اختصاصی طرفداری - ضعیف ترین عملکرد یوونتوس در لیگ قهرمانان اروپا طی یک دهه اخیر با حذف ناباورانه مقابل تیمی که بازیکنانش پنج ماه است دو بازی رسمی کنار یکدیگر انجام نداده اند، به دست آمد.
این شکست برای یوونتوسِ آنیلی در کنار حذف مقابل گالاتاسرای به عنوان بدترین نمایش های این تیم در لیگ قهرمانان اروپا طی دهه اخیر در تاریخ ثبت می شود. با این تفاوت که گالاتاسرای تیمی را از دور قابت ها حذف کرده بود که تازه برای دومین سال بود که در لیگ قهرمانان حضور پیدا می کرد و به هیچ عنوان بازیکنان 100 میلیون یورویی و 80 میلیون یورویی نیز در ترکیبش حضور نداشتند.
اینجا در یادداشت فنی بررسی یوونتوس مائوریتزیو ساری کمی درباره شعار «تغییر روش فوتبال» که توسط رسانه های نزدیک به آندره آ آنیلی به عنوان تئوری استخدام مائوریتزیو ساری و حذف مکس الگری و آنتونیو کونته عنوان شده بود، نوشته بودم و گفته بودم که در ادامه فصل از آن باز هم بیشتر خواهم نوشت. حالا و با پایان فصل خیلی راحت تر می توان درباره این شعار کاملا کلی، پر طمطراق و گول زننده صحبت کرد. شعاری که چیزی نبود مگر دست آویزی برای حذف مکس الگری و آنتونیو کونته به دلايل كاملا شخصى توسط رياست باشگاه.
تغيير روش فوتبال چیست؟ چند نوع روش فوتبال در دنیای مدرن وجود دارد؟ آیا اصلا می شود یک واژه و یا عنوان مستقل روی روش های فوتبال گذاشت؟ آیا یک سرمربی در طول تاریخ همواره توانسته با یک روش فوتبال در تیم های مختلف بازی کند و به موفقیت برسد؟ آیا اینکه صرفا یک سرمربی مشخص را استخدام کنیم، کافی است که ادعا کنیم می خواهیم روش فوتبال یک تیم را تغییر دهیم؟ آیا روش فوتبالی در دنیای مدرن وجود دارد که ضامن موفقیت باشد؟ آیا پارامترهای فنی وجود دارد که روش فوتبال زیبا را از روش فوتبال زشت جدا کند؟ چه کسی مسئول تعیین این پارامترها است؟ سلیقه چه کسی می تواند در این زمینه داور باشد؟
چه کسی مشخص می کند چه زمانی مناسب تغییر روش فوتبال در یک تیم است؟ چه کسی مشخص می کند که چه سرمربی توانایی تغییر روش فوتبال یک تیم را دارد؟ آیا صحیح است روش فوتبال تیمی برنده را تغییر داد به این بهانه که این تیم زیبایی بصری ندارد؟ زیبایی بصری را چه کسی تعیین می کند؟ آیا روش فوتبال یک تیم را می شود برای همیشه تغییر داد؟ چه تضمینی وجود دارد که یک تیم همواره بتواند با یک روش فوتبال به موفقیت برسد؟
این ها تنها بخشی از سوالاتی است که باید از آندره آ آنیلی، رئیس باشگاه یوونتوس، پرسید. سوالاتی که واضح است هیچ جواب مشخص و قطعی برای آن وجود ندارد. با این حال رئیس باشگاه یوونتوس با همین شعار «تغییر روش فوتبال» سرمربی تیمی که طی چهار فصل همه چیز به جز لیگ قهرمانان اروپا برده بود را تغییر داد. لیگ قهرمانانی که اتفاقا همان تیم با هدایت همان سرمربی توانسته بود طی چهار فصل دو بار به فینالش راه پیدا کند و دو سال دیگر نیز پا به پای سایر مدعیان برای قهرمانی رقابت کرده بود. سوالات بالا را حالا به طور مصداقی تکرار می کنیم. چه ضرورتی وجود داشت که روش فوتبال تیمی در این موقعیت ممتاز، تغییر کند؟ چه کسی مرجع تعیین روش فوتبال مکس الگری بود و چه کسی تعیین کرد که روش فوتبال مائوریتزیو ساری چیست؟ رئیس باشگاه یوونتوس طی چه فرایندی به این نتیجه رسید که روش فوتبال مائوریتزیو ساری روش زیباتری از روش فوتبال مکس الگری است؟ آیا رومن آبراموویچ که مائوریتزیو ساری را کنار گذاشته بود از روش فوتبال زیبا بدش می آمد؟ مگر نه اینکه آندره آ آنیلی اعتقاد دارد روش فوتبال مائوریتزیو ساری از روش فوتبال مکس الگری و آنتونیو کونته زیباتر و کارآمدتر است؟ اصلا آندره آ آنیلی چرا به این نتیجه رسید که باید روش فوتبال یوونتوس را تغییر دهد؟
در فوتبال مدرن سرمربیان مدرن روش های فوتبال مختلفی دارند. روش هایی که خود از اصول مختلفی تشکیل شده است. با این حال هیچ روشی وجود ندارد که تضمین کننده موفقیت باشد. هیچ وقت هیچ فردی نمی تواند ادعا کند تغییر روش فوتبال از نوع A به نوع B می تواند تضمین کننده رسیدن به موفقیت در فلان تورنمنت باشد. در عین حال هیچ رئیس باشگاه و مدیرعاملی در کره خاکی وجود ندارد که بگوید برای من زیبایی بصری (که آن هم گفتیم سلیقه ای است) از رسیدن به نتیجه در زمین مسابقه مهم تر و کلیدی تر است. روش فوتبالی بهترین، زیباترین و کارآمدترین روش فوتبال است که بتواند یک تیم را برنده از زمین مسابقه خارج کند که تمامی سرمربیان در کره خاکی، تمامی روش هایشان در نهایت برای رسیدن به همین مسئله است.
شعار «تغییر روش فوتبال» (به آن معنایی که آندره آ آنیلی از آن استفاده می کند) کاملا کلی و بى معنى است که هیچ ارتباطی به موفقیت یا عدم موفقیت یک تیم ندارد. آندره آ آنیلی اگر می گفت که از قیافه مکس الگری خوشش نمی آید و از کونته نیز به دلایل شخصی متنفر است، بسیار منطقی تر بود تا اینکه به بهانه «تغییر روش فوتبال» سرمربی که دو بار طی چهار فصل به فینال لیگ قهرمانان اروپا صعود کرده بود را به علت ناکارآمدی روشش کنار بگذارد و یا سرمربی که در حضور پپ گواردیولا، یورگن کلوپ، ژوزه مورینیو و مائوريسيو پوچتینو قهرمان یک لیگ 38 هفته ای شده است، به بهانه «تغییر روش فوتبال» به تیم بازنگرداند.
آندره آ آنیلی پس از حذف مقابل ليون درباره کادر فنی تیمش مبهم صحبت كرد و حالا در کمتر از 24 ساعت پس از حادثه، مائوریتزیو ساری، سرمربی که قرار بود روش فوتبال یوونتوس را تغییر دهد، از کار برکنار شده است. این خودش بزرگ ترین تناقض ممکن است. اینجا و اینجا پیش از شروع فصل و در میانه های فصل باز هم درباره شعار پوشالی «تغییر روش فوتبال» صحبت کرده بودم و گفته بودم که این شعار تنها یک بازی رسانه ای و خانه ای روی آب است. کمتر از یک سال زمان نیاز بود تا حقیقت ماجرا برای همه عیان شود. حتی اگر شعار «تغییر روش فوتبال» نیز محلی از اعراب داشته باشد (به آن معنایی که آنیلی می گوید)، باز هم چیزی نیست که در کوتاه مدت ساخته شود. اینکه به بهانه «تغییر روش فوتبال» یک سرمربی را بیاورید و تنها یک فصل به او زمان دهید، در هیچ چارچوبی نمی گنجد. این مساله احتمالا برای مدیران باشگاه های حاشیه خلیج فارس هم نشدنی باشد. ای کاش آندره آ آنیلی همان روز اول حقیقت کنار گذاشتن مکس الگری و رد کردن آنتونیو کونته را به هواداران یوونتوس می گفت.
رئیس باشگاه یوونتوس اگر می خواهد همچنان به حکمرانی اش در ایتالیا و رقابت در لیگ قهرمانان اروپا همچون یک دهه گذشته ادامه دهد، باید به جای گول زدن هواداران یوونتوس، درگیر کردن احساسات و کینه های شخصی و بازی با کلمات و شعارهای پوشالی به فکر برپایی روش فوتبالی باشد که تیمش را «برنده» از زمین مسابقه خارج کند و این همان روش فوتبالی است که با بعضی اصول متفاوت و بعضی اصول مشابه، بزرگ ترین سرمربیان دنیا آن را در زمین مسابقه به اجرا می گذارند و تفاوت هاى موجود نشات گرفته از رویکرد و اصول سرمربیان بزرگ مختلف است. همین حالا و در حال نگارش این یادداشت به طور رسمی اعلام شد که آندره آ پیرلو با صفر ثانیه (!) رزومه در تمامی سطوح مربی گری به عنوان سرمربی یوونتوس انتخاب شده است. این هم خودش بحث دیگری است که حتما در آینده به آن می پردازیم. اما چیزی که در این لحظه قطعا مشخص است، دروغ و فریب بزرگی است که هواداران یوونتوس در سراسر دنیا با شعار پوشالی، متوهمانه و کاملا بی معنی «تغییر روش فوتبال» با آن رو به رو شده اند.