سدان جمع و جور «پژو»، پژو ۳۰۱، یکی از سه محصولی است که بنا بود در قالب قرارداد همکاری مشترک ایرانخودرو و پژو فرانسه به تولید برسد و قرار بود پس از بازگشت این خودروساز فرانسوی ابتدا به صورت وارداتی و سپس با مونتاژ در خطوط تولید ایکاپ به بازار ایران وارد شود، اما با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، پژو هم ارتباط خود را برای دوم با ایران قطع کرد و سرنوشت این پروژه دچار تغییر شد. پس از عهد شکنی و ترک یکطرفه قرارداد بازار ایران توسط پژو در سال ۹۷، ایرانخودرو عزم خود را جزم کرد تا با تقویت زنجیره ارزش تولید، محصول پژو ۳۰۱ را به صورت مستقل و بدون حضور شریک فرانسوی به تولید برساند.
گروه صنعتی ایرانخودرو توانسته بدون اتکا به پژو فرانسه و با توسعه همكاری با قطعهسازان توانمند ایرانی، ارتباط با مراكز دانشبنیان، مراکز علمی و دانشگاهی و همچنین نهادها و مراكزی كه با تولید قطعات با تكنولوژی بالا توانمندی حمایت از صنعت خودرو را دارند بتواند نتیجه اقتدار و به كارگیری دانش و تخصص جوانان و متخصصان ایرانی را به منصه ظهور برساند. سرانجام در تیرماه ۹۸ ایرانخودرو پس از حدود چهار سال کش و قوس در غیاب پژو فرانسه، خط تولید آزمایشی نسخه فیس لیفت پژو ۳۰۱ ایرانی را با داخلیسازی ۸۰ درصد قطعات راهاندازی کرد.
محصول ۳۰۱ توليدی ایرانخودرو، مدل ۲۰۱۷ این محصول است که فيسليفت مدل قبلی (۲۰۱۲) محسوب میشود. مدل ۲۰۱۷ آخرين فيس ليفت در بازار جهانی است كه نسبت به مدل قبلی در نمای جلو و عقب تغييراتی را شاهد بوده است. داستان اما محدود به راهاندازی خط تولید نیست چرا که از ماه جاری، اولین سری ۳۰۱ های پیشفروش شده تحویل مشتریان می شود. از این رو جالب است بدانیم پژو ۳۰۱ ایرانی که از آن به عنوان جایگزین پژو پارس و پژو ۴۰۵ یاد میشود، با چه مشخصات و کدام امکانات قرار است تولید شود تا به دست مصرف کننده برسد.
پژو ۳۰۱ تولید داخل در نسخه فیسلیفت به پیشرانه ۱٫۶ لیتری EC5 مجهز است که نمونه به روزتر و ارتقاءیافته موتورهای TU5 معروف است. پژو ۳۰۱ جعبه دنده ۵ سرعته دستی BE4 و شش سرعته اتوماتیک آیسین، توان آن را به چرخهای جلو میرسانند. گیربکس BE4 نمونه ارتقاء یافته گیربکسهای BE است که هم اکنون در خودروی پژو ۲۰۷ دستی بکار رفته است میباشد. این گیربکس جدید با ارتقاء برخی از قطعات بهبود یافته است، به طوری که شیفینگ و شیفتر (سیستم تعویض دنده) در ۳۰۱ به صورت تغییر یافته و به صورت کابلی طراحی شده که این موضوع باعث روان تر شدن فعالیت تعویض دنده میشود.
مشخصات فنی کامل پژو ۳۰۱
نوع موتور |
حجم موتور |
حداکثر قدرت |
حداکثر گشتاور |
جعبه دنده |
شتاب صفر تا 100 |
حداکثر سرعت |
مصرف سوخت (ترکیبی) |
استاندارد |
EC5 |
1587 سی سی |
115 اسب بخار در دور 6000 / دقیقه |
150 نیوتون متر در دور 4000 / دقیقه |
5 سرعته دستی |
11/5 ثانیه (دستی) |
190 کیلومتر در ساعت (دستی) |
6/6 لیتر در هر 100 کیلومتر |
یورو 5 |
6 سرعته اتوماتیک |
12/1 ثانیه (اتوماتیک) |
180 کیلومتر در ساعت (اتوماتیک) |
معرفی تیپهای پژو ۳۰۱
تــــــــــیــــــــــپ LX |
جعبه دنده دستی ۵ سرعته BE4 / ترمزهای جلو دیسکی - عقب کاسه ای / کروز کنترل / محدودکننده سرعت / تریم داخلی پارچه / نمایشگر لمسی / کنترل سیستم صوتی از پشت فرمان / زیر آرنجی متحرک جلو / شیشه ها و آینه های برقی / چراغ روشنایی روز / کامپیوتر سفر / بلوتوث / دو کیسه هوا / ترمز ABS-EBD و BA / رینگ آلومینیومی / سیستم تهویه مکانیکی دستی / سنسور پارک و دوربین عقب
امکانات احتمالی: سیستم کنترل پایداری الکتریکی / سنسور فشار باد لاستیک
|
تــــــــــیــــــــــپ ALX |
جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک آیسین ژاپن / ترمزهای جلو و عقب دیسکی / کروز کنترل / محدودکننده سرعت / تریم داخلی پارچه / نمایشگر لمسی / کنترل سیستم صوتی از پشت فرمان / زیر آرنجی متحرک جلو / شیشه ها و آینه های برقی / چراغ روشنایی روز / کامپیوتر سفر / بلوتوث / دو کیسه هوا / ترمز ABS-EBD و BA / سیستم کنترل پایداری الکتریکی / رینگ آلومینیومی / سیستم تهویه دستی مکانیکی / سنسور پارک و دوربین عقب
امکانات احتمالی: سنسور فشار باد لاستیک / سانروف / رینگ آلومینیومی دو رنگ / سیستم تهویه دستی الکتریکی
|
پژو ۳۰۱ تولید داخل چه تفاوتی با نسخه های بازار جهانی دارد؟
با افتتاح رسمی خط تولید پژو ۳۰۱ در ایرانخودرو، تصاویر مختلفی از نسخههای متفاوت آن در اینترنت و محافل خودرویی کشور منتشر شد. همین مسئله سبب گردید تا فعالان فضای مجازی به نبود برخی امکانات در نمونههای داخلی این خودرو انتقاد کنند و ایرانخودرو را به عنوان حذفکننده برخی امکانات معرفی نمایند؛ اما آیا واقعا مهندسان ایرانخودرو، اقدام به حذف برخی امکانات و آپشن های این خودرو کرده اند؟
* ظاهر ۳۰۱ تولید داخل مشابه به نمونههای جدید بازار جهانی
اگر به ظاهر پژو ۳۰۱ تولید ایرانخودرو دقت کنید، هیچ تفاوتی میان نمونه داخلی و نسخههای خارجی و فیسلیفت این خودرو وجود ندارد. حتی دو طرح رینگ آلومینیومی و یک طرح رینگ فولادی توسط کمپانی پژو معرفی شده اند و ایران خودرو نیز آن را بر روی نسخههای تولیدی خود نصب کرده است.
* داشبورد متفاوت پژو ۳۰۱ ایرانی با نسخه های موجود در بازار جهانی
اگر به الگوی داشبورد پژو ۳۰۱ تولید داخل دقت کنید، تا حدی جانمایی برخی دکمهها متفاوت از نسخه های پژو ۳۰۱ در بازار اروپا، آسیا و آفریقا است؛ به طوری که دریچه های تهیه متفاوت طراحی شدهاند و از سویی دکمههای فلاشر و قفل دربها به جای قرارگیری در کنار سیستم پخش، به محدوده دریچههای هوای وسط رفتهاند. البته که در نگاه کلی آنچنان داشبورد پژو ۳۰۱ ایرانی تفاوت خاصی با نسخههای بازار جهانی ندارد. با توجه به اطلاعاتی که پیش از این مدیران پژو اعلام کرده بودند، خودروهای پژو برای مشتریان ایرانی با کمی تغییر در کشور عرضه میشوند و برخی جزئیاتشان متفاوت و سفارشیسازی شده برای ایران است.
* رو دریهای ساده برای پژو ۳۰۱ تولید داخل
بر اساس مستندات موجود در فضای مجازی، پژو برای ۳۰۱ فیس لیفت دو طرح رو دری معرفی کرده است. اولین طرح که مشابه به نسخه قبل فیسلیفت است، ظاهری ساده دارد و به خاطر ساختارش هزینهای کمتر برای تولید را در بر خواهد داشت. دومین طرح به مراتب زیباتر بوده و اجرای بیشتری بر روی آن دیده میشود. این طرح در سال ۲۰۱۶ برای پژو ۳۰۱ معرفی شده و بیشتر در نسخه های فول آپشن بازار اروپا دیده می شود. با توجه به نمونه های تولیدی ایرانخودرو، مشخص است که این شرکت طرح ساده رو دریها را برای پژو ۳۰۱ انتخاب کرده و بدیهی است که داخلیسازی این نمونه به مراتب راحتتر از طرح دوم کمپانی پژو خواهد بود.
* آینه جانبی و شیشه عقب دستی در نسخههای بازار جهانی دیده میشود
اگر به تصاویر پژو ۳۰۱ قبل و بعد فیسلیفت در فضای وب دقت کنید، برخی نمونهها نیز دارای آینه جانبی دستی و شیشه عقب دستی هستند. البته که این نمونه ها به ندرت در فضای مجازی دیده میشوند و بیشتر آنها مربوط به بازار آفریقا و آسیا هستند. به عبارتی طراحی مکانیکی این قطعات توسط پژو انجام شده و هر کدام از بازارها می توانند به دلخواه خود و بر اساس نیازشان شیشهها و آینهها را به صورت برقی و یا دستی سفارش دهند. حال ایرانخودرو در سادهترین تیپ پژو ۳۰۱ که نمونه دندهای است، تصمیم گرفته تا از آینهها و شیشههای عقب دستی استفاده کند.
باید به این نکته اشاره کرد که شاید در بازار جهانی، وجود آینه و شیشه عقب دستی برای نمونه کم آپشن یک خودرو اقتصادی ایراد نباشد. زیرا در سال ۲۰۱۹ کمپانیهایی چون نیسان، رنو، فورد، میتسوبیشی، مزدا و… برای محصولات اقتصادی و ارزان قیمت این قابلیت را در سفارشگذاری قرار میدهند. با توجه به اینکه پژو ۳۰۱ هم یک محصول اقتصادی به حساب می آید و خرید آن در اکثر نقاط جهان کمخرج است، وجود آینههای جانبی دستی و شیشههای غیر الکتریکی عقب طبیعی بوده و مشتری میتواند با کمی هزینه بیشتر نسخه تمام برقی این قطعات را سفارشگذاری کند.
* ایرانخودرو از میان سه پنل سیستم صوتی، دو نمونه را انتخاب کرده است
کمپانی پژو فرانسه برای پژو ۳۰۱ سه پنل سیستم صوتی معرفی کرده است. اولین نمونه با یک ضبط صوت ساده عرضه میشود و بالای این قطعه فضایی خالی برای قرار دادن وسایل در نظر گرفته شده است.
پنل دوم یک ضبط صوت بزرگ است که فضای خالی نمونه اول را حذف کرده و در آن قابلیت کامپیوتر سفر نیز دیده میشود. این ضبط با داشتن یک نمایشگر ساده اعداد مربوط به پیمایش و مصرف سوخت را به راننده گزارش میکند و از سویی در برخی نسخه ها، تنظیم سیستم کنترل پایداری در داخل این ضبط وجود دارد.
پنل سوم که کاملترین نوع سیستم صوتی در پژو ۳۰۱ است، به نمایشگری لمسی مجهز بوده که قابلیتهای زیادی را در اختیار راننده میگذارد و امکاناتی نظیر اتصال ipod، رهیاب ماهوارهای و دوربین دندهعقب در آن دیده میشود. این پنل هم توسط ایران خودرو برای نسخه اتوماتیک انتخاب شده و در خط تولید پژو ۳۰۱ این شرکت مورد استفاده و نصب قرار میگیرد.
* تفاوت سیستم تهویه پژو ۳۰۱ تولید داخل با نمونههای خارجی
در خط تولید پژو ۳۰۱ ایرانخودرو مشخص شد که نمونه اتوماتیک مجهز به سیستم تهویه دستی الکتریکی است و سایر نمونهها با سیستم تهویه دستی مکانیکی مونتاژ میشوند. پژو ۳۰۱ خودرویی اقتصادی است که به طور کل سیستم تهویه اتوماتیک در آن دیده نمیشود، اما در نمونههای قبل فیسلیفت، امکان سفارشگذاری این خودرو با سیستم تهویه الکتریکی دستی و مکانیکی دستی نیز فراهم بود و سپس با معرفی نمونه فیسلیفت، عملا نصب سیستم تهویه مکانیکی در ۳۰۱ به حاشیه رفت.
اما این نوع سیستم تهویه در نسخه های قبل فیسلیفت و یا نمونههای فیسلیفت در برخی بازارهای محدود دیده میشود و عملا در اکثر نقاط بازار اروپا و آسیا، سیستم تهویه دستی الکتریکی انتخاب شده است. با این وجود می بینیم که ایرانخودرو تمایل داشته تا با تولید نسخه فیسلیفت ۳۰۱، همچنان سیستم تهویه مکانیکی را در چرخه قطعهسازی برای این خودرو حفظ کند و برای همین در نسخه دندهای از این نوع سیستم تهویه استفاده کرده است. پس می توان نتیجه گرفت که ایرانخودرو سیستم تهویه پژو ۳۰۱ را به صورت خودسرانه مکانیکی نکرده و تنها از الگوهای قدیمی در نسخه فیسلیفت استفاده کرده است.
* برخی ویژگی های پژو ۳۰۱ تولید داخل، که به ندرت در نمونه های خارجی دیده می شود
شاید برایتان جالب باشد که پژو ۳۰۱ تولید داخل در نسخه اتوماتیک به سانروف دو حالته مجهز است و این در حالی است که در بسیاری از نقاط جهان (حتی در بازار اروپا) ۳۰۱ بدون سانروف عرضه می شود. همچنین نصب سیستم کنترل پایداری (هم بر روی ترمز عقب کاسه ای و هم دیسکی) و سنسور باد لاستیک، از جمله تمایزهای پژو ۳۰۱ تولید داخل با نمونه های خارجی است.
و در پایان؛ جمع بندی
سدان اقتصادی در بازار جهانی به خودرویی گفته میشود که خرید آن برای هر فرد با درآمد پایین نیز ممکن باشد، ولی وقتی قرار است که پژو ۳۰۱ به گفته برخی منابع با قیمتی حداقل ۲۰۰ میلیون تومان هم عرضه شود، بدیهی است که سطح توقع مشتریان را بالا میبرد و دیگر وجود چنین امکاناتی آنچنان برای پژو ۳۰۱ تولید داخل به چشم نمیآید. حال باید منتظر باشیم و ببینیم که ایرانخودرو با چه قیمتی و چه سطح کیفیتی پژو ۳۰۱ را به دست مشتریان میرساند و در آن زمان نتیجهگیری نهایی کرد.