مارگون شهری لُرنشین در استان کهگیلویه وبویراحمد ایران است،این شهر مرکز شهرستان مارگون است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳٬۱۳۵ نفر (در ۷۹۷ خانوار) بودهاست.
شهرستان مارگون در استان کهگیلویه و بویراحمد با مصوبه دولت ایران در دی ۱۳۹۸ تشکیل شد. این شهرستان از یک شهر، دو بخش و چهار دهستان تشکیل شده است. روستاهای شهرستان مارگون طبق سرشماری سال ۹۵ صد و بیست و سه روستا می باشد. مارگون در ۵۰ کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
این شهرستان برخوردار از موقعیت ها و ویژگی های بارز و منحصر به فردی از جمله همسایگی با استان چهار محال و بختیاری ، قرار گرفتن در مسیر یاسوج به اصفهان و جاده ملی پاتاوه – دهدشت ، شرایط آب و هوایی مساعد و ظرفیت های ویژه گردشگری است. قرار گرفتن طرح کارخانه سیمان مارگون با ظرفیت اسمی روزانه ۶ هزار تن و همچنین ظرفیت های منحصر به فرد در حوزه کشاورزی و دشت های حاصلخیز سقاوه ، رودخانه ها و آبشارهای زیبا و مفرح و قطب تولید ماهیان سردابی از دیگر مزیت های شهرستان مارگون است. بخش مارگون در سال های گذشته از توابع شهرستان بویراحمد محسوب می شد اما در تاریخ ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ به استناد ماده ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب سال ۱۳۶۸ به پیشنهاد وزارت کشور و با تصویب هیات دولت به شهرستان ارتقا یافت. کارخانه سیمان توسط سرمایه گذار خارجی در این منطقه راه اندازی شد و این مجموعه بزرگترین صنعت استان تلقی می شود. این کارخانه بهترین برند سیمان در جنوب کشور محسوب می شود.

۵۰ درصد جمعیت دامی استان در شهرستان مارگون است، این شهرستان سردسیری بوده و مکان مناسبی برای ییلاق جمعیت عشایر محسوب می شود. ظرفیت های مناسبی در حوزه کشاورزی از جمله باغ های گردو، سیب وجود دارد و بستر لازم برای کشت گیاهان دارویی مختلف فراهم است.
بخش مرکزی شهرستان مارگون --- شهر: مارگون
بخش زیلائی ---- مرکز: ماشمی
شهرستان مارگون به مرکزیت شهر مارگون و از ترکیب دو بخش مرکزی و زیلایی تشکیل شده است. بخش مرکزی مارگون از ۲ دهستان مارگون و دالون ایجاد شده است، روستای جوکار مرکز دهستان دالون انتخاب شده است. بخش زیلایی به مرکزیت روستای ماشمی از ترکیب دهستان زیلایی و دهستان شورم ایجاد شده است، روستای پوله به عنوان مرکز دهستان شورم انتخاب شده است. بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش مارگون شهرستان بویر احمد در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۹٬۸۷۶ نفر بودهاست. مردم این شهرستان از مردم لر هستند و به زبان لری صحبت میکنند.
مارگون از سطح دريا در حدود 2000 متر ارتفاع دارد. آب و هواي آن در بهار و تابستان، معتدل و در پاييز و زمستان، سرد است.مارگون، يکي از نواحي زيبا و ييلاقي است که در گذشته از اتراقگاههاي عشاير منطقه محسوب ميشده است. اين اتراقگاه ييلاقي، به مرور زمان به محل اسکان دائمي تبديل و به نام «مارگون» معروف شده است.درآمد اکثر مردم روستاي مارگون، از فعاليتهاي زراعي، باغداري و دامداري تأمين ميشود. گروهي از مردم روستا در بخش خدمات و توليد صنايع دستي اشتغال دارند. گندم و جو مهمترين محصولات زراعي روستا هستند.در باغات روستا ميوههاي سيب و گردو به عمل ميآيد. زنان روستايي ضمن همکاري در فعاليتهاي کشاورزي به توليد صنايع دستي مانند قالي، گليم و جاجيم نيز ميپردازند.این شهر سردسيري بافت مسکوني متمرکز و پلکاني دارد، به گونهاي که بام يک خانه، حياط خانه ديگر تلقي ميشود. سقف خانهها مسطح است. مصالح به کار رفته در ساخت واحدهاي مسکوني قديمي از سنگ، چوب و کاهگل است. در ساخت خانههاي جديد از آهن، سنگ، آجر، گچ و مانند اينها نيز استفاده ميشود.
جاذبه های مارگون
امامزاده شاه غالب(ع): بقعه متبرکه امامزاده سید فخرالدین (علیه السلام) معروف به شاه غالب (علیه السلام) در مرکز روستای «کلوار» در منطقه کوهستانی «سیلاب کلوار» از توابع شهرستان مارگون شهرستان بویراحمد استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.

آبشار مارگون: آبشار مارگون سپیدان در استان فارس واقع است. این آبشار در استان فارس و در کنار روستای مارگون قرار دارد. این روستا از توابع روستای کمهر (Komehr) از شهرستان سپیدان (اردکان سابق) است. سپیدان و مناطق اطراف آن به دلیل کوهستانی بودن و داشتن ارتفاعی بالای 2200 متر آب و هوائی سرد دارد و به گفته شاهدان عینی در مواقعی از زمستان در این آبشار قندیل هائی از یخ تشکیل می شود. این آبشار به ارتفاع 70 متر و عرض 100متر، به دلیل قرار گرفتن درداخل تنگه زیبای مارگون و تعدد رگه های آبشاری که به درون دره و مسیر رودخانه می ریزند و همچنین تداخل درختان جنگلی و توپوگرافی ناحیه کوهستانی و رودخانه ای، زیبایی عجیبی به این آبشار بلند و زیبا که همچون ماری در دل کوه جاریمی گردد، داده است . در پیرامون این آبشار علاوه بر جریان رودخانه ها و چشمه ها، زیبایی های طبیعی دشت های مملو از لاله واژگون وگل های رنگارنگ ختمی و دیگر گل های وحشی ، منظره ای بدیع پدید می آورند که دیدار از آن را به خاطره ای فراموش نشدنی تبدیل می کنند.

آبشار شهنیز: آبشار شهنیز در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع است. این آبشار در حاشیه منطقه چشمه گلی شهنیز واقع است. چشمه گلی شهنیز، روستایی از توابع بخش مارگون شهرستان بویراحمد است. منطقه شهنیز یکی از مناطق گردشگری و بسیار زیبای استان کهگیلویه وبویراحمد است که دارای چشم اندازهای بدیع و بکر از طبیعت ایران است. ارتفاع این آبشار در حدود ۱۸ متر است. از ویژگی های این آبشار زیبا ، پرآب بودن در تمام فصول سال است و اگر خوش شانس باشید ، پرندگان زیبای طبیعت دنا را هم در مسیر و خود آبشار نظاره گر خواهید بود. دسترسی به این آبشار از طریق جاده ارتباطی شهرستان مارگون به روستای چشمه گلی امکانپذیر است.

روستای بی بی خاتونین: روستایی در منطقه مارگون شهرستان بویراحمد وجود دارد که نام آن متفاوت از سایر روستاهای استان است نام مبارک امامزاده بی بی خاتونین (س) بر فضای دل انگیز روستا همچون خورشید تابان می درخشد. به استناد موجود امامزاده بی بی خاتونین (س) دو خواهر هستند به نام های مبارک زبیده خاتون (س) و رقیه خاتون (س) که از اولاد حضرت امام موسی کاظم (ع) هستند و در اوخر قرن دوم و اوایل قرن سوم هجری هنگامی که برای دیدار حضرت امام رضا (ع) از حجاز به ایران و از راه بهبهان به شیراز عاضم توس بودند به دستور مامون کاروان علویان مورد تهاجم دشمن قرار گرفت و هر کدام در نقطه و مکانی به شهادت رسیدند.

...............................
آرشیو