ماهوارهها بخش مهمی از زیرساختهای زمین هستند و به ما در مسیریابی، دسترسی به اینترنت و مطالعهی زمین کمک میکنند. تا ماه آوریل سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۲،۶۶۶ ماهوارهی عملیاتی در مدار زمین قرار داشتهاند که ۱،۰۰۷ ماهواره در حال برقراری خدمات ارتباطی بودهاند. از ۴۴۶ ماهواره نیز برای رصد زمین استفاده میشود و ۹۷ مورد از آنها برای مقاصد مسیریابی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
قرنهای متمادی انسانها با نگاه کردن به آسمان به دنبال پاسخ به پرسشهای حل نشدهی خود بودند. اکنون مزایا و کاربردهای متعددی در تکنولوژیهای فضایی وجود دارد. به عنوان مثال، ماهوارهها در استفاده از اینترنت گرفته تا کشاورزی، امنیت جهانی و مطالعات باستانشناسی کاربرد دارند.
در حال حاضر، به طور کل حدود ۶۰۰۰ ماهواره در حال گردش به دور زمین هستند، ولی تنها ۴۰ درصد از آنها عملیاتی هستند و بقیهی ماهوارهها اکنون زبالهی فضایی محسوب میشوند. طبق تخمین مراکز معتبر، تا پایان دههی کنونی میلادی بالغ بر ۹۹۰ ماهواره در سال به فضا فرستاده میشود. با این احتساب، در سال ۲۰۲۸ احتمالاً ۱۵،۰۰۰ ماهواره به دور زمین میچرخند.
شرکت اسپیس ایکس قصد دارد سیستم اینترنت جهانی خود را با ۱۲،۰۰۰ ماهواره تکمیل کند. شرکت آمازون نیز تهیهی نقشهی سیستم مشابه خود را در دست اقدام دارد و به نظر میرسد رقابت در این زمینه شتاب فرستادن ماهواره به فضا را افزایش خواهد داد.
در گذشته دریانوردان با نگاه کردن به ستارهها مسیر خود را پیدا میکردند، ولی امروزه ماهوارهها کار را راحتتر کردهاند. حدود نصف ماهوارههای عملیاتی که اکنون در مدار زمین هستند، برای مقاصد تجاری به مدار زمین فرستاده شدهاند. ۶۱ درصد این ماهوارههای تجاری برای برقراری ارتباطات، تلویزیونهای ماهوارهای و اینترنت اشیا مورد استفاده قرار میگیرند. در ردهی بعدی، ۲۷ درصد ماهوارهها برای رصد زمین به مدار فرستاده شدهاند و به عنوان مثال از آنها برای پایش محیط زیست و امنیت مرزها استفاده میشود.
ماهوارههای تجاری را میتوان به راحتی تغییر کاربری داد. ماهواره میتواند یک هفته طوری تنظیم شود تا از مرزهای کشور تصویربرداری کند و هفتهی بعد برای نقشهبرداری از معادن و هفتهی بعد برای پایش بلایای طبیعی از آن استفاده شود.
۲۱ درصد از ماهوارههای عملیاتی متعلق به دولتها هستند و ۱۳ درصد ماهوارهها با مقاصد نظامی به مدار فرستاده شدهاند.
شرکت اسپیس ایکس با ۳۵۸ ماهواره تا آوریل ۲۰۲۰ بیشترین تعداد ماهواره را در مدار زمین داشته است. با این حال این شرکت برنامه داشته است که در ماه اوت تا سپتامبر ۲۰۲۰ تنها در یک ماه ۱۷۵ ماهوارهی دیگر در مدار زمین قرار دهد.
کشورهایی که بیشترین ماهواره را در مدار زمین دارند آمریکا، چین و روسیه هستند. آمریکا و روسیه رقابت فضای خود را از دههی ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ شروع کردهاند. تا آوریل ۲۰۲۰ آمریکا با ۱۳۰۸ ماهواره در صدر، چین با ۳۵۶ ماهواره پشت سر آن و روسیه با ۱۶۷ ماهواره در ردهی سوم فهرست قرار داشتهاند. پس از آنها انگلیس قرار دارد که ۱۳۰ ماهواره در مدار زمین قرار داده است.