توحید مرکز شهرستان هلیلان
توحید مرکز شهرستان هلیلان و یکی از شهرهای واقع در استان ایلام در کشور ایران است. جمعیت شهر توحید طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ برابر با ۲٬۱۲۸ نفر بودهاست. موقعیت مکانی مرکزی شهر توحید ازنظر جغرافیایی درسطح دهستان هلیلان یکی از دلایل شکل گیری آن و همچنین موقعیت شهر توحید نسبت به روستاهای منطقه و بررسی فاصله روستاها تا شهر توحید نشان می دهد که شهر توحید دارای موقعیت مکان مرکزی درسطح دهستان بوده و به عنوان یک مکانی که می تواند ارائه دهنده خدمات اجتماعی – رفاهی به روستاها باشد مدنظر بوده است.
در سال 1384 توحید یک شهر شناخته شد و با احتساب جمعیت شهر کهره و روستای کزآب که به آن الحاق شده است، بیش از 3000 خانوار سکنه دارد. این شهر موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی نسبت به سایر مناطق تابع خود و همچنین استان های همجوار مانند کرمانشاه ایلام و لرستان دارد و قرارگرفتن درمسیر عبورمسافرین وزائرین ازمسیرجاده قدیم کرمانشاه به بخش هلیلان این شهر را به مکانی باظرفیتها و پتانسیل هایی بالقوه جهت توسعه وتعالی نموده است.

توحید سال 1384 به عنوان شهر شناخته و شهرداری در آن تاسیس شدكه بخاطر موقعیت جغرافیایی و داشتن زمین های هموار و استقرار ادارات و نهادهای دولتی و عمومی از رشد و توسعه خوبی برخوردار گردید و روستاهای پرجمعیت كهره و كزآباد بدلیل نزدیكی به این شهر الحاق شدند و هم اكنون مشتمل بر سه ناحیه كهره، كزآباد و توحید و جمعیتی بیش از 10 هزار نفر با سه هزار خانوار است. علیرغم گذشت 12 سال از تاسیس و فعالیت شهرداری، این شهر فاقد یك پارك و حتی یك متر فضای سبز است و طی این مدت شهرداران و شوراهای ادوار گذشته و فعلی هیچ برنامه ای برای رفع این مشكل و ایجاد یك پارك زیبا با وسایل سرگرمی و تفریحی نداشته اند كه باعث دلخوری و اعتراض مردم شده است. با توجه به اینكه توحید مركز ثقل و اجرای برنامه های متنوع مردم است، روزانه بجز جمعیت شهری پذیرای بیش از پنج هزار نفر مهمان از روستاهای تابعه می شود كه مردم از نبود فضای سبز و محلی برای استراحت رنج می برند و حتی از وجود سرویس های بهداشتی نیز محروم است.
شهرستان هلیلان
شهرستان هلیلان یکی از شهرستانهای استان ایلام در غرب ایران است. مردم هلیلان به گویش لکی سخن میگویند. این شهرستان در مرز استانهای ایلام، کرمانشاه و لرستان واقع شدهاست. از زیباییهای این منطقه میتوان به رودخانه سیمره، تنگه شیرز، تنگه تیر، قلعه سام، پل دختر و پسر، قبرستان تاریخی بان لکان، قبرستانهای سهگانه روستای مهدیه و بقعه امامزاده محمد در نزدیکی بخش هلیلان اشاره کرد.
این شهرستان یکی از مناطق محروم استان است که در سالهای اخیر اقداماتی صورت گرفته اما نیاز به تلاش بیشتری است دارای نقاط محروم زردلان است که قبلاً برای عبور ومرور با مشکل مواجهه بود اما اکنون بهتر شده و تردد به راحتی صورت میگیرد. این شهرستان درگذشته یکی از بخشهای اصلی کرمانشاه بوده (سرهنری راولینسون ۱۸۱۲) که به صورت بندی به داخل خاک کرمانشاه کشیده شده ولی بعدها از کرمانشاه جدا و ضمیمه ایلام شد بطوریکه اکنون نیم دیگر آن در کرمانشاه قرار دارد. همچنین بیشتر امور اداری و رفت و آمد و اقوام ساکنان این بخش در کرمانشاه است.
بخش هلیلان در سال ۱۳۹۸ با جدا شدن از شهرستان چرداول به شهرستان ارتقاء یافت و تبدیل به یازدهمین شهرستان استان ایلام شد. بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان هلیلان در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۵٬۲۷۶ نفر بودهاست.
شهرستان هلیلان در قسمت شمال شرقی استان ایلام قرار دارد. این شهرستان از جنوب با شهرستان کوهدشت استان لرستان و از شمال با شهرستان اسلامآباد غرب استان کرمانشاه همجوار میباشد. این شهرستان به صورت زائده ای طویل و باریک بوده و همین امر موجب شده تا روستاهای شرقی آن فاصله بسیار زیادی تا مرکز استان ایلام داشته باشند و بیشتر مراورادت آنها با شهر کرمانشاه برقرار باشد که فاصله کمتری با آن دارند.
بیشتر مناطق شهرستان هلیلان دارای آب و هوای گرم و خشک بوده که وجود رودخانه سیمره تا حدی خشکی آن را تعدیل میکند. هلیلان زمستانهایی معتدل و تابستان گرم دارد به نحوی که امکان برداشت مجدد غلات و صیفی جات را در آن فراهم میکند.
شهرستان هلیلان از ترکیب بخشهای زیر در استان ایلام تشکیل میشود:
۱- بخش مرکزی شامل دهستانهای گوران و داجیوند و شهر توحید.
۲ - بخش جزمان شامل دهستان های داربید و زردلان
جاذبه های هلیلان
باغ کهره: باغ «کهره» در هلیلان، باغی زیبا با نقشه و پلان باغهای ایرانی با گونههای درختان میوه است که عمارتی زیبا در بخش مرکزی آن ایجاد شده است. این عمارت که از دورهی والیان باقی مانده، از دو بخش تشکیل شده که بنای جنوبی مرکز اداری والی و محلی برای انجام کارهای اداری و عمومی بوده، اما بنای شمالی متعلق به اندرونی والی و محل سکونت خانوادهی او اختصاص داشته است. دیوارهای این مجموعه از آجر ساخته شده، اما سقف بنا چوبی، پشت بام اندود کاهگل و نمای داخلی سفیدکاری شده است.

تپه های کز آباد: این تپه ها در شهرستان هلیلان واقع شده است. کز آباد از دو تپة بزرگ و کوچک تشکیل شده است. در قسمت شرقی تپه بزرگ، آثاری از کوزه شکسته های نقش دار که قدمت آن ها به بیش از سه هزار سال می رسد ، همچنین آثاری از سنگ های بزرگ تراشیده و نتراشیده بدست آمده اند. در شمال تپة بزرگ ، گورستان بزرگی وجود دارد که در آن چندین نوع گور با آلات، ادوات و کوزه های گلی کشف شده اند. در این گورستان تعداد گورهای زنان زیاد است و در داخل آن ها زینت آلاتی چون دستبند ، کمربند و گردن بند از دانه های شیشه با حلقه های مسی بسیار ضخیم کشف شده اند .

رود سیمره : این رود با طول 755 کیلومتر یکی از مهم ترین سرشاخه های کرخه به شمار می رود. از ویژگی های این رودخانه آب گل آلود آن است به همین علت به آن سیمره می گویند. سیمره از دو بخش سی به معنی سیاه و مره یعنی غار و دیواره سنگی تشکیل شده است.این رودخانه دارای نام های قدیمی دیگری از جمله اوکنی یا گاماسب (گاومیش آب)یعنی رود بزرگ بوده است. این رود که کهن ترین رودخانه غرب ایران است شدت آب در آن متغییر است و در طول زمان هرگز بستر مناسبی برای شنا و آبتنی کردن نبوده است.سرچشمه ی اصلی این رودخانه استان همدان و از حوالی کوه الوند به نام گاماسیاب است.

روستای پله کبود: پله کبود، روستایی از توابع بخش هلیلان شهرستان چرداول در استان ایلام ایران است. این روستا در دهستان هلیلان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۶۵ نفر (۹۱خانوار) بودهاست.

روستای مهدیه داجیوند: مهدیه مرکز دهستان داجیوند و روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان هلیلان در استان ایلام ایران است. این روستا در دهستان داجیوند قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۱۷ نفر (۱۴۳ خانوار) بودهاست.

تپه چشمه ماهی: تپه چشمه ماهی یا با نام واقعی کنی مای (چشمه مقدس یا ماد)مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد است و در بخش هلیلان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ تیر ۱۳۴۸ با شمارهٔ ثبت ۸۴۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آرامگاه شاهزاده محمد: مرقد امام زاده محمد شهرستان کوهدشت که به علت نزدیکی به هلیلان به شاهزاده محمد هلیران شناخته می شود.

روستای تخم بلوط علیا: روستای تخم بلوط علیا از توابع بخش هلیلان در استان ایلام است. این روستا روستایی است مذهبی و با اداب و سنن قومی و قبیله ای و با جمعیتی نزدیک به ۸۰۰ نفر که بشتر آنان را جوانان پاک و تحصیل کرده تشکیل می دهد به طوری که روستا دارای حدود 150 دانشجو است.

قلعه سام: این مجموعه از سه بخش مرتبط به یکدیگر و در عین حال با فاصله و مستقل تشکیل میشود. قدمت تاریخی قلعه نیز به در دورهای حد فاصل اواخر دوره پارتها و اوایل دوره ساسانی بازمیگردد. از آنجا که قلعه در صعبالعبورترین بلندیهای کوه بنا شده است، معماری این قلعه جنبه نظامی و دفاعی دارد. همچنین طراح یا معمار برجها، اتاقها و ورودیها را با توجه به موقعیت طبیعی صخرهها احداث کرده است. با سبک معماری دوره ساسانیان، مصالح ساختمانی مورد استفاده در قلعه سام شامل سنگ، گچ، ساروج، ملات و در بعضی قسمتها گل میشود. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهی ثبت ۷۹۹۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

.....................................
آرشیو