فِرِیدونکِنار یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران است. این شهرستان از شمال با دریای مازندران، از شرق با شهرستان بابلسر و از غرب هممرز با شهرستان محمودآباد و از جنوب با شهرستانهای بابل و آمل همسایهاست. فریدونکنار (سابقاً روستای فریکنار) از سال ۱۳۲۰ شهر شدهاست با این وجود از لحاظ تقسیمات سیاسی تا دهه هفتاد شمسی به صورت دهستانی در شهرستان بابل بوده و در این دهه از دهستان به بخشداری تبدیل و از سال ۱۳۸۶ نیز شهرستان شدهاست. هم اکنون نیز بخش قابل توجهی از بافت جمعیتی مردم فریدونکنار را مهاجران اهل بندپی (بخش های بندپی شرقی و غربی شهرستان بابل) تشکیل میدهند که در دهه های اخیر سبب رونق تجاری شهر شدند. برای رفتن به فریدونکنار از تهران، باید از جاده رودهن به سمت هراز رفت و پس از پشت سر گذاشتن شهرهای آمل و محمود آباد به سمت شرق، یعنی فریدونکنار حرکت کرد. فاصله فریدونکنار تا تهران تقریبا ۲۳۰ کیلومتر است.

بارندگیهای فراوان و زمین حاصلخیز و جلگهای از قدیم فریدون کنار را به کشتگاه مستعد برنج و حبوبات تبدیل نمودهاست و وجود آبگیرها و آببندانهای متعدد، بافت ویژهٔ جنگلی و آب و هوای معتدل خزری آن را به صورت یکی از زیستگاههای منحصر به فرد زمستانی پرندگان زیبای مهاجر به ویژه درنای سیبری درآورده است، ارتفاع متوسط این شهر جلگهای از سطح آبهای آزاد جهان حدود ۱۳– متر میباشد و در عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۴۲ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۳۰ دقیقه شرقی (منطبق بر ساعت رسمی کشور) واقع شدهاست رودهای فری کنار و ملاکلا زمینهای این شهر را مشروب میکنند. متوسط حداکثر دما در فریدون کنار۲۱/۵+، متوسط حداقل ۱۳/۷+ و متوسط روزانه ۱۷/۶+ درجه سانتیگراد است. در این شهر سالیانه حدود ۸۷۰ میلیمتر باران میبارد .
در شهرستان فریدونکنار شهرکهای ساحلی وجود دارد که در دوره پهلوی برای رفاه حال مسافرین و توریست در اطراف این شهر بنا شدهاست. دلیل آن هم این است که در منطقه شمال ایران شهرستان بابلسر که در آن زمان فریدون کنار بخشی از آن بوده بعد از شهر چالوس به دلیل شرایط منحصربهفرد ساحلی، انتخاب دوم توریستها بودهاست. نام قدیم این شهر فریکنار بودهاست. هماکنون این شهرستان به دو بخش مرکزی و دهفری تقسیم شدهاست. (قابل ذکر است که واژه کِنار در زبان طبری برای دیوار چوبیِ ساخته شده از ترکه درخت توت یا نی بکار میرود ولذا گفته شده که در فرهنگ محلی به کسانی از غریبهها و مهاجرین که در کنار مناطق آباد سکنی میگزیدند کناری میگفتند)
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر برابر با ۳۸٬۱۵۴ نفر جمعیت بودهاست. مردم فریدونکنار به زبان مازندرانی گویش میکنند. بخش قابل توجهی از بافت جمعیتی مردم فریدونکنار را مهاجران اهل بندپی (بخش های بندپی شرقی و غربی شهرستان بابل) تشکیل میدهند که در دهه های اخیر سبب رونق تجاری شهر شدند.

منتخبی از روستاها و دهستانهای شهرستان فریدونکنار: روستای شیر محله، اسلامآباد، حسینآباد، ازباران،روستای مهلبان، روستای بزرگ بیشه محله، نوایی محله، کوچک بیشه محله، بنه کنار، بی نمد، منقارپی، جزین، کلاگر سرا، اسبوکلا کریم کلا، زاهد کلا کریم کلا، اوکسر کریمکلا، طوله سرا، روستای سوته، فرم، حیدرکلا، ملاکلا، کاردگر محله، از خصوصیات بارز مردمان روستاهای فریکنار مهمانی دادن مستمر همدیگر به صورت فامیلی میباشد. غذاها و خورشتهای لذید منحصر به فرد دستپخت بانوان هنرمند این روستاها، مثال زدنی و از شهرت برخوردار است که به علت پیچیدگی و زحمت و حوصله زیادی که برای تهیه آن نیازاست فقط خانگی بوده و در هیچ رستورانی یافت نمیشود. بخش مرکزی. بخش مرکزی شامل سه محله کهن است به نامهای ۱)خرس محله ۲)میان محله ۳) وشکا محله (به معنی محله سر سبز ودارای مرتع)
شهرستان فریدونکنار دارای یک بندر چند منظوره میباشد که این بندر متصل به شاهراهه (کریدور) آبی شمال ایران (جزیی از کریدور شمال جنوب) است، در حال حاضر این بندر بیشتر در بخش نفت و گاز فعال بوده و همچنین واردات ذرت و گندم از حوزه شمالی دریای مازندران و صادرات سیمان به آن منطقه از این بندر امکانپذیر گردیده و مسیری برای کشتیهای روسی میباشد. بندر و گسترش فعالیتهای آن یکی از استعدادهای بالقوه برای جذب نیروی کار در شهر است که به دلیل ضعف مدیریت شهری علیرغم گذشت زمان بسیار زیاد هنوز به صورت بالفعل در نیامده است. وجود امکانات و تأسیسات بندری و حمل و نقل و ترانزیت دریایی از مهمترین امتیازات فریدونکنار است. این شهر از سوی رئیسجمهور به عنوان نقطه صفر مرزی شناخته شدهاست. یکی دیگر از مزیتهای عمده اقتصادی فریدونکنار کشت برنج و فروش وسیع برنج فریدونکنار در سطح کشور بوده، برنج طارم محلی فریدونکنار برندی مشهور، پرفروش و با کیفیت در سطح ایران میباشد، اکثر ساکنین این شهر به نوعی با فعالیتهای مربوط به برنج و برنجکاری در ارتباط هستند و منافع سرشاری از برنج نصیب این شهر میشود. همچنین صید و فروش انواع ماهیهای دریای مازندران بخصوص ماهیهای آزاد، سفید، کفال، ازون برون و خاویار در فصل پاییز، زمستان و اوایل بهار (از اواسط مهر ماه تا اواسط فروردین ماه) دارای رونق بسیار بوده و بازار ماهی فریدونکنار به عنوان یکی از بزرگترین (به لحاظ حجم فروش ماهی) و یکی از معروفترین بازارهای فروش ماهی استان مازندران شهرت دارد.

تالاب فریدونکنار در جنوب شهر فریدونکنار قرار دارد با مجموعه متنوعی از گیاهان و جانوران آبزی، به یکی از غنیترین اکوسیستمهای تالابی شمال کشور تبدیل شدهاست. این تالاب ۵۴۰۰ هکتار وسعت دارد و زمستان هر سال حدود ۱۰۰ هزار پرنده مهاجر میزبان آن میشوند که بیشتر آنها از انواع مرغابی و بقیه پرندگانی چون غاز وحشی، انواع قو، باکلان، پرلا، کشیم، حواصیل، مرغ سقا، قرهغاز، شاهین و عقاب شاهی هستند. نادرترین موجود زنده ایران که تنها یک عدد از آن باقی ماندهاست، در این این تالاب زندگی میکند. آخرین پرنده از جمعیت ایرانی گونهٔ به شدت در معرض انقراض درنای سیبری هر سال به تنهایی زمستانها را در این تالاب میگذراند و اول بهار به خانه ییلاقیش در شمال روسیه پر میکشد. از هزاران درنایی که هر سال به فریدونکنار میآمدند تا سال ۸۱ فقط ۴ عدد باقی ماند. در سال ۸۳ روسها دو جوجه درنا را به آنها افزودند تا شاید جمعیت آنها افزایش پیدا کند، ولی سال به سال تعداد آنها کمتر شد و از سال ۸۶ فقط یک پرنده موفق شده از گلولههای شکارچیان جان به در ببرد و مهاجرت هر ساله خود از تالاب فریدونکنار به سیبری را تکرار کند.

سوغات فریدون کنار انواع برنج مرغوب و معطر بخصوص طارم محلی یا سنگه طارم و طارم هاشمی که محصول خاص و سنتی شالیزاریهای این شهرستان میباشد. ماهیان خوشمزه مثل کفال، کولی، کپور، سفید، اوزون برون و… در این منطقه صید میشوند- خاویار ماهی یا همان اوزون برون یکی از محصولات ویژه سواحل این شهرستان بوده که شاید بتوان گفت خاویار آن مرغوبترین خاویار دنیا بوده وشهرت جهانی داشته که یکی از صید گاههای آن، این منطقه از دریای مازندران میباشد - میوههای مختلف فصلی ازقبیل انواع پرتقال و انار، نارنگی، ازگل، آلوچه (گوجه سبز)، لیمو، انجیر و… از محصولات باغی این منطقه است.
فریدونکنار از شهرهای زیبای ساحلی شمال ایران است که در استان مازندران قرار دارد. پیشینه نامگذاری و قدمت شهرستان فریدونکنار به فریدون، نبیره جمشید جم و از پادشاهان اساطیری ایران، بازمیگردد. فریدون در منطقهای کنار ساحل دریای خزر اطراق میکند که این منطقه به فریدونکنار اسمگذاری میشود. “کنار” در فرهنگ محلی به مهاجران و غریبهها اطلاق میشده که در کنار مناطق آباد سکونت میکردهاند. فریدونکنار از شمال به دریای خزر، از شرق در ۱۳ کیلومتری بابلسر، از جنوب ۲۷ کیلومتری بابل و ۳۰ کیلومتری آمل و از غرب در ۲۵ کیلومتری محمودآباد قرار دارد.
گزارشات هواشناسی فریدونکنار نیز مانند دیگر شهرهای شمالی ایران به ما ثابت میکند این شهر آب و هوایی معتدل و مرطوب دارد. برای دیدن مناطق دیدنی فریدونکنار چی بهتر از اینکه در آب و هوایی معتدل و مرطوب قدم بزنیم و از آسمان آبی و مناطق سرسبز و دریای بی نظیر شمال ایران لذت ببریم. فریدونکنار سرشار از زیبایی است. میتوان با خیالی آسوده روزها استراحت کرد و در مناطق دیدنی و جاهای دیدنی فریدونکنار ریلکس کرد و با آرامش خیال تجدید قوایی کرد برای بازگشت به زندگی روزمره.
جاذبه های فریدون کنار
باغ پرندگان: در پارک لاله شهر فریدونکنار باغ پرندگان واقع شده است. بازدیدکنندگان میتوانند با حضور در این باغ شاهد گونههای متفاوت پرندگان باشند. خوتکا، پلیکان، غاز وحشی، مرغابی هوایی و مرغ وحشی از پرندگان این باغ هستند. باغ پرندگان در نزدیکی ساحل فریدونکنار بنا شده است.

تالاب فریدونکنار: تالاب بینالمللی فریدونکنار با وسعتی بیش از ۵۴۰۰ هکتار در زمستانها میزبان پرندهای نادر به نام درنای سیبری است. حضور درناهای این تالاب فریدونکنار را به یک شهر پربازدید تبدیل کرده است. در این تالاب پرندگان زیبا و متفاوتی مانند پلیکان، قرهغاز، عقاب دریایی، عقاب شاهی و حواصیل زندگی میکنند.

بازار ماهی فروشان: قدیمیترین و بزرگترین بازار ماهیفروشان در بین شهرهای شمالی در فریدونکنار قرار دارد. همه روزه صیادان صید خود را در این بازار قدیمی به فروش میرسانند. برای خرید ماهی تازه دریای خزر بهترین مکان بازار بزرگ این شهر است. انواع و اقسام ماهیها مانند کولی، کفال، سوف و ازون برون را میتوان در این بازار پیدا کرد.

شهرک ساحلی خزر شهر: شهرک ساحلی خزر شهر؛ یکی از مناطق گردشگری و توریستی در شهرستان بابلسر، در کیلومتر ۶ از این شهرستان به فریدونکنار قرار دارد که به «شهرک خزر شهر» شهرت یافته است. این شهرک که متشکل از بخش شمالی و جنوبی است، به دلیل فاصلهی کم از تهران، یکی از مناطق اصلی گردشگری در فصل تابستان و روزهای تعطیل است. آب و هوای فوقالعاده، قرارگیری در مجاورت دریا و طبیعت کمنظیر از جمله ویژگیهای ارزشمند این شهرک است. جالب است بدانید که گردشگران برای ورود به این شهرک توریستی، ملزم به داشتن کارت ورود هستند که باید پیش از عزیمت به این منطقه، به تهیهی آن بپردازند.

روستای ازباران: روستای ازباران در ۵ کیلومتری شهرستان فریدونکنار قرار دارد . در منابع تاریخی در باره گذشته این روستا چیزی نمی توان گفت اما از شواهد امر چنین برمی آید که روستای ازباران از قدمتی دیرینه برخوردار است؛ با مردمی خونگرم و مهمان نواز که علاوه بر کشاورزی به صیادی و شکار مرغان مهاجر اشتغال دارند. روستای ازباران در شمال آمل ،جنوب فریدونکنار ،غر ب محمود آباد و شمال بخش غرب با ۷۷۱ خانوار خانوار ساکن و جمعیتی بالغ بر ۲۳۷۷ نفر. خاک این روستا از جمله خاکهای مرطوب به حساب می آید .وجود رودها وانهار جاری در ازباران و همچنین نزدیکی آن به دریای خزر موجب شده تا زمینهای این روستا حاصلخیز و مرغوب شود.دامداری با روش صنعتی و پرورش شتر مرغ در جوار ازباران حکایتگر تنوع فعالیت اقتصادی این روستاست. امکاناتی که در این روستا به چشم می خورد کمتر از امکانات موجود در شهرها نیست. ازباران شش آببندان بازسازی شده دارد که ازدرآمد آنها برای عمران وآبادی روستا استفاده می شود. مزار ۴۳ شهید این روستا در سایه سار درختان کهنسال و تنومند و درمیان آرامگاه به زیبای معمور شده است .

شالیزارهای فریدونکنار : یکی دیگر از مناطق دیدنی فریدونکنار و جاذبه های گردشگری فریدونکنار ، شالیزارهای این منطقه است . شالیزارهایی که مردان و زنان بسیاری زحمت می کشند تا برنج های معروف و محبوب و خوش طعم و عطر شمالی ایران را کشت کنند . دیدن این شالیزارهای که مملو از جمعیت کشاورزان و شالیکاران با لباس های محلی و رنگارنگ خود در آنها مشغول تلاش هستند ، حس خوب زندگی و آرامش را به گردشگران می دهند . برای لحظاتی زندگی پر دغدغه شهری را فراموش می کنند و غرق در لذت و آرامش می شوند .
جنگل جزین : در ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی فریدونکنار، روستای جزین قرار دارد که جنگل ۶۰ هکتاری جزین را در خود جای داده است. جنگل جزین با داشتن طبیعتی بکر و دست نخورده، یکی از جاهای دیدنی فریدونکنار است.

پارک لاله: یکی دیگر از جاهای دیدنی فریدونکنار و جاذبه های گردشگری این شهر پارک لاله می باشد که در کنار دریا قرار گرفته است. در این پارک امکانات بهداشتی، نمازخانه و آلاچیق ها ساحلی وجود دارد. این پارک برای مسافرانی که قصد دارند در محیطی امن چادرهای خود را برپا کنند یک شب را در چادرهای خود بگذرانند مکان فوق العاده عالی می باشد.

پل فلزی فریدونکنار: یکی از جاذبه های گردشگری تاریخی شهرستان فریدونکنار پل فلزی آن می باشد که در مرکز شهر واقع شده است. قدمت این پل فلزی به بیش از ۸۰ سال می رسد. آثار باستانی و تاریخی دیگری از جمله تپه تاریخی طلاکتی، امامزاده قاسم کارگر محله، سقاخانه، امامزاده ادریس سوته، امامزاده فخرعلی حیدرکلا، امامزاده سید محمد در این شهر وجود دارند.
....................
آرشیو