طرفداری- هلندی ها رابطه عاشقانه دیرینهای با فوتبال دارند. با نگاهی گذرا به سالنامه های تاریخ فوتبال، کاملا می شود متوجه شد که لحظات پرشکوه و باعظمت تاریخ فوتبال هلند، قابل کتمان نیست. از چرخش و گل مسحور کننده دنیس برکمپ برای آرسنال مقابل نیوکاسل و کلاس بازی فوق العادهاش مقابل آرژانتین در جام جهانی 1998 فرانسه تا والی مارکو فان باستن مقابل شوروی سابق در فینال یورو 88. یوهان کرایوف، خود از موفقیت های هلند دهه 70 الهام گرفته بود. در هلند، فوتبال ظرافت و زیبایی خاصی دارد و می توان گفت یک هنر و عشق خاصی است.
حتی مربیان آن ها هم مورد احترام هستند. از رینوس میشلی که سردمدار توتال فوتبال بود و کمک شایانی در تغییر سبک آژاکس انجام داد که در نتیجه آن، پسران خوب هلند سه قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا کسب کردند. کرایوف که گام های استادش میشل را به دقت دنبال می کرد، با اجرای تمام پایه های توتال فوتبال خاص هلندی در بارسلونا، آن ها را به اولین کاپ قهرمانی اروپا رساند.
لوئیس فن خال هم از مربیان نامی هلند به حساب می آید. فن خال هم توانست در آژاکس به قهرمانی پر زرق و برقی دست یابد. بدون تحمیل حتی یک شکست، در لیگ قهرمانان اروپا و اردویزه با آژاکس قهرمان شد و در طول دوران مربیگری خود، هدایت تیم هایی مانند بایرن مونیخ، بارسلونا و منچستریونایتد را برعهده گرفت. در واقع آژاکس مترادف تیم ملی فوتبال هلند است و هر سیستمی پیش از ورود به هلند، در فیلتر آژاکس رد شده است. می توان گفت موفق ترین مربیان تاریخ فوتبال هنلد، یک بار گذرشان به آژاکس افتاده است.
با این وجود موفق ترین مربی تاریخ هلند از جنس آژاکس نیست بلکه از رقیب ازلی و ابدی آژاکس، پی اس وی آیندهوون است. هدایت آیندهوون به سمت فتح لیگ قهرمانان اروپا و کسب 11 جام در لیگ داخلی هلند با آیندهوون، مهر تاییدی بر اعتبار مردی به نام گاس هیدینک است. با اینکه برخی به سبب حضور هیدینک در کشورهای مختلف و گاهی ناکامی، نام وی را «مرد ماجراجو» گذاشته اند اما هیدینک نامش را در تالار مشاهیر فوتبال هلند ثبت کرده است.
گاس بزرگ، در طول سالیان سال در تیم های بزرگی کار کرده است. از جمله رئال مادرید، والنسیا، فنرباحچه و چلسی اما دو دوره حضور در آیندهوون، بهترین و فراموش نشدنی ترین مقطع مربیگری این تئوریسین بزرگ است. به عنوان بازیکن، گاس هیدینک دورانی طولانی بازی کرد اما چندان فروغ خاصی نداشت. بین سال های 1967 تا 1982، زیباترین روزهایش را در تیم ده گرافشاپ در شهر دوتینخم سپری کرد. این تیم در دسته دوم فوتبال هلند حضور داشت که آن جا این تیم اولین بار به دسته اول صعود کرد. کم کم گاس هیدینک و دوستانش به شهرت خود می افزودند. پس از این تجربه، گاس به آیندهوون، NEC، واشنگتن دیپلماتس و سن خوزه ارثکوئیکس رفت اما هیچ یکی از این ها به اندازه زمان مربیگری وی خیره کننده نبود.
پس از خداحافظی از فوتبال در سال 1982، هیدینک ماجراجویی خود به عنوان مربی را آغاز کرد. اولین قدمش، کمک مربیگری در باشگاه محبوبش یعنی آیندهوون بود. پی اس وی که در فاصله 10 بازی مانده به پایان فصل، سه امتیاز از آژاکس عقب بود، اتفاقات و تغییرات عجیبی در کادر مربیگری انجام داد. مالک تیم تصمیم گرفت هانس کرای را اخراج و گاس هیدینک را روی کار بیاورد و این حرکت ناگهانی، نتایج ناگهانی هم به همراه داشت.
ورود هیدینک باعث شد PSV یک دنده بالاتر برود و با سرعت بیشتری به سمت صدر جدول حرکت کند. رود گولیت، رونالدو کومان و اریک گرتس، انگار که انرژی مضاعفی دریافت کرده باشند، به معنای واقعی کلمه تیم را بر روی دوش کشیدند و بالاخره آژاکس از صدر جدول پایین آمد. پی اس وی با شش امتیاز فاصله قهرمان لیگ شد. حتی پس از جدایی رود گولیت به مقصد میلان آن هم با رقمی خیره کننده، گاس هیدینک دوباره قرار بود هدایت تیم را در فصل جدید برعهده داشته باشد.
به عنوان مدافع عنوان قهرمانی، آیندهوون فصل 1987/88 را با امید جنگ در سه جبهه آغاز کرد. آن ها فصل را عالی آغاز کردند و در 17 دیدار ابتدایی پیروز از زمین خارج شدند. پیروزی 9-0 مقابل اوترخت، 7-0 مقابل دوردخت و 6-1 مقابل دن بوش و صد البته تحقیر آژاکس با نتیجه 4-2، از مهم ترین نتایجی بودند که گاس در آن فصل به دست آورد. نوار پیروزی های پیاپی این تیم در لیگ هلند به 22 رسیده بود. این نهمین رکورد در تاریخ لیگ های داخلی اروپایی بود. این نتایج رکورد تیم آژاکس کرایوف را به چالش کشیده بود. تیمی که دنی بلیند، فرانک رایکارد، آرون وینتر و دنیس برکمپ را به دنیای فوتبال معرفی کرده بود.
در پایان همان سال، پی اس وی حتی یک امتیاز هم به رقبایش واگذار نکرده بود. برای اکثر تیم ها، لیگ قهرمانان اروپا مهم ترین جامی است که می توانند به دست بیاورند یا حداقل شانس حضور در آن را پیدا کنند. PSV هم از این قاعده مستنثی نبود بنابراین در ابتدای راه، با پیروزی مقابل گالاتاسارای که قهرمان ترکیه بود، گام محکمی برداشت. البته در استانبول، ترک ها با گل تانژو چولاک و گل به خودی نیلسن تلافی باخت 3-0 را تا حدودی جبران کردند اما پی اس وی خیلی راحت به مرحله دوم صعود کرد. در بازی بعدی، راپید وین اتریش حریف آیندهوون بود. گاس هیدینک که شناخت خوبی از سبک فوتبال حریف داشت، دو پیروزی پیاپی در هلند و اتریش به دست آورد تا ادامه این راه پرهیجان، جذاب تر شود.
مرحله یک چهارم و بالاخره فرانسوی ها آمدند. بوردو، قهرمان وقت لوشامپیونه، از 23 بازی ممکن در کل اروپا 22 پیروزی به دست آورده بود. نبض فوتبال اروپا در دیدار آیندهوون و بوردو قرار بود به بالاترین حد تپش برسد. در بازی رفت دو تیم سخت جنگیدند و بازی 1-1 تمام شد. در فیلیپس اسپورتس پارک، دیدار با نتیجه 0-0 تمام شد تا این هلندی ها باشند که لبخند پایانی بر لبانشان نقش بندد. شکل گیری غولی به نام گاس هیدینک و تاکتیک های بی نظیرش، در مقابل دیدگان تمام اروپا انجام می گرفت و کم کم هراس به جان رقبای این تیم افتاده بود.
همان نتیجه مقابل بوردو، این بار برابر رئال مادرید، پادشاه اروپا اتفاق افتاد. مردان هیدینک در خانه حتی یک گل هم دریافت نکردند تا لوس بلانکوس در بهت و حیرت راهی خانه شود. فینال اما فرق داشت. در فینال بنفیکای قدرتمند قرار بود حضور داشته باشد. در لیگ پی اس وی همچنان می تاخت که در نهایت با 117 گل زده و 28 گل خورده جام قهرمانی را بالای سر بردند. در فینال جام حذفی بازی به وقت های اضافی کشیده شد اما این جا هم آیندهوون قدرت و تجربهاش را نشان داد تا دومین جام داخلی هم به دست آید. حالا نوبت پاداش بزرگ و نهایی، یعنی لیگ قهرمانان اروپا بود.
پیش از فینال، دیامانتینو، کاپیتان بنفیکا مصدوم شد. همین عامل سبب شد بنفیکا محتاط تر بازی کند. بری و آرل در مورد آن دیدار می گویند: «واقعا بازی خوبی نبود. هردو تیم با احتیاط بازی کردند اما تا آخر ضربات پنالتی، هیجان بسیار زیادی را تجربه کردیم.» بازیکنان آیندهوون حتی یک پنالتی را از دست ندادند تا در نتیجه 6-5 پیروز بازی شده و به عنوان پادشاه اروپا خودشان را معرفی کنند. این سه گانه بی نظیر که معمار اصلیاش کسی نبود جز گاس هیدینک، همه را یاد تاریخ سازی سلتیک 1967 و آژاکس 1972 می انداخت. هیدینک به این چیزها دل خوش نکرده بود. او می خواست کاری کند آیندهوون برای سالیان سال از کاپ های قهرمانی جدا نشود به همین دلیل در تابستان روماریو که در رقابت های المپیک بسیار درخشیده بود به خدمت گرفت. در همان فصل توانستند به سومین قهرمانی پیاپی لیگ دست یابند. گاس هیدینک در این سن، اسطوره و تاریخ ساز شده بود.
منتظر بخش دوم باشید
به قلم Michael Gallwey برای وبسایت Thesefootballtimes