نبرد موهاچ (به مجاری: mohácsi csata) (به ترکی استانبولی: Mohaç Muharebesi) یکی از پراهمیتترین نبردهای تاریخ اروپای مرکزی بود که در ۲۹ اوت ۱۵۲۶ در جنوب شهر موهاچ در نزدیکی روستایی به نام شاتُرهِی بین ارتش عثمانی به فرماندهی سلطان سلیمان اول و ارتش لایوش دوم، پادشاه مجارستان و بوهم واقع شد. نبرد به پیروزی قطعی ارتش عثمانی منتهی و منجر به سه پاره شدن و از بین رفتن استقلال مجارستان برای چند قرن حتی پس از ترکِ عثمانیها شد
توسعهی نفوذ شارل پنجم (شارلکان) در اسپانیا و پرتغال و آلمان و هلند و... باعث شده بود، که امپراتوری نیرومندی تشکیل دهد و این مسالهای خطرناک و جدی برای عثمانیها به شمار میرفت زیرا آنها در پی سیطره بر مجارستان بودند تا بدینوسیله بر دولت عثمانی نیز سیطره یابند.
اما سلطان سلیمان اول(قانونی) که خود یک سیاستمدار حرفهای نیز بود بلافاصله با صد هزار جنگجو و هشصد ناو جنگی در 11 رجب 932هـ از پایتخت عثمانی (استانبول) خارج شد، و خود را به #بلگراد رساند، و تا عید فطر در آنجا باقی ماند، سپس به راه افتاد تا اینکه به رودخانهی طونه (دانوب) رسید و دستور داد برای عبور لشکر، پلی بر روی آن بسازند. این امر در مدت زمان کوتاهی صورت گرفت، و لشکر اسلام در طی چهار روز از آنجا عبور کردند.
پس از عبور لشکر، سلطان سلیمان دستور عجیبی صادر کرد، و آن هم انهدام پل بود، تا بدینوسیله کسی در فکر بازگشت نباشد.
سلطان مسیر خویش را به سوی نبرد موهاکس ادامه داد و در 20 ذوالقعده 932 به آنجا رسید، و در آنجا اتراق نمود. وی پروردگارش را به دعا و زاری فرا خواند، سپس لشکریان خویش را در مورد فضیلت شهادت و جهاد مورد خطاب قرار داد، به گونهای که وی و مجاهدین همگی به گریه افتادند.
پادشاه مجارستان برای نبرد با مسلمانان از دیگر کشورهای غربی کمک خواست و لشکریان خویش را به 200 هزار جنگجو رساند.
در هنگام صبح دو لشکر به صف آرایی پرداختند؛ سلطان سلیمان اول لشکر خود را به سه قسمت تقسیم کرد، و خودش در بین صفوف در صف سوم قرار گرفت، بگونهای که نخست صف اول وارد جنگ میشدند، سپس به پشت صف سوم باز میگشتند. بدین گونه توپخانه، لشکر دشمن را بمباران میکرد
نبرد به شکل بسیارهولناکی شروع شده بود و دو لشکر با تمام نیروی خود میجنگیدند. نصرت خداوند همراه مسلمانان بود، رعب و ترس در دل دشمن افتاد، و به عقب بر گشتند، و پادشاه مجارستان (لویس دوم) نیز در این هنگام پا به فرار گذاشت، ولی در اثنای فرار غرق شد و جان سپرد.
⭕نبرد موهاکس بیش از یک و ساعت نیم به طول نیانجامید؛ کشته شدهگان مسلمانان 1500 الی 2000 نفر و تعداد کشتههای کفار 25هزار نفر بوده است.
پس از این نبرد و شکست لشکر مجارستان، امپراتوری مجارستان که نزدیک به شش قرن پا بر جا بود، بدست این شیر مرد عثمانی سقوط کرد. این نبرد در واقع شکستی برای کل اروپا و جهان مسیحیت به شمار میآمد.
سلطان سلیمان قانونی نماز مغرب را در همان جا بر پا کرد، سپس به پایتخت مجارستان یعنی شهر "بوداپست" رفته، و عید قربان را در این شهر گذراندند.
📚منابع:
*الدولة العثمانیة-تألیف: دکتر علی محمد صلابی.
*الدولة العثمانية في التاريخ الإسلامي الحديث - تألیف: اسماعيل احمد ياغى
*سایت ويكيبيديا، سایت قصة الإسلام ، الموسوعة الحرة- سایت إسلام أون لاین . نت.سایت فرسان السنة - سایت المعرفه
*تاريخ الدولة العلية العثمانية - تألیف: محمد فریک بک
*التاريخ الاسلامى، العهد العثمانى ، تألیف محمود شاکر، المکتب الإسلامی، الطبعة الثالثة، 1411هـ/1991م