در بخش دوم معرفی ۱۰۰ بازیکن تأثیر گذار تاریخ تراکتور، به معرفی ۱۰ مدافع مرکزی برتر تاریخ باشگاه می پردازیم که به نظر من احد شیخ لاری و بیوک صباغ، تأثیر گذار ترین مدافعان میانی تاریخ باشگاه هستند؛ هر چند هر دو تنها ۳ سال برای تراکتور بازی کرده اند.
* مدافعان مرکزی
+ مرتضی اسدی (متولد ۱۳۵۸)
- شماره پیراهن : ۸
- دوران بازی :
۱۳۸۵-۱۳۸۹ صبا باتری ، ۱۳۸۹-۱۳۹۳ تراکتور ، ۱۳۹۳-۱۳۹۶ گسترش فولاد ، ۱۳۹۶-۱۳۹۷ نفت آبادان
- مرتضی اسدی مدافع اصالتا اردبیلی تراکتور، اولین کاپیتان تراکتور بود که جام قهرمانی حذفی را بالای سر برد. اسدی زمانی مطرح شد که در صبا باتری گل محمدی و بختیاری زاده دفاع وسط بازی می کردند و نوازی در دفاع راست و او بالإجبار در دفاع چپ تیم پرمهره آن سالهای صبا بازی کرد؛ اما پست اصلی او مدافع میانی است. در سال آخر بازی برای تراکتور پیراهن شماره ۸ خود را به کریمی داد و خودش شماره ۸۸ را بر تن کرد؛ اما بازوبند را کریمی قبول نکرد و کاپیتان تیم ماند.
+ یونس باهنر (متولد ۱۳۵۶)
- شماره پیراهن : ۱۰
- دوران بازی :
۱۳۷۳-۱۳۷۸ و ۱۳۸۳-۱۳۸۵ تراکتور ، ۱۳۷۹-۱۳۸۳ پرسپولیس ، ۱۳۸۵-۱۳۸۷ ماشین سازی ، ۱۳۸۷-۱۳۸۸ گسترش فولاد
- یونس باهنر ۸ سال برای تراکتور بازی کرد. باهنر پس از جدایی از پرسپولیس بلافاصله به تراکتور برگشت و در لیگ دسته اول تیم را همراهی کرد. زوج او و رضا حسن زاده فقید در لیگ آزادگان فصل ۸۴-۸۵ هنوز هم یکی از بهترین زوجهای خط دفاعی تاریخ تراکتور است، صد حیف که آن فصل پس از درگذشت حسن زاده تراکتوری ها روحیه خود را از دست دادند و در پلی آف از صعود به لیگ برتر بازماندند.
+ صابر تقی زاده (متولد ۱۳۴۸)
- شماره پیراهن : ۱۰
- دوران بازی :
۱۳۷۰-۱۳۷۴ تراکتور ، ۱۳۷۵-۱۳۷۶ ماشین سازی ، ۱۳۷۷-۱۳۷۸ چوکا ، ۱۳۷۹-۱۳۸۲ تراکتور
- ایوب ذوالفقاری پیش از جدایی از این تیم، مدافعی را به واسیلی گوجا پیشنهاد کرد که نزدیک به یک دهه برای این تیم بازی کرد؛ آن مدافع صابر تقی زاده بود که در شتربان تبریز چهره شده بود. البته تقی زاده در پست هافبک میانی هم بازی می کرد.
+ خلیل سلیمی
- شماره پیراهن : ۳
- دوران بازی : ۱۳۴۹-۱۳۵۷ تراکتور
- خلیل سلیمی در بین هواداران تراکتور به خلیل سیمکش معروف بود، در تمام افتخارات باشگاه پیش از انقلاب از بازیکنان اصلی تراکتور بود؛ شامل ۳ دوره قهرمانی جام آذر آبادگان، قهرمانی جام پاسارگاد و نائب قهرمانی جام حذفی.
+ احد شیخلاری (متولد ۱۳۳۹)
- شماره پیراهن : ۱۰
- دوران بازی :
۱۳۵۵-۱۳۵۷ ماشین سازی ، ۱۳۵۸-۱۳۶۹ ایدم ، ۱۳۷۰-۱۳۷۳ تراکتور ، ۱۳۷۴ استقلال رشت
- شیخلاری بیشتر دوران بازیگری اش به عنوان مهاجم آخر بازی می کرد، اما پس از رفتن ذوالفقاری از تراکتور و کمبود مدافع، شیخلاری که به همراه باقری از ایدم آمده بود، به مدافع آخر تیم تبدیل شد. واسیلی گوجا سرمربی رومانیایی تراکتور اعتقاد داشت که او بهترین مدافع پوششی فوتبال ایران است و نظیر او در هیچکدام از تیمهای پایتخت وجود ندارد.
+ ایوب ذوالفقاری (متولد ۱۳۳۷)
- دوران بازی : ۱۳۶۱-۱۳۷۰ تراکتور
- ایوب ذوالفقاری کاپیتان تراکتور در دهه ۶۰ بود که در سال ۱۳۶۵ به همراه تیم منتخب تبریز به مقام نائب قهرمانی لیگ قدس رسیدند. ذوالفقاری هم یکی از بازیکنان مشترک تاریخ تراکتور و ماشین سازی است.
+ بیوک صباغ (متولد ۱۳۱۵)
- دوران بازی:
۱۳۳۵-۱۳۴۱ تاج تبریز ، ۱۳۴۲ تاج تهران ، ۱۳۴۳-۱۳۴۸ سهند تبریز ، ۱۳۴۹-۱۳۵۱ تراکتور
- بیوک صباغ ملقب به پدر فوتبال تبریز، سه دوره متوالی با عنوان بازیکن - مربی تراکتور را به قهرمانی لیگ تبریز رساند. وی همراه با تیم منتخب تبریز در مسابقات کلنی استانها در سال ۳۸ قهرمان شد و در سالهای ۳۶ ، ۴۱ ، ۴۳ و ۴۶ به مقام نائب قهرمانی رسید؛ دو دوره هم به مقام سومی مسابقات رسید.
+ منوچهر کبیریان
- شماره پیراهن : ۳
- دوران بازی :
۱۳۵۰-۱۳۵۱ و ۱۳۵۳-۱۳۵۴ سپاهان ، ۱۳۵۲ ذوب آهن (بازیکن کمکی) ، ۱۳۵۶-۱۳۵۷ تراکتور
- منوچهر کبیریان بازیکن مسجد سلیمانی، ستون اصلی خط دفاعی سپاهان در دوران لیگ تخت جمشید بود که در سال ۵۶ همراه با اکبر مالکی به تراکتور پیوستند تا حسین فکری را در این تیم یاری کنند.
+ کاظم محمودی (متولد ۱۳۵۲)
- شماره پیراهن : ۵
- دوران بازی :
۱۳۷۲-۱۳۷۵ و ۱۳۷۹-۱۳۸۱ تراکتور ، ۱۳۷۶ فتح (خدمت سربازی) ، ۱۳۷۷-۱۳۷۸ استقلال ، ۱۳۸۱-۱۳۸۲ استقلال اهواز ، ۱۳۸۲-۱۳۸۵ صبا باتری
- کاظم محمودی یکی دیگر از استعدادهای باشگاه ایدم بود که به تراکتور پیوست. در ابتدا مهاجم بود، اما با مصدومیت یوسف بخشی زاده به خط دفاعی منتقل شد و تا پایان دوران بازیگری در این پست ماندگار شد. او به همراه استقلال به مقام نائب قهرمانی آسیا رسید. علی چینی بازیکن سابق استقلال پسر عمه اوست.
+ محمد نصرتی (متولد ۱۳۶۰)
- شماره پیراهن ۲۰
- دوران بازی :
۱۳۸۰-۱۳۸۶ پاس ، ۱۳۸۶-۱۳۸۷ و ۱۳۹۰-۱۳۹۱ پرسپولیس ، ۱۳۸۷-۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ النصر ، ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹-۱۳۹۰ و ۱۳۹۱-۱۳۹۳ تراکتور
- محمد نصرتی اولین بازیکنی بود که با بیش از ۵۰ بازی ملی به تراکتور پیوست. او که اصالتا آذربایجانی است، در تیم ملی بیشتر در پست دفاع چپ به میدان می رفت.
* مورد خاص
+ زنده یاد رضا حسن زاده (متولد ۱۳۵۲)
- شماره پیراهن : ۲۵
- دوران بازی :
۱۳۷۵-۱۳۷۹ ماشین سازی ، ۱۳۸۰-۱۳۸۱ ابومسلم ، ۱۳۸۱-۱۳۸۴ سپاهان ، ۱۳۸۴-۱۳۸۵ تراکتور
- رضا حسن زاده قهرمانی لیگ برتر و جام حذفی را با سپاهان در کارنامه دارد. در سال ۸۵ که قرار بود برای انجام یک بازی عازم بوشهر شود؛ از آنجایی که اتوبوس برای انتقال تیم تراکتور نبود، سرپرست این تیم چند خودروی سواری برای انتقال اعضای تیمش کرایه کرد. سواری کرایهای که حامل رضا حسن زاده بود در جاده با یک کامیونت برخورد می کند و مرحوم حسن زاده که در صندلی جلو نشسته بود دچار ضربه مغزی می شود. البته او ابتدا تنها احساس درد می کند و بقیه راه عسلویه تا بوشهر را هم می رود. اما در بوشهر بیهوش شد و پس از ۱۴ روز جان خود را از دست داد؛ تا شماره ۲۵ تراکتور برای همیشه بایگانی شود. روحش شاد و یادش گرامی باد.
+ سایرین
- پیش از انقلاب غلامرضا زینی وند خرم آبادی سالهای ۵۳ و ۵۴ برای تراکتور بازی می کرد و پس از او ابراهیم کیان طهماسبی که بعدها به پرسپولیس رفت، دو سال و نیم برای تراکتور بازی کرد. هر دو زوج خلیل سلیمی در دفاع میانی بودند. حسن آذر نیا هم سالها برای تراکتور بازی می کرد. در دهه ۶۰ هم مرحوم ابراهیم ادهمی زوج ایوب ذوالفقاری بود. یحیی گل محمدی که در لیگ قدس برای تراکتور بازی می کرد، بعدها به پورا و پرسپولیس رفت، هر چند گل محمدی در تراکتور مهاجم بود؛ ولی در دهه ۷۰ کریم باقری در تراکتور دفاع وسط بازی می کرد، تا اینکه در سال ۷۳ به هافبک دفاعی تغییر پست داد. یوسف بخشی زاده هم سالهای ۷۲ و ۷۳ در تراکتور بازی می کرد؛ حتی علی اکبر استاد اسدی هم در جام میلز به عنوان یار کمکی از ماشین سازی، تراکتور را همراهی می کرد. در دهه ۸۰ ابوالفضل حاجی زاده محصول آکادمی تراکتور بود، نبی الله باقریها از پرسپولیس به تراکتور رفت و علیرضا پورمند کاپیتان تراکتور بود و حتی در بازیهای پلی آف مربی مؤقت تیم شد. تراکتور در سال صعود به لیگ برتر از مدافعان شاخصی چون علیرضا میر شفیعیان و سید محسن حسینی بهره می برد. علو ترائوره اهل مالی و سلیو سانتوس برزیلی بهترین مدافعان خارجی تراکتور در لیگ برتر بودند. از دیگر مدافعان میانی شاخص تراکتور در لیگ برتر می توان به امیر حسین صادقی، شجاع خلیل زاده، احمد آل نعمه، فرشید طالبی، خالد شفیعی، هادی محمدی، محمد طیبی و محمد رضا مهدی زاده اشاره کرد. محمد رضا خانزاده و ایمان سلیمی، مدافعان کنونی تراکتور نیز جزو بهترینهای تاریخ باشگاه هستند.