نگاهی انداختهایم بر بازیکنانی که بیشترین جوایز انفرادی معتبر دنیای فوتبال را به خود اختصاص داده اند.
دوشنبه اول مهر ماه 1398 از راه رسید و فیفا در مراسم بزرگی که تدارک دیده بود برترینهای سال 2019 (فصل 19-2018) را به دنیا معرفی کرد. گل سر سبد این فستیوال باشکوه جایزه مرد سال فیفا بود که از سال 2016 با عنوان The Best به بهترین بازیکن مرد سال جهان تعلق میگیرد. جایزهای که به لیونل مسی آرژانتینی رسید.
گرچه فوتبال، ورزشی تیمی است و برخی جوایز انفرادی را در تضاد با روح تیمی این ورزش قلمداد میکنند اما با اندکی تسامح میتوان جوایز انفرادی را نشانه تکریم و ادای احترام جامعه فوتبال به درخشش ستارگان و هنرمندان این صحنه ماندگار دانست. با همین نگاه و به بهانه اهدای جایزه مرد سال فیفا در سال 2019 مروری خواهیم داشت بر رکوردداران کسب بیشترین جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال؛ با ما همراه باشید.
معرفی و تاریخچه جوایز انفرادی بزرگ دنیای فوتبال |
جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال سابقه یکسانی نداشته اند، قدمت برخی به دو دهه پیش و قدمت برخی دیگر به قریب به یک قرن پیش بر میگردد. البته آمار و رقم دقیقی نیز نمیتوان برای تعداد جوایز انفرادی دنیای فوتبال ذکر کرد، چرا که جوایز متعددی توسط نهادها، نشریات، وبسایتها و مجامع مختلفی به برندگان اهدا شده و میشوند که برخی شناخته شده و بعضی کمتر شناخته شدهاند و از وزن و اعتبار یکسانی هم بهره نمیبرند.
در یک نگاه کلی، جوایز انفرادی دنیای فوتبال را می توان به چهار دسته مختلف طبقه بندی کرد؛ جوایز برترین های سال، جوایز بهترین بازیکنان تورنمنت های ملی، جوایز تخصصی و جوایز اختصاصی.
مهمترین و ارزشمندترین جوایز انفرادی برترین های سال عبارتند از: توپ طلا، مرد سال فیفا و مرد سال یوفا.
جوایز بهترین بازیکنان تورنمنت های ملی عبارتند از: توپ طلای جام ملتهای قاره و توپ طلای جام جهانی.
جوایز تخصصی، به جوایزی گفته می شود که اختصاص به بازیکنان خاص و با پستی مشخص ندارد اما به جنبه های تخصصی فوتبال ارتباط پیدا میکند که مهم ترین و معتبر ترین آنها جایزه کفش طلا (بیشترین امتیاز گلزنی در لیگ های اروپایی) و جایزه بهترین بازیساز سال جهان (که به جنبه بازیسازی و پلی میکر بودن اشاره داشته و از سوی فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار فوتبال اهدا می شود) بوده اند.
جوایز اختصاصی نیز به جوایزی گفته می شود که به بازیکنانی با پست های خاص همچون بهترین دروازه بان سال (جوایز متعددی در این زمینه از سوی فیفا، یوفا و IFFHS به بهترین دروازه سال اهدا می شود)، بهترین مدافع سال (اهدایی از سوی یوفا)، بهترین هافبک سال (اهدایی از سوی یوفا) و بهترین مهاجم سال (اهدایی از سوی یوفا) تقدیم می شود.
اگر بخواهیم مقایسه ای کلی پیرامون فاتحان جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال داشته باشیم تنها می توان سه طبقه ابتدایی را مبنای مقایسه قرار داد و جوایز اختصاصی لاجرم از قیاس خارج می شوند، چرا که نمی توان به هم ارزی میان جوایزی چون بهترین دروازه بان سال و بهترین مهاجم سال قائل شد و برخلاف سه طبقه اول که برای هر بازیکن با هر پستی، مانعی برای فتح جوایز وجود ندارد، در جوایز اختصاصی اینگونه نیست و هیچگاه جایزه بهترین هافبک سال به یک مدافع یا دروازه بان تعلق نخواهد گرفت. پس با همین مبنا به بررسی رکوردداران جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال خواهیم پرداخت و پیش از آن تاریخچه جوایز انفرادی ذکر شده را مرور خواهیم کرد.
جوایز انفرادی برترینهای سال
توپ طلا: فرانس فوتبال، نشریه فرانسوی معتبر دنیای ورزش از سال 1956 و همزمان با آغاز جام باشگاههای اروپا در ابتکاری مهم و با رای گیری از ورزشی نویسان جایزهای را با نام «توپ طلا» (Ballon d'Or) به بهترین بازیکن سال اهدا کرد. جایزه ای که در نخستین سال به سر استنلی متیوس انگلیسی رسید و تا به امروز 44 بازیکن مختلف، 63 مرتبه این جایزه را به خود اختصاص دادهاند.
مرد سال فیفا: فدراسیون بین المللی اتحادیه فوتبال ملقب به فیفا که بزرگترین مرجع رسمی دنیای فوتبال محسوب میشود سرانجام در سال 1991 به فکر اهدای جایزه بهترین فوتبالیست سال افتاد تا انحصار جایزه بهترینهای سال را از چنگ فرانس فوتبال خارج کند. جایزهای که با رای گیری از کاپیتانها و مربیان تیمهای ملی به بهترین فوتبالیست سال اهدا میشد. در سال 2010 فیفا و فرانس فوتبال در تصمیمی انقلابی جوایز توپ طلا و مرد سال فیفا را در هم ادغام کردند و توپ طلای فیفا شکل گرفت. جایزهای که 6 سال بیشتر دوام نیافت و دوباره از سال 2016 فیفا و فرانس فوتبال راه خود را از یکدیگر جدا کرده و به روال سابق خود برگشتند. اولین فاتح عنوان مرد سال فیفا، لوتار ماتئوسِ آلمانی بود و تا کنون 15 بازیکن مختلف 29 مرتبه این جایزه را به خود اختصاص دادهاند.
مرد سال یوفا: اتحادیه انجمن های فوتبال اروپا موسوم به یوفا نیز به عنوان بالاترین نهاد رسمی در فوتبال اروپا از سال 1998 اقدام به معرفی برترین بازیکن سال کرده است تا ضلع سوم مثلث جوایز برترینهای سال تکمیل شود. این جایزه ابتدا UEFA Club Footballer of the Year نام داشت و بعدها به UEFA Best Player in Europe Award و سپس به UEFA Men's Player of the Year Award تغییر نام داد، اما مبنای یوفا در نگاه به عملکرد بازیکنان در طول فصل دچار تغییر نشد و همه ساله بهترین بازیکنان فصل گذشته، انتخاب و معرفی میشدند. رونالدو برزیلی اولین فاتح این جایزه لقب گرفت و تا کنون 17 بازیکن مختلف، 22 مرتبه موفق به کسب این جایزه شدهاند.
برترینهای تورنمنتهای ملی
توپ طلای جام جهانی: از نخستین دوره برگزای جام جهانی در سال 1930 تا کنون، بهترین بازیکن هر تورنمنت معرفی و موفق به کسب عنوان توپ طلای مسابقات شده است. جایزهای که نخستین مرتبه به خوزه ناساتزی اروگوئهای اهدا شد و تاکنون 21 فاتح مختلف به خود دیده است. توپ طلای جام جهانی تنها جایزه انفرادی معتبری است که هیچ بازیکنی بیش از یک مرتبه موفق به کسب آن نشده است.
توپ طلای جام ملتهای قاره: قدمت و سابقه جام ملتها در قاره های مختلف ، متفاوت است و هر یک از تاریخی اقدام به معرفی بهترین بازیکن تورنمنت خود نموده اند. به عنوان مثال جام ملتهای اروپا موسوم به یورو از سال 1960 راهاندازی شد ولی از سال 1996 به این طرف، بهترین بازیکن تورنمنت معرفی و جایزهای به وی اهدا شده است. جام ملتهای آمریکای جنوبی موسوم به کوپا آمهریکا نیز از سال 1916 شروع به کار کرد که از همان دوره نخست برترین بازیکن تورنمنت معرفی شده است.
جوایز انفرادی تخصصی
کفش طلای اروپا: این جایزه را که میتوان مهمترین و معتبرترین جایزه انفرادی دنیای فوتبال در زمینه گلزنی دانست، از فصل 68-1967 به بهترین گلزن لیگهای اروپایی اهدا میشود. ابتدا تنها گل زده ملاک تعیین برنده بود و هر بازیکنی که موفق به زدن بیشترین گل در هر لیگ اروپایی شده بود، کفش طلای اروپا را به دست میآورد اما از فصل 97-1996 و پس از سطح بندی لیگهای اروپایی و اعمال ضریب بر گلهای زده، بازیکنی با بیشترین امتیاز گلزنی در لیگهای اروپایی فاتح این جایزه میگردید. اوزهبیو پرتغالی با ثبت 42 گل زده در لیگ پرتغال نخستین فاتح کفش طلای اروپا لقب گرفت و تا کنون 38 بازیکن مختلف موفق به کسب 55 جایزه کفش طلای اروپا شده اند.
جایزه بهترین بازیساز سال: فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار فوتبال موسوم به «IFFHS» از سال 2006 اقدام به معرفی بهترین بازیساز سال جهان نمود و بدین ترتیب دومین جایزه انفرادی تخصصی دنیای فوتبال متولد شد. زینالدین زیدان فرانسوی اولین فاتح این جایزه به شمار میرود و تا کنون 7 بازیکن مختلف موفق به کسب 13 جایزه بهترین بازیساز سال شدهاند.
پر افتخار ترین فاتحان جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال
|
مروری خواهیم داشت بر بازیکنانی که بیش از 3 جایزه انفرادی معتبر را در دوران حرفهای خود به دست آوردهاند.
آندرس اینیستا
شوالیه رنگ پریده دنیای فوتبال و ستاره خط میانی بارسلونا و تیم ملی اسپانیا گرچه به مانند دوست و همبازی خود ژاوی هرناندز، به دلیل همدوره بودن با لیونل مسی و کریستیانو رونالدو، غولهای عصر مدرن دنیای فوتبال از کسب توپ طلا بازماند و آنطور که باید از جوایز انفرادی دنیای فوتبال بهره نبرد اما آنقدر توانمند بود که نام خود را در سیاهه «دارندگان بیشترین جوایز انفرادی تاریخ فوتبال» قرار دهد. ال مانچگو در سال 2012 عملکرد درخشانی در یورو 2012 داشت که به قهرمانی در این تورنمنت و کسب توپ طلای مسابقات منجر شد. در ادامه همان سال جایزه بهترین بازیکن سال یوفا را از آن خود کرد و در پایان سال نیز به عنوان بهترین بازیساز برگزیده شد. اینیستا در سال 2013 نیز عنوان بهترین بازیساز سال جهان را به خود اختصاص داد و جایگاه خود را در فهرست بهترین بازیساز های تاریخ فوتبال تثبیت نمود.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
1
|
1
|
2
|
ریکاردو کاکا
شاید اگر در انتخاب تیم آیندهاش دقت بیشتری به خرج میداد و یا مصدومیت نابهنگام گریبانش را نمیگرفت، اکنون به جای عصر مسی – رونالدو از عصر مسی – رونالدو – کاکا صحبت به میان میآمد. هافبک تهاجمی خوش نقش و نگار برزیلی تنها در طول یک سال تقویمی میلادی به تمامی جوایز انفرادی معتبر دوران ورزشی خود دست یافت. نمایشهای ریکاردو کاکا در سال 2007 را میتوان با دوران اوج مسی و رونالدو قیاس کرد، جایی که او با میلان از سد منچستر یونایتد و کریس رونالدو عبور کرد و در فینال انتقام حماسه استانبول را از لیورپول گرفت و هفتمین جام قهرمانی میلان در اروپا را به ارمغان آورد. کاکا در پایان سال 2007 به اولین فوتبالیست تاریخ بدل شد که هر سه جایزه انفرادی برترینهای سال را از آن خود کرد و در ادامه به عنوان بهترین بازیساز سال جهان نیز دست یافت.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
3
|
0
|
1
|
رونالدینیو
فوتبالیستهای زیادی را در تاریخ فوتبال پیدا نخواهید کرد که با وجود تاثیرگذاری و کسب افتخارات متعدد، قلب هواداران فوتبال را نیز با نمایشهای جذاب و تماشایی خود به لرزه درآورده باشند و رونالدینیو حد فاصل سالهای 2003 تا 2006 سرآمد این دسته از بازیکنان بود. شاعر دنیای فوتبال که همگان او را با فوتبال شورآفرین و ثبت لحظات ماندگاری چون گل غافلگیر کننده به چلسی و نمایش بینظیر و بریس خاطره انگیز در الکلاسیکو به یاد میآورند، از کسب جوایز انفرادی بی بهره نبود. رونالدینیو در سال 2004 موفق به کسب جایزه مرد سال فیفا شد و در سال 2005 نیز ضمن دفاع از این عنوان موفق به کسب تنها توپ طلای دوران ورزشی خود شد. در ادامه و در سال 2006 جایزه مرد سال یوفا نیز به شاعر برزیلی دنیای فوتبال تعلق گرفت تا کلکسیون جوایز سهگانه برترینهای سال برای وی تکمیل شود.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
4
|
0
|
0
|
یوهان کرایف
بهترین فوتبالیست قرن بیستم اروپا به انتخاب فاتحان توپ طلا، یکی دیگر از رکوردداران کسب جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال محسوب میشود. گرچه در دوران بازیگری نابغه هلندی، خبری از جوایز مرد سال فیفا، مرد سال یوفا، توپ طلای یورو و جایزه بهترین بازیساز سال جهان نبود، ولی درخشش کم نظیر «شماره 14 ابدی» به سه توپ طلای فرانس فوتبال و یک توپ طلای جام جهانی منجر شد. نمایش کامل و جادویی یوهان در جام جهانی 1974 را میتوان یکی از سه نمایش انفرادی برتر تاریخ جامهای جهانی دانست. کرایف اولین فوتبالیستی است که از توپ طلای خود دفاع کرده است و نیز نخستین فاتح سه توپ طلا در تاریخ فوتبال لقب گرفته است. کرایف به مدت قریب به دو دهه، رکورددار بیشترین جایزه انفرادی معتبر در دنیای فوتبال به شمار میآمد.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
3
|
1
|
0
|
ژاوی هرناندز
نابغه خط میانی تیم ملی اسپانیا و بارسلونا که با این دو تیم به تمامی جامهای ممکن دست یافت را شاید بتوان شایستهترین فوتبالیستی دانست که به علت همدوره بودن با لیونل مسی و کریستیانو رونالدو از کسب جوایز سهگانه برترینهای سال محروم ماند. ژاوی تنها فوتبالیست تاریخ است که سه سال متوالی به جمع سه بازیکن برتر لیست توپ طلا راه یافت، ولی در کسب این جایزه ناکام بود. با این حال هافبک ارزشمند تیم ملی اسپانیا که موتور محرکه این تیم در راه کسب جام قهرمانی یورو 2008 بود، در پایان مسابقات به عنوان بهترین بازیکن تورنمنت معرفی شد و توپ طلای یورو 2008 را بدست آورد. نمایشهای با شکوه فرمانده خط میانی لاروخا و بلوگرانا کماکان ادامه داشت و ژاوی از سال 2008 و به مدت چهار مرتبه متوالی عنوان بهترین بازیساز سال را به خود اختصاص داد تا این فرضیه که «وی بهترین هافبک میانی و بازیساز تاریخ بوده است» بیش از پیش تقویت شود.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
0
|
1
|
4
|
لوکا مودریچ
شاید غیر قابل باور به نظر میرسید اگر دو یا سه سال پیش، شنیده میشد که در عصر رونالدو و مسی، فوتبالیست دیگری تقریبا تمامی جوایز انفرادی معتبرِ یک سال را از آن خود خواهد کرد ولی ستاره کروات رئال مادرید به این رویای دست نیافتنی، تحقق بخشید. به جز کفش طلا که تصاحب آن توسط یک هافبک میانی دور از ذهن به نظر میرسید، لوکا مودریچ موفق به کسب تمامی جوایز انفرادی معتبر سال 2018 شد. کاپیتان کرواسی که این تیم را به فینال جام جهانی رهنمون ساخت در پایان تورنمنت، توپ طلای مسابقات را به دست آورد و در ادامه با کسب جایزه بهترین بازیساز سال جهان و جوایز سهگانه برترین های سال، تاریخساز شد. مودریچ اولین فوتبالیست تاریخ است که در یک سال تقویمی میلادی موفق به کسب جوایز انفرادی سهگانه برترینهای سال و توپ طلای جام جهانی میشود.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
3
|
1
|
1
|
مارکو فانباستن
اعجوبه هلندی دنیای فوتبال که در شمار کاملترین گلزنان و مهاجمان تاریخ فوتبال محسوب میشود، علی رغم پایان تلخ و زودهنگام دوران بازیگریش، جوایز انفرادی متعددی را از آنِ خود کرده است. مارکو فان باستن ابتدا در فصل 86-1985 با ثبت 37 گل در لیگ هلند به کفش طلای اروپا دست یافت و سپس در سالهای 1988، 1989 و 1992 موفق به دریافت سه توپ طلا شد. مارکو در سال 1992 جایزه مرد سال فیفا را نیز از آن خود کرد تا اولین فوتبالیست تاریخ شود که در یک سال موفق به کسب عنوان توپ طلا و مرد سال فیفا میشود. گفتنی است فان باستن به مدت بیش از دو دهه، پرافتخارترین فوتبالیست تاریخ در زمینه کسب توپ طلا و کفش طلا محسوب میشد.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
4
|
0
|
1
|
زینالدین زیدان
هافبک افسانهای تیم ملی فرانسه و باشگاههای یوونتوس و رئال مادرید که با هر متر و معیاری یکی از بزرگترین بازیکنان تاریخ فوتبال به شمار میآید، یکی از پرافتخارترین فوتبالیستهای تاریخ در زمینه کسب جوایز انفرادی معتبر محسوب میشود. کسب جوایز انفرادی معتبر توسط زیدان از سال 1998 کلید خورد، جایی که زیزو پس از قهرمانی در جام جهانی و راهیابی به فینال لیگ قهرمانان اروپا به عنوان مرد سال فیفا و برنده توپ طلای فرانس فوتبال دست یافت. دو سال بعد زیدان پس از قهرمانی در یورو، به عنوان بهترین بازیکن مسابقات انتخاب شد و در پایان همان سال برای دومین مرتبه مرد سال فیفا لقب گرفت. دو سال بعد و پس از کسب قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا و ثبت گل خاطرهانگیز به لورکوزن در فینال این مسابقات، جایزه مرد سال یوفا در سال 2002 به زیدان رسید. افتخار آفرینیهای نابغه فرانسوی تمامی نداشت و یک سال بعد، زیزو برای سومین مرتبه عنوان مرد سال فیفا را از آنِ خود کرد. پایان دوران ورزشی زیدان نیز در سال 2006 و با کسب دو جایزه توپ طلای جام جهانی و بهترین بازیساز سال جهان رقم خورد تا این استاد بزرگ دنیای توپ گرد، وداعی با شکوه با مستطیل سبز داشته باشد.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
5
|
2
|
1
|
رونالدو نازاریو
شاید اگر آن مصدومیت های سخت و مهلک در فصل 2000-1999 مریخی دنیای فوتبال را در اوج آمادگی، خانه نشین نمیکرد، اکنون نام «پدیده» در کنار پله و مارادونا به عنوان برترینهای تاریخ قرار میگرفت. شروع دوران بازیگری رونالدو، آن چنان درخشان بود که تا پیش از پایان 22 سالگی رکورد بیشترین جوایز انفرادی تاریخ فوتبال را به نام خود ثبت کرده بود و اگر مصدومیتها مانع درخشش نابغه برزیلی نمیشد به اولین فاتح 10 جایزه انفرادی معتبر دنیای فوتبال بدل میشد. رونالدو در سال 1996 و در سن 20 سالگی برای اولین مرتبه مرد سال فیفا لقب گرفت و در فصل 97-1996 با به ثمر رساندن 34 گل در لالیگا موفق به دریافت کفش طلای اروپا شد. در تابستان 1997، درخشش مریخی در کوپا آمهریکا به دریافت توپ طلای مسابقات ختم شد و در پایان همان سال عناوین توپ طلای فرانس فوتبال و مرد سال فیفا نیز به پدیده برزیلی رسید. جام جهانی 1998 از راه رسید و گرچه برزیل پر ستاره و مدعی، مغلوب فرانسه میزبان شد، اما عملکرد فوق العاده رونالدو در مسابقات موجب شد توپ طلای جام جهانی را دریافت کند. در ادامه همان سال اولین جایزه مرد سال یوفا نیز به ستاره برزیلی رسید. گرچه مصدومیت ها عملا دو فصل فوتبالی را از تماشای مریخی محروم ساخت اما بازگشت پدیده در چند ماه پایانی منتهی به جام جهانی 2002 و درخشش این بازیکن در این مسابقات، وی را به دومین توپ طلا و سومین جایزه مرد سال فیفا رساند تا کارنامه پرافتخار ورزشی رونالدو برزیلی با کسب 9 جایزه انفرادی معتبر خاتمه یابد. مریخی به مدت بیش از یک دهه، رکورددار کسب جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال محسوب میشد.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
6
|
2
|
1
|
کریستیانو رونالدو
فوق ستاره پرتغالی دنیای فوتبال و یکی از دو غول بزرگ عصر مدرن مستطیل سبز کلکسیون پرتعدادی از جوایز انفرادی دنیای فوتبال را به خود اختصاص داده است. اولین جایزه انفرادی معتبری که به کریستیانو تعلق گرفت، کفش طلای اروپا در فصل 08-2007 بود، جایی که رونالدو با ثبت 31 گل زده در لیگ برتر انگلستان به عنوان آقای گلی دست یافت. در ادامه همان سال و پس از فتح لیگ قهرمانان اروپا، جوایز سهگانه برترینهای سال نیز به رونالدو رسید، تا سوپراستار پرتغالیِ منچستر یونایتد بدل به اولین و تنها بازیکنی شود که در یک سال تقویمی میلادی فاتح جوایز سهگانه برترینهای سال و کفش طلای اروپا میشود. پس از سه سال ناکامی در کسب جوایز انفرادی، رونالدو در پایان فصل 11-2010 با به ثمر رساندن 40 گل در لالیگا و ثبت رکورد بیشترین گل زده در یک فصل این مسابقات، به دومین کفش طلای دوران حرفهای خود دست یافت. اما طلسم ناکامیهای رونالدو در کسب جوایز برترینهای سال، سرانجام در سال 2013 شکسته شد و عناوین مرد سال فیفا و توپ طلای فرانس فوتبال که در آن دوره در هم ادغام شده و به توپ طلای فیفا شهرت یافته بود به سوپراستار پرتغالیِ رئال مادرید رسید. یک سال بعد رونالدو با به ثمر رساندن 31 گل در فصل 14-2013 لالیگا، مشترکا به همراه لوئیز سوارز کفش طلای اروپا را بدست آورد و در پایان سال نیز، جایزه مرد سال یوفا و توپ طلای فیفا را به کلکسیون افتخارات فردی خود اضافه کرد. فصل 15-2014 گرچه با ناکامی در هر سه تورنمنت لیگ، حذفی و چمپیونزلیگ برای سی آر سون به همراه بود ولی رونالدو با به ثمر رساندن 48 گل در لالیگا بهترین آمار گلزنی خود را ثبت نموده و به اولین بازیکن فاتح چهار کفش طلای تاریخ ملقب شد. کفش طلاهای کریستیانو در عدد چهار متوقف شد اما اعجوبه پرتغالی در سال های 2016 و 2017 جوایز سهگانه برترینهای سال را درو کرد تا به آمار جادویی 18 جایزه انفرادی معتبر دنیای فوتبال دست یابد. آمار و ارقامی که با توجه به سطح آمادگی فوق العاده و عطش سیری ناپذیر سی آر سون، ممکن است تا پایان دوران حرفهای این فوتبالیست بزرگ، بیشتر و بیشتر شود.
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
14
|
0
|
4
|
لیونل مسی
نابغه آرژانتینی مستطیل سبز که انبوهی از رکوردهای افسانهای و دست نیافتنی دنیای فوتبال را به نام خود ثبت کرده است، با اقتدار «رکورددار کسب بیشترین جوایز انفرادی در تاریخ فوتبال» لقب گرفته است. همه چیز از سال 2009 شروع شد، جایی که مهاجم جوان بارسلونا که با این تیم، موفق به فتح هر شش جام رسمی سال شده بود در ادامه جوایز سهگانه برترینهای سال را بدست آورد و به اولین و تنها فوتبالیست تاریخ بدل شد که در یک سال تقویمی میلادی فاتح تمامی جامهای رسمی و جوایز انفرادی سهگانه پایان سال میشود. درخشش لئو در سال 2010 نیز ادامه داشت و مسی با زدن 34 گل در فصل 10-2009 لالیگا به اولین کفش طلای دوران ورزشی خود دست یافت و سپس اولین فاتح جایزه توپ طلای فیفا لقب گرفت. سال 2011 نیز که مسی در بهترین سطح آمادگی دوران ورزشی خود قرار داشت با کسب جامهای مختلف و جوایز سهگانه برترینهای سال همراه شد تا لئو در مدت زمان کوتاهی به رکورد جوایز انفرادی معتبر رونالدو برزیلی دست یابد. مسی سپس با به ثمر رساندن 50 گل در فصل 12-2011 لالیگا ضمن کسب مقتدرانهترین کفش طلای تاریخ فوتبال، آمار جوایز انفرادی معتبر خود را دو رقمی کرد و با پیشی گرفتن از رونالدو برزیلی به «رکورددار کسب بیشترین جایزه انفرادی معتبر در تاریخ فوتبال» بدل شد. این پایان افتخار آفرینیهای شماره 10 بارسلونا و تیم ملی آرژانتین نبود و در ادامه توپ طلای فیفا در سال 2012 نیز به مسی رسید. فرم ایدهآل گلزنی مسی که با به ثمر رساندن 91 گل رسمی در سال 2012 و شکستن رکورد تاریخی گرد مولر به اوج خود رسیده بود، در فصل 13-2012 نیز ادامه داشت و این بازیکن با ثبت 46 گل زده در لالیگا به اولین فاتح سه کفش طلا در تاریخ فوتبال بدل شد. یک سال بعد و در جام جهانی 2014، لیونل مسی که با آلبی سلسته به فینال تورنمنت راه یافت موفق به کسب توپ طلای مسابقات شد و اولین توپ طلای تورنمنتهای ملی خود را به دست آورد. سریال موفقیتهای ادامه دار لئو در کسب جوایز انفرادی دنیای فوتبال در سال 2015 به نقطه اوج رسید و در این سال ضمن فتح سهگانه اروپایی به همراه بارسلونا موفق به فتح جوایز انفرادی سهگانه پایان سال شد و با درخشش در کوپا آمهریکا، توپ طلای مسابقات را نیز به خود اختصاص داد. همچنین مسی در این سال از سوی فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار فوتبال به عنوان بهترین بازیساز سال جهان شناخته شد تا بدین ترتیب به اولین و تنها فوتبالیست تاریخ بدل شود که تمامی جوایز انفرادی معتبر دنیای فوتبال اعم از جوایز سهگانه برترینهای سال، توپ طلای تورنمنتهای ملی و جوایز تخصصیِ کفش طلا و بهترین بازیساز سال را در ویترین افتخارات خود جای میدهد. مسی سال بعد و با کسب دومین جایزه «بهترین بازیساز سال جهان» به اولین و تنها فوتبالیست تاریخ با کسب 20 جایزه انفرادی معتبر بدل شد و سپس در سال 2017 به اولین و تنها فوتبالیست تاریخ تبدیل شد که در یک سال تقویمی میلادی، فاتح کفش طلای اروپا و جایزه بهترین بازیساز سال جهان میشود. فصل 18-2017 پنجمین و فصل 19-2018 ششمین کفش طلای مسی نیز از راه رسید تا ضمن کسب رکورد بیشترین کفش طلا در تاریخ فوتبال، نابغه آرژانتینی به نخستین فاتح سه کفش طلای متوالی تاریخ فوتبال نیز تبدیل شود. چند ماه بعد و در مراسم بهترینهای سال فیفا، نام لئو باری دیگر با عنوان «مرد سال فوتبال جهان» گره خورد و ستاره درخشان بلوگرانا با ششمین عنوان «مرد سال فیفا» رکورد تاریخ فوتبال در کسب این عنوان را به نام خود زد. دو ماه بعد و در واپسین ماه سال 2019 مسی با کسب 299 امتیاز و با اختلافی چشمگیر نسبت به نفر دوم (کوین دیبروین با 85 امتیاز) به چهارمین عنوان «بهترین بازیساز سال جهان» دست یافت و با رکورد تاریخی ژاوی هرناندز برابری کرد. با این دستاورد شگفت انگیز لیونل مسی به پرافتخارترین فوتبالیست تاریخ در هر دو جایزه انفرادی تخصصی «کفش طلا» و «بهترین بازیساز سال» بدل شد. سال رویایی 2019 برای لئو در نهایت با کسب ششمین «توپ طلای فرانس فوتبال» خاتمه یافت و مسی ضمن کسب مجدد عنوان رکورددار این جایزه در تاریخ فوتبال با عبور از رقیب سنتی خود کریستیانو رونالدو، باری دیگر رکورددار کسب بیشترین جوایز انفرادی سهگانه برترینهای سال لقب گرفت (15 جایزه انفرادی برای مسی و 14 جایزه انفرادی برای رونالدو). حال باید منتظر ماند و دید که تا پایان دوران حرفهای این نابغه کم نظیر دنیای ورزش، چند جایزه انفرادی دیگر به این کلکسیون اضافه خواهد شد!
جوایز برترینهای سال
|
توپ طلای تورنمنتهای ملی
|
جوایز انفرادی تخصصی
|
15 |
2
|
10 |
نگاهی اجمالی به پرافتخارترین بازیکنان تاریخ فوتبال در کسب جوایز انفرادی معتبر
سخن پایانی
ذکر این نکته لازم به نظر میآید که تعداد بیشتر جوایز انفرادی نشاندهنده جایگاه بالاتر یک بازیکن در تاریخ فوتبال نیست و در این راه، در نظر گرفتن مناسبات حاکم بر دنیای فوتبال در دورههای مختلف و تعداد اندک و محدود جوایز انفرادی در گذشتههای دور امری ضروری است و بدیهی است که نمیتوان بزرگی ستارگانی چون پله، مارادونا، آلفردو دیاستفانو، یوهان کرایف، میشل پلاتینی و ... را به دلیل آمار پایینِ جوایز انفرادی کسب شده، منکر شد. به عنوان مثال در دوران بازیگری مروارید سیاه، جوایزی چون مرد سال فیفا، مرد سال یوفا و بهترین بازیساز سال وجود خارجی نداشت، توپ طلای فرانس فوتبال نیز تنها به اروپاییها تعلق میگرفت و جایزه کفش طلای اروپا نیز عملا به دلیل عدم حضور پله در اروپا از دسترس این ستاره بزرگ دنیای فوتبال خارج بود. تنها، شانس کسب دو جایزه توپ طلای جام جهانی و توپ طلای کوپا آمهریکا برای پله وجود داشت که وی موفق به کسب هر دو جایزه در طول دوران ورزشی خود شد.