سوئیس (انگلیسی: Switzerland، آلمانی: Schweiz، فرانسه: Suisse، ایتالیایی: Svizzera) با نام رسمی کنفدراسیون سوئیس (به لاتین: Confoederatio Helvetica)، کشوری است در اروپای غربی که از شمال با آلمان، از شرق با اتریش و لیختنشتاین، از جنوب با ایتالیا و از غرب با فرانسه همسایه است. این کشور ۸٬۶ میلیون نفر جمعیت و مساحتی بالغ بر ۴۱٬۲۹۰ کیلومتر مربع دارد. سوئیس کشوری است به صورت جمهوری فدرال تککانتون و از ۲۶ ایالت تشکیل شدهاست که «کانتون» خوانده میشوند. پایتخت سوئیس شهر برن است و قطبهای اقتصادی این کشور دو شهر جهانی ژنو و زوریخ هستند. سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است و درآمد سرانه در این کشور با ۸۰۰۰۰ دلار برای هر نفر از بالاترینها در جهان است. سوئیس کشوری چندزبانه است و در آن چهار زبان آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی و رومانش به رسمیت شناخته میشوند.
سوییس یعنی جنگلی که سوخته و برای احداث بنا پاکسازی شده باشد. سوئیس دارای سابقهٔ طولانی بیطرفی در مناسبات جهانی است، بهطوریکه این کشور از سال ۱۸۱۵ تاکنون وارد هیچ جنگی نشدهاست. این کشور مقر بسیاری از سازمانهای بینالمللی چون صلیب سرخ و سازمان تجارت جهانی است. یکی از دو دفتر اروپایی سازمان ملل نیز در این کشور و در شهر ژنو قرار دارد.
تأسیس کشور سوئیس در تاریخ ۱ اوت ۱۲۹۱ ذکر میشود و این روز در سوئیس تعطیل ملی است. براساس گزارش واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست دربارهٔ استاندارد کیفیت زندگی، سوئیس بهترین و بالاترین سطح کیفیت زندگی در جهان را دارد.
سلتها اولین ساکنان سوئیس بودند. تیرهای از این قوم که هلوتیا (Helvetia) نام دارند پیش از تسلط رومیان بر سوئیس، در کوهستانهای ژورا و آلپ ساکن شدند و آنجا را هلوتیا نامیدند. هلوتیا در سال ۵۸ پیش از میلاد به تصرف ژولیوس سزار امپراتور روم درآمد. در قرن پنجم میلادی ژرمنها به این سرزمین وارد و در ساحل غربی رود آر ساکن شدند. ژرمنها و اقوام بورگون (Burgun) و فرانک جامعهای مستقل تشکیل دادند. آنها در سال ۶۳۹ میلادی دولتی را بنیان گذاشتند که بعدها فرانسه نامیده شد. در سدهٔ نهم بین سوابیا (Swabia) و بورگوندیها (Burgundians) تقسیم و در سال ۱۰۳۳ تحت نظارت امپراتوری مقدس روم وحدت پیدا کردند. حکومت منطقه در قرن سیزدهم بین کنتها و خاندان هابسبورگ) و حکمرانان محلی تقسیم شد. در سال ۱۲۹۱ سه منطقهٔ آوری (Uri) و شویتس (Schwyz) و اونتروالدن (Unterwalden) اتحادیهای تشکیل دادند که اساس کنفدراسیون سوئیس قرار گرفت.
قانون اساسی سوئیس در ۲۹ مه ۱۸۷۴ تصویب شد و پس از آن نظام سیاسی سوئیس مرکب از دموکراسی مستقیم و غیرمستقیم بر مبنای حق حاکمیت مردم و جدایی از قدرتها است. در انتخابات فدرال همهٔ شهروندان بالای ۱۸ سال واجد شرایط رای دادن هستند. مردم سوئیس با فرهنگ سیاسی غنی و پیشرفته و به پشتوانهٔ قانون اساسی و تجربیات گرانبهای تاریخی این کشور، در فرایندهای قانونگذاری و اجرایی، به شیوهای بدیع و فعال مشارکت دارند. بدینگونه که برای تصویب شدن یا نشدن قانونهای خاص، در کشور همهپرسی صورت میگیرد. بنابر قانون اساسی اگر دادخواستی حداکثر آرا را کسب کند تصویب خواهد شد. دولت این کشور تنها در سال ۲۰۱۶، ۱۳ بار همهپرسی برگزار کرد. سوئیس تنها کشوری در جهان است که دموکراسی مستقیم دارد. به این معنا که هر شهروندی امکان اعتراض به هر قانونی را دارد، و این امکان را دارد که درخواست اصلاح و تعدیل قانون را داشته باشد.
در بیشتر کشورهای غربی بعد از جنگ جهانی اول بود که زنان توانستند حق رأی داشته باشند. سوئیس جزو آخرین کشورهای غربی بود که به زنان حق رای داد. تقاضا برای رفع محرومیت سیاسی از زنان در سوئیس از سال ۱۸۸۴ مطرح شده بود. با این وجود تا سال ۱۹۷۱ زنها حق شرکت در انتخابات را نداشتند.
ارتش سوئیس شامل نیروی زمینی و نیروی هوایی است. تنها در حدود ۵ درصد از این ارتش حرفهای است و بقیه متشکل از سربازان وظیفه است. سن خدمت وظیفه عمومی در سوئیس بین ۲۰ تا ۳۴ سال است که در شرایط ویژه به ۵۰ سال میرسد. خدمت وظیفه عمومی در سوئیس برای مردان اجباری است، هرچند زنان هم میتوانند داوطلبانه عضو ارتش شوند. سوئیس به خاطر اینکه کشوری است که به دریا راه ندارد، فاقد نیروی دریایی است. اما در کرانهٔ دریاچههای مرزیاش دارای گارد ساحلی است.
سوئیس با مساحت ۴۱٬۲۸۵ کیلومتر مربع کشور نسبتاً کوچکی است و با جمعیت ۸/۳ میلیونی دارای تراکم جمعیت متوسطی به اندازه ۲۰۷ نفر در هر کیلومتر مربع است. این تراکم در مناطق جنوبی سوئیس که کوهستانی است کمتر از میانگین است، درحالی که قسمتهای شمالی پرتراکم ترند. سوئیس بهطور کلی به سه منطقه جغرافیایی تقسیم میشود: کوههای آلپ سوئیس، ناحیه میتلاند یا فلات سوئیس و کوههای ژورا در ناحیه شمالغربی و حوالی مرز فرانسه.
سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است. سوئیس عضو اتحادیه اروپا نیست ولی عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) است. در سال ۱۹۹۹ میلادی سوئیس با اتحادیه اروپا قرارداد بست و عضو EFTA گردید. به موجب این قرارداد، داد و ستد بین کشورهای عضو اتحادیه با سوئیس آسانتر گشت. بانکداری در سوئیس یکی از مهمترین بخشهای این کشور محسوب میشود. شرکتهای بیمه نیز سهم زیادی در اقتصاد سوئیس دارند. دیگر بخش مهم اقتصادی صنعت توریسم است. ژنو و زوریخ جزو شهرهای گردشگرپذیرند. همچنین کوهستانهای این کشور میزبان گردشگرانی هستند که برای ورزشهای برفی به این کشور سفر میکنند. صنعت ماشینآلات یکی از بزرگترین بخشهای سوئیس است؛ بهطوریکه ۴۵ درصد صادرات و ۴۴ درصد کل کارگران کشور به این بخش اختصاص دارد. سوئیس تقرییا ۵۰ درصد از مجموع تولید جهانی ساعت را دارا است. ساعتهای لوکس ساخت این کشور در دست بسیاری از سلبریتیها و افراد ثروتمند جهان میدرخشد. هر سال ۷ میلیون قطعه شکلات معروف تابلرون در شهر برن سوئیس تهیه وتولید میشود.
دربارهٔ سوئیس میتوان به اختراعات مهم در آن اشاره کرد. ولکرو، سلفون، چاقو ارتش سوئیس، سیب زمینی سرخ کرده، فونت Helvetica، دوچرخه سواری، LSD، شکلات تلخ خوراکی و شکلات شیری در سوئیس اختراع شدهاند. دانشمندان سوئیسی همچنین تحقیقاتی در زمینه استفاده از LSD برای درمان بیماری و اختلالات روانی دارند.
جمعیت کشور سوئیس بالغ بر هفت و نیم میلیون نفر است. ۱۰٪ از این جمعیت زبان آلمانی زبان اولشان محسوب میگردد که این زبان در قسمتهای شمالی و مرکزی زبان اول است. ۱۹٪ زبان فرانسوی زبان اولشان است که اکثراً در غرب این کشور زندگی میکنند. ۸٪ به زبان ایتالیایی سخن میگویند که غالباً در جنوب سوئیس ساکن هستند و تنها حدود یک درصد از آنها به زبان رومانش صحبت میکنند که در قسمت جنوب شرقی این کشور هستند. در حدود ۲۲٪ جمعیت سوئیس را مهاجران تشکیل میدهند. اکثراً مهاجران به خاطر شغل راهی این کشور میشوند. دین اکثر مردم این کشور مسیحیت است. ۴۳٪ از آنان کاتولیک ۳۵٪ آنها پروتستان و ۲٪ آنها ارتودوکس هستند. دین ۴٪ مردم نیز اسلام است. بقیه نیز پیرو دینهای دیگر یا بدون دین هستند. سوئیس را با شکلات، پنیر، سیستم بانکداری، ساعتسازی و کوهستانهایش میشناسند.
در گذشته فرهنگ سوئیس تحت تأثیر همسایگانش بودهاست. اما در سالهای اخیر با وجوه تمایز در آن رشد یافتهاست. بهطور کلی سوئیس را از مراکز فرهنگی اروپا نمیدانند. خانوادهها در سوئیس عموماً کوچک اند و والدین اغلب یک یا دو فرزند دارند. حریم خانواده در این کشور بسیار مهم است. بیشتر مردم سوئیس هنگام احوال پرسی باهم دست میدهند و آداب سنتی را رعایت میکنند. کشور سوئیس به خاطر ماهیت بشردوستانهاش شناخته شدهاست.
آشپزی سوئیس دارای چند چهره است. در حالی که ظرفهای فوندو (ظرفی برای درست کردن پنیر و روغن) از روستی (غذایی عمدتاً از سیب زمینی و پنیر) و مانند دیگر غذاهای سوئیسی در کل کشور مصرف میشود، اما هر منطقه توسعه یافته برای خود نسبت به اقلیم و زبان آن منطقه خوراکی متفاوت دارد. طبخ سنتی سوئیس بسیار شبیه خوراک و موادی است که در دیگر کشورهای اروپایی نیز موجود است، همچنین محصولات لبنی ممتاز مثل پنیر گرویره و امنتال که در درههایی به همین نام ساخته میشوند در گروه خوراک سوئیسی قرار دارند. شکلاتسازی در سوئیس از قرن ۱۸ میلادی شروع شد، اما در اواخر قرن ۱۹ به شهرت جهانی رسید که دلیل آن دستیابی به صنعت و اختراعاتی در زمینه معتدلسازی و شکلدهی شکلات بود که منجر به بالا رفتن کیفیت آن شد. همچنین ابتکار ساخت شکلات شیری توسط دانیل پیتر از این اقدامات بود.
ادبیات در سوئیس متأثر از زبانهای این کشور است. رمان هایدی اثر یوهانا اشپیری شناخته شدهترین اثر ادبی سوئیس است. کتاب نسبتاً مشهور دیگری که میتوان نام برد رمان خانواده سوئیسی رابینسون اثر یوهان ویس است که به تقلید از رمان رابینسون کروزوئه نوشته شدهاست. اکثر مردم سوئیس مسیحی هستند و اسلام دومین دین در این کشور است. ادیان دیگر در حدود ۴٫۳٪ در بین مردم این کشور طرفدار دارند و در حدود ۱۱٫۱٪ مردم سوئیس دارای هیچ دینی نیستند. اکثریت مردم سوئیس پیرو آیین مسیحی هستند. در بین انواع شاخههای مسیحیت کاتولیک بیشترین طرفدار را با حدود ۴۱٫۸٪ در بین مردم این کشور دارد. بعد از کاتولیک، پروتستان با حدود ۳۵٫۳٪ و ارتودوکس با ۱٫۸٪ قرار دارند. سایر شاخههای مسیحیت هم ۰٫۴ مردم سوئیس را تشکیل میدهند. با دربرگرفتن ۴٫۳٪ جمعیت سوئیس؛ پس از مسیحیت اسلام دومین دین غالب کشور سوئیس بهشمار میرود. مسلمانان در تمامی شهرهای سوئیس پراکندهاند. مراکز مراسم مذهبی مسلمانان به حدود ۹۰ مرکز میرسد.
سوئیس به عنوان یک کشور فدرال شامل سه سطح سیاسی است: کنفدراسیون سوئیس، کانتونها یا استانها، کامونها (یا تقسیمات منطقهای داخل استانها). ۲۶ دولت محلی بخشی از حاکمیتشان را به دولت فدرال تفویض میکنند. دموکراسی در سوئیس با المانهایی که در ادامه ذکر میشود هویت خود را پیدا میکند: یک دموکراسی نیمه مستقیم، اهمیت حقوق شهروندی، حقوق سیاسی و پایهای و بیطرفی در سیاست خارجی. در سیاست داخلی، به تقسیم قدرت احترام گذاشته میشود، که این امر پاسخگوی ضرورت توافق گروهی با توجه به تفاوتهای فرهنگی و مذهبی در کشور میباشد، و این مورد به وسیله نمایندگی متعادل (فرهنگهای مختلف) در داخل نهادها و موسسات عمومی محقق میشود.
کشور سوئیس در طی زمان و از میان شبکههایی از اتحادها و پیمانها، که در ابتدا هدف دفاع مشترک و امنیت داخلی را دنبال میکردند، شکل گرفت. این توافقات هر چه بیشتر و بیشتر کانتونهای سوئیس را به هم پیوند داد و دامنههای مختلف را در بر گرفت. بر اساس اصل «یکی برای همه، همه برای یکی» که شعار سنتی سوئیس(فارغ از ساختار رسمی) میباشد، کانتونها شروع به بستن توافقات مشترک با قدرتهای اروپایی کردند (به عنوان مثال پیمان روابط دوستانه با فرانسه در سال ۱۴۴۴، یا پیمان با واتیکان در اوایل قرن شانزدهم). با این حال، کانتونهای مختلف کاملاً مستقل بودند و ارگان کشوری وجود نداشت. پذیرش یک سیستم فدرال در سال ۱۸۴۷ توسط تمامی کانتونهای سوئیس (سوئیس در ابتدا یک کنفدراسیون بود، پس از حمله نظامی و یک دوران از تنشهای تحمیلی به وسیله فرانسه، یک جمهوری واحد بر اساس مدل ژاکوبن پایهگذاری شد) تولد سوئیس مدرن را در این تاریخ درج کرد. دولت فدرال یا قدرت اجرایی، بهطور مشخص (تا سال ۱۹۸۲) از کانتونها و جریانات رادیکال (طرفدار اصلاحات اساسی) که نه تنها تغییرات عمیق را در سوئیس پایهگذاری کردند، بلکه پایهگذار واقعی سیاست در سوئیس نیز بودند، تشکیل شده بود. ایدههای آنها بر روی دو موضوع تمرکز داشت که اولی نزدیک شدن به سیستم ضد دیکتاتوری بود: یک سیستم سیاسی لیبرال که از آزدایهای فردی به اندازه آزادیهای اقتصادی بهره میبرد. و دومی یک سیستم مسئولیت مشترک که یکپارچگی تمام شهروندان را در بر میگیرد و شامل تمامی جریانات سیاسی و اجتماعی در داخل جامعه میشود. این دو اصل یکی از بنیانهای اصلی و مهم سوئیس را که عامل تثبیت همزیستی مسالمت آمیز داخلی میباشد را پایهگذاری میکنند.
نشان ملی جمهوری سوئیس با پس زمینه قرمز و دارای یک صلیب نقره ای یونانی در میان خود است البته در مورد شکل صلیب اختلاف بود که در نهایت در سال ۱۸۸۹ میلادی در قانون این کشور ذکر شد که اندازه دو خط صلیب باید برابر باشد.
تاریخ سوئیس به حدود 150.000 سال قبل بر می گردد ، ضمنا قدیمی ترین شهرک کشاورزی یافت شده در این منطقه به 5300 سال قبل از میلاد می رسد ؛ ضمنا La Tene یکی از اولین فرهنگ هایی است که که در این منطقه بوجود آمده است و در طول عصر آهن در حدود سده پنجم قبل از میلاد توسعه و به اوج رسید . هلوتی ها ( Helvetii ) یکی از مهم ترین قبایل سلتی در سوئیس بودند اما در جریان جنگ Bibracte، ارتش روم به رهبری ژولیوس سزار آنها را شکست داد. سلتها اولین ساکنان کشور سوئیس بودند و تیره ای از این قوم که هلوتیا ( Helvetia ) نام داشت قبل از تسلط رومیان بر سوییس ، در کوهستان های ژورا و آلپ ساکن بودند و آنجا را به اصطلاح هلوتیا می نامند. هلوتیا در سال 58 قبل از میلاد به تصرف ژولیوس سزار امپراطور روم درآمد و در قرن 5 میلادی ، ژرمن ها به این سرزمین وارد و در ساحل غربی رود آر سکونت کردند و ژرمن ها و اقوام بورگون ( Burgun ) و فرانک جامعه ای مستقل شکا دادند و آنها در سال 639 میلادی ، دولتی را بنیان گذاشتند که بعدها فرانسه نام گرفت و در دهه نهم بین سوابیا ( Swabia ) و بورگوندیها ( Burgundians ) تقسیم و در سال ۱۰۳۳ تحت نظارت امپراطوری مقدس روم وحدت بوجود آمد و حکومت منطقه در قرن 13 بین کنتها و خاندان هابسبورگ و حکمرانان محلی تقسیم گردید و در سال 1291 میلادی سه منطقه : اوری (سرزمین فعلی سوییس) و شوایتس ( schweiz ) و اولتروالدن ( Ulterwalden ) اتحادیه ای شکل دادند که اساس کنفدراسیون سوییس قرار گرفت .
مردم سوئیس فروتن و بسیار قانون مدار هستند و این مردمان به میراث غنی و بزرگ قوم خود افتخار می کنند و به همین دلیل فرهنگ بومی و هنرهای مرتبط به آن بسیار زنده بوده و مورد استفاده قرار گرفته و می گیرد و نیز سوئیس چیزی بیشتر از شکلات های مرغوب و محبوب در میان گردشگران سوئیس برای ارائه به بازدید کنندگان خود دارد و به خوبی از مردم ، تاریخ غنی و هنرهای خود مراقبت و نگهداری می کنند و ضمنا مردم با سه زبان اصلی در این کشور صحبت می کنند : آلمانی ، فرانسوی و ایتالیایی . البته نا گفته نماند که زبان اصلی سوئیس ها رومانش (Romansh) می باشد و تاثیراث این سه کشور را در فرهنگ و سنت های سوئیس می توان به خوبی از نزدیک حس کرد. مردم سوئیس به خاطر محافظه کاری و قانون مداری شهرت عام و خاص دارند ، وقت شناسی و صداقت از ارزش های مهم این کشور محسوب می شود و از بازدید کنندگان سوئیس نیز انتظار دارند که این قوانین را رعایت کنند .
شاید برایتان جالب باشد بدانید که یکی از بالاترین نرخ های امید به زندگی در جهان متعلق به این کشور است و نرخ متوسط مرگ و میر برای مردان ، هشتاد سال و زنان هشتاد و چهار سال برآورد شده است، اهالی این کشور خیلی اهل بیرون رفتن و گشت و گذار نیستند و کمتر به شرکت در رویدادهای عمومی علاقه نشان می دهند ، مردانگی در زمینه رقابت و کسب موفقیت از دیگر ارزش های مهم این کشور بشمار می رود و کودکان را استقلال تشویق و نرغیب می کنند و به آن ها آموزش می دهند که با دوچرخه و به تنهایی به مدرسه برود و مستقل باشند ؛ پوشاک سنتی سوئیس هنوز هم در برخی موارد خاص پوشیده در بین مرد ها و زنان سنتی پوشیده می شود ، زنان یک بلوز آستین بلند ، دامن ، پیشبند ابریشمی ، زیر پیراهنی و جوراب شلواری می پوشیدند و مردان نیز پیراهن سفید و شلوارک به تن می کنند . طرز پوشش معاصر بیشتر تحت تأثیر زندگی شهری در جهان است و ترکیب شلوار جین و تی شرت از همه بیشتر در بین عموم مردم طرفدار دارد . نوجوانان از لباس های ورزشی بسیار استفاده می کنند تا با سبک زندگی ورزشی شان تطابق داشته باشد و بزرگسالان نیز به تهیه پوشاکی از الیاف هماهنگ با طبیعت دقت ویژه ای می کنند .
آب و هوای سوئیس از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است و آب و هوای غالب آن ، معتدل به همراه تابستان های گرم و مرطوب و زمستان های سرد و برفی می باشد و بلندترین یخچال کوهستان آلپ به طول 14 مایل که میراث جهانی یونسکو نیز است ، در کشورسوئیس واقع شده است . مرتفع ترین ایستگاه قطار اروپا Jungfraujoch با ارتفاع 11.330 پا در این کشور قرار دارد .
زوریخ (به آلمانی: Zürich) بزرگترین و پرجمعیتترین شهر در کشور سوییس و مرکز کانتون زوریخ میباشد. جمعیت شهر زوریخ ۴۰۲٬۷۶۲ نفر است (تاریخ آخرین برآورد جمعیت ۱۱ دی ۱۳۹۵). این شهر در شمال مرکزی سوییس، در دامنهٔ کوههای آلپ جای گرفتهاست. زوریخ، مهمترین قطب اقتصادی سوییس بهشمار رفته و گاه از آن به عنوان پایتخت فرهنگی این کشور یاد میشود؛ حالآنکه پایتخت سیاسی سوییس، شهر برن است. زوریخ شهری با بهترین کیفیت زندگی در جهان شناخته میشود. این شهردر تاریخ ۲۸ شهریور سال ۱۳۹۴ به عنوان گرانقیمتترین شهر جهان شناخته شد. دانشگاه زوریخ، با بیش از ۲۵٬۰۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی، بزرگترین دانشگاه در کشور سوئیس محسوب میشود. در حال حاضر این دانشگاه دارای دانشکدههای هنر، اقتصاد، حقوق، علوم پزشکی، دامپزشکی، علوم کاربردی، الهیات و فلسفه است. دانشگاه پلی تکنیک زوریخ، یکی از دانشگاههای مهم کشور سوئیس است که مرکز آن در شهر زوریخ قرار گرفتهاست.
دانشگاه پلی تکنیک زوریخ در سال ۱۸۵۴ تأسیس شد و در سال ۱۸۵۵ پذیرش دانشجو را آغاز کرد. در ابتدا دارای دانشکدههای معماری، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، شیمی، جنگل داری بود. این دانشگاه همچنین در فهرست «برترین دانشگاههای جهان» که توسط مؤسسهٔ اروپایی تحقیقات دانشگاهی انجام شد، در ردهٔ ۲۴ جهان قرار دارد. جایگاه این دانشگاه در بین برترینهای جهان، در رشتههای مهندسی، ردهٔ ۱۳ جهان و در رشتههای علوم و ریاضیات، ردهٔ ۱۵ جهان میباشد. این دانشگاه ۲۱ برندهٔ جایزهٔ نوبل را در لوح افتخارات خود دارد که یکی از آنها آلبرت اینشتین بودهاست. در حال حاضر، بیش از ۱۷۱۸۷ در مقطع کارشناسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دکترا ثبت نام کردهاست. پرسنل دانشگاه ۱۰۰۴۰ نفر میباشند
فکت های سوییس
1- پایتخت و رئیس جمهور ندارد : شهر برن پایتخت رسمی کشور سوییس نیست و شخص اول کشور در حقیقت رئیس کنفدراسیون سوییس است نه رئیس جمهور آن. در این کشور چهار زبان رسمی وجود دارد. شهروندان سوییسی حق لغو قوانین مصوب پارلمان کشور را دارند و هیچگونه درگیری نژادی ای در این کشور وجود ندارد.
2- آزاد اندیشانه ترین قوانین را درمورد اسلحه دارد : از آنجایی که این کشور در هیچ درگیری نظامی دخالت ندارد، بسیاری از مردم تصور می کنند سوییس سرزمین مردمان صلح طلب است. اما این مسأله کاملا درست نیست. در سوییس خدمت سربازی اجباری است و از سن هجده سالگی آغاز می شود. بیشتر جمعیت مردان در نیروی ذخیره ی ارتش هستند، به همین دلیل مردان در خانه اسلحه نگهداری می کنند و برای استفاده از آن در هر زمانی آماده هستند. در این کشور ۸ میلیون جمعیت و ۴ میلیون اسلحه وجود دارد (برای هر ۱۰۰ نفر۵۰ اسلحه). با این حال، سوییس در دنیا پایین ترین نرخ ارتکاب جرم را دارد. علاوه بر این، فروش مشروبات الکلی تنها از ساعت ۱۰ شب شروع می شود.
3- رشوه خواری امری قانونی است : در سال ۲۰۱۷، سوییس در رتبه ی سوم فهرست کشورهایی قرار گرفت که مبارزه ای جدی و فعال در زمینه ی رشوه خواری دارند. اما نکته ی عجیب آن است که کشور سوییس تصمیم گرفت رشوه را به عنوان شکلی از پرداخت برای خدمات ویژه قانونی کند. آن ها تصور می کنند این کار از مبارزه با رشوه خواری موثرتر است.
4- جریمه ها بر اساس درآمد افراد محاسبه می شود : بیشترین جریمه ی رانندگی با سرعت غیر مجاز در دنیا متعلق به کشور سوییس است. اما جریمه ها در این کشور ثابت نیستند و بر اساسا میزان درآمد شهروندان محاسبه می شوند. استنباط آن ها از عدالت اینگونه است.
5- بیشترین صادرات آن در بخش شکلات است : در شهر برن، سالانه بیش از ۷ میلیون قطعه شکلات مشهور «تابلرون» تولید می شود. نوعی شکلات یاقوتی رنگ هم از اختراعات جدید این کشور است. یکی از شرکت های سوییسی شمش های طلایی تولید می کند که به شکل قطعات شکلات هستند و می توان آن ها را به راحتی به تکه های کوچک تری تقسیم کرد که یک گرم وزن دارند و برای پرداخت هزینه قابل استفاده هستند.
6- چاقوهای سوییسی در اصل متعلق به رم هستند : چاقوهای سوییسی در اواخر قرن نوزدهم ساخته شدند اما درحقیقت نمونه ی اولیه ی این چاقوها به زمانی دورتر تعلق دارد. در یکی از موزه های کمبریج، یک وسیله ی چند منظوره وجود دارد که در رم باستان ساخته شده است. این وسیله شامل قاشق، چنگال، تیغ، خلال دندان، کاردک و نوعی سیخ است. تنها بخش چاقوهای سوییسی که در سوییس ساخته نمی شود دربازکن است. این قسمت در کشور ژاپن تولید می شود.
7- بابا نوئل به همراه یک مرد عجیب می آید: در سوییس بابا نوئل روز ششم دسامبر با کیسه ی بزرگی از آبنبات، کره ی بادام زمینی و نارنگی به دیدن بچه ها می رود. اما او تنها نیست و مرد عجیبی همراه او است که با چهره و لباس هایی سیاه رنگ ظاهری ترسناک دارد. این مرد بچه های شرور را با چوب تنبیه می کند. اما بچه هایی که قول بدهند در سال آینده بچه ی بهتری باشند تنبیه نخواهند شد.
8- یک هتل روباز دارد : دو برادر سوییسی به نام های فرانک و پاتریک ریکلین، در میان رشته کوه های آلپ یک هتل روباز افتتاح کردند . یک شب اقامت در اتاق های بدون دیوار و سقف این هتل ۳۰۰ دلار هزینه دارد. این هتل در ارتفاع ۴ هزار پایی از سطح دریا (حدود ۱۲۱۹ متر) قرار گرفته است. در اتاق های هتل، علاوه بر تخت دو نفره، میزهای پاتختی و تلویزیون وجود دارد. جالب ترین ویژگی اتاق های این هتل، منظره ی کشور سوییس است که درست در برابر تخت قرار دارد.
9- اولین برگی که روی درخت بلوط ژنو بروید نماد آغاز بهار است : در شهر ژنو، بیش از ۲۰۰ سال است که سنت ویژه ای درخصوص فرا رسیدن بهار وجود دارد. با رویش اولین برگ بر روی درخت بلوط کنار ساختمان دولت در شهر ژنو، بهار به طور رسمی آغاز می شود. در اغلب مواقع، بهار از ماه مارس (در ماه اسفند) آغاز می شود اما گاهی هم اتفاقات بامزه ای رخ می دهد. برای مثال در سال ۲۰۰۲، اولین برگ درخت در ۲۹ دسامبر (اوایل دی ماه) ظاهر شد یا در سال ۲۰۰۶، رویش برگ ها دوبار و ابتدا در ماه مارس و سپس در ماه اکتبر (آبان) رخ داد.
10- از خوکچه های هندی مراقبت می کنند : مردم سوییس بیش از یک خوکچه ی هندی به عنوان حیوان خانگی دارند. این مسأله به دلیل آن است که دانشمندان پی برده اند این حیوانات در تنهایی بسیار غمگین می شوند و نیاز به یک همدم دارند. به همین دلیل با مرگ یکی از خوکچه های هندی، صاحب آن باید خوکچه ی دیگری بخرد و به این ترتیب سوییسی ها تا آخر عمر از خوکچه های هندی مراقبت می کنند. برای جلوگیری از این مسأله، سرویس ویژه ای برای اجاره ی خوکچه ها در نظر گرفته شده؛ به گونه ای که شهروندان در هر زمان می توانند خوکچه ای را که خریداری کرده اند، به مبلغ نیمی از قیمت اولیه ی آن پس دهند. در خصوص گربه ها، مردم اجازه دارند تنها یک گربه نگهداری کنند، به شرط آنکه به گربه ی خود اجازه دهند از خانه بیرون برود یا از پنجره گربه های دیگر را تماشا کند. در غیر اینصورت، باید از دو گربه مراقبت کنند.
11- سلام دادن به سبک هیتلر ( که به آن Heil Hitler گفته می شود ) در سوییس قانونی است تا زمانی که یک عقیده شخصی باشد نه بهانه ای برای تبلیغات.
12- سوییس بیش از 1500 دریاچه دارد ، جالب است بدانید هر کجا که باشید احتمالا 10 مایل آنطرف تر شما یک دریاچه است.
13- به طور متوسط هر بزرگسال در سوییس 513000 دلار سرمایه دارد.
....................................................
آشنایی با کشورها (107) : ارمنستان
آشنایی با کشورها (106) : مالاوی
آرشیو مطالب