کلینیک پایتخت - مرکز لیزر بیماری های نشیمنگاه در تهران clinicdaman.com
مشاهده مطلب کامل در سایت ویرگول
بیماریهای مقعد و نشیمنگاه همانطور که از نام آن نیز مشخص است، به مجموعه ای از بیماری ها اطلاق می شود که ناحیه مقعد را درگیر کرده و سبب ایجاد درد و ناراحتی در این ناحیه و اطراف آن خواهد شد. شایع ترین بیماری های ناحیه نشیمنگاه شامل بواسیر(هموروئید)، شقاق یا فیشر، کیست مویی و فیستول است.
در حال حاضر به سبب تغییر در سبک زندگی و تغذیه نادرست، میزان شیوع بیماریهای مقعدی مانند بواسیر، هموروئید، شقاق، کیست مویی و فیستول به خصوص در نسل جوان رو به گسترش است.
مشکلات گوارشی تاثیر زیادی در ایجاد بیماری هایی مثل هموروئید و شقاق دارند. برای مثال اختلال یبوست مزمن ممکن است باعث ایجاد آسیب در بخش های انتهایی دستگاه گوارش و گاها بروز بیماری های مقعدی شود.
البته اغلب بیماری های نشیمنگاهی مشکل جدی ایجاد نمی کنند و جزء بیماری های مهلک به شمار نمی روند. اما اگر به موقع درمان نشوند، مزمن شده و کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند. تا جایی که حتی ممکن است، نشستن را نیز برای فرد دشوار کند.
مشکل اینجاست که معمولا بیماران به دلیل ترس یا خجالت از مراجعه به پزشک خودداری می کنند. بدون اینکه از عوارض جدی آن اطلاعی داشته باشند.
دسته ای دیگر از بیماران به دلیل عدم اطلاعات کافی از راهکار درمان این بیماری ها به روش های مقطعی روی می آورند که جز ناامیدی و حاد شدن شرایط هیچ نتیجه دیگری را به دنبال ندارد.
به همین منظور تصمیم گرفتیم در این مقاله به تشریح کامل این بیماری ها و روش های درمان پزشکی مثل جراحی و لیزر بپردازیم تا در انتخاب روش درمان درست به شما کمک کنیم. برای آشنایی بیشتر با این دسته از بیماری ها و راه های درمان آنها در ادامه با ما همراه باشید:
بیماری بواسیر یا هموروئید
بیماری بواسیر یا هموروئید، عارضه شایع و به شدت دردناک ناحیه مقعدی است. این عارضه در اثر ایجاد فشار در ناحیه مقعد بروز می کند و باعث تورم رگ های خونی ناحیه مقعد و انتهای راست روده (رکتوم) می گردد. این بیماری بسته به نوع عروق درگیر در بیماری در دو نوع داخلی (داخل کانال مقعد) و خارجی (بیرون و اطراف مقعد) ایجاد می شود.
یبوست طولانی مدت، بارداری و زایمان، زور زدن هنگام دفع، رابطه جنسی مقعدی و نشستن های طولانی از مهم ترین عوامل ایجاد این عارضه به شمار می روند. از علائم شایع هموروئید نیز می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
درد شدید و تیرکشنده در ناحیه مقعد که اغلب به هنگام دفع احساس می شود.
خونریزی، مشاهده خون در مدفوع و یا خون بر روی دستمال توالت
خارش و سوزش مقعد که از علائم کمتر شایع است.
بیرون زدگی و یا پرولاپس عروق متورم از مقعد
البته این علائم در همه افراد یکسان نبوده و بسته به نوع و شدت بیماری متفاوت خواهد بود. در ضمن علائمی مانند خونریزی ممکن است از نشانه سایر بیماری ها باشد و نیاز به بررسی های بیشتر دارد.
پزشک با توجه به شدت بیماری یکی از روشهای درمان را به بیمار پیشنهاد می دهد. اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود با درمان خانگی (حمام سیتز، تغییر در رژیم غذایی و ..) و یا دارویی (استفاده از پماد و شیاف آنتی هموروئید و ...) قابل درمان است.
اما در مراحل پیشرفته تر و زمانی که بیماری مزمن شده، دیگر درمانهای خانگی پاسخگو نیستند و باید از روش های پزشکی درمان بواسیر یا هموروئید استفاده نمود.
برخی از این روش های درمانی عبارتند از :
اسکلروتراپی : تزریق دارویی مخصوص به عروق متورم جهت از بین بردن بافت آسیب دیده، تاثیر کم، درمانی سرپایی و بدون درد و خونریزی
رابربند : بستن کش لاستیکی بر پایه هموروئید به جهت قطع جریان خونرسانی به بافت، درمانی سرپایی و همراه با درد شدید
جراحی یا هموروئیدکتومی : جراحی برای جدا کردن بافت آسیب دیده و متورم، نیاز به بستری در بیمارستان، تاثیرات مثبت نه قطعی، همراه با درد و خونریزی شدید و دوره نقاهت طولانی
درمان هموروئید با لیزر : از بین بردن بافت آسیب دیده و جدا کردن آن با استفاده از لیزر، درمانی قطعی و بی بازگشت، درمانی سرپایی و بدون ایجاد حس درد و یا خونریزی
می توانید اطلاعات بیشتر درباره درمان بواسیر با لیزر و تفاوت آن با جراحی را اینجا مشاهده کنید.
شقاق یا فیشر مقعدی
مجرای مقعدی آخرین بخش روده بزرگ یا رکتوم است که مدفوع توسط آن از بدن خارج می شود. مجرای مقعد دارای دو عضله حلقوی به نام عضله اسفنکتر داخلی و خارجی است که به کنترل حرکات روده کمک می کنند. در واقع بیماری شقاق نوعی ترک خوردگی یا شکاف دردناک در پوست دیواره مقعد یا ناحیه مخاطی و بافت عضله اسفنکتر است. افراد در هر سنی, حتی کودکان و نوزادان هم ممکن است به این عارضه مبتلا شوند.
این بیماری در دو نوع حاد و مزمن ایجاد می شود. اگر کمتر از 12 هفته از شروع بیماری گذشته باشد،در نوع حاد و اگر بیش از 12 هفته بگذرد و بیماری مکررا عود کند، در نوع مزمن است که در آن علائم شدیدتر خواهد بود.
این بیماری می تواند دلایل بسیاری مثل اسهال یا یبوست، تنگی دریچه مقعد، رابطه مقعدی، خاراندن بیش از حد، تمیز کردن مقعد با دستمال زبر و… داشته باشد. البته نمی توان نقش تغذیه و سبک زندگی در ایجاد این بیماری را نادیده گرفت. برخی از علائم شقاق یا فیشر مقعد شامل خارش و سوزش مقعد، مشاهده خون بر روی دستمال توالت، ترک اطراف مقعد و خونریزی مقعدی است.
درمان شقاق یا فیشر مقعدی
درمان شقاق کار مشکل و پیچیده ای نیست به شرط آنکه بیمار درمان را جدی گرفته و بتواند تغییری اساسی در سبک زندگی خود ایجاد کند. روشهای گوناگونی برای درمان شقاق وجود دارد. اولین خط درمان این بیماری استفاده از درمان های خانگی و دارویی است که شامل حمام سیتز، کمپرس یخ، پماد شقاق، رژیم غذایی پرفیبر و… می باشد.
در صورت عدم موفقیت درمانهای خانگی طی حداکثر هفت روز باید از روش های درمانی تهاجمی تری استفاده نمود. انتخاب این روشهای درمانی به تشخیص پزشک بستگی دارد، و شامل بوتاکس، اسفنکتروتومی و درمان شقاق با لیزر می شود.
در روش بوتاکس سم بوتولینوم به عضله مقعد تزریق می شود، این سم با فلج نمودن عضله به رفع اسپاسم و بهبود آن کمک می نماید. اسفنکتروتومی یا همان جراحی شقاق شامل قطع قسمتی از عضله به منظور رفع اسپاسم است.
جراحی سنتی به دلیل عوارض و خطرا احتمالی و دوران نقاهت طولانی مدت معمولاً پیشنهاد نمی شود و بهترین روش جراحی با لیزر است.
در درمان شقاق با لیزر از اشعه لیزر برای قطع عضله استفاده می شود. این روش درد و خونریزی را به دنبال نداشته و سرپایی انجام می شود. در نتیجه بهترین روش درمان شقاق با لیزر است که خطرات جراحی را نداشته و درمانی مطمئن و بدون عوارض جانبی است.
فیستول مقعدی
بیماری فیستول مقعدی یکی دیگر از انواع بیماری هایی است به ایجاد مجرای غیر طبیعی بین دو بافت در ناحیه مقعدی گفته می شود. فرد زمانی دچار فیستول مقعدی می شود که اتصالی میان پوست اطراف مقعد و دیواره مخاطی کانال مقعد ایجاد شود. این اتصال شبیه یک تونل باریک و غیر طبیعی در انتهای راست روده دیده می شود و به سطح پوست راه دارد.
علت اصلی فیستول، عفونت طولانی مدت و درمان نشده در ناحیه مقعد است. به بیانی دیگر می توان گفت تجمع چرک در بافت اطراف مقعد و یا همان آبسه به ایجاد فیستول می انجامد. چرک و گاهی ترشحات مدفوعی میتوانند از این کانال تا سطح پوست انتقال پیدا کنند.
انواع فیستول با توجه به نوع عضله درگیر در بیماری دسته بندی می شود و شامل اکسترا اسفنکتریک، سوپر اسفنکتریک، ترانس اسفنکتریک، اینتر اسفنکتریک و فیستول زیر مخاطی می باشد. این بیماری دارای علائمی از قبیل خروج ترشحات چرکی و بدبو در ناحیه مقعد، تغییر رنگ پوست و التهاب نواحی مقعد، درد مداوم و… می باشد.
روشهای درمان فیستول مقعدی
درمان فیستول به سادگی درمان بواسیر و شقاق نیست و درمانی پیچیده تر دارد. از آنجایی که درمان های خانگی و دارویی توانایی برطرف کردن این عارضه و مجرای ایجاد شده را ندارند، می بایست از درمان های تهاجمی تری برای برطرف کردن عارضه استفاده نمود. البته مصرف داروهایی برای برطرف کردن عفونت نظیر آنتی بیوتیک نیز می تواند به درمان عارضه کمک کنند. آمارها نشان داده بیمارانی که قبل از جراحی از آنتی بیوتیک استفاده می کنند، نتیجه درمانی بهتری دارند.
درمان گیاهی و خانگی فیستول هم می تواند در برطرف کردن عفونت و التهاب تاثیرگذار باشد اما توانایی برطرف کردن کامل عفونت و درمان قطعی را نخواهد داشت.
درمان مناسب این عارضه استفاده از روشهای تهاجمی تری مثل جراحی, vaaft و لیزر است. جراحی فیستول به منظور برش در این مجرای و برطرف کردن عفونت انجام می شود. در انتها مجرا بسته به نظر پزشک بخیه زده شده و یا باز رها می شود. در روش باز درمان موثر تر است اما احتمال عفونت بیشتر است اما در روش بسته احتمال ایجاد عفونت کاهش می یابد.
امروزه بهترین روش درمان فیستول با لیزر است که نسبت به سایر روشها دارای مزایای بسیاری است. در این روش با استفاده از اشعه لیزر بافت را برش داده و همزمان به ترمیم بافت نیز کمک می کنند. لیزر موجب می شود، خونریزی و درد به شدت کاهش یابد و مانع از وارد آمدن آسیب به بافت های اطراف موضع می گردد.
درمان فیستول با لیزر در کلینیک پایتخت در کمترین زمان و بصورت سرپایی انجام می شود و بیمار بلافاصله بعد از این عمل مرخص می شود. دوران نقاهت در این روش بسیار کوتاه است.