفا به تصویب یک مطالعه امکان سنجی درباره تغییر جام جهانی، تورنمنت شاخص ورزش فوتبال پرداخت که در این پروژه، مسابقات هر دو سال یکبار برگزار می شود. چهره های بزرگ اروپایی به سرعت مخالفت خود را با افزودن یک رقابت اضافی و همچنین مسابقات مقدماتی به تقویم شلوغ فعلی اعلام کردند. الکساندر چفرین، رئیس نهاد حاکم بر فوتبال اروپا (یوفا) رهبری مخالفان این طرح را بر عهده گرفته است و در این باره گفت:
یوفا و اتحادیه های ملی آن نیز، نسبت به گزارشات برنامه های فیفا بصورت جدی نگران هستند.
او در ادامه افزود، اروپا میتواند در صورت برگزاری "جام جهانی هر دو سال یکبار" آن را تحریم کند. اما در سوی مقابل پیشنهاد اوليه از سوی عربستان سعودی، یکی از قدرت های اصلی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) ارائه شده است. قاره کهن ممکن است بیش از نیمی از جمعیت جهان را در خود جای دهد، اما در جام جهانی در مقایسه با 13 تیم اروپایی تنها 4 سهمیه دارد. یاسر المسحل، رئیس فدراسیون فوتبال عربستان سعودی در ماه مه گفت:
زمان بازبینی نحوه ساختار بازی های جام جهانی فرا رسیده است؛ بررسی دوباره باید شامل این باشد که "آیا چرخه چهار ساله فعلی، هم از لحاظ رقابتی و هم از دیدگاه تجاری بهینه ترین روش برای مدیریت فوتبال است؟"
در اوایل ماه جاری، چهار فدراسیون در جنوب آسیا (بنگلادش، سریلانکا، مالدیو و نپال) که هنوز به حضور در جام جهانی نزدیک نشده اند؛ با صدور بیانیه ای اعلام کردند که چرخه چهارساله بسیار طولانی شده است.
جذاب، از نگاه تجارت
از نظر مالی، فدراسیون های متوسط آسیایی بیش از همتایان اروپایی خود به پولی که نهاد حاکم بر جهان فوتبال به انجمن های عضو خود تقسیم می کند، وابسته هستند. فیفا نیز از نظر مالی به جام جهانی وابستگی زیادی دارد و بخش عمده ای از ۵/۴ میلیارد یورو درآمد آن در سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ از جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بدست آمد. جیانی اینفانتینو ریاست فیفا، در سال ۲۰۱۹ مجددا انتخاب شد و قول داد که کمک های سالانه خود را به همه ۲۱۱ عضو افزایش خواهد داد. فیفا پیش تر در سال های ۱۸-۲۰۱۵ در مجموع "۹۳۰ میلیون یورو" دریافتی کسب کرد که نسبت به چهار سال گذشته ۲۷۶ میلیون یورو افزایش یافته است. به طور خلاصه، یک جام جهانی اضافی می تواند درآمد بیشتری برای اعضا داشته باشد.
رئیس اتحادیه فوتبال بوتان به دویچه وله گفت:
من فکر می کنم برای ملت کوچکی مانند بوتان خوب خواهد بود. جام جهانی هر دو سال یکبار به این معنی است که به فیفا و اتحادیه های عضو آن که به حمایت و توسعه برنامه های فوتبالی خود، وابسته به بودجه این نهاد هستند؛ بودجه بیشتری سرازیر می شود.
این دیدگاه در لبنان نیز مشابه است و با هرج و مرج اقتصادی کنونی این کشور نیاز به این سرمایه تشدید شد. تنها پول واگذار شده از سوی فیفا اهمیت ندارد، ۲/۱ میلیون یورو اضافی که تیم ملی این کشور برای صعود به مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ دریافت کرد، نه تنها تیم های تمامی رده های سنی تیم ملی فوتبال لبنان را سرپا نگه می دارد بلکه حدود نیمی از هزینه تیم های باشگاهی این کشور را نیز پرداخت خواهد کرد. وائل چهایب، رئیس کمیته بازاریابی فدراسیون لبنان گفت:
فدراسیون لبنان برای جام جهانی دو ساله به گزینه "بله" رای می دهد. ما می دانیم که این ایده صرفا تجاری خواهد بود اما به معنی درآمد بیشتر است و ما به پیشرفت نیاز داریم. اینفانتینو ایده های مدرنی دارد و می داند که فوتبال یک تجارت است.
این نگرانی در اروپا وجود دارد که جام جهانی برگزاری مسابقات دیگر را تحت فشار قرار دهد، زیرا دیدار های یورو هر چهار سال یکبار و علاوه بر مراحل مقدماتی آن، لیگ ملت ها برگزار می شود. لیگ های انگلستان، اسپانیا، ایتالیا و آلمان بهترین بازیکنان جهان و بیشترین هواداران را به خود اختصاص می دهند و نمی خواهند بدلیل بازی های ملی اضافی، بازیکنان آنها گرفته شود.
در آسیا باشگاه ها و لیگ های قدرتمند کمتر بوده و اولین لیگ حرفه ای داخلی در کره جنوبی، در سال ۱۹۸۳ چند دهه پس از اروپا متولد شد. به مراتب فوتبال باشگاهی آسیا نیز سود کمتری داشته است؛ چلسی حدود ۱۱۸ میلیون یورو برای قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا دریافت کرد، در حالی که تنها ۳/۴ میلیون یورو توسط اولسان کره جنوبی برای قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا جمع آوری شد.
افشین قطبی، سرمربی سابق تیم ملی ایران که مربیگری باشگاه هایی در رده های بالای ژاپن، تایلند و چین را بر عهده داشته است، گفت:
اکثر کشورهای آسیایی از این طرح حمایت می کنند. این به دلیل نبود لیگ ها و باشگاه های داخلی با سابقه و پیروی از تیمهای اروپایی در برخی از مناطق آسیا خواهد بود.
افزایش رقابت
فدراسیون های رده پایین ممکن است به دنبال درآمد و فرصت های بیشتری برای انجام مراحل مقدماتی باشند، اما میان تیم های برتر آسیا نیز علاقه ای وجود دارد. یکی از مقامات فدراسیون کره جنوبی که خواست نامش فاش نشود، درباره رقابت بیشتر گفت:
این ایده بستگی به نحوه سازماندهی آن دارد و اگر می خواهیم موفقیت مداوم داشته باشیم باید تا آنجا که ممکن است بازیهای بیشتری را در برابر تیم های آمریکای جنوبی و اروپایی انجام دهیم. در حال حاضر اگر صعود کنیم، هر چهار سال یک یا دو بازی انجام خواهیم داد که کافی نیست.
هنوز راه درازی برای برگزار شدن ایده جام جهانی دوسالانه در پیش است اما اگر در ماه های آینده یک پیشنهاد قابل اجرا در پیش روی فیفا قرار بگیرد، اعضای آسیایی به طور گسترده از آن حمایت می کنند.