باربادوس کشوری جزیرهای است که میان دریای کارائیب و اقیانوس اطلس شمالی و شمال شرق ونزوئلا قرار گرفتهاست. پایتخت آن بریجتاون است. همه کشور باربادوس تنها از یک جزیره تشکیل شده و این جزیره جزو جزایر بادپناه بهشمار میآید که در آنتیل کوچک قرار گرفتهاست. باربادوس شرقیترین خشکی در منطقه آنتیل است. زبان رسمی باربادوس انگلیسی و واحد پول آن دلار باربادوس است. زبان گفتاری رایج اما بـِیجـِن است که یک زبان کریٶل (آمیخته) است که اساس آن انگلیسی است. زبان تخصصی این مردمان در سالهای استعمار بیشتر انگلیسی بودهاست. باربادوس بیرون از نوار اصلی توفانهای اقیانوس اطلس واقع شدهاست. جمعیت باربادوس در حدود ۲۸۰ هزار نفر است که حدود ۱۱۰ هزار نفر از آنان در شهر بریجتاون یا پیرامون آن زندگی میکنند. نام این کشور در زبان انگلیسی «باربـِیدُس» تلفظ میشود. ۹۳ درصد مردم باربادوس سیاهپوست هستند و ۹۵ درصد از جمعیت کشور پیرو دین مسیحی میباشند. دریانوردان اسپانیایی در اواخر سده پانزدهم از این جزیره دیدن کرده و آنها جزئی از ممالک خالصه پادشاه خود نامیدند. این جزیره برای نخستین بار در سال ۱۵۱۱ بر روی نقشههای اسپانیایی ترسیم شدهاست. این کشور در سال ۱۹۶۶ مستقل شد و هماینک از جزایر توریستی کارائیب است.
نام اصلی این جزیره در زبان بومیان سرخپوست آن، «ایچیروگانایْم» بود که «جزیره سرخ با دندانههای سفید بهسمت بیرون» معنی میدهد. سرخ در این واژه به سنگهای سرخرنگ اشاره دارد و منظور از دندانههای سفید، صخرههای مرجانی پیرامون جزیره است. به این جزیره در قدیم «بیمشایر» هم گفته شدهاست. نام باربادوس در زبانهای پرتغالی و اسپانیایی به معنای «ریشو» است. آشکار نیست که آیا این نامگذاری به خاطر ریشدار بودن مردم سرخپوست بومی (کاریبها) بوده یا به ریشههای آویزان درختهای انجیر جزیره اشاره دارد.
سرخپوستان آمریکای مرکزی از حدود سدههای چهارم تا هفتم میلادی برای اقامت به باربادوس آمدند. این گروه با نام سالادوی-بارانکویی معروفاند. در سده سیزدهم مردم سرخپوست از قوم کالینگو (کاریبهای جزیرهای) از آمریکا جنوبی به باربادوس آمدند. باربادوس نخست در حدود اواخر ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ میلادی از سوی اسپانیاییها بازدید شد و نخستین بار در سال ۱۵۱۱ بر روی یک نقشه اسپانیایی ظاهر گشت. اسپانیاییها و پرتغالیها از اواخر سده شانزدهم تا هفدهم مدتی مدعی تملک این جزیره شدند. در این دوره برخی از مردم سرخپوست آراواک ساکن جزیره به جزایر همسایه گریختند. اسپانیاییها و پرتغالیها مردم بومی کاریب را از جزیره راندند و پس از آن این جزیره مدتی بدون سکنه باقی ماند.
این جزیره از سال ۱۶۲۷ تا زمان استقلال (۳۰ نوامبر ۱۹۶۶ میلادی) از مستعمرات بریتانیا بودهاست. استعمار بریتانیا طی این مدت بهطور پیوسته ادامه داشت و باربادوس تنها جزیره کارائیب است که در دوره استعماری میان قدرتهای مختلف دست به دست نشد. در سالهای آغازین استعمار بریتانیا، بیشتر جمعیت این جزیره را مردان سفیدپوست و تعداد کمی برده سیاهپوست تشکیل میدادند. از چهرههای اصلی که سرمایه او استعمار و کشاورزی در باربادوس را به پیش برد، تاجر لندنی، سر ویلیام کورتن بود. کشت تنباکو، پنبه، زنجفیل و درخت نیل بیشتر توسط کشاورزان سفیدپوست انجام میشد تا اینکه در دهه ۱۶۴۰ صنعت نیشکر در جزیره پا گرفت. طی سالها، بردههای زیادی از آفریقا برای کار به باربادوس آورده شدند. در ۱۶ آوریل ۱۸۱۶ بزرگترین شورش بردگان در باربادوس رخ داد و رهبری آن را بوسا برعهده داشت.
در سال ۱۸۳۳ که آزادی بردگان اعلام شد تعداد بردگان در باربادوس در حدود ۸۳ هزار نفر بود. باربادوس بین سالهای ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۲ یعنی تنها به مدت چهار سال عضو فدراسیون هند غربی بود و سرانجام در سال ۱۹۶۱ خودگردان شد. در سال ۱۹۶۲ حزب دموکراتیک کارگر به رهبری ارول والتون برو برنده انتخابات شد. باربادوس در ۳۰ نوامبر سال ۱۹۶۶ از انگلیس استقلال یافت و والتون برو نخستوزیری کشور جدید را برعهده گرفت. وقوع توفان در سال ۱۷۸۰ جان بیش از چهار هزار نفر از ساکنان باربادوس را گرفت و در سال ۱۸۵۴ همهگیری وبا بیش از ۲۰ هزار کشته برجای گذاشت.[۶] بین سالهای ۱۹۴۶ و ۱۹۸۰ مهاجرت به بریتانیا باعث شد که رشد جمعیت باربادوس یکسوم کمتر از رشد معمولی شود.
باربادوس از ۳۰ نوامبر ۱۹۶۶ استقلال یافتهاست. حکومت آن پادشاهی مشروطه و دموکراسی پارلمانی بر الگوی نظام وستمینستر بریتانیا است. باربادوس از جمله کشورهای عضو جامعهٔ مشترکالمنافعانگلیس است، که تابع تاج و تخت انگلیس بوده و یک فرماندار کل به نمایندگی ملکهٔ انگلستان سرپرستی امور آن را به عهده دارد.
باربادوس در عین حال دارای یک نخستوزیر و دولت انتخابی است. باربادوس دارای یک مجلس نمایندگان و یک مجلس سناست که ۲۷ نفر اعضای مجلس نمایندگان انتخابی و ۲۱ نفر اعضای سنا منصوب ملکهٔ انگلیس هستند. لوید ارسکین سندیفورد از حزب دموکراتیک کارگر در سال ۱۹۸۷ نخستوزیر باربادوس شد. در سال ۱۹۹۶ سر کلیفورد هازبندز به عنوان فرماندار کل برگزیده شد، در سال ۱۹۹۷ نیز اوئن آرتور به سمت نخستوزیر انتخاب شد. در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۹۱ بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی باربادوس، حزب حاکم دموکراتیک کارگر به رهبری نخستوزیر «فروندل استوارت»، با کسب ۱۶ کرسی مجلس نمایندگان پیروز انتخابات شد. حزب رقیب باربادوس کارگر نیز توانست ۱۴ کرسی از مجموع ۳۰ کرسی پارلمان این کشور را به دست آورد. این دومین پیروزی پیاپی حزب دموکراتیک کارگر در انتخابات پارلمانی باربادوس بود. استوارت در سال ۲۰۱۰ پس از مرگ نخستوزیر «دیوید تامپسون»، قدرت را در اختیار گرفت و با این پیروزی برای اولین بار، یک دوره کامل نخستوزیر شد.
در دهه ۱۹۹۰ پاتریک مننیگ، نخستوزیر ترینیداد و توباگو به باربادوس و گویان پیشنهاد تشکیل یک اتحادیه سیاسی را داد اما این پروژه به خاطر بیماری ارسکین سندیفورد و شکست حزب او در انتخابات بعدی، متوقف ماند. باربادوس اما، همچنان پیوندهای نزدیکی با ترینیداد و توباگو و گویان دارد و بیشترین مهاجران گویانی، پس از ایالات متحده، کانادا، و بریتانیا، در باربادوس زندگی میکنند.
باربادوس در حدود ۱۷۵ کیلومتری شرق سنت وینسنت واقع شدهاست. درازای جزیره باربادوس ۳۴ کیلومتر، پهنای آن ۲۳ کیلومتر و مساحت آن ۴۳۱ کیلومتر مربع است. پایتخت باربادوس شهر بریجتاون با ۱۴۰ هزار نفر جمعیت میباشد، مساحت این جزیرهٔ کوچک ۴۳۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۲۷۰ هزار نفر است. دمای هوای باربادوس همیشه گرم است و با آغاز فصول مرطوب، بین ماه ژوئن تا نوامبر، کمی تغییر میکند. میانگین دمای جزیره ۲۶ درجه سانتیگراد است و بارش بهویژه در داخله جزیره فراوان است. به خاطر گرمای هوا، این جزیره محل کشت نیشکر است. در کرانههای جنوبی و غربی جزیره شناگاههای بسیاری با شن و ماسه ریز و دلپذیر وجود دارد. داخله جزیره اما پوشیده از تپهزار است. کرانههای باربادوس با صخرههای مرجانی احاطه شدهاند. توفان در منطقه آنتیل بسیار رخ میدهد اما باربادوس به خاطر موقعیت شرقی خود اغلب از آسیب این توفانها در امان میماند. رودخانههای کمی در این کشور وجود دارند. بزرگترین رودهای آن «رودخانه کانستیتیوشن» در بریجتاون و رود «لانگ پاند» در خلیجی به همین نام است. ارتفاع جزیره با شیب تدریجی کم نمیشود بلکه ارتفاع آن به صورت پادگانه (سطوح ایوانمانند طبیعی) و پلهپله به سمت شمال غرب کاهش مییابد.
چهار تپه معروف این جزیره همگی بر روی یک تیغه مرتفع در شمال شرق جزیره قرار گرفته و هلالی را پیرامون خلیج لانگ پاند شکل میدهند. این تپهها عبارتند از:
ماونت هیلابی (۳۴۰ متر)، در جنوب غرب لانگ پاند
کسل گرنت (۳۳۸ متر)، در جنوب لانگ پاند
فارلی هیل (۲۵۱ متر) در غرب لانگ پاند
ماونت استپنی (۲۴۶ متر) در شمال غرب لانگ پاند
باربادوس یکی از بالاترین سطوح استاندارد زندگی و نرخ باسوادی در جهان را داراست. نمایه توسعه انسانی باربادوس جزو ۳۵ کشور اول دنیا است. در قارهٔ آمریکا باربادوس از نظر این نمایه پس از ایالات متحده آمریکا و کانادا سومین کشور است. محصول عمدهٔ باربادوس که بخش اعظم صادرات آن را تشکیل میدهد شکر است. تولید ناخالص ملی باربادوس به موجب آخرین برآوردها نزدیک به چهار میلیارد و سیصد میلیوندلار بوده و درآمد سرانهٔ مردم آن به شانزده هزار دلار بالغمیشود. گردشگری از منابع اصلی درآمد این جزیره است.
این کشور به نسبت مساحتی که دارد محلی پرجمعیت و پرتراکم است و رشد جمعیت آن همچنان ادامه دارد. ۸۷ ٪ از نژاد مردم باربادوس سیاه، ۶ ٪ دورگهٔ سیاه و سفید و ۷ ٪ را سفید تشکیل میدهند، همچنین ۶۳ ٪ باربادوسیها پروتستان، ۴ ٪ کاتولیک و ۳ ٪ نیز سایر فرقههای مسیحی هستند. زبان رسمی باربادوس، انگلیسی میباشد. باسوادی در باربادوس نزدیک به ۱۰۰ درصد است، یونسکو باربادوس را در میان ۵ کشور نخست از نظر میزان باسوادی ذکر کردهاست.
نفوذ فرهنگ انگلیس بر فرهنگ باربادوس بیش از دیگر جزایر هند غربی بودهاست. نمونه این نفوذ را میتوان در ورزش ملی باربادوس یعنی ورزش کریکت دید. باربادوس کریکتبازان مهم چندی به خود دیدهاست ازجمله سر گارفیلد سوبرز و سر فرنک ورل. آشپزی باربادوسی آمیزه منحصربفردی است از آشپزی آفریقایی، هندی، و بریتانیایی. غذاهای اصلی محلی باربادوس کو-کو (Cou-Cou) و پرندهماهی هستند. از دیگر ماهیان مورد استفاده در آشپزی باربادوس میتوان به شمشیرماهی، نیزهماهی، تون بالهدراز، تون بالهزرد، سرخوی شمالی، دلفین و کوسه اشاره کرد. مواد خوراکی آشپزی باربادوس نیز عبارتند از: سیبزمینی شیرین، یم، درخت نان، مانیوک، برنج، سیبزمینی انگلیسی، و پاستا. از شهروندان معروف این کشور میتوان به ریانا اشاره کرد. او نخستین خوانندهٔ زن اهل باربادوس و دومین هنرمند باربادوسی است که موفق به دریافت جایزه گرمی شدهاست. او نخستین بار در کشور مادری خود و آمریکا مشهور شد و پس از آن با آهنگ «چتر» در سال ۲۰۰۷ به شهرت جهانی رسید.
جزیره بکر باربادوس در تمام طول سال هوای گرمی دارد. بنابراین محل مناسبی برای کشت نیشکر است. به عبارت دیگر میتوان گفت این جزیره در منطقهی آنتیل واقع شده است. اما خوشبختانه به دلیل قرار گرفتن در شرق آنتیل از طوفانهای معروف آنتیل در امان است. فرهنگ منحصربهفرد این جزیره، ریشهی انگلیسی، آفریقایی و هند غربی دارد؛ بنابراین معماری، آشپزی، موسیقی و رقص متمایزی نیز دارد. گردشگران میتوانند در میان میراث تاریخی، فروشگاهها، سواحل و طبیعت زیبا به گشت و گذار بپردازند و همچنین از شبزندهداریهای این مکان لذت ببرند. تابستانهای جزیره کاملا مرطوب است، پس بهترین زمان برای سفر به باربادوس فصل خشک و گرم بهار خواهدبود.
مردم کشور باربادوس بسیار با سواد هستند و سطح زندگی استاندارد در کشور باربادوس بسیار بالا بوده و به طور کلی رشد نرخ باسوادی در این کشور از موضوعات بسیار پر اهمیت محسوب میشود. نمایه های توسعه انسانی در کشور باربادوس به حدی رسیده که رتبه 35 کشور اول دنیا را کسب کرده است. این کشور با آمریکا و کانادا رقابت میکند مشخص است که در رتبه های جهانی این کشور دسته بندی های کاری مسیر های خاص خود را دارد.
شهر بریج تاون پایتخت کشور باربادوس بوده و در لیست شهرهایی قرار دارد که فضای زندگی خود را به صورت کاملاً مکانیزه و مدرن طراحی کرده است. این شهر دارای فضای خاصی است و به طور کلی آب و هوای بسیار تمیز دارد. شهر سینت جیمز یک شهر بندری در کشور باربادوس است و فضای گردشگری بسیار خوبی است این منطقه بسیار گران قیمت است و برای تفریح نیاز به هزینه های زیادی دارد. شهر سینت جان یک شهر بسیار دور از دسترس است که تنها گروه های گردشگری مشخصی به بازدید آن اقدام میکنند. این شهر دارای اصول گردشگری خاصی است. مشخص است که فضای این شهر به صورت حرفه ای دنبال شده است. هولتون یک منطقه به شکل مثلثی است که دارای فضای جنگلی بسیار خوبی است و در بخش های بیرونی شهر افرادی زیادی زندگی میکنند که سعی دارند به صورت خاص و دقیق شرایط زندگی را پیش ببرند. این شهر برای تحصیل و کار بهترین است و شرایط گردشگری خود را مدیون ایده دانشجویان هنر دوره 2010 است. این شهر در سال های گذشته مورد حمایت گروه های مختلفی از سرمایه گذاران قرار گرفته است.
غار هریسون یکی از جاهای دیدنی کشور باربادوس محسوب میشود این غار زیبا که به شدن مورد بازدید قرار میگیرد در سال 1794 کشف شده است. این غار زیبا یکی از مهمترین غارهای قندیلی در قاره آمریکا محسوب میشود که بازدید از آن کمی ترسناک است. دیواره های غار دارای طرح های قدیمی هستند که به صورت قندیل شکل در کنار هم قرار گرفته اند. بررسی ها نشان داده است که قدمت برخی از قندیل ها به بیش از چند میلیون سال پیش بر میگردد. غار هریسون دارای ورودی های زیادی است اما بهتر است برای بار اول از ورودی اصلی وارد شوید. در جاذبه های گردشگری کشور باربادوس این غار زیبا دارای بافت تاریخی زیبایی است. یک بخش زیبا در این غار ورودی آبشار شکلی است که برای کودکان بسیار جذاب به نظر میرسد، این آبشار برای شما خطای دید ایجاد میکند و فکر میکنید که قرار است به زمین بخورید. اینطور که مشخص است این غار زیبا در سال های اخیر بسیار مورد توجه گردشگران قرار گرفته است امروز مردم کمتری به سراغ این غار میروند، یکی از دلایل آن عدم اطلاع از زیبایی های این بخش است.
یک منطقه در کشور باربادوس وجود دارد که مشهور به هفت عجایب باربادوس است. این منطقه تاریخ کمیاب ترین مجموعه از جهان محسوب میشود که در آن آثار بسیار قدیمی نگهداری میشود و تا به امروز بیش از 400 شی با ارزش برای این منطقه کشف شده است.
فکت های باربادوس
1- باربادوس به عنوان "سرزمین ماهی پرنده" در گذشته شناخته شده است. ماهی پرنده یکی از جالب ترین انواع ماهی به دلیل توانایی آن در پرواز است و 40 گونه مختلف از ماهی های پرنده وجود دارد که می توانند در تمام اقیانوس های جهان یافت شوند.
2- هر ساله باربادوس 57 میلیون دلار رام(عرق نیشکر) خریداری می کند.
3- میدان ترافالگار Bridgetown دارای "مجسمه لرد نلسون" است. این مجسمه و میدان هر دو در تاریخ 22 مارس 1813 ساخته شده و هر دو قدیمی تر از هم نام لندنی شان با همین نام هستند.
4- طوفان ژانت در سال 1955 آخرین طوفان بزرگ این کشور بود.
5- گل ملی این کشور که لقب افتخار باربادوس را دارد Caesalpinia Pulcherrima نام دارد که در سراسر این کشور به رنگ های زرد و قرمز و نارنجی رشد می کند.
6- باربادوس اولین جزیره کارائیب بود که آب لوله کشی و آب آشامیدنی خالص داشته است.
7- باربادوس یک مکان گردشگری مشهور است که سالانه حدود 500000 بازدید کننده دارد.
8- باربادوس پیشرفته ترین کشور جزیره کارائیب است و همچنین در 5 کشور برتر توسعه یافته در نیمکره غربی ، در کنار ایالات متحده و کانادا قرار دارد.
............................................................
آشنایی با کشورها (128) : هائیتی
آشنایی با کشورها (127) : نیوزیلند
آرشیو مطالب