امروز همزمان با اولین روز شروع به کار کارگروه بهینه سازی فدراسیون فوتبال این شایعه به گوش رسید که سازمان لیگ قرار است منحل شود! شایعه ای غیر قابل باور چرا که حتی در صورت واگذاری لیگ برتر به باشگاه ها و اتحادیه باشگاه ها، باز هم همین سازمان لیگ باید متولی برگزاری رقابتها باشد.
به گزارش طرفداری، واگذاری برگزاری لیگ برتر به اتحادیه باشگاه های لیگ برتری یا به شرکتی که متشکل از تمامی تیم های باشگاهی حاضر در لیگ باشد، یکی از طرح ها و برنامه های شهاب عزیزی خادم بود. این طرح در برنامه چهار ساله شهاب عزیزی خادم برای اداره فوتبال وجود داشت.
شرکت سهامی باشگاه ها برای برگزاری لیگ
مطابق این طرح، فدراسیون فوتبال اداره سازمان لیگ را به باشگاه ها می سپارد. در جزییات این طرح آمده است باشگاه های حاضر در لیگ آزادگان و لیگ برتر یک شرکت سهامی را به ثبت می رسانند و سهام این شرکت که نامش همان سازمان لیگ خواهد بود، بین تیم های لیگ برتری و لیگ یکی و فدراسیون فوتبال تقسیم می شود. به این شکل که هر تیم لیگ برتری صاحب 4 درصد از سهام سازمان لیگ خواهد بود، (16 تیم، هر تیم 4 درصد، 64 درصد سهام سازمان لیگ می شود) هر تیم لیگ آزادگانی یک و نیم درصد سهم خواهد داشت (18 تیم و هر تیم یک و نیم درصد، مساوی با 27 درصد می شود) و 9 درصد باقی مانده هم سهم فدراسیون فوتبال خواهد بود. مجمع این تشکیلات هم شامل نماینده فدراسیون فوتبال (همان نایب رییس دوم که تا به حال حکم رییس سازمان لیگ را داشته) و تمامی باشگاه های عضو می شود و اعضای مجمع، رییس و هیات رییسه سازمان لیگ را انتخاب می کنند. این سازمان لیگ وظیفه برگزاری بازی های لیگ برتر و لیگ آزادگان را برعهده می گیرد و فدراسیون هم علاوه بر نظارت بر اجرای قوانین، ص3دور مجوز حرفه ای و ...، داوران بازی ها را تامین می کند و خدمات قضایی به سازمان لیگ می دهد و در ازایش همان 9 درصد سهم خود را از صندوق درآمدهای لیگ برتر برمی دارد.
شباهت نفت در اقتصاد و سازمان لیگ در فدراسیون فوتبال!
هدف از اجرای این طرح که اگر انجام شود، واقعا انقلابی در فوتبال ایران خواهد بود، قطع وابستگی فدراسیون فوتبال به سازمان لیگ است. الان سازمان لیگ مثل نفت در اقتصاد ایران شده است. به همان اندازه که نفت در اقتصاد ما نقش دارد و جور تمام کمبودها را می کشد، سازمان لیگ هم در فدراسیون فوتبال خرج تمام ارکان فوتبال ما را می دهد این درحالی است که در یک ساختار درست، درآمد لیگ باید به باشگاه ها برسد. باشگاه ها باید هر سال لیگ را برگزار کنند و درآمدش را هم خودشان بردارند تا توان و بنیه برگزاری فصل های بعدی را هم داشته باشند. فدراسیون هم باید به تیم های ملی و توسعه فوتبال و کارهای اقتصادی خود بپردازد.
از شعار تا عمل؛ شهاب عزیزی خادم می تواند؟
این دورنمایی است که عزیزی خادم برای فدراسیون فوتبال دارد و بی تردید اگر موفق به انجامش شود و این طرح از روی کاغذ به مرحله اجرا برسد، همین یک کار برای قبولی فدراسیون عزیزی خادم کافی خواهد بود اما آیا در حال حاضر فوتبال ایران ظرفیت چنین کاری را دارد؟ شعار را که همه داده اند. در فوتبال ایران خیلی ها با شعار وارد شدند و در عمل به شعور اهالی فوتبال توهین کردند. اما از شهاب عزیزی خادم توقع می رود بدون شتاب و با یک برنامه ریزی صحیح به فکر استقلال سازمان لیگ و اداره آن به دست باشگاه ها باشد.
باشگاه هایی که موقت هستند، برگزاری لیگ را نیمه کاره رها می کنند!
اما در اوضاع کنونی چنین شرایطی اصلا فراهم نیست. باشگاه های ما ساختار درستی ندارند، مدیریت های شان کاملا مقطعی و موقتی است. به همین لیگ بیستم نگاه کنید؛ از آغاز فصل تا به امروز، بیش از نیمی از تیم های حاضر در لیگ برتر مدیرعامل خود را تغییر داده اند. حالا شما فکر کنید چگونه می توان برگزاری لیگ را به چنین باشگاه هایی سپرد. وقتی فصل شروع شده، جواد محمدی مدیرعامل ذوب آهن بوده، الان کجاست؟ مدیرعامل ابتدای فصل تراکتور و ماشین سازی حالا کجا هستند؟ از مدیرعامل ابتدای فصل اراک و مسجدسلیمان کسی خبر دارد؟ مالک و مدیرعامل شهر خودرو کو؟ علی امیری که شروع فصل مدیرعامل نساجی بود کجاست؟ مدیری که قبل از مهرداد سراجی مدیرعامل سایپا بود الان کجا تشریف دارد؟ رسول پناه که همه کاره پرسپولیس بود، الان چند فرسنگ با پرسپولیس فاصله دارد؟ حالا بماند که جدا از این 9 باشگاه، مدیرعامل استقلال و پیکان هم چند روز مانده به شروع فصل عوض شدند و مددی و اکبر محمدی در آغاز برنامه ریزی این دو باشگاه برای حضور در فصل جدید هیچ یک مدیرعامل نبودند و ساکت هم بعد از پایان لیگ نوزدهم مدیرعامل سپاهان شد. در واقع فقط 4 مدیرعامل (گل گهر، مس رفسنجان، نفت آبادان و فولاد) تغییر نکرده اند. خدا وکیلی کسی ریسک می کند برگزاری جام حذفی را به چنین باشگاه هایی بسپارد، چه برسد به لیگ؟ هیچ بعید نیست با این باشگاه ها، لیگ نیمه کاره و نیمه تمام رها شود!
تجربه تلخ بلیت فروشی و کابوس کمیته اقتصادی
آخرین باری که یک کار به باشگاه ها سپرده شد، ثمره اش پشیمانی و پریشانی بود. گفتند بلیت فروشی دست باشگاه ها باشد. تا قبل از آن حداقل از ناحیه بلیت فروشی، باشگاه ها پول زمین و هیات و ... را می دادند و بدهکار نبودند اما همین که دست خودشان افتاد، فقط بدهی روی بدهی رفت. تجربه برون سپاری را در کمیته اقتصادی هم دیدیم. کمیته ای که هیچ کس نفهمید چه کرد و چه درآمدی ساخت و چه منابعی در اختیار فوتبال گذاشت؟
ایده خوب را با اجرای عجله ای خراب نکنید
همین تجربه ها ما را از آینده لیگ می ترساند. شاید بهتر باشد فدراسیون فوتبال بعد از تشکیل شرکت سهامی و یا اتحادیه باشگاه ها، ابتدا به طور مثال برگزاری تورنمنت سبک تری مثل جام حذفی را به این تشکیلات بسپارد و بعد به مرور زمان آنها را برای برگزاری لیگ های برتر و آزادگان آماده کند. این که در ایران هم مثل تمام کشورهایی که فوتبال حرفه ای دارند، برگزاری لیگ برعهده خود باشگاه ها باشد، ایده خوبی است که امیدواریم در اجرا با عجله و شتاب، خراب نشود.
بیشتر بخوانید:
انقلاب در فوتبال ایران؛ لیگ برتر به باشگاه ها واگذار می شود