طرفداری- اکتبر سال 2018 بود که پائولو مالدینی در یک اتاق با گوردون سینگر نشسته بود تا در مورد آینده میلان صحبت کند. کاپیتان اسبق و اسطوره باشگاه آث میلان، از این موسسه آمریکایی با دارایی 38.2 میلیارد یورویی، می خواست حساب های بانکیاش را برای تقویت میلان آماده کند. کمی به عقب تر برمی گردیم. الیوت با آغوش باز به استقبال بزرگترین چالش پس از جدال با دولت آرژانتین رفته بود. آن ها هدایت یکی از پرافتخارترین باشگاه های فوتبال در جهان را برعهده گرفته بودند.
گوردون سینگر، فرزند پل سینگر بزرگ، در حالی که در کمپ تمرینی میلانلو حضور داشت، به گپ و گفتگوی صمیمی با مالدینی و لئوناردو پرداخت. پائولو یکی از کسانی بود که اصرار داشت خرید لوکاس پاکتا با مبلغ 35 میلیون یورو، یک سرمایه گذاری ارزشمند است. جواب سینگر به این پیشنهاد واضح بود: «باشه مشکلی نیست.» پائولو مالدینی در مورد شوق سینگر چنین گفته است «آن روز اتفافی افتاد که به ما انرژی داد. آن صحنه را می گویم. ما اشتیاق و میل به داشتن چیزی بهتر و جذابتر را با خرید پاکتا دیدیم.»
مالدینی می گوید حضورش در پروژه الیوت، ضمانتی برای هواداران میلان است
آن روز یک سوال بزرگ در ذهن بسیاری ایجاد شد. آیا بزرگترین موسسه مالی جهان، می تواند فرمولی پیدا کند تا فوتبال ایتالیا به شکوفایی برسد؟ مدیران الیوت برای میلان یک برنامه ساده دارند: در زمین پیروز شوید تا درآمدها را در بیرون از زمین بیشتر کنیم. سپس ارزش باشگاه را افزایش داده و به سودی سالم به فروش برسانیم. به نظر می رسد این حرف زدن در این مورد، ساده تر از عمل کردن باشد. برنامه هایی که الیوت برای میلان در نظر داشته، در عمل بسیار سخت تر از مصاحبه هایی بوده که دائما از مسئولان می شنویم.
وظیفه الیوت احیای غولی خفته است. آخرین باری که میلان قهرمان سری آ شد، به سال 2011 برمی گردد. آن ها پنج سال می شود از صعود به لیگ قهرمانان اروپا، باپرستیژترین جام اروپایی که روسونری عادت به قهرمانی در آن داشته، بازماندهاند. درآمد باشگاه میلان کمی بالاتر از 200 میلیون یورو است. این رقم در مقایسه با رئال مادرید که بیشترین درآمد را در بین باشگاه های فوتبال دارد، بسیار ناچیز است. غول های مادریدی 750 میلیون یورو درآمد دارند. زمانی میلان برای خرید ستاره هایی چون رود گولیت، کاکا و مارکو فان باستن هزینه های زیادی می کرد و امروز مجبور است برای خرید یک استعداد به نام پاکتا، 35 میلیون یورو هزینه کند. این نشان می دهد درآمد آن ها مانع فعالیت گسترده در نقل و انتقالات می شود.
ریسک برای موسسه معروفی چون الیوت بسیار بالاست. ناکامی در میلان می تواند ضربه جبران ناپذیری به شهرت آن ها وارد کند، به ویژه در ایتالیا که آن ها فعالیت گستردهای دارند و این روزها در جدال برای تعیین مالکیت Telecom Italiaو CNH Industrial- زیرمجموعه شرکت فیات است و توسط خانواده آنیلی که مالکان رقیب میلان هستند، اداره می شود- روزهای مهمی را سپری می کنند.
ایوان گازیدیس از زمان فعالیتش در میلان مسئول امضای قرارداد با اسپانسرهای جدید است
یکی از مدیران بالا رتبه که خواسته نامش فاش نشود، می گوید: «فکر کردن به اینکه الیوت بتواند از طریق میلان به 1 میلیارد دلار سود دست یابد، سخت است. دائم فکر می کنم باید یک دلیل دیگری داشته باشد که ما نمی بینیم. شاید اینکه فرزند پل سینگر از مدت ها قبل می خواسته وارد فوتبال شود و البته پولش را هم داشته اند، ساده ترین دلیل باشد.» به نظر می رسد این دیدگاه توسط نزدیکان الیوت رد شود زیرا الیوت موسسه ای است که همواره قصد داشته بدون هیچ حواس پرتی، به راه ادامه دهد و سود کند. آن ها اخیرا به دلیل داشتن بدهی از مالکیت لیل، با این باشگاه فرانسوی هم ارتباط داشتند.
با این حال همه چیز به نتایج میلان در زمین بازی بستگی دارد. این تیم پیش از پیروزی مقابل جنوا، از شش بازی فقط در دو دیدار پیروز شده بود. آخرین بار در جریان دیدار مقابل فیورنتینا، هواداران افراطی میلان در سن سیرو داد زدند «این مالکیت استحقاق ما را ندارد.» با تمام این مسائل، آقای مالدینی باور دارد «14 تیم از 16 تیم صعود کرده به مرحله حذفی لیگ قهرمانان اروپا در فصل قبل، بالاترین درآمدها را در فوتبال داشتند. ما جادوگر نیستیم و این را می دانیم.»
![درآمد باشگاه های فوتبال](/sites/default/files/users/user137112/2019/10/06/http_com.ft_.imagepublish.upp-prod-eu.s3.amazonaws.png)
در آوریل سال 2017 لی یونگ هونگ، سرمایه گذار چینی که با پرداخت 740 میلیون یورو به سیلویو برلوسکونی، مالکیت روسونری را برعهده گرفت، با گرفتن وام از موسسه الیوت، در پی تحقق رویایشان برای حضور در بازارهای چینی بودند. با این حال آن ها موفق نشدند و در طی یک شب، این تاجر 500 میلیون یورو سرمایه از دست داد. دیگر از آن موقع خبری از لی یونگ هونگ نشد.
اولین وظیفه الیوت استخدام مدیران مجرب بود. آن ها ایوان گازیدیس را استخدام کردند؛ کسی که در شغل پیشین خود به عنوان مدیر اجرایی آرسنال، با گوردون سینگر آشنایی داشت و حتی گاهی فوتبال بازی می کردند. گازیدیس می گوید «این از نظر ذهنی یک چالش تجاری بزرگ نیست. این تیم یک چالش احساسی است. فکر کنید یک گروه 23 ساله میلیونر در حال تلاش برای وارد گل کردن یک توپ چرمی هستند. میلیون ها انسان در جهان خود را برای چنین چالشی آماده می کنند تا بتوانند درست بازی کنند.»
زیر نظر آقای گازیدیس، میلان جستجوها را برای امضای قراردادهای بزرگ تجاری آغاز کرده است. در فصل 18-2017، میلان از طریق اسپانسرها 70.2 میلیون یورو به دست آورد که در مقایسه با 143 میلیون یوروی یوونتوس و 356.2 میلیون یوروی رئال مادرید رقم کمی است. این طرز تفکر در باشگاهی که قبلا از اسپانسرهای اختصاصی بهرهای نبرده، جدید است. مدیر بازاریابی جهانی جدید میلان، کسپر استایلسویگ که پیش از این در منچستریونایتد به عنوان مدیر بازاریابی فعالیت می کرد، در خصوص وضعیت باشگاه گفته است: «شاید عصر حجر خطاب کردن فعالیت تیم تجاری میلان در گذشته کمی اغراق باشد اما این باشگاه در برابر تیم های لیگ برتری حداقل 10 سال و در برابر یوونتوس سه سال عقب است.»
![لوکاس پاکتا](/sites/default/files/users/user137112/2019/10/06/http_com.ft_.imagepublish.upp-prod-eu.s3.amazonaws_1.jpg)
چالش های ساختاری به قوت خود باقی است. فصل گذشته تیم های سری آ، 1.2 میلیارد یورو از درآمد حق پخش را بین خودشان تقسیم کردند در حالی که این مبلغ 2 میلیارد یورو کمتر از تیم های انگلیسی است. الیوت این روزها سخت روی بلند کردن و قوی کردن میلان قمار کرده است.
در ماه سپتامبر میلان و اینتر در ورزشگاه قدیمی سن سیرو دیدار کردند. پیش از شروع بازی، پائولو اسکارونی، رئیس جدید میلان، با متئو سالوینی، رئیس حزب راستگرا و مردی که جاه طلبی های بسیاری مانند تبدیل شدن به نخست وزیر جدید ایتالیا دارد، دیدار کرد. اسکارونی که همزمان رئیس شرکت ایتالیایی «Eni and Enel» هم به حساب می آید به دلیل خاصی توسط الیوت به میلان آورده شد. او معتقد است الیوت برای لابی با سالوینی که طرفدار سرسخت میلان محسوب می شود، تصمیم به استخدامش گرفته است. اسکارونی در کشور ایتالیا یکی از باسابقه ترین و بانفوذترین مدیران است.
میلان قصد دارد با همکاری اینتر که تحت مالکیت سونینگ چین است، پروژهای 1.2 میلیارد یورویی بسازد و آن ها در این راه به حمایت سالوینی نیاز خواهند داشت. این ورزشگاه درآمد آن ها از ورزشگاه را از 40 میلیون یوروی فعلی، به 120 میلیون یورو خواهد رساند که تقریبا نزدیک به رقم 145 میلیون یورو بارسلوناست. میلان در این راه به سالوینی نیاز مبرمی خواهد داشت. «وقتی شما مالک باشگاهی چون میلان هستید، دو مانع بر سر راه دارید. نتایج ورزشی به نتایج اقتصادی بسیار وابسته است. اگر خوب نتیجه نگیرید، هیچکس به ورزشگاه نمی آید، بنابراین پول برای خرید بازیکن نخواهید داشت.» این ها را اسکارونی، نایب رئیس بانک Rothschild می گوید.
نتایج میلان در فصل گذشته بسته به هزینهای که برای تیم شده است
الیوت نیاز دارد کارهایی فوری برای پیشرفت باشگاه انجام دهد. فرانک تویل، یکی از مدیران ارشد میلان می گوید «می خواهیم در زمین بازی پیروز مسابقات باشیم. دوست داریم فوتبال برای هواداران مان بیشتر جذاب شود. می خواهیم با بهتر کردن نتایج، در بهترین تورنمنت ها حضور داشته باشیم که امروزه معنای حضور در لیگ قهرمانان اروپا را می دهد.» میلان برای رسیدن به این هدف، باید با یوونتوس، رم، ناپولی و اینتر رقابت کند. باشگاه برای فعالیت حرفهای تر، تصمیم گرفت زوانمیر بوبان و پائولو مالدینی را وارد حیطه اصلی کند. «حضور ما در اینجا به معنای ضمانت برای هواداران است. آن ها باید بدانند بازگشت میلان قرار نیست 10 سال زمان ببرد.» مالدینی این حرف ها را بر زبان آورده است. با این حال بوبان و مالدینی باید با تصمیم الیوت برای اعتماد به جوانان کنار بیایند.
در حال حاضر میلان نمی تواند ولخرجی کند. آن ها امسال به خاطر تخلفات مالی بین سال های 2015 تا 2017، تصمیم گرفتند از حضور در لیگ اروپا انصراف دهند تا پرونده جدال با یوفا بسته شود. زوانمیر بوبان معتقد است «رویای ما هم این است که همین فردا به نتایج مورد دلخواه برسیم. الیوت یک راه متفاوت نسبت به ما دارد. فکر می کنم می توانیم به توافقی برسیم که هردو طرف راضی باشند.» با این حال باشگاه نسبت به سال گذشته، 20 میلیون یورو در دستمزدها صرفه جویی کرده است. میلان جوان ترین ترکیب ممکن را بین تیم های سری آ دارد. پائولو مالدینی به این حقیقت که کار با جوان ها سخت است، آگاهی دارد. «هیچ تیم جوانی، با هیچ یک از بازیکنان جوانش موفق نشده فاتح لیگ قهرمانان اروپا شود. حتی اسکودتو هم نه.»
![زوانمیر بوبان](/sites/default/files/users/user137112/2019/10/06/http_com.ft_.imagepublish.upp-prod-eu.s3.amazonaws_2.jpg)
برخی این تفکر را که الیوت مرز بین ساخت تیم برای آینده و قهرمانی در شرایط کنونی را رعایت نمی کند. هندریک آلمشتات، مدیر سابق آرسنال که فارغ التحصیل دانشکده اقتصاد دانشگاه هاروارد است، در کنار جفری مونکادا وظیفه شناسایی اهداف نقل و انتقالاتی را برعهده دارند. تلاش های الیوت برای ادغام تفکرات مدرن و سنتی در میلان با تمام قوا ادامه دارد. یک مقام آگاه از داخل باشگاه، می گوید: «آن ها یک سلاح پر در اختیار بوبان و مالدینی قرار دادهاند. اگر یک روز بخواهند مالدینی را اخراج کنند، او همه چیز را خواهد گفت. خواهد گفت که این مالکان میلان را درک نمی کنند. اگر آن ها به هدف خود در افزایش درآمد باشگاه برسند، کسی اهمیتی به بقیه چیزها نخواهد داد.
این حقیقت که میلان همیشه خریداران بالقوه خواهد داشت، باعث آرامش خاطر الیوت شده است. با این اوصاف بوبان و مالدینی کاملا پشت مالکیت ایستادهاند و باور دارند آن ها میلان را از ورشکستگی نجات دادند. جورجو فورلانی، یکی از مدیران الیوت می گوید «ثمره این کارها را خواهید دید. هر زمان که این کارها به پایان برسند، موفقیت ها را خواهید دید.»
به قلم مراد احمد و آرش مسعودی برای وبسایت Financial Times