اختصاصی طرفداری | روز گذشته رسما اعلام شد که سوپرلیگ اروپا به زودی برگزار می شود. 12 باشگاه بزرگ قاره اروپا در بیانیه ای اعلام کردند پس از پایان همه گیری ویروس کرونا که احتمالا همین تابستان و آگوست 2021 خواهد بود، سوپرلیگ کار خودش را آغاز خواهد کرد. مطابق انتظار، شش تیم منچستریونایتد، منچسترسیتی، لیورپول، چلسی، آرسنال و تاتنهام از انگلیس؛ 3 تیم یوونتوس، میلان و اینتر از ایتالیا و همچنین 3 تیم رئال مادرید، بارسلونا و اتلتیکو مادرید از اسپانیا این لیگ را برگزار خواهند کرد. در بیانیه رسمی که چند دقیقه پیش اعلام شد، علاوه بر این 12 باشگاه، 3 باشگاه دیگر نیز به زودی به این جمع خواهند پیوست اما نامی از آنها برده نشده است.
اگر سوپرلیگ اروپا شروع به کار کند چه تغییراتی را در فوتبال شاهد خواهیم بود؟
شب گذشته پرز در برنامه ال چیرینگیتو حاضر شد و به رفع ابهام فوتبال دوستان، مربیان و بازیکنان پرداخت. یوفا بازیکنان را تهدید کرده است که با حضور در سوپرلیگ اروپا از حضور در تورنومنت های تحت نظر یوفا و بازی های ملی محروم خواهند شد. اما پرز دیشب مدعی شد که طبق قانون همچین ادعایی محال است رنگ واقعیت به خود بگیرد و به بازیکنان اطمینان داد که می توانند در مسابقات ملی کشورشان به میدان بروند.
اما دلیل این همه مخالفت و هجمه ها و جو سازی های یوفا علیه موسسان سوپرلیگ اروپا چیست؟ دلیل واضح است،پول!
یوفا از محل درآمدهای فوتبال به تیم های بزرگ اروپا درصد کمی پرداخت می کند. برای مثال یوفا از برگزاری رقابت های لیگ قهرمانان اروپا چیزی در حدود ۲.۸ میلیارد یورو کسب درآمد می کند و سهم ۳۲ تیم حاضر در این رقابت ها جمعا ۱.۷ میلیارد یورو است و یوفا با کسر هزینه های این رقابت ها هرساله چیزی در حدود ۸۰۰ میلیون یورو از برگزاری این رقابت ها سود می برد،این در حالیست که تیم قهرمان این رقابت ها مبلغی در حدود ۱۳۰ میلیون یورو دریافت می کند و این یعنی یوفا حدودا ۷ برابر قهرمان مسابقات لیگ قهرمانان اروپا سود می برد. بالطبع این قضیه به مذاق مدیران تیم های بزرگ اروپا نظیر رئال مادرید و...خوش نمی آید.
جرقه برگزاری سوپرلیگ اروپا حدود ۱۰ سال پیش توسط پرز، آنیلی و رومینگه زده شد و این طور که معلوم است پرز و آنیلی به جِد در طول این سالها به بررسی دقیق این موضوع پرداخته اند و حالا نتیجه تلاش های خود را با اعلام تاسیس سوپرلیگ اروپا عیان ساخته اند. در همین ابتدای کار به ۱۵ تیم تاسیس کننده این تورنمنت مبلغ ۳۰۰ میلیون یورو پرداخت می شود و پیش بینی می شود این مبلغ پس از یک دوره برگزاری به ۱ میلیارد یورو و پس از ۵ سال به ۱۰ میلیارد یورو برسد که مشخصا همین دلیل باعث توافق و اتحاد بین تیم های بزرگ شده است و سرسختانه مقابل یوفا قدعلم کرده اند.
پُر واضح است که یوفا نمی تواند ببیند که قدرت خویش و سود مالی فراوانش در خطر افتاده و دست روی دست بگذارد، اما آن طور که مشخص است ۱۲ تیم بزرگ اروپا که قرار است ۳ تیم دیگر به عنوان اعضای ثابت به آن ها اضافه شود از تصمیم خود برنمی گردند و سوپرلیگ اروپا را برگزار خواهند کرد. گفته می شود تیم حقوقی فلورنتینو پرز ۵ سال است که دارد روی اجرای قانونی این پروژه کار می کند تا بتواند پس از شکایت یوفا از سوپرلیگ اروپا دفاع کند.
پس از اعلام تاسیس سوپرلیگ اروپا هجمه های زیادی به این رقابت ها وارد شد که به تفسیر آن ها می پردازیم.
بزرگترین دلیل مخالفت یوفا با این پروژه کشته شدن روح فوتبال است. کسانی که با یوفا آشنایی دارند می دانند که یوفا سود مالی و قدرت خویش را در خطر می بیند و روح فوتبال را بهانه مخالفت خود کرده است. قرار نیست به روح فوتبال صدمه ای وارد شود و سوپرلیگ اروپا فقط جایگزین لیگ قهرمانان می شود و هندلینگ این مسابقات را خود مسئولان و مدیران این لیگ برعهده دارند و سود حاصل ازین رقابت ها نیز بین تیم های شرکت کننده تقسیم و خرج پیشرفت فوتبال می شود. لیگ های داخلی به قوت خود باقی می مانند و تیم های بزرگ خود را از تیم های کوچک لیگ داخلی کشورشان جدا نمی کنند.
دلیل دوم مخالفت با سوپرلیگ از سوی مخالفان، نابودی تیم های کوچک است. دو دلیل برای رد این مخالفت وجود دارد. دلیل اول اینکه لیگ های داخلی به قوت خود باقی هستند و تیمی مثل تورینو می تواند در سری آ دوبازی برابر یوونتوس برگزار کند و حق پخش تلویزیونی خود را داشته باشد. در لالیگا و پریمیر لیگ نیز به همین صورت، تیمی مثل کادیز نمی تواند با برگزاری سوپرلیگ و حذف لیگ قهرمانان مخالفت کند چون هیچ وقت نتوانسته و نمی تواند سهمیه حضور در لیگ قهرمانان را کسب کند. دلیل دوم رد فرضیه نابودی تیم های کوچک را شب گذشته پرز بیان کرد و آن هم حضور در دسته دوم سوپرلیگ اروپاست و ۲۰ تیم دیگر نظیر شاختاردونتسک، اورتون، ویارئال، آتالانتا و... می توانند در این رقابت شرکت کنند و نگرانی نابودی خیالی خود را نداشته باشند.
با افزایش درآمدهای تیم های بزرگ مطمئنا تیم هایی که در سوپر لیگ حضور ندارند از این فرصت استفاده می کنند و بازیکنان خود را با قیمتی غیرواقعی به تیم های بزرگ به فروش می رسانند، کاری که دورتموند همین حالا هم می کند. برای مثال وستهام، دکلان رایس را که اکنون تگ ۸۰ میلیون یورویی به رویش زده است را به مبلغ ۱۸۰ میلیون یورو به فروش می رساند و تیم های بزرگ دو راه بیشتر ندارند، یا رو به بازیکن سازی بیاورند و یا از تیم هایی نظیر وستهم با مبلغ گزاف بازیکن بخرند و از آنجایی که بازیکن سازی پروسه ای طولانی را طی می کند، تیم ها مجبور به خرید هستند و سرمایه لازم را نیز در اختیار دارند. بنابراین تیم های کوچک هیچ گاه از بین نخواهند رفت و هم بازیکن به قیمت گزاف به فروش می رسانند و هم می توانند تلاش کنند که به سوپرلیگ راه پیدا کنند، ضمنا یوفا لیگ قهرمانانی را برگزار می کند که تیم های سوپرلیگ در آن حضور ندارند و تیم هایی مثل لیدزیونایتد و... می توانند در آن شرکت کنند و به مراحل پایانی نیز برسند.
شاید این سوال پیش بیاید که تیم های بزرگ با پرداخت مبالغ گزاف برای خرید بازیکن عملا استفاده ای از سود سوپرلیگ اروپا نمی کنند، در جواب باید گفت که برای مثال رئال مادرید با قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا ۱۳۰ میلیون یورو دریافت می کند و با آن یک بازیکن به مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو جذب می کند، اما در سوپر لیگ رئال مادرید با قهرمانی چیزی در حدود ۱ میلیارد یورو دریافت می کند و بازیکنی به مبلغ ۲۰۰ میلیون یورو جذب می کند. ضمن اینکه قوانینی برای نقل و انتقالات نیز ممکن است وضع شود.
مطمئنا سوپرلیگ اروپا معایبی نیز دارد، دیدن هفتگی فوتبال بزرگان مقابل یکدیگر شاید در ابتدا جذاب به نظر برسد اما ممکن است در طولانی مدت کسل کننده باشد و از جذابیت آن کاسته شود. دیگر عیب آن افزایش قیمت بلیط ها، محصولات فروشگاهی باشگاه ها و افزایش قیمت حق پخش تلویزیونی است که ممکن است باعث محرومیت هواداران برخی کشورهایی شود که توان خرید حق پخش را ندارند.
اگر به هر دلیلی پروژه سوپر لیگ حتی پس از چند دوره برگزاری شکست بخورد، یوفا تیمهای حاضر در این مسابقات را مجبور به شروع از لیگ دسته پنجم کشورشان خواهد کرد و این یک فاجعه برای بزرگان تاریخ فوتبال محسوب می شود.
یکی دیگر از ایراداتی که به سوپرلیگ وارد می شود از بین رفتن رقابت بین تیم های بزرگ است. فرض کنید تیمی مثل تاتنهام که در توان خود نمی بیند که قهرمان شود و نه سقوطی در کار است که تیم احساس خطر کند،پس آیا منطقی است که برای پیشرفت تیم میلیون ها یورو خرج خرید بازیکن کند؟ قطعا نه! مالک پول خودش را می گیرد و دیگر کاری به پیشرفت تیم ندارد. هوادار هم آن وسط بازیچه چند مالکی می شود که برایش سود ندارد که پول خرج خرید بازیکن کند.
در هر صورت باید صبر کرد و دید در نهایت چه اتفاقی برای فوتبال اروپا رخ خواهد داد. نظر شما در این باره چیست؟