طرفداری - شاید کمتر رقابت ورزشی را بتوان در یک جامعه به اندازه سوپربول یافت که از محبوبیت بالایی در بین طرفدارانش برخوردار باشد.
در بسیاری از کشورهای جهان، معمولا این فوتبال است که توانسته جای خود را در بین هواداران و بیننده های تلویزیونی به خوبی پیدا کند. اما در سرزمینی همچون ایالات متحده آمریکا، این قضیه شکل متفاوت تری به خود می گیرد و هیچ چیز به مانند سوپربول نمی تواند یک آمریکایی را به ورزشگاه کشانده یا پای گیرنده های تلویزیونی، میخکوب نماید. اما سوپربول چیست و چرا تا این حد در جامعه بزرگی به مانند آمریکا و حتی کانادا بسیار محبوب است؟ در این یادداشت قصد داریم تا با معرفی مختصری از این رویداد ورزشی با هفت نکته شگفت انگیز و جالب این مسابقه ورزشی با شما همراه باشیم.
سوپربول چیست؟
سوپربول تک مسابقه ای است که هر سال بین صدرنشین دو کنفرانس لیگ فوتبال آمریکایی، یعنی قهرمان آمریکن کنفرانس و نشنال کنفرانس در آمریکا برگزار میشود. این رقابت معمولا در اوایل ماه فوریه (بهمن ماه) برگزار می گردد که در تازه ترین مسابقه ای که هفته گذشته برگزار شد، نیوانگلند پاتریوتس با پیروزی 3-13 مقابل لسآنجلس رمز، پیروز سوپربول شد و با شش پیروزی در این مسابقه با رکورد بیشترین برد در تاریخ این رقابت که متعلق به پیترزبورو استیلرز بود، مساوی کرد. سوپربول تنها یک مسابقه ورزشی صرف نیست، بلکه یک رویداد بزرگ فرهنگی در جامعه آمریکا محسوب می شود. در حین برگزاری سوپربول، شما می توانید انواع غذاها و کنسرت های بزرگ موسیقی را تجربه نمایید. ضمن اینکه از این مسابقه می توان به عنوان یکی از پول سازترین رقابت های جهان نام برد. از اقشار کم درآمد جامعه آمریکا تا مرفه ترین و قدرتمندترین آن ها، عاشق این مسابقه بوده و نمی توانند به سادگی از دیدن آن، صرفنظر کنند. حتی اگر آن فرد، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده باشد!
حتی اگر دونالد ترامپ و در هواپیمای ریاست جمهوری هم باشید، نمی توانید از تماشای سوپربول صرفنظر کنید!
حال با توضیح این رویداد ورزشی، به هفت مورد جالب درمورد سوپربول می پردازیم.
1. رویدادی به قدمت بیش از نیم قرن
همان طور که گفته شد، سوپربول تک مسابقه ای است که هر سال بین صدرنشین دو کنفرانس لیگ فوتبال آمریکایی در کشور آمریکا برگزار می گردد. این مسابقه اولین بار در تاریخ 15 ژانویه 1967 در شهر لس آنجلس برگزار شد و در آن تیم گرین بی پکرز با نتیجه 10-35 در مقابل کانزاس سیتی به برتری دست یافت. پس از چند دوره این رقابت به جای ژانویه در ماه فوریه برگزار گردید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در آن سال نزدیک به 60 میلیون نفر آن مسابقه تاریخی را از گیرنده های تلویزیونی خود مشاهده کردند. آماری که در حال حاضر دو برابر نیز شده است. پاداشی که در آن سال بازیکنان گرین بی پکرز دریافت کردند، مبلغی درحدود 15 هزار دلار بود. حال می توانید این پاداش را با مبلغ 107 هزار دلاری که به هرکدام از بازیکنان تیم نیوانگلند پاتریوتس در سال 2017 که موفق به قهرمانی در این رقابت شده اند، مقایسه نمایید.
2. آگهی های بازرگانی و رقابتی پولساز
هر ساله در اوایل ماه فوریه بیش از 100 میلیون آمریکایی فقط از گیرنده های تلویزیونی این مسابقه مهیج را تماشا می کنند. مسلما چنین استقبالی آن هم در کشوری به مانند ایالات متحده آمریکا، توجه بسیاری از سرمایه گذاران و غول های تجاری این کشور را متوجه خود خواهد ساخت. اگر شما مدیر یکی از شرکت های تجاری بوده باشید و بخواهید تبلیغات شرکتتان در حین این بازی پخش شود، مبلغی درحدود 5 میلیون دلار برای یک تبلیغ 30 ثانیه ای، برایتان آب خواهد خورد. در سال 2016 در خلال پخش این مسابقه 60 آگهی متعلق به 35 شرکت پخش شد که درآمدی معادل 300 میلیون دلار به جیب برگزارکنندگان این بازی ریخت. شرکت های آگهی دهنده با به کارگیری حداکثر خلاقیت و بسیج لشکری از شخصیتهای هنری و ورزشی توجه خریداران را به کالای خود جلب می کنند. از دیوید بکهام و آرنولد شوارتزنگر گرفته تا لورنس فیشبورن و اسکارلت جوهانسن کسانی هستند که از آن ها در این تبلیغات پولساز استفاده می شود.
اسکارلت جوهانسن در تبلیغات تلویزیونیِ مسابقه سوپربول
3. استفاده از اعداد رومی برای مشخص کردن قهرمان هر فصل
یکی از نکات جالب در مسابقه سوپربول استفاده از اعداد رومی برای مشخص کردن قهرمان هر فصلِ این جام است. لامار هانت، مالک پیشین تیم کانزاس سیتی وقتی می دید که مسئولان NFL به دنبال راهی برای جلوگیری از اشتباه در مورد سال برگزاری سوپر بال هستند، پیشنهاد استفاده از اعداد رومی را داد. واقعیت این است که سوپربول هر فصل، در سال بعد از آن برگزار میشود. فصل فوتبال آمریکایی از پاییز آغاز میشود و زمان برگزاری سوپربول به اوایل سال بعد منتهی می گردد. استفاده از اعداد رومی از سال 1971 و سوپربول V آغاز شد و تاکنون ادامه دارد. به عنوان مثال در مسابقات امسال (2019) که نیوانگلند پاتریوتس قهرمان شد این عدد (LIII) بود که به معنای پنجاه و سومین قهرمانی است که به ثبت رسیده است.
لامار هانت
4. دومین سورچرانی بزرگ در آمریکا پس از روز شکرگزاری
اگر در آمریکا باشید و اصلا از ورزش و فوتبال آمریکایی هم خوشتان نیاید، اما به احتمال فراوان به مهمانی سوپربول دعوت خواهید شد. پس از روز شکرگزاری در آمریکا در روز مسابقه سوپربول، مردم این کشور بیشترین میزان مواد غذایی را مصرف می کنند. اگر به این مهمانی بزرگ دعوت شدید می توانید سهم کوچکی در خوردن یک میلیارد و 250 میلیون بال مرغ سرخکرده که در این روز خورده میشود، داشته باشید. 54 میلیون کیلوگرم آووکادو، 4 میلیون پیتزا و 50 میلیون قوطی آبجو بخشی از آماری هستند که این روز را پس از روز شکرگزاری تبدیل به رکورددار خوردن غذا و تنقلات در آمریکا میکند.
5. برگزاری کنسرت های بزرگ موسیقی در بین دو نیمه
یکی دیگر از دلایل جذاب بودن این تک مسابقه برای آمریکایی ها، برگزاری اجراهای زنده در بین دو نیمه این بازی است. خواننده های بزرگی در زمان استراحت بازیکنان بر روی صحنه حاضر می شوند و شما می توانید از دیدن حتی چهره این غول های بزرگ صنعت موسیقی جهان لذت ببرید. از کتی پری گرفته تا بیانسه در این رویداد ورزشی حاضر می شوند و کارهای به یادماندنی خود را به هواداران و بینندگان عرضه می کنند. جالب است بدانید که هیچ کدام از خواننده های مطرح در این روز به هیچ وجه پولی دریافت نمی کنند و مسئولان برگزاری این مسابقه تنها هزینه های نورپردازی و یا ساختن صحنه را برعهده می گیرند. در سوپربول 2019 گروه مشهور Maroon 5 اجرای بین دو نیمه را برعهده گرفت و و دو خواننده رپ (تراویس اسکات و بیگ بوی) هم آن ها را همراهی میکردند.
گروه مارون 5 در سوپربول 2019
6. بلیتی معادل چندین ماه حقوق یک آمریکایی
به مانند هر مسابقه مشهوری در جهان، در سوپربول هم بازار سیاه بلیت وجود داشته و علاقه مندان به این رقابت، به هرنحوی برای دیدن آن، خود را به محل برگزاری این بازی می رسانند. ارزانترین بلیت سوپربول در سال 2019 مبلغ 2900 دلار قیمت داشت و متوسط قیمت بلیت این مسابقه هم 5682 دلار بود. قیمت گرانترین بلیت این مسابقه هم تا 93000 دلار میرسید. اگر از اقشار ضعیف جامعه آمریکا باشید، شاید باید بیش از یک سال کار کنید تا بتوانید گران ترین بلیت این مسابقه را بخرید.
7. چهارمین مسابقه پر بیننده در دنیا
همان طور که در قسمت های قبل اشاره کردیم، این مسابقه را تنها نمی توان به یک رقابت ورزشی صرف، تشبیه کرد بلکه سوپربول رقابتی به شدت پول ساز است. سوپربولِ سال 2014 با 114 میلیون و 400 هزار نفر، پربینندهترین مسابقه تاریخ این مسابقات است و رتبه بعدی به مسابقه سال قبل از آن میرسد که 112 میلیون و 200 هزار نفر بیننده داشت. این آمار تنها مربوط به خود کشور آمریکا بوده و اگر بخواهیم در سراسر جهان آن را تخمین بزنیم به بیش از 180 میلیون بازدید کننده می رسد. سوپربول پس از مسابقه فینال لیگ قهرمانان اروپا در جایگاه چهارمین مسابقات پر بیننده در دنیا قرار دارد. اما از لحاظ حضور تماشاگران در ورزشگاه رکورد پرتماشاگرترین لیگ دنیا متعلق به میجر لیگ بیسبال آمریکا است که سالانه بین 70 تا 80 میلیون نفر از نزدیک این مسابقات را دنبال می کنند.