طرفداری - مسابقات جام جهانی برای اولین بار در تاریخ خود در منطقه خاورمیانه و به میزبانی کشور قطر در سال 2022 برگزار خواهد شد. تورنمنت بزرگی که مسئولان بلند پایه ورزشی و سیاسی قطر تلاش فراوانی دارند تا از این رقابت ها به عنوان بهترین جام جهانی تاریخ فوتبال یاد شود.
به تازگی ورزشگاه مدرن الوکره با برگزاری دیدار فینال امیرکاپ قطر، بین السد و الدحیل رسما مورد افتتاح قرار گرفت تا یکی از استادیوم های زیبای جام جهانی 2022 کار خود را سه سال قبل از برگزاری این مسابقات آغاز نماید. ورزشگاه جام جهانی الوکره تنها یکی از 8 استادیومی است که قطری ها برای آماده سازی خود برای رقابت های جام جهانی آن را مورد بهره برداری قرار داده اند. مسئولان ورزش این کشور، با سرعت خیره کننده ای در حال آماده سازی مقدمات بزرگترین تورنمنت فوتبالی جهان هستند و ما در این یادداشت قصد داریم تا شما را با چگونگی و نحوه آماده سازی هر چه بهتر این کشور در مسیر میزبانی جام جهانی 2022 آشنا سازیم.
17 کمپ تمرینی مجهز با امکانات بسیار بالا
علاوه بر ساخت هشت ورزشگاه مدرن، قطری ها در حال ساختِ کمپ های تمرینی تیم های حاضر در جام جهانی نیز هستند. قطر یکی از بهترین کمپ های تمرینی جهان که همان اسپایر است را در اختیار دارد که هر ساله پذیرای تیم های سرشناس ملی و باشگاهی از سراسر جهان بوده است. در کنار اسپایر، باشگاه های قطری نیز امکانات مناسبی دارند که در طول مسابقات جام جهانی 2022 میزبان تیم های ملی خواهند بود، اما این امکانات به اندازه 32 تیم حاضر در جام جهانی نبود و از همینرو، قطری ها اقدام به ساخت 17 کمپ تمرینی دیگر کردند. 17 کمپ تمرینی که هرکدام دو زمین تمرین استاندارد کنار هم دارند و شامل امکاناتی چون سالن تمرین، رختکن، سونا و جکوزی، اتاق آنالیز، اتاق های کار، اتاق ماساژ، نمازخانه و امکاناتی از این دست می باشد که همگی به طور کامل در این 17 کمپ در هنگام جام جهانی محیای تیم های شرکت کننده خواهد بود.
مجموعه الوحده، باشگاه السیلیه، مجموعه گلف دوحه و مجموعه دانشگاهی قطر محل ساخت این کمپ ها بوده که کار ساخت آن ها نزدیک دو سال به طول انجامیده است. برای اینکه نفوذ و دیدی به این زمینهای تمرینی وجود نداشته باشد، جداسازی این کمپها از یکدیگر با درختکاری و البته دیوارهایی که ساخته میشود، صورت میگیرد. شاید به جرات بتوان گفت داشتن هر کدام از این 17 کمپ با چمن فوق العاده ای که در اختیار دارند، آرزوی باشگاه ها و تیم های ملی فوتبال ایران بوده است! احمد عبیدلی، مدیر پروژه زمینهای تمرین وابسته به کمیته عالی میراث و پروژه قطر می گوید که تدارکات در این کمپ های تمرینی برای جام جهانی فوتبال 2022 به پایان رسیده است. ساخت این 17 کمپ تمرینی که در سال 2017 آغاز شده بود به پایان رسیده و برای جام جهانی آینده کاملا آماده است.
وی همچنین در مورد کاربری این کمپ های تمرینی می گوید:
این زمینهای تمرین در مناطق مختلف قطر قرار دارند و فاصله زمانی از آن ها تا اقامتگاه ها نیز طوری برنامهریزی شده است که از 20 دقیقه بیشتر نباشد. این کمپها را فقط برای استفاده در جام جهانی نساختهایم. برخی از آنها در اختیار باشگاهها قرار میگیرند و برخی دیگر نیز که حالت عمومی دارند، میزبان تیمهای مختلفی در منطقه خواهند بود که این کمپها را در اختیار تیمهایی از سایر کشورها میگذاریم تا هر زمان که خواستند، برای برپایی اردو و تمرین به اینجا سفر کنند.
می توان متصور بود که تیم های حاضر در جام جهانی 2022 نگرانی بابت کمپ تمرینی نخواهند داشت و همه تیمها امکانات و تجهیزاتی مدرن را در اختیار دارند. قرار نیست تفاوتی میان کمپ تیمی با تیم دیگری وجود داشته باشد و همه تیمها به بهترین امکانات و شرایط دسترسی خواهند داشت.
هشت ورزشگاه مدرن جام جهانی قطر
از کمپ های تمرینی که فاصله می گیریم به بحث اولیه این یادداشت، یعنی استادیوم های در حال ساخت برای جام جهانی می رسیم. همان طور که گفته شد ورزشگاه مدرن الوکره یکی از هشت استادیوم مجهزی خواهد بود که کشور قطر برای برگزاری جام جهانی 2022 تدارک دیده است. این هشت ورزشگاه به نام های الخلیفه، الوکره، البیت، الثمامه، راس ابو عبود، الریان، لوسیل و بنیاد خواهند بود که از این میان استادیوم های الخلیفه و الوکره مورد بهره برداری قرار گرفته اند. در زیر به توضیح مختصری در مورد هر یک از این ورزشگاه ها می پردازیم:
ورزشگاه الخلیفه
قدیمی ترین استادیوم هشت گانه قطری ها برای میزبانی جام جهانی 2022، ورزشگاه الخلیفه است. استادیومی که در سال 1976 در شهر دوحه ساخته شد و دارای ظرفیتِ 40 هزار نفری است. مسئولان ورزش قطر در طول سه سال (2017-2014) مجددا این ورزشگاه را مورد بازسازی قرار دادند تا میزبان تیم ها و تماشاگران حاضر در رقابت های جام جهانی باشد. از رویدادهای مهمی که ورزشگاه الخلیفه میزبانی آن را برعهده داشته می توان به بازی های آسیایی 2006 و جام ملت های 2011 آسیا اشاره کرد.
ورزشگاه الوکره
استادیوم زیبا و مجهز الوکره یکی از زیباترین استادیوم های حال حاضر فوتبال جهان بوده که با گنجایش 40 هزار نفری خود در جنوب شهر الوکره قطر قرار گرفته است. شرکت معماری AECON و«زاها حدید» مهندس و معمار فقید عراقی، طراح این استادیوم بوده، هر چند عمر او به بهره برداری آن کفاف نداد و در سال 2016 دار فانی را وداع گفت. طراحی این ورزشگاه به قایقهای بادبانی سنتی ماهیگران الوکره شباهت دارد. همچنین سیستم خنککننده نوآوری در این ورزشگاه به کار گرفته شده و سقف آن قابلیت بسته شدن دارد. تکنولوژی و سیستم خنککننده این ورزشگاه نیز توسط طراحان و کارشناسان قطری اجرا شده است. این سیستم خنککننده در گرمای شدید قطر، توانایی این را دارد که دمای هوا را به 18 درجه سانتیگراد برساند. بیش از 100 اسپیلت برای تهویه هوا در این ورزشگاه به کار گرفته شده که هوای خنک را در تمام ورزشگاه از سطح زمین تا سقف آن، به صورت مساوی تقسیم میکند.
ورزشگاه البیت
استادیوم البیت با ظرفیت 60 هزار نفری خود، دومین ورزشگاه بزرگ رقابت های جام جهانی 2022 قطر به شمار می رود. این ورزشگاه در شهر بندری الخور که در فاصله 60 کیلومتری شمال دوحه، پایتخت کشور قطر قرار دارد ساخته شده و قرار است تا قبل از شروع مسابقات جام جهانی به بهره برداری برسد. طبعا بنا به آب و هوای گرم حاکم بر کشور قطر و به خصوص شرایط شرجی شهر الخور، این ورزشگاه نیز دارای اسپیلت های پرتعدادی است تا در اوج گرما یک هوای بهاری و مطبوع را برای تماشاگران و بازیکنان حاضر در آن فراهم سازد.
ورزشگاه الثمامه
این استادیوم با گنجایش 40 هزار صندلی در 12 کیلومتری جنوب شهر دوحه قرار دارد. معماری این استادیوم شبیه به کلاه سنتی مردان عربی است. قرار است برخی از بازی های جام جهانی و به خصوص مرحله یک چهارم پایانی آن در این ورزشگاه برگزار شود. ورزشگاه الثمامه از نظر چشم انداز در کشور قطر منحصر به فرد است و از زمین و هوا تبدیل به یک ویژگی نمادین خواهد شد. در نزدیکی فرودگاه بین المللی حمد دوحه، بسیاری از بازدیدکنندگان در اولین نگاه خود از بالا معطوف به ورزشگاهی باشکوه با طراحی دایره ای شگفت انگیز و سقف فوق العاده آن خواهند شد.
ورزشگاه راس ابو عبود
این استادیوم با گنجایش 40 هزار صندلی در آب های ساحلی خلیج فارس در خط افق دوحه ساخته میشود. این ورزشگاه بر پایه طراحی پیمانه ای ساخته خواهد شد به طوری که پس از پایان جام جهانی فوتبال 2022 برچیده و تغییر کاربری داده خواهد شد. جالب است بدانید نوع معماری و ساخت پیمانه ای این ورزشگاه به گونه ای است که می توان خیلی راحت آن را حمل و از مکانی به مکانی دیگر منتقل کرد. ورزشگاه راس ابو عبود در مساحت 450 هزار متر مربع در نزدیکی دریا قرار گرفته و فقط 1.5 کیلومتر تا فرودگاه بین المللی حمد دوحه فاصله دارد.
ورزشگاه الریان
این استادیوم در دومین شهر پرجمعیت قطر روی محوطه استادیوم قدیمی احمد بن علی که پیش از این محل باشگاه ورزشی الریان قطر بود در حال ساخت است. ظرفیت این استادیوم جدید 45 هزار نفره خواهد بود. این ورزشگاه با مشارکت بانک مرکزی قطر، شرکت زنجیره ای الریان و باشگاه متمول الریان در حال ساخت است. ورزشگاهی با امکانات مدرن سرمایشی و همین طور استانداردهای روز دنیا که نمای داخلی آن بیش از 100 میلیون دلار هزینه در پی داشته است.
ورزشگاه ملی لوسیل
استادیوم ملی لوسیل در واقع بزرگترین ورزشگاه جام جهانی 2022 قطر خواهد بود. ورزشگاهی که با 86 هزار نفر ظرفیت، میزبان دیدارهای افتتاحیه، اختتامیه و برخی دیگر از مسابقات مهم جام جهانی خواهد بود. این ورزشگاه در فاصله 23 کیلومتری شهر دوحه قرار داشته و دارای امکانات بسیار بالا و مدرن از نظر سرمایشی است. این ورزشگاه بزرگ، مدرن و چند منظوره توسط پیمانکاران چینی و اروپایی در دست ساخت بوده و جالب است بدانید که قرار است پس از میزبانی از این تورنمنت در سال 2022 بلافاصله تخریب و به بیمارستان و مجتمع مسکونی در برج های بزرگ اطراف دوحه تبدیل شود. در مراسم رونمایی از ماکت این ورزشگاه چهره هاس سرشناس سیاسی و ورزشی همچون امیر قطر، دکتر محمدجواد ظریف، ژاوی هرناندز، رود گولیت، فرانک دی بوئر، نایجل دی یونگ و اومتیتی حضور داشته اند.
ورزشگاه بنیاد
سرانجام به هشتمین و آخرین ورزشگاه قطری ها برای جام جهانی 2022 می رسیم. استادیوم بنیاد با ظرفیت 45 هزار نفری خود در در حومه شهر دوحه و در منطقه دانشگاهی قطر قرار دارد. از این رو نام دیگر این استادیوم را ورزشگاه شهر دانشگاهی نیز گذاشته اند. قرار است، پس از پایان رقابت های جام جهانی، نیمی از صندلی های این استادیوم برای ساخت ورزشگاه های جدید به کشورهای درحال توسعه اهدا شود.
مترو و اتوبانی 8 بانده به سمت الوکره
باز هم در این یادداشت، صحبت از ورزشگاه مدرن الوکره است. سازندگان این استادیوم مدرن و زیبا علاوه بر به کارگیری آخرین تجهیزات و فناوری های بروز در ساخت آن، امکانات رفاهی و زیرساخت های فوق العاده ای را نیز برای رسیدن هواداران فوتبال به سمت آن مهیا کرده اند. برای رسیدن به ورزشگاه الوکره که توسط شیخ تمیم، امیر فعلی قطر، به ورزشگاه الجنوب نیز تغییر نام داده است، ابتدا باید با مترو به جنوب کشور قطر سفر کنید. مترویی بسیار زیبا و مجلل که از مرکز نمایشگاهی شهر دوحه با 18 ایستگاه شما را تا 4 کیلومتری این استادیوم جابجا خواهد نمود. بقیه مسیر را شما باید با اتوبوس و آن هم در اتوبانی هشت بانده طی نمایید. قطری ها اتوبانی با 8 باند (در مجموع 16 باند) را برای رسیدن به این ورزشگاه طراحی کردهاند که به مرحله بهرهبرداری رسیده، اما هنوز در بخش هایی از این اتوبان کارهای عمرانی صورت میگیرد. شاید برای مخاطبین این یادداشت کمی جای سؤال داشته باشد که چه نیازی اصلا به اتوبانی با 8 باند برای میزبانی از جام جهانی بوده است؟ اما پاسخ قطری ها این بوده که اتوبانی که به بهرهبرداری رسیده، برای استفاده در 50 سال آینده است. با این حال نکته ای که در شب برگزاری فینال جام امیر قطر بین تیم های الدحیل و السد وجود داشت، ترافیکی بود که در راههای منتهی به ورزشگاه ایجاد شده بود. ترافیکی که شاید چندان طولانی و سنگین نبود، اما انتظار نمیرفت در خروجی اتوبان برای رسیدن به خیابان های اصلی ورزشگاه الوکره چنین ترافیکی ایجاد شود.
حسن الثوادی، دبیرکل کمیته عالی برگزاری جام جهانی 2022 قطر، در مورد ساخت این اتوبان و امکانات زیرساختی نظیر آن می گوید:
فرار از ترافیک، یکی از مسائل مهمی است که پیش از آغاز هر تورنمنتی باید به آن رسیدگی شود. بگذارید این طور بگویم ما درک میکنیم که یک جام جهانی فشرده را پیش رو داریم، پس ازدحام و تجمع جمعیت مسئله مهمی است. یکی دیگر از مسائلی که وجود دارد، این است که از یک سیستم اطلاع رسانی برای آگاهسازی مردم استفاده شود، چون مردم میخواهند مسیر دقیق رسیدن به مقصدشان مطلع شوند، موردی که اگر وجود نداشته باشد میتواند منجر به ازدحام شود. به همین دلیل ما نسبت به میزبانی برخی تورنمنتهای بزرگ پیش از میزبانی از جام جهانی اقدام میکنیم. چون برگزاری این تورنمنتها مشکلات و مسائلی که ما با آن مواجه هستیم را روشن میکند، مثلاً اینکه در چه نقاطی لازم است که ما تهمیداتی بیندیشیم تا از ایجاد ترافیک در مسیر رسیدن به ورزشگاه جلوگیری شود.
برنامهریزی مسئولان بلند پایه کشور قطر برای میزبانی از جام جهانی 2022 به طور دقیق پیش میرود و آن ها پس از بهره برداری از کمپهای تمرینی تازه تأسیس، استادیوم ها و زیرساخت های خود، به دنبال فراهم کردن شرایط دیگری نیز برای برگزاری هر چه بهتر این رویداد بزرگ ورزشی هستند.
در این یادداشت سعی شد به طور اجمالی و کلی با امکانات ورزشی که قطری ها برای این جام جهانی دیده اند، آشنا شوید. امکاناتی که مطمئنا قطر می تواند بر پایه آن ها علاوه بر اینکه جام جهانی را در کشور خود و منطقه خاورمیانه هر چه باشکوه تر برگزار کند به صنعت توریسم و گردشگری خود نیز رونق دوچندانی بخشد و دنیا را با فرهنگ و رسم و رسومات خود بیشتر آشنا سازد.