🔻به تاریخ پر فراز و نشیب یک قرن از فرانسه پرداختیم، با ما همراه باشید...🔻
"سلطنت مشروطه که به موجب قانون اساسی پدید آمد، تنها ۱ سال دوام آورد. محل مقنن نیز تنها ۱ سال (از ۱ اکتبر ۱۷۹۱ تا ۲۰ سپتامبر ۱۷۹۲) دوام آورد. در این دوره دو حادثه مهم رخ داد: اول اعلان جنگ به دولت اتریش در ۲۰ آوریل ۱۷۹۲ بود که منشا جنگ بزرگی در اروپا شد که ۱۰ سال ادامه یافت (از ۱۷۹۲ تا ۱۸۰۲) و دوم عزل لویی شانزدهم پس از شورش مردم پاریس در ۱۰ اوت ۱۷۹۲. این حوادث دو دلیل داشت: اولی اجرای قانون روحانیون و دیگری علل خارجی که مهمترین آن دسایس مهاجرین فرانسه و مداخله سلاطین همجوار بود، از قضا شاه و ملکه هم در این دسایس دست داشتند. بعد از عزل لویی، مجلس مقنن نیز دوره اش را ختم کرد و کار را به مجلس دیگری بنام "کنوانسیون" سپرد."
مجلس مقنن؛ فویان ها و ژیروندن ها
مجلس در ۱ اکتبر تشکیل شد. وکلا جدید بودند و باوجود اینکه طرفدار سلطنت بودند اما از شاه تنفر داشتند. از این رو اختلاف نظر بوجود آمد، برخی وکلا خواستار اجرای متن قانون اساسی بودند و می خواستند حقوق شاه از بین نرود و به "مشروطه خواه" یا "فویان" مشهور شدند که در سمت راست مجلس می نشستند. در مقابل این، فرقه قلیلی بنام "جمهوریخواه" بود که می خواستند شاه قدرتش مانند یک رئیس جمهور باشد و هرگاه در صدد از بین بردن قانون اساسی باشد او را بتوان خلع کرد. این فرقه در سمت چپ مجلس می نشست.چندی بعد میان این دو اختلافاتی بوجود آمد و آنها به دو دسته "ژاکوبن" و "ژیروندن" تقسیم شدند. دسته تازه بوجود آمده یعنی ژیروندن (که برگرفته از نام ولایتی بود که ۱۰ تن از اعضای حزب نیز از آن ولایت بودند) تاثیر بسیاری در مجلس مقنن داشت اما همواره نفوذ ژاکوبن ها بیشتر بود. در میان احزاب چپ و راست، برخی نیز منفعل و بی طرف بودند. اعضای فرقه ها پس از مجلس، به کلوب ها خودشان می رفتند؛ مهمترین کلوب ها را ژاکوبن ها، فویان ها و کوردلیه ها دارا بودند.
ژاکوبن ها
کلوب ژاکوبن ها در ۱۷۸۹ تاسیس شد و تعداد آنها در ۱۷۹۱ به ۱۲۰۰ نفر می رسید. فرقه ژاکوبن مرام خود را بر اساس مسئله چیده بود: اولی اینکه شاه را کاملا تحت مراقبت خودشان قرار دهند و دیگری اینکه تغییری در انتخابات بوجود آورده و مساوات را برقرار سازند.باوجود اینکه افراد معتدل از این فرقه خارج شدند اما همچنان سلطنت طلبان زیادی در این حزب وجود داشتند. بزرگترین خطیب ژاکوبن ها "مکسیمیلین روبسپیر" بود که طرفدار انتخابات مستقیم بود. با این حال پیش از اینکه بفهمند لویی نسبت به مشروطیت صداقت ندارد بر آن شدند تا سلطنت را ملغی سازند. از ۱۷۹۰ ژاکوبن ها در ۴۸ ناحیه فرانسه انجمن هایی تشکیل دادند که به آنها کمک کرد تا پس از حادثه ۱۰ اوت، قدرت را در دست گیرند.
کوردلیه ها
این فرقه توسط "دانتون" که می خوست امتیازات بین مردم ملغی سازد، بوجود آمد. کوردلیه ها خواستار دموکراسی و اجرای قانون حقوق بشر بودند. علاوه بذار دانتون، افراد مشهوری چون "ژان پل مارا"، "کامی ده مولن"، "لوژاندر" و... نیز در این حزب حاضر بودند. آنها پس از فرار شاه، جمهوریخواه شدند و شورش های زیادی پدید آوردند، همین ها دامن زن آتش شورش ها در دوران انقلاب شد!
علت اختلاف میان شاه و ملت
از مهمترین دلایل اختلاف شاه با ملت می توان به درگیری های بوجود آمده در غرب کشور بخاطر قانون تشکیلات روحانیون اشاره کرد. از طرفی شاه و ملکه در نهان می خواستند که آتش انقلاب خاموش شود. مهاجرین خارج از فرانسه و مستبدین فراری و...می خواستند که دول خارجی با حمله به فرانسه جلوی انقلاب را بگیرند. از طرفی شاه و ملکه که با قانون اساسی مخالف بودند، فکر کردند تا با تقویت احزاب افراطی مردم را از انقلاب زده خواهند کرد؛ مثلا وقتی بیلی کلانتر پاریس استعفا داد، شاه پتیون و دانتون که از انقلابیون تندرو بودند را به این مقام منصوب کرد (نوامبر ۱۷۹۱).پس از اتفاقات رخ داده در سالهای ۱۷۹۰ و ۱۷۹۱ نجبای زیادی به خارج مهاجرت کرده و سعی کردند تا با همکاری با سایر دول به فرانسه حمله کنند. در نهایت مجلس برای تمامی اتفاقات حکم داد: اول "کنت دو پروانس" که برادر شاه و سرکرده مهاجرین بود را تا ۲ ماه مهلت داد که به کشور برگردد وگرنه در غیراینصورت وراثت تاج و تخت را از او می گیرد. دوم اینکه مهاجرین دیگر تا اول ژانویه ۱۷۹۲ اگر اجتماعاتشان را بر هم نمی زدند تمام املاک آنها مصادره می شد. سوم اینکه روحانیون باید تا ۸ روز آینده سوگند متابعت از قانون را یاد کنند.شاه اما به این سه حکم اعتراض کرد و گفت فقط در صورت آگاهی از همکاری پادشاهان اجنبی با مهاجران، به آنها اعلان جنگ خواهد داد. با این حال مردم فهمیدند که او می خواهد قوانین مجلس را اجرا نکرده و با دشمنان انقلاب مساعدت کند.
قسمت های دیگر "تاریخ یک قرن از فرانسه" را اینجا بخوانید!