اختصاصی طرفداری - ورزش بوکس در تاریخ برگزاری المپیک همواره با جنجالهای داوری همراه بوده و تغییرات مداوم قوانین نیز نتوانسته مانع از فساد در داوری یکی از پرطرفدارترین ورزشهای المپیک شود. فسادی که عامل اصلی آن از سوی بسیاری از کارشناسان، خود فدراسیون جهانی بوکس آماتور AIBA است. عضویت آیبا در کمیته بینالمللی المپیک در حال حاضر به دلیل فساد گسترده در داوری و مدیریت این فدراسیون جهانی به حالت تعلیق در آمده و مسابقات بوکس المپیک 2020 توکیو نیز زیر نظر کمیتهای مستقل برگزار خواهد شد. اوج اتفاقات داوری مسابقات بوکس المپیک در سال 2012 و در لندن اتفاق افتاد، جایی که سرنوشت چند رقابت حساس با تصمیمهای بحث برانگیز داوران مشخص شد اما تنها در یک مورد آیبا با پذیرش اشتباه، ضمن محرومیت داور نتیجه مبارزه را به سود فرد بازنده تغییر داد.
در سال 2011 و کمتر از یک سال پیش از برگزاری المپیک 2012 لندن، شبکه خبری BBC در گزارشی اعلام کرد که به مدارکی دست پیدا کرده که نشان میدهد دولت آذربایجان با پرداخت 9 میلیون دلار به یکی از سازمانهای زیر نظر آیبا دو مدال طلا را در المپیک لندن "پیش خرید" کرده است! فدراسیون جهانی بوکس پس از تحقیقاتی اعلام کرد که پرداخت این 9 میلیون دلار به عنوان قرض به سازمان WSB (سازمان بوکس نیمه حرفهای در مجموعه آیبا) بوده و تخلفی در این زمینه اتفاق نیفتاده است. اما همین گزارش سبب شد تا قضاوت مسابقات بوکسورهای آذربایجانی در لندن بیش از پیش زیر ذرهبین کارشناسان قرار بگیرد. گفتنی است که کشور آذربایجان در نهایت در این مسابقات به مدال طلا نرسید و تنها موفق به کسب دو مدال برنز شد.
رقابت شیمیزو و عبدالحمیدوف
در روز اول آگوست 2012 در مرحله یک هشتم نهایی وزن 56 کیلوگرم ساتوشی شیمیزو از ژاپن به مصاف ماگومد عبدالحمیدوف از آذربایجان رفت. شیمیزو تا پیش از این مسابقات بوکسور مطرحی محسوب نمیشد و در مسابقات انتخابی آسیا نیز با خوششانسی سهمیه المپیک را کسب کرده بود. وی در دور اول این مسابقات موفق شد تا با اختلاف فقط یک امتیاز از سد حریفی از کشور غنا بگذرد و عبدالحمیدوف نیز به عنوان سید دوم مسابقات در دور نخست با قرعه استراحت روبرو شده بود. این بوکسور داغستانی که به تابعیت کشور آذربایجان در آمده بود یکی از مدعیان اصلی مدال در این وزن محسوب میشد و بسیاری از کارشناسان پیروزی وی مقابل حریف ژاپنی را قطعی قلمداد میکردند.
قوانین ورزش بوکس آماتور که با بوکس حرفهای تفاوتهای عمدهای دارد، به شکل مداوم با تغییرات روبرو شده اما بر اساس قوانین سال 2012، نتیجه در پایان هر راند با میانگینگیری از امتیارات داوران کنار رینگ مشخص میشد و هیچ کس تا پایان راند از نتیجه رقابت مطلع نبود. داور وسط به عنوان مسئول ثبت اخطارها نقشی در امتیازات مسابقه نداشت، قانونی که همچنان در مسابقات بوکس رعایت میشود.
این رقابت با برتری بوکسور آذری آغاز شد و عبدالحمیدوف در راند اول 4-2 و در راند دوم 8-3 از حریف ژاپنی خود پیش افتاد تا در پایان راند دوم 12-5 از حریف خود پیش باشد. اختلاف زیادی که معمولا جبران آن در مسابقات بوکس آماتور ممکن نیست اما راند سوم این رقابت حکایت دیگری داشت و تحلیل رفتن قوای بدنی عبدالحمیدوف سبب شد تا وی در ثانیههای پایانی این رقابت 6 بار روی رینگ بیفتد، ضمن اینکه بارها با روشهای مختلف نیز اقدام به قطع مبارزه کرد تا زمان بیشتری برای استراحت داشته باشد. خطاهای متعدد این بوکسور تنها یک بار با اخطار از سوی داور ترکمستانی ایشانقلی مرتنیازوف روبرو شد، اخطاری که دو امتیاز به امتیازات بوکسور ژاپنی اضافه کرد اما برای جبران اختلاف کافی نبود تا بوکسور آذری در نهایت با نتیجه 22-17 به عنوان پیروز این رقابت معرفی شود. این رای با اعتراض شدید کارشناسان، گزارشگران تلویزیونی و همچنین تماشاگران انگلیسی حاضر در سالن اکسل لندن روبرو شد.
مشکلات داوری
پیکان انتقادات بیش از همه به سوی مرتنیازوف داور وسط ترکمن این رقابت بود، داوری که برای زمین خوردنهای متوالی بوکسور آذری هیچگاه شمارش ناکدان انجام نداد و اجازه داد که این بوکسور با پایین آوردن سر، استفاده از حقه کلاه و انداختن خودش روی رینگ از هر روشی برای استراحت بیشتر استفاده کند. سه اخطار توسط این داور میتوانست موجب دیسکالیفه شدن بوکسور آذری شود، امری که اتفاق نیفتاد. از سوی دیگر برخلاف بوکس حرفهای، در بوکس آماتور اولویت بر حفظ سلامت ورزشکاران است و به همین دلیل "ناکاوت کردن حریف" که اوج جذابیت بوکس حرفهای است، در بوکس آماتور کمتر اتفاق میافتد. بر همین اساس داوران وظیفه دارند که پس از چند بار شمارش ناکدان، مبارزه را قطع کرده و با اعلام RSC (به معنی قطع مبارزه توسط داور) از آسیبدیدگی احتمالی بوکسوری که تحت فشار است جلوگیری کنند. در جریان 6 بار زمین خوردن عبدالحمیدوف، داور ترکمن تنها یک بار به وی اخطار داد و شمارش ناکدان هیچگاه برای وی منظور نشد.
اما نکته جالب دیگر امتیازدهی راند پایانی این مسابقه بود. بدون در نظر گرفتن دو راند قبلی، راند پایانی توسط داوران کنار رینگ با نتیجه 12-10 به سود شیمیزو اعلام شد، در حالی که دو امتیاز وی به دلیل اخطار حریف بود و در واقع داوران کنار، این راند را با نتیجه 10-10 مساوی اعلام کرده بودند! آن هم در حالی که برتری یکطرفه بوکسور ژاپنی در راند سوم حتی برای تماشگران غیرتخصصی بوکس نیز واضح و آشکار بود و مشخص نیست 5 داور از کشورهای بریتانیا، ایرلند، آرژانتین، کانادا و مراکش چگونه این راند را 10-10 مساوی اعلام کردند!
نتیجهای که تغییر کرد
با بالا گرفتن اعتراضات، یک روز بعد فدراسیون جهانی بوکس آیبا با بازبینی فیلم این مسابقه ضمن پذیرش اشتباهات داوری نتیجه اولیه را باطل اعلام کرد و بوکسور ژاپنی با رای RSC برنده این مسابقه معرفی شد. داور ترکمن نیز از مسابقات اخراج و به کشورش باز گردانده شد. این فدراسیون در بیانیه خود اعلام کرد که داور این مسابقه باید حداقل سه بار شمارش ناکدان را برای بوکسور آذری اجرا میکرده، امری که موجب عدم صلاحیت وی برای ادامه مبارزه میشد. این فدراسیون جریمهای برای سایر داوران با وجود قضاوت عجیب راند پایانی در نظر نگرفت. آیبا تنها داور وسط ترکمنستانی را مقصر اتفاقات این مبارزه معرفی کرد و با اخراج وی پرونده این رقابت بدون مجازات دیگری بسته شد.
ساتوشی شیمیزو که با تغییر نتیجه راهی مرحله یکچهارم نهایی شده بود، در این مرحله نیز با اختلاف تنها 2 امتیاز از سد حریفی از الجزایر گذشت و سپس با شکست در مرحله نیمه نهایی به مدال برنز المپیک دست پیدا کرد.
ویدیوی این مبارزه
این مبارزه بطور زنده از شبکه NBC امریکا پخش شد و صحبتهای تدی اتلس گزارشگر مشهور امریکایی در طول این رقابت مورد توجه رسانهها قرار گرفت. اتلس در پایان مبارزه و پس از اعلام رای گفت:
باورنکردنیه، این دقیقا همون کاری بود که داور میخواست انجام بده.
اون میخواست این بوکسور رو نجات بده
ویدیوی لحظات مهم یک دقیقه پایانی این مبارزه با گزارش شبکه NBC امریکا با زیرنویس فارسی
ویدیوی زیر، ویدیوی کامل راند پایانی این مبارزه با صدای گزارشگران رسمی کمیته بینالمللی المپیک میباشد، لازم به توضیح است که گزارشگران رسمی IOC در ورزشهای مختلف تقریبا هیچگاه در مورد مسائل داوری اظهار نظر نمیکنند اما اتفاقات این مسابقه به قدری عجیب بود که هر دو گزارشگر IOC نیز ملاحظات سازمانی خود را کنار گذاشته و در طول راند سوم به انتقاد شدید از داوری پرداختند. یک دقیقه پایانی این رقابت که مورد انتقاد گزارشگران IOC قرار داشت با زیرنویس فارسی است.